franzm Postat Iulie 27, 2019 Partajează Postat Iulie 27, 2019 (editat) Daca referinta-i un curent, va loviti de efectul rezistentei de contact din circuitul de setare iar daca-i tensiune, o sa aveti de-a face cu tensiunile termice din circuitul divizorului, încarcarea variabila a sursei de referinta, etc. Dar de putut, se poate (divizor Kelvin-Varley, etc.). Vedeti ca exista articole despre testarea DAC-urilor si a operationalilor de precizie (tot la analog, n-am linkurile pe calculatorul asta) de unde va puteti inspira. Editat Iulie 27, 2019 de franzm 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 27, 2019 Partajează Postat Iulie 27, 2019 Și eu tot la un control dintr-un DAC ma gindeam. Sursa.... simplu: un DAC pe 16 biți cu referință în 5V și un etaj de amplificare performant cu un gain de 3. Asta asa pe scurt. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 27, 2019 Partajează Postat Iulie 27, 2019 @Spitfire: 1. Cerintele topicului sunt incompatibile cu sursele in comutatie. 2. Acel regulator are pasi de 10mV, de 10 ori mai mari decat ce s-a cerut. SI in final 3 ( valabil pentru oricine citeste ): Optimus digital e un site nesimtit cu preturi nesimtite, nu vreau sa-l mai vad promovat pe sectiunea asta! Link spre comentariu
Vizitator Mihai Pascu Postat Iulie 31, 2019 Partajează Postat Iulie 31, 2019 Va multumesc la toti pentru opinii si sfaturi,din pacate ma vad nevoit sa mai tai un zero din coada,am fost la socrii citeva zile si nu am mai avut timp de hobby.La tara sint cu totul alte prioritati.Alimentatorul imi trebuie pentru un amplificator in banda L pentru radioastronomie. Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 31, 2019 Partajează Postat Iulie 31, 2019 Banda L inseamna frecvente de maxim 2 Ghz, nu cred ca ai nevoie cu adevarat de sursa de alimentare atat de precisa. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 31, 2019 Partajează Postat Iulie 31, 2019 (editat) O precizie de 1% mi se pare o precizie rezonabila pt o astfel de sursa dar asta poate insemna trecerea la o toleranta de 120mV pt o sursa de 12V, deci cam 2 zerouri.........dar 50mV eroare la 12V mi se pare suficient de simplu de obtinut, posibil chiar si cu 723. PS: cred ca voiai sa te referi la zgomot nu la precizia de setare. Editat Iulie 31, 2019 de sesebe Link spre comentariu
bolek Postat August 1, 2019 Partajează Postat August 1, 2019 (editat) Buna, Daca iti aduci cerintele astronomice ceva mai spre Pamant, se poate crea o referinta lab-grade folosind piese dedicate. Ex, incearca folosind https://www.analog.com/en/products/lt6658.html#product-overview . La pagina 35 ex de legare in paralel pt curent mai mare. Intreaga solutie se va alimenta din sir de acumulatori litiu. Incarcarea acestora se face doar cand nu folosesti stabilizatorul , dintr-o sursa separata cu iesiri multiple izolate si monitoring pe fiecare acumulator. Preferabil conexiunile la elementele Li cu lipire nu cu socket cu arcuri si lamele pt ca se misca si adauga zgomot electric si termic. Se poate incerca si cu ultracaps daca bugetul acopera , incarcarea e mai simpla si mai rapida dar necesita mai multe elemente. Pentru eventuale functii suplimentare, buffering de adc sau digipots , monitorizare si limitare separata de curent, etc, https://www.analog.com/en/products/ada4528-2.html#product-overview. sau ceva similar ca offset . Tot acolo gasesti recomandari, se ecraneaza complet si placa si acumulatorii . Eventual termostatare la semiconductoare, deci cutie cu separare de volume. Adc cu referinta externa de clasa similara sau mai buna. Conexiunea spre load cu cablu dublu ecranat , centralul la plus , ecran 1 la minus si ecran 2 la carcasa. Pt legarea minusului de lucru la ecran ai nevoie de ceva scule de laborator si setup de masurare zgomot sa gasesti punctul optim, nu intotdeauna va fi minusul unui electrolitic. Decuplare cu mlcc la fiecare pas, remote load sensing tot cu fir ecranat ca mai sus. Este discutabil ce se intampla cu zgomotul (mod comun) venit dinspre load, despre care se pare ca nu stim nimic. Solutia poate deveni complet overkill daca loadul de fapt nu cere chiar ce s-a mentionat. Nu mai am rabdarea necesara sa o construiesc eu, in cazul probabil in care apare intrebarea. Exista solutii lab-grade dedicate, verificate si, chiar tin neaparat sa scriu...CALIBRATE (daca tot s-a vorbit de pasi de fix un milivolt, parca am vrea si o confirmare ca ei pot fi numarati corect?) Editat August 1, 2019 de bolek Link spre comentariu
Vizitator Mihai Pascu Postat August 1, 2019 Partajează Postat August 1, 2019 Am nevoie si de zgomot mic la sursa,semnalele sint slabe dar si de precizia reglajului.Tensiune inseamna frecventa iar frecventa tensiune.Precizia uneia trage dupa sine precizia celeilalte.Reglaj fin,mult peste receptile tv,considerate a fi de distanta.Ani in urma am cochetat cu detectarea meteoritilor care patrund si ard in atmosfera.Sind perfect detectabili atit vizual cit si prin unde radio.Ultima mareste considerabil aria de detectie.Problema sintem noi prin zgomotul pe care il producem in tot spectrul radio.Si astazi noaptea ori cind am timp liber stau la pinda.Uneori agat ceva,de cele mai multe ori nu.Si banda in care fac receptile este extrem de agomerata.Si directia in care orientezi antena conteaza.E mai greu sa supraveghezi patru puncte cardinale si extremele lor concomitent.Practic tine de hazard,exceptind ploile meteorice,atunci cel putin sti din ce directie vin.Se da alarma si esti pe faza din timp.Ca alimentator foloseam un set de acumulatori Ni-MH urmat de un divizor rezistiv in trepte.Voltii pe un comutator trasi dintr-un rezistor bobinat ,zecimile din alt divizor iar la urma reglajul fin dintr-un potentiometru bobinat de citiva zeci de ohm,cel mai mic ca valoare pe care l-am gasit.Era destul de stabil,dar de cele mai multe ori nu reuseam sa stabilesc regimul optim de functioare in sensul ca ba era prea mult,ba prea putin.Chiar si cu varianta astea era clar ca nu este suficient.Am incercat si alimentatoare dedicate amplificatoarelor de antena din comert,dar bobinajul meu a batut tot la reglajul fin.Nu stiu cit zgomot baga nichelina chioara inseriata cu consumatorul,dar este net superioara stabilizatoarelor cu bd ori bc si un potentiometru chior pt reglaj fin. Link spre comentariu
sesebe Postat August 1, 2019 Partajează Postat August 1, 2019 (editat) Curentul cerut este muult prea mare, zic eu. Totusi se poate face dar numai ieftin nu este (citeva sute de roni tot trebuie) si mai trebuie si un programator care sa-ti scrie SW. Ramin la ideea ce cea mai buna varianta pt cazul tau il reprezinta un DAC pe minim 16 biti cu o referinta integrata de calitate si un amplificator de precizie. Ca amplificator se poate folosi un OPA547 sau OPA548 pt curenti mai mari dar trebuie inclus intr-o bucla de corectie automata. Editat August 1, 2019 de sesebe Link spre comentariu
franzm Postat August 1, 2019 Partajează Postat August 1, 2019 Ce doriti sa alimentati din sursa? Amplificatorul de antena (cu tranzistoare, FET sau parametric)? Sau un oscilator comandat în tensiune (varicapuri)? Link spre comentariu
sesebe Postat August 1, 2019 Partajează Postat August 1, 2019 (editat) Varicapuri care sa tragă 0.5A cred ca ar trebui sa fie cit un camion, ba nu - cit un vapor. Și apoi varicapurile urca pina în 28-30V. Citeodata faci un design prost la care îți fuge PSF-ul și cind trece un tintar pe lingă (am pățit și eu asa ceva) și atunci ca să nu recunoști ca designul e prost spui ca sursa e proasta. Nu știu dacă-i cazul și aici dar un modul care sa fie sensibil pe alimentare la nivel de milivolt nu mi se pare altceva decit un detector de zgomot de sursa de alimentare....... Editat August 1, 2019 de sesebe Link spre comentariu
gsabac Postat August 2, 2019 Partajează Postat August 2, 2019 S-ar putea sa foloseasca oscilatori variabili stabilizati cu sfere Yig (Yig sphere), care au bobinaje si curenti de comanda chiar de pana la 2A. @gsabac Link spre comentariu
Marian Postat August 2, 2019 Partajează Postat August 2, 2019 (editat) Ai putea incerca o varianta complet digitalizata. ADC si DAC cu rezolutie cat mai buna, plus un uC pentru procesare, eventual si o referinta externa pentru precizie. Cu ADC-ul incluzi uC intr-o bucla de reactie negativa, si cu DAC-ul comanzi un etaj serie de putere ( ceva tranzistor ). Reglaj din econder si eventual poti adauga un display pentru afisaj tensiune setata/masurata. Aici softul ar face totul, deci trebui experienta in asta, insa cred ca ar fi realizabil ( accept totusi corectii ). Editat August 2, 2019 de Marian Link spre comentariu
nico_2010 Postat August 2, 2019 Partajează Postat August 2, 2019 Acum 22 minute, Marian a spus: Ai putea incerca o varianta complet digitalizata. ADC si DAC cu rezolutie cat mai buna, plus un uC pentru procesare, eventual si o referinta externa pentru precizie. Cu ADC-ul incluzi uC intr-o bucla de reactie negativa, si cu DAC-ul comanzi un etaj serie de putere ( ceva tranzistor ). Reglaj din econder si eventual poti adauga un display pentru afisaj tensiune setata/masurata. Aici softul ar face totul, deci trebui experienta in asta, insa cred ca ar fi realizabil ( accept totusi corectii ). Ca de exemplu: http://bbs.38hot.net/read-htm-tid-39900.html Asta ca sa intelegi cam ce inseamna ce spui tu. Link spre comentariu
franzm Postat August 2, 2019 Partajează Postat August 2, 2019 Acum 3 ore, gsabac a spus: S-ar putea sa foloseasca oscilatori variabili stabilizati cu sfere Yig (Yig sphere), care au bobinaje si curenti de comanda chiar de pana la 2A. Sau antena parabolica cu polarotor Faraday. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum