Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator reglabil in trepte de o miime de volt

Vizitator Mihai Pascu

Postări Recomandate

Acum 15 ore, Mihai Pascu a spus:

.Voltii pe un comutator trasi dintr-un rezistor bobinat ,zecimile din alt divizor iar la urma reglajul fin dintr-un potentiometru bobinat de citiva zeci de ohm,cel mai mic ca valoare pe care l-am gasit.Era destul de stabil,dar de cele mai multe ori nu reuseam sa stabilesc regimul optim de functioare in sensul ca ba era prea mult,ba prea putin.

Schema citata nu are vreun feedback (decat mana utilizatorului) deci e neconditionat stabila. Nu rezulta clar daca iti trebuie tensiune stabilizata sau doar una reglabila foarte fin si cat mai lipsita de zgomot. Minimal, o referinta , 2 potentiometri multitura cu demultiplicare si un buffer de precizie pe iesire raspund cerintelor. Etajul de iesire trebuie sa suporte load capacitiv mare in forma ceramicilor si va fi trebui alimentat la randul lui dintr-o tensiune stabilizata. Ne poti destainui macar daca tensiunea dorita e folosita ca referinta sau ca alimentare? Am senzatia (ca si la job de altfel) ca una se cere si alta se vrea ...

Link spre comentariu
Vizitator Mihai Pascu

Problema,ma rog,una dintre ele consta in faptul ca stau la parter,antena este la etajul 10 pe casa liftului.Traseul cu ocolisuri,ca nu poti trage cablul direct pe terasa ajunge la 55m.Folosesc un amplificator de putere,nici cablul nu mai este nou.Ma gindeam sa pun patru amplificatoare si sa insumez directile.Parametrice,sint categoric tentat de factorul lor de zgomot,dar scot 10-15 dB,in plus am inteles ca necesita rezistor din carbon pur pe alimentare si margea de ferita pentru a nu intra in oscilatie.Ma intereseaza daca stie cineva cum sa fac o pamintare in frecventa.Tensiunea va alimenta amplificatorul,am mai spus asta.

Link spre comentariu

Aha. Atunci as incearca mai intai pe sectiunea radioamatori, cred ca alta e problema acolo de fapt. Amplificatorul rf e sus si cauti o sursa cu care sa ii dai telealimentare prin coax ? Posibil o problema de filtrare pe dc bias? nu atat sursa in sine cat injectorul, as zice, un rezistor si o perla nu cred ca ajunge, sursele pt radiorelee sigur nu intrau direct in coax.

Editat de bolek
Link spre comentariu

În nici un caz 220 dus sus pe alt cablu! 

Dar se poate cu ceva gen 24V-48V (în funcție de consumul de acolo) protejați la scurt, duși pina sus și acolo cu un stabilizator local obținută tensiunea necesara. 

Se poate duce tensiunea asta de alimentare chiar și pe cablul coaxial dar trebuie niște filtre mai performante pt separarea componentei continue de alimentare de semnalul util, și sus și jos. 

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nimic deosebit.

Era de asteptat pt ca 723 are mult mai putine surse de zgomot interne (schema mai simpla) decit celelalte integrate iar oricum eliminarea zgomotului este realizata in principal de filtrul extern de la iesire.

Oricum este uimitor ca o componenta asa de veche are un zgomot asa de mic.

Link spre comentariu

Eu folosesc o schema asemanatoare cu cea din link ( cu ceva completari )  pentru alimentarea unor receptoare radio , in special ICOM IC - PCR1000 . Dar si la diverse experimentari , in special scheme de masura . Pretentioase , zic eu . N - am obtinut o schema de stabilizator liniar ( stabilitate , factor de stabilizare , zgomot ) mai performanta decat cea mentionata , probabil datorita lipsei de competenta . Ca idee , am facut multe teste , comparativ cu alimentarea din accu . N - am sesizat inconveniente sau deprecierea functionarii , cel putin la receptorul mentionat , in gama 10 KHz - 1,3 GHz , nici la alte montaje . Nu am sesizat rezonante sau zone excesiv zgomotoase nici cu microvoltmetrul selectiv , nici cu analizorul . Cu alte surse , sunt adevarate forme de relief .

Link spre comentariu

@alcon aia cu "mintea infierbantata" o spui in grupul tau de prieteni, nu pe forum, atacam erori tehnice sau mesajul transmis de interlocutori, nu pe interlocutori.

PS: Disputa asta pro/contra 723 nu vad vad sa se termine vreodata, exista sustinatori de ambele parti, cred ca e mai bine sa cadem de acord ca suntem in dezacord, si sa evitam reinvierea unor discutii repetate obsesiv si interminabile.

Spor.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări