Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proiect boxe de camera

Vizitator jensen

Postări Recomandate

Materialul fono este pus pe peretii laterali, un strat de 1-1.5cm si 2 straturi de la partea inchisa pana la capacul de sus, iar de acolo 3 straturi care atarna pana la vreo 5cm de deschiderea de jos.Cu rezistenta in serie nu sper sa obtin ceva. Vreau doar sa cresc Qts de la visaton sa vad ce se intampla cu sunetul. Nu am de unde sa fac rost de un dif de 8" cu fs jos si qts mare si nici nu prea am de gand sa dau bani pe asa ceva doar de dragul experimentului. Incerc cu rezistenta serie care sunt efectele. Basul imi place asa cum e de la visaton, dar spl-ul nu.Evident ca nu am cum sa-l cresc pe acesta, mai ales daca inseriez rezistenta.I-am dat de proba cu 100w ca sa vad cum se comporta. Nu era auditie, deoarece nu obisnuiesc sa ascult sinusoide. :weedman: Ce vroiam sa spun era ca visatonul coboara mai bine (masurat cu urechiometrul :smt003 si cu generator de semnal ) decat 8pw3 fara ca sa introduca sunete noi.8pw3 la 45Hz scoate un vuiet care e usor de localizat. (semn clar de prezenta a distorsiunilor) Visatonul scoate un sunet f infundat care nu prea iti dai seama de unde vine si de vibrat vibreaza tot ce e in camera daca ii dau putere mare.Ambele boxe au fonoabsorbantul pus dupa aceeasi reteta, iar cand am facut comparatie stateau una langa alta.Sunt multumit si de varianta cu 8pw3, dar la capitolul bas e loc de mai bine. Voi incerca si cu alte difuzoare cand voi avea ocazia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

7

• Sharky

6

• CBI

4

• Noobsound

2

Top autori în acest subiect

Materialul fono este pus pe peretii laterali, un strat de 1-1.5cm si 2 straturi de la partea inchisa pana la capacul de sus, iar de acolo 3 straturi care atarna pana la vreo 5cm de deschiderea de jos.Cu rezistenta in serie nu sper sa obtin ceva. Vreau doar sa cresc Qts de la visaton sa vad ce se intampla cu sunetul. Nu am de unde sa fac rost de un dif de 8" cu fs jos si qts mare si nici nu prea am de gand sa dau bani pe asa ceva doar de dragul experimentului. Incerc cu rezistenta serie care sunt efectele. Basul imi place asa cum e de la visaton, dar spl-ul nu.Evident ca nu am cum sa-l cresc pe acesta, mai ales daca inseriez rezistenta.I-am dat de proba cu 100w ca sa vad cum se comporta. Nu era auditie, deoarece nu obisnuiesc sa ascult sinusoide. :weedman: Ce vroiam sa spun era ca visatonul coboara mai bine (masurat cu urechiometrul :smt003 si cu generator de semnal ) decat 8pw3 fara ca sa introduca sunete noi.8pw3 la 45Hz scoate un vuiet care e usor de localizat. (semn clar de prezenta a distorsiunilor) Visatonul scoate un sunet f infundat care nu prea iti dai seama de unde vine si de vibrat vibreaza tot ce e in camera daca ii dau putere mare.Ambele boxe au fonoabsorbantul pus dupa aceeasi reteta, iar cand am facut comparatie stateau una langa alta.Sunt multumit si de varianta cu 8pw3, dar la capitolul bas e loc de mai bine. Voi incerca si cu alte difuzoare cand voi avea ocazia.

Qts nu va creste inseriind rezistente!Un difuzor cu Qts mare este mai slab calitativ, sau, are parametrii difuzorului auto.Vuietul nu este "semn clar" de distorsiune! se datoreaza vitezei aerului pus in miscare si armonicelor superioare in cantitate mai mare decat la celalalt difuzor.W200 misca o masa mai mare de aer (Xmax mai mare) ce se traduce prin vibratia lucrurilor. E normal sa aiba un alt bas, mai profund, dat de Fs mic.Gustrile sunt f. diferite: sunt o multime de incinte care pleaca de la 60 - 80 Hz si plac si asa. Nu toti accepta basul gros.Astept si alte teste, dar incearca sa decelezi timbrul fiecarui difuzor, amprenta lui proprie!SUCCES!
Link spre comentariu

Eu am explicat cum m-am priceput pe mp,ca am scris mult :smt003 Sper sa nu primesc atacuri sau sa creez confuzii

Nu-ti fa probleme, am sa-ti raspund cu observatiile mele la ce ai scris.As vrea sa fie clar pentru toata lumea:tot ce am facut din 1980 incoace, atat prin reviste, cat si prin forumuri, a avut ca scop sa prezint ce am facut in ideea ca altii sa nu mai repete niste greseli pe care le-am strans in experienta mea din 1963 - pana azi!La multi din cei tineri observ greseli, care, uneori le-am atacat dur, enervat si de adancimea unor prostii. De aceea am sa fac unele remarci cu caracter general:- nu exista o solutie mai buna decat alta, toate reprezinta un compromis!- daca vreti sa construiti ceva, INTAI va stabiliti un tzel, ceva la care vreti sa ajungeti, nu plecati orbeste, dupa ce spune unul sau celalat sau dupa ce spune un tampit pe net, chiar daca uneori unii au nume sonore si suficient de vestice sa impresioneze!- urechea umana este un traductor MECANIC, analogic, lucru uitat in epoca digitalului, unde totdeauna, o sinusoida este inlocuita cu o panza de fierastrau. Chiar daca dintii sunt f.fini, raman dinti!- multi se lasa pacaliti de solutiile ieftine. Copiile raman totdeuna doar niste copii. Clona oii Doly este totusi doar o copie, nu Doly!- un sistem audio, cu cat este mai simplu, cu mai putine componente, iar componentele cat mai simple, analogice, si, ele insele, cu cat mai putine componente inauntru, muzica va suna mai aproape de adevar!- niciun sistem audio cu componente electronice de 1 milion de euro bucata nu va suna bine daca inregistrarile sunt proaste si daca incintele sunt proaste, nerezolutive ( se aplica regula cu rahatul si biciul!)- gusturile si urechile fiecaruia difera si de aceea pe piata sunt un numar imens de producatori care vand de la lucruri serioase si utile pana la piei de closca de genul amortizoarelor, rezonatoarelor, suportilor de cablu, demagnetizoare si alte minuni ce reprezinta impozit pe prostie;- cautati sa obtineti experienta prin lucru cu mana proprie, nu luand de bun orice spune unul si altul. Nu am spus niciodata ca incinta VTP reprezinta cea mai buna solutie sau ca e mai buna decat altele: ea reprezinta solutia cea mai simpla pentru constructia unei incinte pentru reproduceri HI-FI, comparativ cu alte solutii. Este si ea un compromis!- basul se obtine exclusiv din suprafata radianta MARE, deci .......... cu un difuzor cu Fs=10Hz, dar .... diametrul de 3" (7,5 cm) NU veti avea bas NICIODATA!- nu veti obtine rezolutie buna a sunetului, claritate, detaliere, microdetaliere, etc. daca difuzoarele nu au motor puternic. O bobina plasata intr-un camp magnetic LESINAT nu va urmari niciodata corect semnalul aplicat!- daca inregistrarile muzicale nu coboara sub 40-45 de Hz, la ce foloseste un difuzor capabil sa redea infrasunete? (Un test - verificati, cei care aveti posibilitatea, cand recunoasteti ce fata - piele,plastic - are o toba, redata de 800K si 8PW3. Recomand o inregistrare cu Charly Antolini!)- incercati sa diferentiati nu frecventa ci timbrul difuzoarelor, acesta fiind cel care diferentiaza intre ele difuzoarele si incintele.Ar fi multe de spus, dar nu e nici locul si nici timpul de a trata in extenso acete probleme.
Link spre comentariu

Qts nu va creste inseriind rezistente!

Un difuzor cu Qts mare este mai slab calitativ, sau, are parametrii difuzorului auto.

Qes creste inseriind rezistente, deci ar creste si Qts, limita superioara ar fi data de Qms(care de multe ori este peste 2) , dar nimeni nu doreste un dif cu Qts asa mare.

Evident ca e mai slab, ideea era sa vad cum suna un dif cu Fs jos si Qts mare fata de unul cu Fs si Qts mic, in cazul de fata W200 cu si respectiv fara rezistenta inseriata. Vreau si eu sa vad cum modifica Qts timbrul.

Vuietul nu este "semn clar" de distorsiune! se datoreaza vitezei aerului pus in miscare si armonicelor superioare in cantitate mai mare decat la celalalt difuzor.

W200 misca o masa mai mare de aer (Xmax mai mare) ce se traduce prin vibratia lucrurilor. E normal sa aiba un alt bas, mai profund, dat de Fs mic.

Nu am cum sa exprim aici cum vuieste difuzorul. Problema nu e de la aer ci de la armonicele care le scoate difuzorul cand cobor sub Fs. Pur si simplu in loc sa scoata ce trebuie scoate altceva. La fel suna si dat tare si incet cand cursa membranei e inobservabila. W200 pur si simplu suna mai bine (evident dupa gustul meu). ASta tot incercam sa spun. Nu am vrut sa spun ca boxa e naspa sau 8pw3 e prost. E doar nepotrivit pt cine doreste extensie ceva mai mare in jos. Daca scoate armonice cand ii dau un simplu sinus atunci alea-s distorsiuni => difuzorul nu mai lucreaza cum trebuie => nu e potrivit daca se doreste un sunet curant in acel interval de frecvente. Cam asta e filozofia mea.

Gustrile sunt f. diferite: sunt o multime de incinte care pleaca de la 60 - 80 Hz si plac si asa. Nu toti accepta basul gros.

Astept si alte teste, dar incearca sa decelezi timbrul fiecarui difuzor, amprenta lui proprie!

SUCCES!

Mie imi plac si asa cum suna, dar se poate si mai bine.

Pe viitor cred ca voi incerca alte difuzoare in vtp-urile pt 8", probabil coaxialele de la Paudio, vad ca au Qts mic si fs ceva mai jos, banuiesc ca basul va fi mai percutant si ceva mai extins.

Link spre comentariu

Omule ne-ai omorat cu rezistenta ta in serie :smt003 Tu chiar crezi ca obtii ceva cu ea?Teoretic poate,ca practic sigur nu e.Timbrul sau extensia sigur nu o schimbi audibil,qts de la 0,3 la 0,7 nici atat.Vei pierde spl si damping factor in functie de cat de mare pui rez,dar vei obtine caldura :yawinkle: ,tot e ceva :smt003 ,ca vine iarnaFac pariu pe o lada de bere ca si cu o rez de 100ohmi ,chiar si asa cu asa zisa leneveala pe care ar trebui sa i-o impui basului,tu nu vei auzi decat o micsorare dramtica a spl-ului si cam atat.Ca sa distingi marirea q-ului iti trebuie urechi de liliac :weedman: si nu numai Ce ne trebuie noua e altceva,fs mic si spl pro :weedman:Si gata cu OT-u ca dureaza de vreo 2 pagini :toimonster:

Link spre comentariu

@ Sharky, OK! Sa ne spui ce anume obtii cu testele pe care vrei sa le faci!Modelul complex al difuzorului dinamic arata ca nu poti obtine modificari ale parametrilor difuzorului cu rezistente. Va scade puterea electrica aplicata acestuia!Timbrul NU SE MODIFICA din parametrii electrici ai difuzorului, depinzand de cei constructivi si mecanici.Coaxialul BM8CXA? Am sa incerc poate la iarna un horn DUBLU ca sa-l ajut la bas mai mult decat il ajuta un VTP.

Link spre comentariu

CBI:Daca e pana acolo voi m-ati omorat.Eu am spus ca fac un simplu experiment, iar voi m-ati asasinat ca nu aplic tot aceeasi putere sau ca se schimba impedanta, sau ca devine mai prost. Eu pur si simplu vreau sa vad cum suna acelasi difuzor dar cu Qes marit.In documentul atasat pe pagina 6 sunt niste formule. Astea arata ca variind Re si pastrand restul parametrilor neschimbati se modifica Qes.Daca scade puterea electrica nu e problema, invart de buton mia mult. E un simplu experiment, doar ca sa vad cum suna acelasi difuzor cu exact aceeasi parametri mecanici, dar cu Qes marit.Un mic experiment pe care il poate face toata lumea. Cu boxa deconectata de la amplificatori bateti usor cu degetul in membrana. Apoi conectati la amplificator (care nu canta, sta pe mute) si bateti iar si ciuliti urechile. Diferenta exista intre cele 2 cazuri si este evidenta. In primul caz Rezistenta inseriata cu amplificatorul este f mare (cablu deconectat) => Qes este si el f mare => amortizarea este facuta doar de partile mecanice, Qts=Qms. In al doilea caz rezistenta serie este mult mai mica (rez interna a amplificatorului, rez cablurilor, rez de contact, etc) si Qes este f apropiat de cel al difuzorului. Qts=Qes*Qms/(Qms+Qes).Acelasi lucru se poate incerca cu bornele difuzorului libere si apoi puse in scurt. Atentie, amplificatorul trebuie deconectat.La incinte bassreflex, inchise, hornuri o schimbare de la Qts 0.3 la 0.7 se simte. Pur si simplu vreau sa vad cum sta treaba la TQWT si ce difuzor sa caut pe viitor, daca ajunge doar fs jos, sau mai trebuie si Qts mic.Eu nu vreau sa obtin deloc leneveala, ci dimpotriva. Daca vad ca cu Qes mare (modificat) sunetul va fi mai lenes atunci stiu macar in ce directie sa nu o apuc.

Link spre comentariu

Sharky,deci era un fel de gluma,sper ca nu ai inteles altceva.Am formulat poate mai ciudat pt ca nu e prima data cand spui de faza aia cu rezistenta.Am mai intalnit de cateva ori,si tot de tine.Nu a zis nimeni nimic.In celelalte topicuri era vorba de marit q-u ca nu arata bine in simulare :smt003

Ceva de genu am gandit si eu,mi-ai confirmat si tu si mi-a sarit VTP in cap ca.. :smt003 si pe dincolo :weedman:

P.S :eu am spus ca nu ai cum sa maresti atat q-u prin adaugarea rez la Re,nu ca nu se simte in diverse incinte diferenta dintre difuri cu q-uri diferite :smt004

Mai bine asteptam hornul ala dublu care e pe tzeava :a:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări