Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Racire DVR

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare. Recent am achizitionat si montat un sistem de supraveghere. Aparatul DVR este prevazut cu un ventilator micut - de turatie mare care scotea aerul cald din carcasa. Pentru ca aparatul era destul de galagios din cauza ventilatorului si este montat in dormitor, am luat decizia de a decupla ventilatorul. Liniste s-a facut, dar carcasa acestuia a inceput sa fie destul de calda, asa ca i-am luat capacul jos, am pus degetul pe acel radiator al procesorului si aproape se simtea ca arde. Asa ca am luat decizia sa nu mai pun capacul aparatului, radiatorul nu mai este asa fierbinte, acum fara capac. Dupa cum se vede in poza, aparatul este amplasat intr-un birou, pe locul dedicat tastaturii, practic aceasta "incinta " ii serveste acum ca si carcasa, daca pot zice asa..... Acum nu stiu in ce masura va fi afectat de praf, neavand capac, credeti ca e ok sa ramana asa? Aparatul are 5 anu garantie. Ar mai fi nevoie sa-i montez un ventilator care sa sufle aer peste el ? eventual unul care sa mearga la turatie mica si sa nu faca galagie, si sa realizeze doar un mic curent de aer in acel spatiu dedicat tastaturii, care-i serveste acum ca si carcasa?

https://ibb.co/W5jff94

https://ibb.co/zQ3w3NC

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

4

• validae

2

• mac01

2

• Spitfire

1

Top autori în acest subiect

Aceeasi problema am avut-o si eu....ma deranja zgomotul ventilatorului produs de dvr-ul Q-see....am pus un regulator de tensiune si am reglat turatia ventilatorului pana la limita suportabila...adica sa nu se mai auda.

Link spre comentariu

Avea 5 ani garantie...:rade:

Cea mai buna solutie e sa adaptati un sistem de racire de tip heatpipe, de exemplu, unul recuperat de la amplificatoare din anii `70-`80, din cele cu freon/amoniac, in felul asta scapati de galagie, si aveti un radiator pasiv cu suprafata mare.

Link spre comentariu

De ce spuneți că avea garanție? Ca să poți monta hdd-ul trebuie să scoți capacul dvr-ului. Acesta nu avea sigil, si in aparat nu s-a intervenit cu nimic, doar am scos mufa de la ventilatorul mic. Daca schimb radiatorul procesorului intervin în construcția lui și mai mult ca sigur pierd garanția. M-am gândit să montez langa dvd un ventilator care sa sufle aer pe acesta. Ventilatorul să meargă la o turație mica, astfel sa fie silențios. Alimentarea acestuia sa se facă tot de pe placa dvr-ului prin acea mufa dedicata. As putea pune un circuit step down de genul celor care se vând pe OLX? Mi-e teama că acesta sa nu afecteze cumva negativ dvr-ul. Sau e mai simplu cu o rezistenta serie cu ventilatorul,  stabilind valoarea ei prin tatonari.

Link spre comentariu

Se poate recupera sistemul de răcire de la un laptop, există şi variante pasive fără ventilator.Fiu-meu are un Toshiba care mi se părea extrem de silenţios, până când am descoperit că nici nu are ventilator, doar un heat-pipe cuplat la un radiator generos.Există şi varianta imersării plăcii de bază cu tot cu procesor în cuvă plină cu ulei de transformator.Dar astea sigur anulează garanţia.....deci tot un ventilator silenţios (turaţie mică şi turbină mare) e rezolvarea.

Ca idee, poţi cumpăra un suport cu ventilator pentru laptop, şi pui DVR-ul întors cu fundu-n sus pe acesta, ventilatorul la aceste suporturi se alimentează cu 5V din USB şi e silenţios...

Editat de validae
Link spre comentariu

Buna ideea cu suportul pentru laptop ventilat, mă uit sa vad ce găsesc. Dimensiunile dvr-ului sunt aproximativ identice cu cele ale unui laptop deci s-ar putea sa se potrivească perfect. Mai rămâne problema alimentării acestui suport, dvr-ul are 2 porturi usb, pe unul este mausul și unul este liber. As putea alimenta suportul din acel port usb liber care era pentru transferul de date/imagini. Oaren poate alimenta fără probleme acest suport de laptop?

Link spre comentariu

Suportul cu ventilator merge alimentat fără probleme din portul USB liber.Ventilatoarele de la aceste suporturi sunt silenţioase şi eficiente.Poţi însă să cumperi doar un ventilator mare şi mai silenţios şi-l pui deasupra DVR-ului, pe un suport elastic, care să nu transmită vibraţii carcasei, ieşi mai ieftin şi ai randament identic.Adică varianta dată mai sus de Dan85....

Editat de validae
Link spre comentariu

Sau cumperi un ventilator cu rulmenti la aceeasi dimensiune si tensiune cu cel din aparat, cu db mult mai putini...il montezi in locul celui existent dar pe pufere de cauciuc...si gata linistea!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Ok. Deci carcasa/ hardisk ul nu au vibrații. Zgomotul este făcut de palele ventilatorului care merg la o turație mare. Ventilatorul este unul foarte mic 4x4cm. As putea sa incerc așa cum s+a sugerat mai sus: întorc dvr-ul cu capul în jos fara capac. In blatul de plal pe care sta dvr-ul sa fac o gaură după dimensiunile unui ventilator mai mare care să meargă la turații mici. Acesta sa sufle aerul prin gaura blatului direct pe placa cu componente și pe radiatorul procesorului. Mă gândesc că în acest fel s-ar prelungi considerabil viața dvr-ului și hdd-ului. De unde as putea lua un ventilator de 10-15 cm care să meargă la turații mici si care sa nu fie gălăgios?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, turcu_dan a spus:

Ok. Deci carcasa/ hardisk ul nu au vibrații. Zgomotul este făcut de palele ventilatorului care merg la o turație mare. Ventilatorul este unul foarte mic 4x4cm. As putea sa incerc așa cum s+a sugerat mai sus: întorc dvr-ul cu capul în jos fara capac. In blatul de plal pe care sta dvr-ul sa fac o gaură după dimensiunile unui ventilator mai mare care să meargă la turații mici. Acesta sa sufle aerul prin gaura blatului direct pe placa cu componente și pe radiatorul procesorului. Mă gândesc că în acest fel s-ar prelungi considerabil viața dvr-ului și hdd-ului. De unde as putea lua un ventilator de 10-15 cm care să meargă la turații mici si care sa nu fie gălăgios?

Eu am luat orice tip de ventilator am vrut de la TME.

Cauta un ventilator Maglev pt ca la astea lagarul este pe plutire magnetica. Vezi numai ca plutirea magnetica eficienta este doar intr-o anumita pozitie si trebuie sa tii cont de ea daca vrei maximum de eficienta in atenuarea zgomotului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări