Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

power switch SATA pt hdd

rodanny

Postări Recomandate

Eu sunt de acord cu @sesebe, dar cred ca inca a fost indulgent in afirmatii.

Audio si video? hm....crede-ma cand iti spun ca nici nu se compara semnalele audio-video cu liniile de date HighSpeed.

In linia de date HighSpeed daca nu e rutat corespunzator padul de cupru vei avea noise si interferente, urmate, desigur, de erori multe. in HighSpeed si 0,2 mm conteaza, mai la dreapta sau mai la stanga, conteaza de unde iti vine alimentarea, conteaza semnalele intre ele cum se intercaleaza....o multime de factori.sunt extrem de importanti si e suficient doar unul sa nu-l respecti la litera si punctuatie, nu doar ca la carte! Exemplu: oare de ce mufa sata e asa cum este si pare oarecul putin fragila dar cablul e atat de solid? Ai incercat sa tragi de un cablu sata pana sa-l rupi sa vezi daca il poti rupe de la jumate cu mainile goale si tragand cu toata forta? iti spun eu...ca daca cablul ala ar fi ciupit / dezizolat si pe langa el trece o linie de alimentare....o sa ai blue screenuri de numa si ai sa dai vina pe placa video, placa se baza, memorie sau orice alta componenta. Credema ca am intalnit cazuri in cablul sata era de proasta calitate si exact ala era problema. Cablul ala are si cateva randuri de tresa prin el care il ecraneaza de interferente din exterior, si culmea tot tresa aia il face si solid incat nu-l poti rupe. Unele cabluri mai calitative au chiar mai multe randuri de tresa si au fiecare fir separat invelit in tresa si o alta tresa peste toate adica e triplu ecranat...etc.

Trust me, nimeni nu se va complica cu asa ceva decat daca stapaneste foarte bine electronica.....si ma refer la inginer cu o experienta profesionala vasta in spate, dar si ala cred ca o sa caute alta solutie decat sa isi bata capul cu asa ceva.

In regim DiY asa ceva??? No way, ai nevoie de niste scule de iti vinzi masina nou-nouta sa ti le achizitionezi...si nici asta nu iti garanteaza reusita.

AAA si inca ceva, cand vorbesti de audio vorbesti de semnal analogic in cea mai mare parte si pe langa asta vorbesti de frecvente de ordinul a catorva zeci de Khz. Cand vorbesti de video vorbesti de frecvente mai inalte decat cele audio dar tot de khz si in cea mai mare parte semnal digital mai nou, si analogic mai vechi dar in anumite norme. Dar pe HighSpeed...deja e de zeci/sute de Mhz si chiar Ghz si semnale pur digitale :) Practic nu poti face in veci o astfel de comparatie.

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu
Acum 44 minute, rodanny a spus:

@sesebe nu te contrazic dar am vazut proiect facut afara pentru switch video si audio....cu ceva de genul.....

insa nu era prea multa doc....

intrebarea e de ce zici ca trebuie cablaj in minim 4 straturi?

daca ai ceva experineta si nu te deranjeaza...ne impartasesti si noua?

Spune-mi care-i veteza de transfer pe SATA. 

La audio ai maxim 20Khz iar la video - depinde de standard, la PAL tv-ul vechi ai max 5.5Mhz iar la astea mai noi te duci spre și peste citeva zeci de MHz. 

La semnalul ala vechi de numai 5.5Mhz o mica neadaptarea de impedanta se vedea ca o mica dublura la liniile verticale. Din felul cum era adaptat traseul semnalului video rezulta clasa televizorului. 

Îți trebuie mini 4 straturi pt ca doar asa poți obține linii adaptate bine pe cablaj. Cele pe 2 straturi lasă de dorit la asa frecvente. 

Echipamente necesare pt punerea în functiune: osciloscop highspeed 20Ghz - 50K Euro, set sonde diferențiale pt 20Ghz încă vreo 40-60K Euro. Sa amintesc și de restul? Cred că-i suficient.

A, cursuri cum sa folosești acel osciloscop și sonde încă 500-1000Euro.

Ps: ia-ți un NAS și nu mai visa ca poți face în regim de amator incepator, mai ieftin și mai rapid, ceea ce fac ingineri cu ani buni de experienta în domeniu ce au la dispoziție toate echipamentele necesare. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 1 minut, sesebe a spus:

, la PAL tv-ul vechi ai max 5.5Mhz iar la astea mai noi te duci spre și peste citeva zeci de MHz. 

La semnalul ala vechi de numai 5.5Mhz o mica neadaptarea de impedanta se vedea ca o mica dublura la liniile verticale. Din felul cum era adaptat traseul semnalului video rezulta clasa televizorului. 

Mi-a luat-o inainte...si se pare ca si eu am gresit la frecventele TV...my bad.

Link spre comentariu

@sesebe normal ideal la SATA III ajunge la 6 Gbs viteza....

@Ionut Remus ok inteleg insa pentru video normal am gasit pe un tip care facuse un switch pt nintendo......

https://assemblergames.com/threads/building-an-av-switchbox-electronic-or-analogue-switching.43933/page-3#post-653957

si inteleg ca ii iesise ..si avea cablaj doar pe un strat..

repet nu tin cu dintii...ci doar spuneam...

oricum am inteles ca nu se cam poate face inregim diy....insa ma uitam la ce au mai facut si altii

Link spre comentariu
Acum 44 minute, rodanny a spus:

@sesebe normal ideal la SATA III ajunge la 6 Gbs viteza....

@Ionut Remus ok inteleg insa pentru video normal am gasit pe un tip care facuse un switch pt nintendo......

https://assemblergames.com/threads/building-an-av-switchbox-electronic-or-analogue-switching.43933/page-3#post-653957

si inteleg ca ii iesise ..si avea cablaj doar pe un strat..

repet nu tin cu dintii...ci doar spuneam...

oricum am inteles ca nu se cam poate face inregim diy....insa ma uitam la ce au mai facut si altii

Ideea e ca ai spus, chiar tu, ca nu te pricepi prea bine, si din cate observ chiar ai nevoie de niste notiuni foarte multe ca sa poti intelge ce toata lumea ti-a raspuns. link-ul care l-ai trimis te rog frumos sa citesti ca este pe acolo ca sigur scrie (eu nu am citit) pentru ca am vazut mufe scart care sunt semnale analog nicidecum digitale. de aici si conlcuzia ca indiferent cat se chinuie lumea tu poate citesti si oarecum intelegi textul dar nu intelegi principiul de functionare nici pe departe. Practic prin linkul de mai sus  si cu ceea ce doresti e ca si cum ai afirma ca daca folosesti o bicicleta cu pedale sau avion este acelasi lucru ca tot tehnologie este.

Daca ar fi atat de simplu intreaba-te putin, oare producatorii de componente PC de ce nu au scos astfel de switch-uri? adica as dori si eu sa vad un switch din asta de la Asus, Gigabyte sau Dell, HP.  DAR in schimb au facut placi adaptoare care fac conversia intre diverse norme de comunicare? Oare placile de baza de ce nu au 15 mufe sata? e undeva la 2 lei mufa...dar pentru ei poate ajunge si la 0,002 lei deoarece cumpara cu milionul de bucati, oare de ce pe majoritatea placilor de baza ai doar 4 sloturi de ram si nu 8 sau 12 cum sunt pe placile scumpe si foarte scumpe? Iti dau tot eu raspunsul....cu cat mai multe mufe HighSpeed cu atat mai multe sanse de greseli in proiectare, mai mult timp acord pentru R&D, mai mult timp pentru testare, mai mult timp acordat unui proiect...poate chiar de 2 ori mai mult pentru a adauga doar 4 amarate de mufe sata in plus pe o placa de baza...si de aici si costul lor...pe langa faptul ca trebuie sa foloseasca componente si mai calitative pentru a elimina un hardware failure. 

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

@Ionut Remus ai perfecta dreptate...insa daca ar scoate un switch sata ...nu s-ar mai vinde acele adaptoare..problema cu adaptoarele e ca nu prea mai ai sloturi libere in pc...ca sa poti pune.... iniante erua catre 5-6 sloturi pci...1-2...agp....la distante ok ..ca sa le poti folosi pe toate...

Azi pci-e 1x de cele mai multe ori e lipt de pci-e 16x ...si odata pusa placa video...la revedere cu slotul respectiv...

Cat despre PCI normal.... rasa sa ai mai mult de 2 sloturi....

Asa ca e o problema si cu acele placi...care sunt pe pci-e 1x

Voi face un adaptor pentru alimentare...iar pt date voi tine stric ce am nevoie in claculator...restul o sa ma chinui pe usb extern...clar....

Cautasme sa renunt la mutle cutii externe....pt simplificare....

LA nivel industrial s-ar putea face....porbabil inca nu cere piata....

Ma uit ca de ex. la HDMI pt 4k exista switchuri la preturi decente in china.... in jur de 100-150 cele bunicele....

Acum latime de banda la HDMI 4k cu HDCP si ARC stiu ca ajunge pe la 10gbs corect?

Deci se pot face?

BTW.....desi nu cred aore un switch 4k de hdmi nu s-ar putea folosi?

Nu stiu daca daor schimba pin cu pin calea sau le si preproceseaza .....daca le preproceseaza clar nu....

Link spre comentariu

Iarasi revin si spun...nu mai compara norma video cu norma de procesare date, sunt 2 lucruri total diferite care nu are rost sa le discutam. Ca si cum ai spune ca telefonul fix IP si cu telefonul mobil e acelasi lucru deoarece la ambele poti apela pe cine doresti sa contactezi.

Sunt mai putine sloturi exact din aceeasi cauza enumerata mai sus...plus ca lumea in ziua de azi nu mai are nevoie de asa multe placi in PC-uri, cum era necesar candva. Is mai apropiate ca sa scurteze distantele prin eliminare de interferente si desigur pentru a miniaturiza pe cat de mult, cauza fiind costuri, portabilitate etc.

Nu are nici o legatura faptul ca se vinde sau nu adaptoarele respective, pur si simplu nu se merita sa faca astfel de sw-uri...ca necesita o linie de productie de sute sau chiar milioane de euro pentru ce?! sa vanda pe an 70 de sw-uri din astea la 50 de euro bucata? nu mai bine vinde 2000 de adaptoare la 30 de euro? (e doar un exemplu) iar cu un astfel de adaptor ai si confortul de a accesa datele imediat fara sa stai si sa apesi butoane. 

AAA la un sw din asta mai ai si inconvenientul ca trebuie sa stai putin pana ti-l recunoaste sistemul...poate in anumite cazuri esti nevoit sa faci restart etc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări