Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Notiuni de acustica !

Gerula

Postări Recomandate

Ceea ce scriu aici nu se incadreaza nici la amlificatoare, nici la boxa, sau accesorii audio.

Cateva chestii banale de liceu:

http://referate.rol.ro/referate/showdown/147/

Am fost la Casa de Cultura Alexandria. Teatru organizat de Studentii UNATC. Se auzea super, super bine.

Avem sa aflu ca chestiile alea in relief de pe pereti nu sunt pentru design, ci sunt elemente de acustica.

Ca sa se auda bine boxele au un loc fix unde trebuiesc amplasate.

Sala Palatului isi inbunatateste acustica:

http://www.romanialibera.ro/a103789/acu ... tului.html

Ce este acustica :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Acustic%C4%83

Am o boxa care ocupa jumate din portbagaj.

Cand o duc in camara se aude f. bine.

Cand o duc in masina se aude nashpa.

Cand masina e oprita, se aude cat de cat bine,

atunci cand merg, insa, se aude nasol.

Daca mai deschid si geamurile nu se mai aude aproape nimic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Gerula

2

• George(sb)

1

• d2134

1

• Dima8930

1

Top autori în acest subiect

De ce nu vreti sa ma ajutati.Deocamdata nu dau de cap acestei probleme.Acelsi amplif in casa se aude f. bine, in masina se aude f. prost.In casa am aceeasi tensiune dar la 50Hz stabilizate de 2*4700uF.In masina am aceeasi tesniune la 60kHz stabilizata de 2*470uF.De ce cand stau pe loc se aude bine, ai cu cat viteza e mai mare se aude mai prost.

Link spre comentariu

nu am masina, dar din cate am auzit in timpul mersului tensiunea din instalatia masinii poate ajunge chiar si la 16v, e posibil ca asta sa iti incurce tie socotelile, incearca sa faci un stabilizator de putere cu tranzistori ca schema de baza poti alege datasheetul de la lm317 produs de texas instruments

Link spre comentariu

In casa am aceeasi tensiune dar la 50Hz stabilizate de 2*4700uF. In masina am aceeasi tesniune la 60kHz stabilizata de 2*470uF.

Asta ar putea fi cauza, diferenta 4700uF vs 470uF. Chiar daca valoarea de 470uF este suficienta pentru filtrare, data fiind frecventa de 60 kHz, nu e suficienta pentru a scadea impedanta sursei de alimentare, mai ales la frecvente mici.In mod normal tensiunea instalatiei auto nu trebuie sa depaseasca 14.4 V nici la cea mai mare turatie a motorului. In stationare ea scade. Sub 10.5 V e periculos pentru baterie.
Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Doar o parere (pe dibuite)

Parca pe vremuri, cind au aparut primele radiouri auto ,era musai "antiparazitarea" - introducerea de capacitori in circuitul de CC.

In ziua de azi parca ar fi vorba si de stocare de energie pentru a compensa cererile amplificatoarelor auto de zeci -sute de W .

In "casa" sursa de energie e practic nelimitata fata de un biet alternator / acumulator auto  disponibil pe "agregat".

Editat de Dima8930
Link spre comentariu
Vizitator iRoata

Am o boxa care ocupa jumate din portbagaj.Cand o duc in camara se aude f. bine.Cand o duc in masina se aude nashpa.Cand masina e oprita, se aude cat de cat bine,atunci cand merg, insa, se aude nasol.Daca mai deschid si geamurile nu se mai aude aproape nimic.

Sunt doua probleme separate; primele trei "versuri" se refera strict la acustica mediului in care e pusa boxa; astfel, in camera (sau e camara ?) spatiul e mai mare si peretii mai reflectivi, pe cand in masina, spatiul este mult redus iar peretii portbagajului sunt absorbanti; ultimele trei "versuri" se refera la probleme cu alimentarea, probleme ce provin clar din instalatia masinii, iar aici intra si deparazitarea si filtrarea corecta si stabilizarea daca e cazul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări