Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre limba si ... literatura romana

Postări Recomandate

Gaus, cititul si conversatia, dezvolta mintea si dictia. Azi, daca recomanzi unui tinar sa citeasca o carte, iti raspunde sec: am vazut filmul! Apoi, mai ales la fătuce, dar si la ficiori, remarc o voce necizelata, badarana, cuvintul de baza in vocabular fiind "super", uneori insotit de adjectivul "tare". Drumul meu pina la institut, cale de o juma de ora, era dedicat lecturii. Nu ma laud! Cind am invatat sa buchisesc, la mare pret era colectia "Traista cu povesti" . Mai tirziu, am descoperit colectia "Povestiri stiintifico-fantastice". Nu am ratat nici "Aventurile submarinului Dox". Mai era una, colectie, cu un detectiv, dar nu mai stiu cum se numea. Dupa una din povestiri a fost facut si un film. Era vorba de o persoana de seama, actor, care ...cersea, normal deghizat. Politia arestase un cersetor si...a disparut actorul.

Link spre comentariu

N - am prins Dox - urile . Ma rog , nu ne - am intersectat . Luam de la biblioteca cate un vraf de carti ... , termenul de returnare era de o luna . Le caram si iarna , intr - o geanta , pe autobuz ... Mi - era frica sa nu le pierd sau sa mi le fure cineva . Cateodata si pe jos , in vacante nu scoteam abonament . Banii n - au fost niciodata prea multi , dupa ce am ramas numai cu mama ... La noi , la Palatul Culturii era o biblioteca buna . Gaseai de toate ... N - am fost niciodata la sala de lectura , mi se parea ciudat sa citesc in linistea aia laolalta cu zeci de persoane . Mai tarziu , faceam schimb de carti cu ceva prieteni , sau citeam ( toti ) ce prindea fiecare . Relatiile la librarii etc . Acum , cu net - ul , sunt prea multe carti si prea putini cititori . Ciudate paradoxuri are viata cateodata ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dox-urile au fost oarecum interzise pe vremea comunistilor, cica erau degradante, literatura puerila. Dar gaseai prin podurile bunicilor, unchilor. Eu le primeam de la un prieten, cu vreo doi ani mai mare decit mine si le citeam, cu lanterna pe sub plapuma sau puse in alte carti...decente!

Da, biblioteca era de baza si la mine. Si din considerente de bani dar si pentru ca nu prea gaseai, intr-un oras de provincie, carti mai acatarii. Stiu cit am alegar dupa "Construiti aparate de radio" a lui Bughitoiu sau "Aparate de radio cu tranzistoare" a lui  G.D.OPRESCU. Toata vara citeam, atit cartile date de la scoala, celebrele lecturi suplimentare, cit si carti tehnice sau SF.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, icar a spus:

Dox-urile au fost oarecum interzise pe vremea comunistilor, cica erau degradante, literatura puerila. Dar gaseai prin podurile bunicilor, unchilor. Eu le primeam de la un prieten, cu vreo doi ani mai mare decit mine si le citeam, cu lanterna pe sub plapuma sau puse in alte carti...decente!

Da, biblioteca era de baza si la mine. Si din considerente de bani dar si pentru ca nu prea gaseai, intr-un oras de provincie, carti mai acatarii. Stiu cit am alegar dupa "Construiti aparate de radio" a lui Bughitoiu sau "Aparate de radio cu tranzistoare" a lui  G.D.OPRESCU. Toata vara citeam, atit cartile date de la scoala, celebrele lecturi suplimentare, cit si carti tehnice sau SF.

:rade:

Corect se scrie: decât, atât, cât...mă rog, vârsta e o scuză, n-aţi mai prins în şcoală...restauraţia gramaticii limbii române.

Link spre comentariu

Spitfire, daca te uiti la textele mele, o sa vezi ca nu respect î din a, nicio, niciun. Nu vreau. E drept ca pe vremea mea se scria cu î din i nici o, nici un. Pe de alta parte, da-mi si mie voie sa-mi fie putin lene si sa scriu i in loc se î, s in loc de ș, a in loc de ă. Acolo unde pot apare ambiguitati, folosesc î, ă, ș. Adica lene, pentru ca trebuie sa le caut pe tastatura si imi ia mai mult deci i-ar lua altuia sa foloseasca cratima, de exemplu. Din noile legi, respect doar sunt in loc de sînt.

In curind se va scrie intro si intrun. Tot pe cind am facut eu scoala, era diferenta intre complect si complet. Tot atunci, expertiza era ceva, experienta cu totul altceva!

Sharky, pe primarul ala, pe Viorica si pe altii ca ei, noi i-am pus acolo!

Link spre comentariu

Si mai apar ( cateodata ) acorduri ... , subiectul cu predicatul , substantivul cu adjectivul . Indiferent daca sunt scrise cu diacritice , si trecatoarele sint , sunt etc . Acestea se vor mai schimba , s - a intamplat de mai multe ori . Cand eram copil , apoi tanar etc . , am intalnit oameni care scriau dupa " vechile " reguli ( pentru mine ) . Nu i - am contrat , corectat etc . De la ei am invatat multe ... , continutul cuvintelor , peste o grafie trecatoare . Si mai ales sa constientizez ansamblul , intelesul si sensurile unei alaturari de cuvinte . Acesta e scopul comunicarii , transmiterea unor informatii mult mai profunde si valoroase decat suma gramaticala a unei mase de cuvinte . Aceasta este magia intelegerii a ce citesti , rara si pe cale de disparitie in zilele noastre , oricat de " corect " ar fi scrise textele . Alaturarea ei cu ce ai ( deja ) in minte , sedimentarea si deschiderea de noi praguri ale intelegerii si cunoasterii . Am citit carti vechi ... , unele foarte vechi , in romana lui Alecsandri , si mai vechi . Cu aceeasi placere si usurinta - ultima in lectura , nu in abordarea continutului . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dan, pe vremea cind am invata eu, se scria nici o, pentru ca nici este un adverb ce intareste o negatie, iar o este un numeral la feminin. Eu cel putin asa am invatat. Pentru ca nicio carte nu e frumoasa, cum se scrie acum si nici o carte nu e frumoasa, cum se scria odata, e tot aia! Dar vorba lui Gauss, importanta e comunicarea!

Gauss, cea mai veche carte citita de mine, a fost una de popularizare a stiintei, scrisa prin 1700 - 1800 si ceva (din pacate nu o mai am). Tare greu de citit, pe linga ca respecta gramatica si topica frazei din acele vremi, era scrisa cu o amestecatura de litere latine si chirilice, cam cum scriu iugoslavii acum. Nu stiai daca semnul P e p sau r, dar incet incet m-am prins. Noroc ca am facut si un an de rusa, asa ca stiam literele rusesti. Pina la urma, a fost tare haioasa prin felul cum explica tot felul de fenomene fizice si chimice, treburi de spre circulatia atmosferica si astronomie.

Link spre comentariu

O fi, nu te contrazic, dar eu am vazut ca oricind se scrie cu nicio si niciun.

NÍCIUN, NÍCIO adj. pron. neg. (antepus) (Indică inexistența ființei sau a lucrului desemnat de substantivul pe care îl determină) Niciun zgomot, nicio adiere nu se simte.Nici + un, o (art. nehot.).

Dupa cum se vede, e alcatuit din adverbul nici plus articol nehotarit o. De ce or fi stabilit academicienii, dupa '89, ca trebuie scris legat, habar nu am!

Editat de icar
Link spre comentariu

Au stabilit asa ca sa aiba ce sa schimbe . Limbile ( in sens de mijloc de comunicare ) mari nu se schimba . Regulile gramaticale , fondul lexical si grafia . Decat foarte rar . Nu am stiinta ( de ceva zeci de ani ) pe la engleza , franceza , spaniola , italiana . Cel putin aproape sigur la primele doua , mai apropiate de cunostiintele mele lingvistice .

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

Dupa cum se vede, e alcatuit din adverbul nici plus articol nehotarit o. De ce or fi stabilit academicienii, dupa '89, ca trebuie scris legat, habar nu am!

Pentru a schimba și ei ceva, vorba d-lui gauss.

Personal prefer să scriu totuși  conform variantei updatate de academicieni, pentru a nu da prilej de comentarii unora.

În schimb, pronunț anumite cuvinte așa cum le scriam la școală in anii '80, de exemplu pronunț "sînt" dar scriu "sunt". 

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări