UDAR Postat August 6, 2019 Partajează Postat August 6, 2019 (editat) La 30.07.2019 la 19:42, mar123 a spus: Vreau sa fac o schema electronica in care aplicand un semnal sinus redresat(eventual si neredresat)de max.200Hz sa comand tensiune complementara pe cele 2 rezistente. Va rog sa-mi dati idei .Mai simplu,fara arduino,potentiometru digital specializat......(sau poate doar asa,cu comutarea unor rezistente inseriate ,pasi,intr-un circuit)..Multumesc. Am ignorat celelalte postari și am răspuns la ceea ce am evidențiat . Am dat deci o idee. Pentru a se materializa ( dacă o fi să se materializeze ) mai trebuie străbătută o cale lungă - puțină cercetare, puțină proiectare , simulare, prototipare, etc. Și concret la ultima întrebare - sper că recunoașteți o structură clasică de amplificator diferențial acolo cu particularitatea că intrarea a doua este la masă. Mai trebuie desigur completată cu ceva condensatori ( în funcție de banda de frecvențe ce se dorește a fi folosită ) și cu alte elemente de circuit . Editat August 6, 2019 de UDAR Typo Link spre comentariu
Vizitator Postat August 6, 2019 Partajează Postat August 6, 2019 (editat) Editat August 6, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vektor Postat August 6, 2019 Autor Partajează Postat August 6, 2019 (editat) Am crezut ca fredonam Jaz diletant(nu dixieland) impreuna cu cei ce au postat. Au aparut doi grei , salut cu respect si aparitia d-lui Miticamy, ale carui postari le-am apreciat. Nu va suparati daca v-am orientat gresit, deci: Am spus ca un semnal sinus redresat aplicat la intrare , la iesire U (si I) cresc pe o rezistenta in acelasi timp scad pe cealalta rezistenta(nu egale in modul), nu una pozitiva, cealalta negativa ci amandoua in acelasi timp pozitive (pt semnal redresat pozitiv la intrare) .Va rog revedeti figura 1 cu potentiometrul. Am capetele rezistentelor la +Vcc, celelalte capete ale rezistentelor la un potentiometru care are cursorul la minus(masa).Plimband cursorul stanga- dreapta obtin acea variatie a tensiunii(pe care o doresc) pe cele 2 rezistente. In figura 2 este graficul variatiei tensiunilor, una creste, cealalta scade simultan.Cand cursorul pot. este in pozitia de mijloc tensiunile pe cele 2 rezistente sunt egale(Ura=Urb), cand cursorul este la un capat(de ex.stanga), tensiunea pe rezistenta A este maxima, Ura si minima pe cealalta, Urb, daca cursorul este dus la celalalt capat (dreapta), tensiunile sunt: minima Ura si maxima Urb(evit de a spune se inverseaza val.tensiunilor,sa nu se inteleaga gresit ca se schimba semnul ) . Nu e vorba de semnal defazat cu 180 grade(in oglinda). Asta e mecanic,eu doresc ca efectul sa se obtina prin utilizarea unui montaj electronic care sa-mi inlocuiasca potentiometrul dar cu acelasi efect.Variatia tensiunilor pe cele 2 rezistente va fi comandata de semnalul de intrare . In LVDT(il mentionez aici pt ca se obtine variatia tensiunii pe cele 2 bobine din secundar cum doresc eu, ca mai sus) miezul glisant este deplasat la masurarea deplasarii pt.ca se doreste obtinerea unei inductante variabile si deci a unei tensiuni proportionale cu inductanta si deci cu cat e intrat miezul glisant in carcasa bobinelor,asa masurand o tensiune diferentiala , indirect se masoara o deplasare,cu mare precizie.Am facut aceasta prezentare pe intelesul chiar al neavizatilor. Multumesc pt. participare. Editat August 6, 2019 de mar123 Link spre comentariu
iop95 Postat August 6, 2019 Partajează Postat August 6, 2019 Cu 2 reg. liniare (LM317 de ex.) cu ceva adaptare/amplificare pe pinul de control (pe unul variatia va fi 0-xV iar pe celalat xV - 0) astfel ca iesirile sa respecte cerinta. Link spre comentariu
sesebe Postat August 6, 2019 Partajează Postat August 6, 2019 Specifica limitele între care sa varieze tensiune și limitele între care sa varieze curentul. Una este sa vrei sa variezi între 1V și 3V și alta este sa vrei sa variezi între 5V și 1000V. Link spre comentariu
Mircea Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 (editat) 22 hours ago, miticamy said: Domnule @miticamy, daca vi-s muieti posmagii, puteti reface simularea pentru colegul diletant cu un semnal redresat VG1 (variabil in amplitudine) in loc de sinusoidal? Multumesc. Editat August 7, 2019 de Thunderer Link spre comentariu
Vektor Postat August 7, 2019 Autor Partajează Postat August 7, 2019 Last edit: Domnilor, REGRET, merit acuze : aducerea in discutie a LVDT-ului a fost o gresala, creeaza confuzie, m-am pripit, nu asigura variatia potentiometrica descrisa la deschidera tropicului , in fig. postata si mai sus. Daca ar fi fost LVDT variatia tens. ar fi fost simultana, de polaritate opusa , simetrica fata de axa , se preteaza amplf. diferential ...Este asemanare.. Precizari :-Tensiunea sau curentul de iesire pe RA si RB se amplifica: aprox. tensiune12V, curent 200mA.@ dl.sesebe , -2xLM317. Pe pinul de control va fi cate un tranzistor care simultan sa se deschida progresiv si celalalt sa se inchida progresiv nu ON/OFF.Comanda e problema pt.mine [email protected]. D-le UDAR si d-le Miticamy, ma scuzati pt.imprecizie (cu LVDT-ul) orientandu-va spre amplif.diferential prezentat mai sus. Poate in alta varianta sa satisfaca variatia potentiometrica descrisa. Sanatate si numai de bine. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Nu particip cu nicio solutie la tematica topicului, nu am experienta lui Radu, SSB sa a d-lui Sabac. Daca nu este un efect al aparitiei unei noi suferinte, eu cred ca a disparut o postare a initiatorului. Si anume dupa postarea lui Radu @mar123 a afirmat ca montajul este incorect deoarece Q2 are baza la masa. Simularile mele au legatura doar cu aceasta afirmatie si nicio legatura cu tematica de interes. Banuiesc ca a realizat ca a facut o afirmatie incorecta (sau cineva l-a atentionat) de nu mai apare postarea. Ca altfel as fi intro faza grava daca as posta dupa inchipuiri. Am sa-l intreb pe Vali daca raman memorate si postarile sterse pt a lamuri ce s-a intamplat. Eu nu sunt inginer si nici nu am activat in domenii mai de "fineturi", ma pricep un pic la circuite de forta si electronica "casnica", radio, televizoare, monitoare. Iar interventiile mele numeroase sunt ca rezultat al unui procent mare de "slab" pregatiti specific unui forum generalist pana la urma. Daca era un forum cu tematica mai restransa unde ar fi fost atrasi oameni bine pregatiti si prezenta mea ar fi fost mai neobservata. Iar ce am postat mai sus nu inseamna pricepere (si un bucatar caruia i-a placut electronica in adolescenta poate folosi aproape la fel un program de simulare) ci rezultatul faptului ca nu mai pot lucra, in acest fel avand foarte mult timp liber. Link spre comentariu
validae Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Am şters eu nişte postări, fiindcă devenise cam aglomerat cu offtopic.Cred că era şi postarea la care vă referiţi...din păcate nu o mai pot recupera. Link spre comentariu
sesebe Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 (editat) Pina nu dai mai multe detalii circuitul asta face ceea ce ceri tu: Sper ca nu trebuie sa explic cum functioneaza.............. Editat August 7, 2019 de validae litere... Link spre comentariu
Vektor Postat August 7, 2019 Autor Partajează Postat August 7, 2019 Subiectul are aplicatie inrudita cu modulul de reglaj far de pe unele autoturisme.Am modulul,utilizeaza C.I.special TDA3619, sunt date pt TDA3620 dar foloseste un potentiometru liniar si un motoras care plimba cursorul. D-le validae s-a citit, n-aveti ce regreta,(poate si al meu cu injectia de gravitoni in motolevitatorul unei locomotive V.A.L.D....). Link spre comentariu
sesebe Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Sa inteleg ca tu nu vrei altceva decit sa repari un modul de genul acesta? Link spre comentariu
Barbu Paul Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Eu initial am inteles altceva, mar123 dorea un montaj la care in intrare se aplica un semnal sinusoidal redresat sau unul sinusoidal pozitiv ( in ambele cazuri exista o componenta contiunua de 0,7V ), daca iesirile au un domeniu strict pozitiv de vartiatie de la 0,7Vpp la 10Vpp , iar variatia semnalului de intrare este aceeasi, atunci in momentul in care la intrare am 0,7 Vpp, una din iesiri va fi in 0,7Vpp iar cealalta iesire va fi in 10Vpp, daca la intrare se aplica un semnal de 10Vpp atunci iesirea care a fost in 0,7Vpp va ajunge la 10Vpp iar cealalta care era la 10Vpp va ajunge la 0,7Vpp, cele de mai sus reprezinta doar un exemplu in care am exemplificat doar capetele de domeniu, bineinteles ca montajul trebuie sa functioneze liniar pe intreg domeniul semnalului de intrare, acum vad ca s-a razgandit si doreste o schema de pozitioner. Link spre comentariu
sesebe Postat August 7, 2019 Partajează Postat August 7, 2019 Isi cam bate joc de noi. Daca spunea clar de la inceput ceea ce vrea deja era terminat de realizat practic pina acum. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum