Ovidanie Postat Iulie 11, 2019 Partajează Postat Iulie 11, 2019 Vreau sa reduc traficul la cativa kilo pe secunda per user, suficient cat sa nu mearga stream-urile video. E vorba de o retea wireless la liber, intr-o zona cu multi navetisti. Probleme sunt cu cei care asculta muzica pe youtube...mai sunt telefoane care se actualizeaza sau upload-eaza galeria foto, astia incetinesc tot traficul. Cum sa procedez? Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iulie 11, 2019 Partajează Postat Iulie 11, 2019 Ce echipamente folositi? Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Iulie 11, 2019 Partajează Postat Iulie 11, 2019 (editat) Ce model de router aveti ? De obicei in setarile routerului exista un submeniu denumit "Bandwidth control" iar acolo puteti definii niste reguli de viteza. De obicei va cere cele doua extreme pentru ip-urile care a fie limitate, acolo se poate trece 192.168.0.1 (de la primul device conectat) pana la 192.168.0.255 ( adica primele 255 de device-uri conectate) sau daca vreti pentru absolut toate deviceurile atunci se pot lasa toate campurile libere si completati doar cele care se refera la viteza (sunt doua campuri, una pentru viteza de descarcare iar celalalt pentru cel de incarcare / upload ). Editat Iulie 11, 2019 de Bandi Szasz Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 11, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2019 (editat) Nu mai tin minte ce am instalat acu' 6 ani dar ca router de rezerva am un Netgear WGR614 V5 eventual pot sa cumpar alt echipament daca este nevoie. Ar mami fi o problema, sa restrictionez accesul la youtube dar si aici sunt depasit. Editat Iulie 11, 2019 de Ovidanie Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iulie 11, 2019 Partajează Postat Iulie 11, 2019 (editat) Nu puteti limita banda cu acel router. Vad ca are o sectiune Block Sites ar trebui adugat aici youtube.com si testat. Puteti prioritiza traficul din QoS, dar nu cred ca va ajuta. Editat Iulie 11, 2019 de vijelie02 Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Iulie 11, 2019 Partajează Postat Iulie 11, 2019 (editat) Salut TP-Link Archer C5 v4 are optiunea asta. Vezi foto mai jos. Pe langa asta pe acelasi router poti configura o retea de tip Guest care nu va avea acces la reteaua Main si orice ai share-ui pe retea nu va putea fi vazut de reteaua Guest. Mai are si optiuni slabute de VLAN dar asta deja e putin mai complicat sa explic si nu cred ca prezinta interes pentru tine. Editat Iulie 11, 2019 de Ionut Remus Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 22, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 22, 2019 Am primit donatie un router AC1200 TP-Link Archer C50 (sper ca are functia cautata) si doua ZTE ZXR10 2609, 8 port network switches, astea m-au inspaimantat putin. Am realizat ca in materie de retelistica sunt Afon. Link spre comentariu
dany_cta Postat Iulie 22, 2019 Partajează Postat Iulie 22, 2019 (editat) Solutiile prezentate mai sus au marea problema ca sunt limitari pe clase, pe grupuri, ar trebui sa pui limitare pentru fiecare ip individual in parte si nu sti cat de bine ar duce cu sute de inregistrari, chiar daca ai pierde o zi intreaga sa le bagi acolo, si cel mai mare neajuns - in momentul in care ar fi banda destula libera, utilizatorii ar fi in continuare limitati in valoarea setata in loc sa fie lasati sa urce in banda libera si sa o imparta egal intre ei. Solutia este un minipc cu linux cu suport de htb si patch esfq. In felul asta s-ar putea face nu limitari, ci impartiri egale si corecte intre toti membrii. Editat Iulie 22, 2019 de dany_cta Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 (editat) Acum 8 ore, dany_cta a spus: Solutia este un minipc cu linux cu suport de htb si patch esfq. Aceasta solutie nu este simplu de implementat, doar dand din mouse. Trebuie sa ai cunostinte avansate cu si despre mediul linux. Pentru solutii de genul asta se achizitioneaza echipament hardware corespunzator. De ex: ubiquiti. - o antena, un router, si eventual un switch daca vrei si POE. toate sa fie unifi. Daca mai vrei sa le administrezi din cloud mai cumperi si un key-cloud. Editat Iulie 23, 2019 de vijelie02 Link spre comentariu
dany_cta Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 (editat) Pentru solutia asta se achizitioneaza un minipc si o placa de retea usb si se foloseste orice router (ceea ce are deja) pt wireless, investitie totala sub 100lei in hardware. Ce o dati aici in echipamente semi-profesionale si cloud-uri, nu au nici o legatura. Si legat de poe, deja ai un router acolo si automat si alimentrare, alimentezi minipc-ul tot de acolo. Minipc-ul e mai mic decat un router si consumul e similar. Legat de cunostinte, in cel mai rau caz, ca si in alt domeniu, apelezi la experti. La final cand tragi linie o sa iesi mai ieftin decat sa cumperi un router care sa poata face ceva limitati dar solutia e ceva profesional, nu limitati, ci impartiri de banda ! Editat Iulie 23, 2019 de dany_cta Link spre comentariu
Ovidanie Postat Iulie 23, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 23, 2019 Nu vreau sa impart egal banda, vreau sa limitez traficul per user la o latime de banda suficient de mica astfel incat sa nu poata vizualiza videoclipuri pe youtube. Am 85 Mbps si cand tabarasc vecinii si taximetristi din zona netul merge cam greu. Vreau sa dau net tuturor, cativa kilo, cat sa le mearga aplicatiile de mesagerie mail, etc. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 https://fccid.io/TE7C50V3/User-Manual/Archer-C50-User-Manual-3464358 - pagina 31 si 32 pentru guest network. - pagina 42 pentru local management - pagina 49 pentru bandwidth control Investigheaza putin si pune routerul in functiune, desigur ceva teste vor fi binevenite si daca e ce trebuie, atunci, la treaba cu C50-ul decat sa adune praf. Am sugerat guest network deoarece e o retea total separata de cea normala, pe care presupun ca va utilizata in casa si in felul asta va protejati datele personale. Parerea mea e ca e ce doriti dar numai tu poti spune concret daca e ok sau nu. O zi frumoasa. Link spre comentariu
dany_cta Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 Aceeasi solutie. Routerele nu pot sa limiteze pe fiecare ip in parte decat daca pui cate o regula pentru fiecare ip in parte. Ce ti-au aratat colegii de mai sus limiteaza tot range-ul in valoarea respectiva la gramada. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 Vorbe in vant. IT a specificat - Am realizat ca in materie de retelistica sunt Afon. Tu propui linux cu htb. Sa fim seriosi. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Iulie 23, 2019 Partajează Postat Iulie 23, 2019 Eu as face asa: 1. Iau C50-ul si il configurez pentru LAN, "Wifi-Management" si "Wifi-Guest" (" " sunt doar denumiri alese de mine...ele pot fi denumite nevoi/ddorinta). 2. Configurezz IP-ul pentru router cu 192.168.1.254 3. Configurez LAN-ul cu 192.168.1.003 - 192.168.1.253 si activez toate resursele de management posibile din router cat di DHCP-ul. Tin 2 IP-uri (001 si 002) pentru IP static. 4. Configurez "Wifi-Management" cu 192.168.2.003 - 192.168.2.254 si activez toate resursele de management posibile din router cat di DHCP-ul. Tin 2 IP-uri (001 si 002) pentru IP static. Activez si securitatea pentru a avea access doar cei care au parola 5. Configurez "Wifi-Guest" cu 192.168.3.003 - 192.168.3.254 si dezactivez toate resursele de management posibile din router cat di DHCP-ul. Tin 2 IP-uri (001 si 002) pentru IP static. dezactivez securitatea pentru a fi la liber. Deasemenea activez sepaarareaa pentru ca device-urile sa nu comunice intre ele prin wifi (practic dezactiveaza ICMP-ul in realitate dar e deja prea tehnic sa intru in detalii) 6. Pe "Wifi-Guest" activez bandwidth control si din cei 85Mbps iau doar 30Mbps si ii aloc iprange-ului de pe "Wifi-Guest", si restul se va duce pe "Wifi-Management" si, desigur LAN. 7. Las 2-3-5 zile pentru test, daca e ok, voi lasa asa, daca nu ajustezz badnwidth controlul in functie de dorinte. Si gata.... nu e mare filozofie. Colegul @Ovidanie daca doriti, in functie si de timpul pe care-l am, va pot ajuta, fie in privat, dar cel mai practic ssi rapid ar fi la un telefon. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum