Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit cu variatie potentiometrica

Vektor

Postări Recomandate

De la plusul unei surse pleaca 2 rezistente intre capetele carora este plasat un potentiometru cu cursorul la masa.Prin deplasarea cursorului se obtine variatie complementara de tensiune pe cele 2 rezistante.

Vreau sa fac o schema electronica in care aplicand un semnal sinus redresat(eventual si neredresat)de max.200Hz sa comand tensiune complementara pe cele 2 rezistente. Va rog sa-mi dati idei .Mai simplu,fara arduino,potentiometru digital specializat......(sau poate doar asa,cu comutarea unor rezistente inseriate ,pasi,intr-un circuit)..Multumesc.

Link spre comentariu

Care este tensiunea sursei si ce curent poate livra?

Care sunt valorile celor doua rezistoare si a potentiometrului?

Editat de PINTI
Link spre comentariu
7 hours ago, mar123 said:

.. aplicand un semnal sinus redresat(eventual si neredresat)de max.200Hz sa comand tensiune complementara pe cele 2 rezistente...

La acel semnal sinus ce variaza: amplitudinea, frecventa?

Link spre comentariu

Salut

Precizez, poate  redundant: variatie complementara este cand pe o sarcina RL tensiunea(curentul) creste de la aprox.0,7V@10-12V,  pe cealalta scade concomitent de la 10-12v@0,7V).Un amplif stereo config.punte da semnale defazate cu 180 grade(daca se inseriaza sarcinile RL),gen push-pull,

din E si C unui tranzistor... Se intelege ca variatia rezistentei potentiometrului permite o variatie a U sau I pe RL cat mai mare.Pe RL =150 Ohm , Imin=20mA potent.are 450 Ohm pt. min 10mA ,rez pot.=1050 Ohm.

Date suplimentare: semnal generator sinus VV=2,5V, variaza amplitudinea,frecv. fixa, Imax semnal=20mA,Vcc=12V, rezistente(2x RL) cu capat comun de 150 Ohm,curent sarcina RL,max.80mA,minim10- 20mA.

Ma gandesc: 

1) 2 tranz cu E-C de o parte si de alta a legaturii la masa inseriati cu cate un RL, PNP&NPN sau identici(bine imperechiati!) . Nu vad cum pot fi comandati simultan  cu semnal diferential(sau complenentar) pe langa imprecizia variatiei rezistentei E-C (curent diferit alt beta)....

2) varianta mai laborioasa dar mai precisa si sigura(nu-mi solicitati precizia ..), numarator CD4017B, CD4022,cu rezistente inseriate(10pasi) dar trebuie sa vad cum o ia inapoi, descrescator,cum mentine insarierea rezistentelor pasi pt. ambele RL...

3) amplificator(circuit) magnetic ,ar fi simplu, am studiat dar fara o rezolvare .

4) cursor plimbat de un motoras cu PWM... ...Nu rezista.

Multumesc pentru interes si amabilitate.

Editat de mar123
Link spre comentariu

Eu personal tot nu am inteles exact cum trebuie sa varieze semnalul.

Daca aplicatia este prea secreta pt a fi facuta publica atunci pune niste grafice, chiar desenate la mina si fotografiate, grafice din care sa rezulte exact ceea ce vrei.

Din ceea ce am inteles eu ca trebuie facut merge foarte bine cu amplificatoare.

Daca poti explica EXACT cu grafice si desene, inclusiv valorile de curent si tensiune, ca sa inteleaga si cei mai grei de cap, ca mine, ma pot baga eu sa-ti desenez o schema.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Si eu sunt cam "greu de cap" am incercat sa inteleg, dar totul este foarte vag.

Cu potentiometru ca in prima postare cresterea tensiunii pe o rezistenta nu este egala cu scaderea

tensiunii pe cealalta iar diferentele sunt foarte mari, deci care ar trebui sa fie precizia egalitatii dintre cele doua alternante.

Aceste rezistente sunt de fapt niste bobine dintr-un motoras pas cu pas sau motor bipolar, sau chiar sunt rezistente ohmice,

sau despre ce dispozitiv este vorba. Toate intrebarile sunt puse pentru a ne da seama care ar fi solutia optima,

doi simpli tranzistori, tranzistori si circuite operationale, etc.

O alta intrebare, cele 2 rezistente pot fi atacate prin condensatori sau direct prin redresarea unei tensiuni cu diode, direct dintr-un

transformator conectat la un amplificator?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Potenţiometrul face parte dintr-un traductor, cititor de poziţie sau e un proiect didactic în derulare?  Care e de fapt scopul şi logica acestei construcţii ? 

Modul evaziv de punere a problemei îmi aminteşte de abordarea unui fost coleg, care mă chestiona despre eliminarea unor impulsuri perturbatoare cauzate de nişte contacte, asupra unui anumit numărător, care era afectat de acele impulsuri.Nu voia în niciun chip să-mi detalieze despre ce aplicaţie era vorba, secret de serviciu.....ca până la urmă să aflu indirect că se studia un sistem ce contoriza consumul instant de motorină al unei locomotive şi contactoarele de putere ale motoarelor afectau citirea semnalului util.Dacă îmi spunea din prima, era mult mai uşor, nu aveam niciun motiv să-i aflu scheme sau alte detalii, dar ar fi ajutat mult la înţelegerea fenomenelor apărute în instalaţia respectivă.Cam aşa pare şi aici.....dar dacă e vorba de vreo invenţie secretă sau ceva ilegal, nu cred că e locul potrivit de dezbatere.

Editat de validae
Link spre comentariu

Se zice ca Napoleon ar fi scris multe pagini unei cunostinte, scuzandu-se la final, ca n-a avut timp sa scrie concentrat, concis pe o pag....Dupa umblari prin

selsine, gyrator, inductante variabile(amplif. magn.)..am ajuns la https://www.analog.com/en/analog-dialogue/articles/linear-variable-differential-transformers.html,

The linear variable differential transformer (LVDT) is an accurate and reliable method for measuring linear distance.The secondary windings are wound

out of phase with each other. When the core is centered, the voltages in the two secondary windings oppose each other, and the net output voltage is zero. When the

core is moved off center, the voltage in the secondary toward which the core is moved increases, while the opposite voltage decreases. The result is a differential

voltage output that varies linearly with the core’s position. Linearity is excellent over the design range of movement, typically 0.5% or better. The LVDT offers good

accuracy, linearity, sensitivity, infinite resolution, frictionless operation, and mechanical ruggedness. Pt.acuratete am postat originalul.

Pe scurt, un minimotor deplaseaza linear (ciclic)un miez prin 3 bobine,ceva similar amplificatorului magnetic..Semnalul din primar se transmite diferential(de fapt ,

complementar ) in  bobinele din sec. Solutia pare promitatoare dar nu e simpla:este necesar sincronizatea miscarii cu nivelul semnalului din primar(frecv.egale),

frecventa de lucru relativ mica(mecanica impune..), inertie-uzura- frecare.Desigur o schema  electronica ar fi extra.Deci ,mai caut.

Precizez ca fac un studiu personal asupra acestui subiect cu aplicatie incerta, si pentru a nu ma" incrimina " , invoc art.XX din constitutia americana(a noastra

nu prevede),de a nu comenta scopul.

Sunt dator fata de interesul si amabilitatea acordate, daca mai sunt necesare precizari,voi reveni  .

Pot@LDVT.png

Editat de mar123
Link spre comentariu

În grafic ce înseamnă cele 2 curbe? Tensiunile de unde? Sau curenții de unde? 

Vrei sa faci o măsurare a distantei/poziției? Sau vrei doar sa exciti acele rezistoare? 

Dacă articolul acela nu exista la noi atunci poate aceasta lipsa este cu un scop. 

Link spre comentariu

Deci e un LVDT. Asta imi aduce aminte de primul meu job, acum peste 20 si ceva de ani. Nu-mi mai aduc aminte insa ce electronica il acompania. 

Acel LVDT e folosit ca sa determine deplasare unui obiect cu o precizie anume. 

Acum ca stim ca te joci cu un LVDT, ce vrei sa faci cu el? Ce vrei sa emulezi nu e inca de interes. 

Link spre comentariu

Sigur solicitarea mea  depaseste aria practicii (si de interes)a dv. Este un subiect cu aplicare restransa , care ar necesita analiza teoretica deci gandire

in afara practicii curente , eventual, studiu special ,...si cine are rabdare  pt.astfel de teme. Se vede ca doar  eu. Daca a-si fi solicitat identificarea unei piese

electronice cu 3 "craci" urma o avalansa de postari...De fapt doream sa abordam o discutie pe principiu , cu variante, dar dupa 10 postari ...doar nelamuriri. 

A gandi analitic uneori e greu... Recititi obiectiv expunerea subiectului, nu e clara ? Mai tot timpul  cautam sa aplicam patternuri pt. ca e mult mai usor,

economie de energie si timp. Dar nu intotdeauna si eficient . Ne intrebam involuntar la ce-mi foloseste azi  efortul, maine vom vedea ce si cum.Dar maine

te poate surprinde nepregatit   sa gandesti....De ce credeti ca pe NET pun botul la falsuri? Pentru ca servesc pe nemestecate. Hei, da, filozofie banala...

Uitat-va la procurorul din Caracal care a stat in fata portii asteptand ora 6. Stia, din experienta, ca are nevoie de probe indubitabile. Avea sabloanele lui...

A analizat, a gandit variante si pana la urma uman? Acum are probele, a reusit ce si-a propus...Ne dirijaza viata institutii, oameni care care au scopul lor,

motivat conjunctural, si, de multe ori nu in interesul celor multi care ii platesc si au asteptari de la ei....Si ca dansii suntem noi. Dezamagitor, nu?

Scuze, marcat si revoltat de evenimentul amplu mediatizat, am mers paralel cam departe. Fara intentia de a jigni. 

Link spre comentariu

Mda, încă cineva care vrea sa reinventeze roata cu ideile oamenilor de pe forum, iar cind i se cer detalii sare-n sus ca sintem prea prosti ca să înțelegem ce vrea el sa inventeze, ca nu putem să-i citim gindurile. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Exact asta am încercat să-i explic şi eu, dacă venea cu ceva detalii despre aplicaţie, se putea discuta altfel.Poate se găsea o soluţie mai eficientă sau mai uşor de aplicat, dar dacă se preferă să se prezinte doar o mică ,,bucăţică,, dintr-un întreg, nu cred că va primi mai mult înapoi....

Link spre comentariu

Draga coleg @mar123, ti-a luat 4 zile sa ne spui ca e un pârlit de LVDT. Daca credeai ca nu stim ce e ala, te inseli. Daca esti dezamagit de raspunsurile noastre, problema ta este.

Nu e nimeni obligat sa iti rezolve tie problemele din care tu probabil iti castigi (cu greu, se pare) painea. 

Dar ca sa nu crezi ca suntem toti rauvoitori si cam nestiutori: exista circuite specializate pentru implementarea LVDT-urilor. Studiaza-le si apoi ai sa-ti raspunzi singur la intrebarile tale. Un indiciu: ADI.

PS: Mesajul tau ultim e un pic insultator la adresa celor care au postat si nu numai. Nu are nimeni aici obligatia sa-ti dea solutia finala, si asta in mod "mura-n gura". 

Sunt de acord ca anumite subiecte genereaza trafic, si nu fac onoare forumului.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări