Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator reglabil in trepte de o miime de volt


Vizitator Mihai Pascu

Postări Recomandate

Vizitator Mihai Pascu

Am o rugaminte la cunoscatori,vreau un sfat legat de un montaj la care sa pot regla tensiunea in trepte de o miime de volt,tensinea reglabila intre 5 si 15V si curentul de 0,5Ah.Mi-a fost recomandat circuitul LM 723 cu un potentiometru multitura pentru reglaj,insa nu am gasit decit scheme care furnizeaza de la 2 Ah in sus.In plus nu stiu daca ar functiona avind in vedere cerintele destul de stricte zic eu.Poate se pricepe careva sa ma indrume spre o schema care sa dea rezultate.Multumesc.

Link spre comentariu

Oaresce generalitati:

-Exprimi curentul in Ah atunci cand te referi la capacitatea unui anumit acumulator ( sau eventual baterie ), altfel cand te referi la un anumit curent consumat de o anumita sarcina ( un anumit consumator/dispozitiv ) spui doar "A" fara "h" dupa.

 

-Cand cauti un alimentator pentru un anumit dispozitiv, acesta ( alimentatorul ) trebui sa poata asigura minim curentul cerut de consumator/dispozitiv. Nu ai nici o restrictie in a folosi un alimentator capabil de un curent mai mare, din contra este mai bine pentru alimentator. Asta pentru ca sarcina isi ia doar atat cat are nevoie din curentul disponibil. 

Exceptie fac situatiile in care sarcina are nevoie de regim de curent constant ( spre exemplu incarcare acumulatori, sau alimentare leduri ), atunci alimentatorul trebui sa fie capabil de a limita activ curentul la o anumita valoare ceruta. 

 

In cazul tau:

Daca sarcina nu are nevoie de curent constant atunci orice schema capabila de minim 0.5A este in regula ( deci 2A este cu atat mai ok ).

Cea mai simpla varianta este un LM317 cu potentiometru multitura pentru reglaj cat mai fin. Daca reglajul nu va fi suficient de fin nici cu multitura atunci lucrurile se complica putin pentru ca orice alta varianta ar avea problema asta. 

In alta ordine de idei tinand cont de pasii mici de reglaj ceruti, 317 ar putea sa nu fie foarte ok tinand cont de performantele lui ( stabilizare versus diversi factori ), este insa mai bun decat 723 la capitolul asta si este si mult mai simplu de implementat, deci un motiv in plus sa-l folosesti. 

 

Daca precizia nu-i deajuns atunci iarasi se complica putin lucrurile pentru ca iti va trebui un regulator de precizie si o solutie care sa permita un reglaj foarte fin...

 

Ce alimentezi din sursa?

Link spre comentariu

La ce-ți trebuie reglaj din milivolt în milivolt? 

Știi cam ce înseamnă o astfel de sursa? 

La o tensiune de ieșire de 10V ar însemna să poți regla cu o precizie de 0.01% iar la o astfel de sursa zgomotul ar trebui sa fie de 0.005% ideal sa fie de 10 ori mai mic adică de 0.001%. 

Ai ideie cam ce înseamnă asta? 

Cea mai performanta sursa (industriala de top) pe care am butonat-o eu avea rezoluție de reglaj de 1mV dar nu cred ca avea zgomotul chiar asa de mic și numai ieftina nu era, minim 2-3 mii de euro. 

Deci, mai bine specifici exact la ce vrei sa o folosești și poate mai putem face rabat la unii parametri. 

Ceea ce ceri tu nu este o sursa ci un echipament de înaltă precizie. Degeaba faci o sursa cu rezoluție de reglaj de 1mV dacă ai zgomot de 10mV sau chiar mai mare. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Sau mai faci o struto-camila cu reglaj gros-fin din potentiometre multitura. Dar sa nu te astepti la minuni. Milivoltul ala sare daca te apropii sau te departezi de sursa, daca suflii pe ea si daca stranuti langa ea. Nu citi adliteram. Foarte multi factori pot influenta comportamentul. Temperatura, campuri electrice, magnetice, tensiunea de intrare, comutatii, calitatea potentiometrelor, socuri mecanice, incarcari/descarcari electrostatice, telefonul din camera, samd. De curios, ai cu ce sa masori milivoltul ala? Cata incredere ai in aparatul care iti va masura acea sursa?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru domenii mai mici ( zeci de milivolti ) se poate improviza ceva rapid . Mai stabil decat 99 % din multimetre , si cu reglaj mai fin de 1mV . Pentru domeniile de mai sus , calibrator industrial . Eu am asa ceva , de dimensiunile unui multimetru , si mai mari . Numai ca au un pret ... , de multe ori prohibitiv . Si nu pot debita 0,5 A ... Se poate incerca ceva in regim de amator , chiar cu 723 , atat de hulit pe forum . Iesirea supravegheata cu un multimetru bun , verificat si " incalzit " pana atinge parametrii din fisa tehnica . Problema e curentul absorbit , 0,5 A . Nu vad ce relevanta are o variatie de 1 mV  ( reglaj ) la aceasta intensitate , dar ( ma rog ) o fi vreo aplicatie de care n - am auzit . Poate se dau mai multe amanunte ... , mie mi se pare cerinta cam fantezista ( fara suparare ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator Mihai Pascu

Alimentarea o fac din acumulator,tocmai in ideea de-a reduce la maxim zgomotul generat de comutatie,chiar si din traf de retea.Acumulatorul este singura optiune.E cel mai ,curat' ,redresor' posibil.0,5A este un consum maxim,presupunind o marire a consumatorilor in viitor,50-80mA ar fi consumul actual.Precizia ma omoara.Am facut citeva intrebari lagat de zgomotul generat de integrat peste tensiunea de alimentare,insa se pare ca depaseste nivelul.In fine,e nasol,asta-i clar.Nu ma asteptam la ceva usor insa citeva mii de euro e peste mine.Spusese careva ca vazuse pe nuclear la niste sonde de detectie asemenea alimentatoare suparate,dar nu pomenise de pret.Probabil ca nu fusese prezent la achizitie.E clar ca va trebuii sa reduc din pretentii,insa as preferera sa mai sap,poate exista un integrat care adauga un zgomot minim peste tensiune la un pret acceptabil.Ceva semiprofi,naiba stie.Oricum daca reduc miimile la sutimi iar nu e bine.Nu mai ating precizia necesara.

Link spre comentariu

Dacă alimentezi din acumulator, problema riplului de filtrare se elimină, dar schema tot una complexă va fi, din cauza preciziei mari cerute de reglaj şi stabilizare.Oricum, reglajul tensiunii va fi făcut în două trepte, folosind două potenţiometre, fiindcă un potenţiometru aşa de precis încât să reglezi tot domeniul cerut nu cred că poţi găsi..

Link spre comentariu

Iar va cramponați de componente din secolul trecut: 723, potențiometre ... presimt că o să apară și LM358 in discuție.

 

Exista surse de laborator foarte modeste cu posibilitatea reglării tensiunii de ieșire din mV in mV, e adevărat că nu au zgomot  deloc mic dar dacă o amarata de sursa de 650lei cu alimentare de la rețea poate face așa ceva ...

 

Aaa și nu are LM723 și potențiometru cu pelicula de carbon din vremurile de tristă amintire. :rade:

 

https://www.analog.com/en/technical-articles/supply-clean-power-with-ultralow-noise-ldo-regulators.html

Editat de Stefan
Link spre comentariu

Cristi, scopul unui regulator de precizie este tocmai sa previna problemele enumerate de tine.

 

Am amintit de 317 presupunand ca precizia n-ar fi totusi atat de restrictiva, pare insa ca este deci 317 iese din discutie ( 723 nici nu mai zic... ).

 

Mihai ai putea incerca o referinta de precizie pe un AO de precizie pe post de amplificator de eroare.

Combinat cu ceva rezistente de precizie in reactie, ar putea sa fie acceptabil.

Lamureste totusi pentru ce ai nevoie de precizie asa mare, poate este loc de compromis pe undeva si obtii ceva realizabil, altfel va fi dificil.

Editat de Marian
Link spre comentariu

@Marian probabil se gândește să facă o schemă ușor de testat fara necesitate unor componente scumpe / exotice și la nivelul de cunoștințe al inițiatorului. Nivel pe care nu-l cunoșteam dar ...

Totuși inițiatorul nu a precizat scopul, bugetul, ce înseamnă reglaj in trepte (cum poți face asta din potențiometru?), ce sau cine reglează atate trepte de milivolți?

Link spre comentariu

Este peste aplicatiile militare . Ma rog , din ce cunosc eu , am purtat sapca o perioada . Dar nu e relevant . Poate calcula cineva factorul de stabilizare al sursei ? Intai functie de sarcina ... Domeniu 5 - 15 v , pasi de 1 mV , curent de la 60 mA la 500 mA . La cat inteleg eu , abaterea trebuie sa fie o zecime din pasul de reglare . Asta daca ( inteleg eu ) reglarea este discreta ( in pasi ) . Asa se lucra pe vremuri . Fie ele si de trista amintire . O mai fi , n - o mai fi valabil , nu stiu . Vad ca s - au postat link - uri cu ceva integrate . Poate cine a postat ne spune si cum face sursa reglabila in domeniul cerut , cu CI mentionate . Apoi , o alta mica chestiune . Tine de tehnica masurarii . Atat a sursei , cat si a aplicatiei folosite . Exista aparatura necesara , conditiile si setup - ul prezumat a fi folosit ? Masurarea zgomotului cu osciloscopul e o iluzie la aceste nivele . Se poate face o experienta simpla . Osciloscopul cu intrarea in scurt ( nu cu sonda , cu scurtcircuitor ) , sensibilitate maxima ( cine are cu 2mV ) , apoi baleiat din baza de timp domeniul frecventei ... , sa ne spuna ce obtine . Asta apropo de zgomotul intrinsec al mijlocului de masura . 

 

P.S. - ironii cu vremurile de trista amintire si potentiometre cu pelicula de carbon ajuta mult topicului , aduc plusvaloare folositoare . Ca idee , din parintii care le - au trait s - au nascut marii specialisti de astazi . Cu scuze de off - topic , se poate sterge postarea .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tot nu s-a spus la ce e nevoie de o asemenea sursa si de ce se insista sa se faca in regim diy, cand si pentru o fabrica nu e deloc usor de realizat asa ceva. 

 

Cred ca trebuie proiectat si rasproiectat cablajul pentru zgomot minim pe langa componente de cea mai buna calitate ( posibil sortate din mii de bucati ) si foarte bine ecranat montajul + referinta musai intr-o incinta termostatata.

 

Nu cred ca se poate realiza asa ceva acasa si sa mai si functioneze corect.

Link spre comentariu

Realitatea bate filmul,,,sursa cu 723 IPRS,facuta acum 42 ani, dupa 10 min de functionare stabila la mv de 20 min(in gol) zgomot de 1 mV de 50hz in sarcina scade tens.dar se readuce la val. initiala si ramane stabila PS. am reglaj brut si fin cu carbon.

Link spre comentariu

Momentan nu sterg nimic ci din contra am readus in fata si postarile tale ascunse @Stefan deoarece mi se par oportune, este alegerea ta daca doresti totusi sa le sterg.

O sa va rog totusi sa va limitati la sugestii concrete tehnice, nu la sentimentalisme si nostalgii.

 

Revenind la subiect:

Autorul solicitarii inca nu a specificat exact pentru ce este necesara sursa aici de fata, si nu-mi explic reticenta lui pentru ca pana la urma daca nu este vorba de ceva la limita legalitatii atunci nu vad de ce sa nu explici ce si cum, chiar daca este vorba despre o aplicatie cu scop comercial, explici in detaliu ce si cum si lasi la latitudinea cititorilor daca sunt sau nu dispusi sa ajute. Altfel daca umblam cu tertipuri si evitam intrebari o sa ma gandesc la eventualitatea inchiderii topicului.

 

Habar n-am ce se face cu el dar presupunand precizia de 1mV absolut necesara atunci LM317 si LM723 ies din discutie indiscutabil ( nu-mi cereti sa explic banalitati ).

@Stefan are dreptate in cateva chestiuni, 723 chiar este un integrat vechi, si o precizie de reglaj atat de performanta este greu de crezut ca s-ar putea obtine de la un potentiometru ( sigur, poate exista unele foarte performante de care eu nu stiu, si-atunci voi accepta indata corectura si voi multumi pentru ea ), aici presupun ca el s-a referit la un encoder ( si implicit control digital ) unde cu uC-uri si aditionale potrivite se pot alege dupa preferinta pasii de reglaj. 

Stiu, eu am recomandat un potentiometru multitura dar nu ma contrazic singur cu ce tocmai spusai pentru ca acea recomandare se baza pe faptul ca poate precizie atat de mare totusi nu-i necesara, daca totusi este atunci imi asum eroarea sugestiei cu potentiometrul, nu-i capat de lume.

 

Interesant link-ul pus de @Stefan, spre rusinea mea nu stiam de acea serie de CI-uri ( e drept ca nici nu m-am omorat cautandu-le ).

Am retinut de acolo pe LT3045, poate oferi pana la 0,5A ( adica se inscrie in limita maxima de curent solicitata ), sta bine la capitolul zgomot, si se inscrie si in gama de iesire ceruta, poate oferi cei 15V maxim doriti si este foarte simplu de facut reglabil datorita structurii interne de reglaj, care pune inversoarea AE la pinul SET si intern acesta are o sursa de curent constant de 100uA, rezistenta dintre pinul asta si masa inmultita cu acel curent da referinta pentru AE si implicit tensiunea de la iesire.

Ceea ce mi se pare insa ca ar putea lasa de dorit este offset-ul ( dar si aici accept eventuale corectii ).

 

PS: Starnirea sau intretinerea unui fals conflict intre generatii nu ajuta pe nimeni, deci va rog fara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări