Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre limba si ... literatura romana


Postări Recomandate

   Imi place sa "cred" ca vorbesc si scriu "destul de bine" in limba romana.Am "pacatele" mele, cele mai vizibile fiind ca nu folosesc diacritice si pun mai multe/mai putine virgule.

   Ma intreb, insa, de ce elevul roman are de dat "bac-ul" la literatura romana?

   Din putinele mele cunostinte, literatura este o arta deci trebuie sa ai talent pentru a scrie .... macar o "amarata" de nuvela.Ca sa faci un "comentariu literar conform programei" tre' sa fi citit tot ce au scris scriitorii romani pana ai terminat "TU" liceul.

   Imi place sa vorbesc cu ingineri, tehnicieni, muncitori, care si-au "rapit" din timpul lor pentru a citi dar ... chiar e nevoie de literatura la bacalaureat?Un inginer/tehnician care nu l-a citit pe Rebreanu sau Sadoveanu, Eminescu, Cosbuc sau Goga, e "mai putin" inginer/tehnician?

Link spre comentariu

In biroul meu de ingineri, am avut zilele trecute o discutie placuta despre anacolut si despre tautologie. Am prins din zbor si am identificat un anacolut si tare m-a surprins ca inca un inginer sa stie astfel de fineturi ale limbii romane. 

Link spre comentariu

Nu e mai putin inginer, dar trece drept incult sau cu educatie precara. Gramatica limbii materne, nu este  o optiune, ci o obligatie. Poti sa nu stii primul principiu al termodinamicii sau legile lui Kirchhofff (desi ar trebui sa le stii), dar sa scrii corect, e strict necesar, mai ales atunci cind te lauzi cu oarece pregatire. Gramatica, se studiaza, temeinic, in clasele primare. Daca o inveti, totul devine automatism, ca tabla inmultirii. Pe care foarte multi nu o stiu.

Ca electronist, de exemplu, nu trebuie sa faci analize literare, dar trebuie sa stii, la o adica, sa spui ceva despre Eminescu, Bacovia, Creanga, Caragiale, Goga. Adica despre cei mai cunoscuti, ca sa nu facem apel la Garabet Ibraileanu, Camil Petrecu, Macedonski, Cela Delavrancea, Dan Barbilian, Alexandru Phillippide. Trebuie sa stii cind se scrie "lună" si cind "Lună, " pământ" sau "Pământ", cind se scrie "mi-au" si cind "miau", cind "sau" si cind "s-au". Mai inghiti o litera din viteza, mai uiti o virgula, nu-i bai, dar sa nu pui virgula deloc sau aiurea, sa nu ai habar de cratima sau cind se scrie cu doi i, e cu totul altceva. 

Ambiguitati gasesti destule, chiar si in exprimarea pe forum. Ca vorba aia, unii fura, dar nu fura prinsi, ca sunt buni rau!

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

Gramatica, se studiaza, temeinic, in clasele primare.

 

Mai inghiti o litera din viteza, mai uiti o virgula, nu-i bai, dar sa nu pui virgula deloc sau aiurea,...

Mai pui una-doua in plus, chiar intre subiect si predicat...

 

Sa nu fie cu suparare, mi-ati ridicat mingea la fileu.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, gauss a spus:

Nu ! Corect este numarul lui Avocado ! ... Nu e banc , am auzit pe la ceva bacalaureati .

 

Mai tai o felie , mai iei (si) o chimie ... Doze mici , sa nu provoace reactii adverse ( alfabetizare ) , care se cunoaste cat de daunatoare este !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Maresale, nu-i cu suparare, nu stiu de ce a nimerit acolo! Luam un patru cit mine de mare, cum naiba am pus virgula intre subiect si predicat!

E vedeti, ce ziceam mai sus, mai maninca omul o litera...Cu asta am avut mare val in scoala. Profesorii im ziceau ca gindesc mai repede decit scriu. Acuma nu ca ma laud... :limb:

Ramin, totusi, la idea ca trebuie sa scrii corect. Nu ca sa ma apar, dar greselile de ortografie au, in general, o cauza, cele gramaticale alta!

Link spre comentariu

" Practica " limbii romane ( si nu numai ) vine din lecturi ... , fara numar .  Scoala ofera doar regulile , cea ce este mult prea putin si poate fi receptat partial sau cu greseli . Sau ambele .

 

P.S. - pe vremea mea , o exprimare gresita ( ortografie , punctuatie , gramatica in general ) sau scris ilizibil aducea automat 2 ( doua ) puncte scazute la lucrare , fie ea si teza etc . Nu prea se intampla .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Exact Gauss, si pe vremea mea era la fel! Pai nu am luat eu, la o teza de romana (tema Calin, file din poveste, Eminescu), un sapte in loc de zece? Scris ilizibil, cu litere mincate!

Aveam, la gramatica, dictari de genul: vi sau nu vi in vi ca sa-i prinde vi! (va las pe voi sa puneti i-urile si virgulele acolo unde trebuie) si altele de genul acesta!

Link spre comentariu

 

Ce sa zic ... , aveti dreptate . Acum , retroactiv , suna oarecum neutru si anecdotic . " Cheia " depasirii situatiilor de genul era ( si cred ca este ... ) , ma repet , lectura . Care are si alte bonusuri , in principal acumularea de cunostiinte , fie ele din orice domeniu . Candva , vor folosi . Cu siguranta . Pe langa ca destelenesc materia cenusie , o pun la treaba . 

 

P.S. - n - am prea avut de ales in scoala , cerintele erau ( foarte ) mari , mereu eram in urma si in criza de timp . Dupa bac am aflat ca era o tactica deliberata , din 40 de insi ( clasa mea ) toti au intrat la fac , unii au terminat sefi de promotie . La " tarlale " cu greutate ... , aeronave , medicina , electronica etc . Putini mai sunt in Romania ... , sub un sfert . Unii ... ministri , parlamentari , directori de regii si alte asezaminte , prin servicii etc .

Editat de gauss
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări