trasorv Postat Iulie 12, 2019 Partajează Postat Iulie 12, 2019 (editat) Salutare tuturor, înaintea înlocuirii tabloului electric vechi cu unul modern v-aș ruga să îmi recomandați câteva variante de amplasare a siguranțelor automate și diferențiale in tablou și de ce nu, și ce brand-uri sunt mai fiabile. Mă interesează doar părerea dumneavoastră, propria viziune asupra tabloului electric pus în discuție. Trebuie să spun că tabloul vechi are doar 4 siguranțe fuzibile, două pentru prize și două pentru lumini și a funcționat așa mai bine de 35 de ani. De asemenea trebuie să mai spun că în apartament se află o mașină de spălat și o priză în baie(!!!), o combină frigorifică și o centrală termică ca și consumatori mai mari . Astept sugestiile dumneavoastră . Niște poze ar fi binevenite..... Editat Iulie 12, 2019 de trasorv Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 12, 2019 Partajează Postat Iulie 12, 2019 Centrala termica nu este un consumator mare, nici macar combina frigorifica. Avind in vedere evolutia climatica cred ca ar fi bine sa se aiba in vedere si un aer conditionat, macar cablurile si siguranta separata pt el, pt ca acesta intra la consumatori mari. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Pai daca ai 4 fuzibile, probabil tot atatea fire - circuite (ignorand nulurile) vin la fuzbile. Deci, tot 4 sigurante trebuiesc puse. O regula de baza e sa pui de la intrare catre iesire in ordinea descrescatoare a amperajului elementelor de protectie. Adica, de exemplu, pui la intrare (sa zicem in stanga panoului) o siguranta de 32A (diferentiala sau nu), apoi pui in dreapta 2 de 16A pentru prize (diferentiale daca iti permiti, macar pe circuitul de la baie si masina de spalat), si apoi inchei cu 2 de 10A pentru lumini. Daca insa vin mai multe fire, atunci poti pune mai multe disjunctoare tot pe baza celor spuse mai sus. NB: Daca nu ati mai facut astfel de instalatii inainte, macar sa va sfatuiti cu cineva de meserie care are habar de regulile de securitate (foc, electrocutare, etc). Nu va zgarciti la chilipiruri, nu e de joaca si nici mai ieftin daca puneti chestii ieftine pe care le tot schimbati la fiecare 2-3 ani. Vizati tot 35 de ani! Spor la treaba! Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 13, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2019 (editat) Văd că nu s-a înțeles ce am spus, sunt 4 fuzibile: fază+nul prize și fază +nul lumini. Și am spus și ce consumatori sunt, nu contează că sunt mari sau mici, iar restul se subințeleg, un fier de călcat, un aspirator, un tv, un PC etc. .... Editat Iulie 13, 2019 de trasorv Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Regula de baza,daca nu ati rebilitat instalatia in casa.este de a pune pe circuitul de prize un disjunctor bipolar de 16 A(eu folosesc curent Schneider...dar sunt si alte variante,Legrand,de exemplu),iar pe circuitul de iluminat 10 A. Daca aveti circuit separat pentru centrala de apartament,o puteti proteja cu un disjunctor bipolar,separat,la fel si daca este un circuit separat pentru o eventuala masina de spalat. Se poate monta in amonte de disjunctoarele clasice un disjunctor diferential de 25A/30mA...ca siguranta generala de protectie,dar..daca sunt pierderi pe circute sau in doze o sa fie de nefolosit! Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 13, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2019 Ceea ce nu am spus, dar era deductibil din vechimea instalației, este că nu există niciun circuit separat pentru mașina de spălat Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Atunci...16A( nu mai mult) pentru prize +10 A,pentru iluminat+...eventuala generala din amonte. Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 13, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2019 (editat) Acum 3 ore, yo2mhj a spus: Atunci...16A( nu mai mult) pentru prize +10 A,pentru iluminat+...eventuala generala din amonte. Cea de 16A pentru prize poate fi diferențială sau diferențiala o pun separat in amonte ? Ținând cont că am și o priză în baie, diferențiala să fie de 30 mA sau de 10 mA ? Editat Iulie 13, 2019 de trasorv Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Cum am menționat, este greu de recomandat ,ideal este sa montați disjunctor diferențial direct pe circuitul de priza,și la fel, recomandat este de 10 mA,dar,asta nu înlocuiește o buna priza de pământ. Însă, aveți toate șansele să fie inutilizabilă o siguranță diferențială așa de sensibilă daca nu este circuit nou. Cred că merită să încercați...nu știu cum se prezintă instalația actuală și cât doriți să interveniți. Din punct de vedere al securității, părerea mea este ori să renunțați la priza din baie ori să folosiți o diferențială. Succes! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Care e rostul montarii unui disjunctor bipolar? Asa cum aiurea este si montarea unui fuzibil pe nul. In sisteme monofazate, ca acasa, e absolut inutil sa pui protectie pe nul. Mai ales in cazul in care sunt monopolare (fuzibil pe nul). In caz ca se arde fuzibilul pe nul, tot ramai cu faza in aparat/sarcina. Situatie periculoasa!!! Deci, bipolarele nu-si gasesc rostul in circuite monofazate. E aruncat cu banii pe fereastra. Link spre comentariu
yo2mhj Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 (editat) Hmm, poate mă înșel,cred că se montează siguranță și pe nul din motive de normative,ceva,I7/2011...sau cele mai vechi,alea de care au ținut cont prăpădiții aia de ingineri comuniști(sau nu) care au proiectat instalațiile electrice... In același timp,in firidele mai vechi,de pe casa scării(nu în construcțiile noi, acolo sunt disjunctoare diferențiale) este drept,se montează o singura siguranță pe faza,de obicei nulul find comun cu PE in firida! Editat Iulie 13, 2019 de yo2mhj Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 13, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2019 Acum 24 minute, andrei_ a spus: Interesant ce spune deși nu sunt de acord cu felul șmecheresc - miștocar in care vorbește acest individ de la Proiecte diverse DIY. Și apoi să inlocuiesti 4 fuzibile cu 6-7 bipolare pentru că așa cere normativul și asta în condițiile în care instalația electrică este aceeași de 35 - 40 de ani , este....exces de zel, ca să fiu elegant. Link spre comentariu
v67 Postat Iulie 13, 2019 Partajează Postat Iulie 13, 2019 Daca numarul de circuite intr-un tablou elrctrice este 5(sau mai mare) sau curentul este mai mare de100a (sau egal ) se pune intrepator general sau separator de sarcina. Link spre comentariu
trasorv Postat Iulie 13, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2019 Observ că ne pierdem în detalii și ne îndepărtăm de cerințele inițiale foarte simple de altfel, ale topicului .... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum