Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestii

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare. Am relizat acum 3 ani 2 lampi cu led pentru garaj. Recent am zugravit si aranjat garajul, am realizat si 2 corpuri din lemn pentru aceste lampi. Fiecare lampa are undeva la 4500l. Problema este ca lumina este putin puternica si deranjanta. Dispersorul corpurilor facute pentru lampi este o sticla aproape mata, insa si asa este deranjant la ochi. Ceva idei pentru a mai estompa efectul luminii puternice aveti? o sa fac si o poza cand ajung acasa cu lampa/corpul acesteia. Am cumparat de la Lidl o folie mata, insa aceasta nu se lipeste prea bine de sticla. M-am gandit sa pun si o foaie A4 pe sticla sa nu mai fie asa deranjanta lumina.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

3

• Dxxx

2

• Mircea

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Ai putea direcţiona lămpile spre un ecran ,,difuzor,, alb mat, plasat pe tavan, chiar spre tavan dacă e vopsit alb.Astfel nu te vor mai durea ochii dacă te uiţi în lămpi.Se numeşte iluminat indirect..

Editat de validae
Link spre comentariu

Ceea ce a zis Vali este foarte corect, numai prin directionare poti sa eviti efectul de orbire.

Ai diverse solutii, dar trebuie tinut cont ca acolo ai flux foarte puternic pentru aplicati uzuale.

In plus ar fi bine sa ne mentionezi suprafata si INALTIMEA spatiului. Daca inaltimea este mica atnci problema este agravata.

Sa nu te mire daca pana la urma solutia va fi sa "spargi" spatial sursele respective, adica mai multe surse cu flux mult mai mic pe fiecare.

In rest nu cred ca merita sa incerci cu dispersare (tot soiul de chestii mate) ci mai curand cu directionare si reflectare, cum  ti s-a spus, dar acolo critica este inaltimea.

Se poate si o varianta inversata, adica sa pui oglinzi concave care sa directioneze lumina spre podea, daca este destul de reflectanta.

Link spre comentariu

Inaltimea este de 3.3m. Din pacate asa sunt facute lampile sa fie aplicate pe tavan, nu prea am cum sa le pun invers sa bata pe tavan. Ma gandeam ca pot macar sa fac sticla cumva asemenea spoturilor mari cu led, ca acel material plastic alb. Sau as putea alimenta ambele matrici cu led-uri doar dintr-o singura sursa, astfel va scadea curentul prin led-uri si implicit intensitatea luminii.

https://imge.to/i/ccwlF
https://imge.to/i/ccAGV
https://imge.to/i/ccf5T

Link spre comentariu

Ce poti incerca este sa sacrifici un butoi/galeata/flacon de plastic alb - din care sa tai o suprafata curba, conditia ar fi ca latimea si lungimea sa depaseasca de ~ doua ori deschiderea lampilor.

Ungjiul suprafetei ar fi preferabil sa fie sub 90 grade, deci sa fie sub 1/4 din circumferinta.

Suprafata asta o suspenzi la cateva zeci de centimetri sub lampa... cu cat poti sa o cobori mai mult , cu atat mai bine, dar sa nu scape pe langa lumina care sa te orbeasca.

In sus sa stea partea convexa, in jos cea concava. - in acest fel lumina reflectata se imprastie pe o suprafata mare a tavanului, fiind o oglinda convexa.

Ideea este ca suprafata sa functioneze in doua moduri:

- transluciditate, deci ceva radiatie sa treaca prin plastic, dar dispersata si atenuata - adica nederanjanta

- preponderent reflexie, deci sa se reflecte in sus, sa ajunga pe tavan, de unde sa se reflecte a doua oara - asa dispersia este sigur nederanjanta, dar ai doua atenuari de reflexie...

Daca lumina scapa, si inca te orbeste, atunci trebuie sa faci un gen de reflector/oglinda concava, incat sa nu scape nimic orbitor spre ochii utilizatorilor, adica toata lumina sa fie concentrata NUMAI pe suprafata de plastic, sa nu scape pe langa.

Se pot folosi si lentile, dar este mai greu sa obtii rezultatul necesar, ar fi mers daca erau COBuri, dar asa emisia este de pe o suprafata prea mare...

Sper ca se intelege ce sugerez...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Fa un fel de palnie cu baza rectangulara (o piramida fara varf) ca-n schita de mai jos - laturile sunt opace complet, nu mate, opace. Unghiul intre 2 laturi, precum si lungimea laturilor, le alegi cat sa nu mai bata in ochi daca esti la 1,5-2m fata de lampa. Daca esti in "conul" piramidei, nu prea ai ce sa faci, te poate ajuta o sticla mata = baza piramidei.

IHqPlJN.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

La asta mă gândeam și eu, o sticla mata. Momentan sticla este doar difuza. Am cumpărat o folie de PVC mata care se lipește pe sticla să vedem dacă se schimba ceva in bine. Nu as mai incerca sa modific corpul lămpii pt că arată binișor asa. Ideal era că toate ledurile sa fie așezate în așa fel încât să acopere întreaga suprafață a lămpii, cum a sugerat @Dxxx

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări