Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

power switch SATA pt hdd


rodanny

Postări Recomandate

Va salut,

va rog pt ca pe acest forum exista fff multi specialisti si oameni f priceputi, va rog ajutati-ma cu urmatoarea problema.:

vreau sa fac un dispozitiv care sa poate opri alimenatarea a mai multor hdd.

In a doua etapa ar fi sa pot deconecta si cablul de date...si sa il pot comuta intre hdd-uri...

am gasit asa ceva:

 

1: https://www.aliexpress.com/item/32707069197.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.42ab49d3ediYNz&algo_pvid=a62cec43-5878-40db-86c0-70bc77e77bcf&algo_expid=a62cec43-5878-40db-86c0-70bc77e77bcf-14&btsid=12d82181-7ddd-447f-9170-b12db2b0817d&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_3%2Csearchweb201603_52

 

2:https://www.cooldrives.com/index.php/4posaiisw3ba.html

 

Gasim ceva scheme ?

MA poate ajuta cineva?

Va multumesc.

Cu respect,

Danny

 

Link spre comentariu

Placa ta de baza nu suporta hot swap pe porturile SATA ?  Daca-i de generatie recenta suporta sigur, caz in care nu ai nevoie decat sa configurezi acest lucru din UEFI si atat.

Link spre comentariu

pai e de generatie destul de noua....pt ca am un i5 4770 dar.....

eu am 10 hdd...pe care vreau sa le tin in calculator..insa nu am atate s-ata si nu doresc sa fie toate pornite...

cand am nevoie doresc sa imi selectez ce hdd sa bootez....de ex.....in win xp sau in win7 etc....

 

Link spre comentariu

Pentru doua HDD, aveti asa ceva(toogle switch), va comuta de la HDD1 la HDD 2 ambele rail-uri de alimentare(+5V si +12V)-cablurile SATA nu e necesar sa fie deconectate, daca HDD nu e alimentat, nu deranjeaza cu nimic -apropos, credeti ca merge XP-ul pe acel I5 de generatia  a patra:)?!

 

toggle switch.jpg

 

Pentru 10 HDD-uri, ar exista solutie pe partea de alimentare, un comutator 2x10 pozitii, dar daca nu aveti decat 4-6 porturi SATA pe placa de baza, e de dorit sa va limitati la alea.

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Pentru bootat se poate alege o ordine din bios. Dar pentru a schimba hdd de pe care să booteze calculatorul, se apasă F8 după beep-ul bios și se alege apoi dispozitivul de pe care să booteze sau un alt hdd care este în calculator.

Dar să pui 10 hdd e cam exagerat.

Sunt adaptoare USB3.0-SATA3 care merg cu viteză destul de mare și cu care se poate pune un hdd din mers. Dacă hdd sunt sunt de 3.5 inch, trebuie un adaptor care să aibă alimentare separată de 12V. Eu așa folosesc vreo 40 hdd. Pentru ele am un catalog în where is it și în câteva secunde găsesc hdd de care am nevoie.

Link spre comentariu

VA salut revin din nou..cu o specifiatie..sunt it-ist de meserie nu electronist :( asa ca trucuri legate de calculatoare stiu...

problema mea era una de electronica unde sunt hobbyst...

Intr-adevar nu  merge xp..insamerge pe o masina virtuala....dar pt a nu ingreuna calculatorul...pe un hd instalt windows cu masina virtuala xp....si acolo aplicatiile necesare... alt hdd cu win7 cu aplicatiile dorite ...altul cu win10 cu aplicatiile dorite etc...

dar intram in detalii...

eu cautam o solutie in domeniul electronic...

cat despre porturi s-ata placa de baza are cam 5 porturi ...si eu am nevoie sa ma joc cu mai multe hdd-uri asa ca de asta doream sa le pot schimba....

 

Editat de rodanny
Link spre comentariu

Salut,

@rodanny pentru porturi nu ar fi o solutie sa cumperi o placa de expansiiune pentru porturi SATA sau eSATA  daca vrei SATA extern?

Ce fel de carcassa ai?

Nu recomand sa tot tragi fire intre HDD-uri deoarece cablurile SATA au si ele o ecranare oarecare, plus ca va arata urat atatea "mate" bifurcate si improvizate.

Pentru virtualizare nu e strict necesar sa ia cate un HDD pentru fiecare sistem....doar vorbim de virtualizare unde sunt folosite HDD-uri virtuale asa ca un singur HDD fizic unde sa lasi hdd-urile virtuale cred ca e suficient, si nu cred ca va conta ca folosesti vSphere sau HyperV. plus ca din masina virtuala tu poti sa bootezi sau sa opresti cate sisteme de operare vrei in functie de cat duce ram-ul si procesorul care il ai, ba mai mult poti face un DFS/file share si sa muti linistit fisiere intre sistemele de operare folosindute de RDP/RDM sau chiar Citrix depinde ce ai configurat ca sistem dde operare principal.

 

Eu personal nu-i vad scopul sa tot muti HDD-uri intre ele daca este vorba doar de virtualizare.

Link spre comentariu

Salut Ionut...nu e doar de virtualizare...dar hai sa ramanem in zona de electronice...tot ce a zis tu stiu....

insa....exista si multe late mtive...

REvenind la configuratie...am un big tower unde pot instala pana la 12 hdd-uri

nu vreau sa le pun afara...ci toate in interior..insa nu am nevoie ca toate sa mearga simultan....

Virtualizare fac doar pt xp..pt celelalte cazuri prefer win instalat pe hdd....de asta vrau hdd independente...virtualizare nu ma bucura pt ca mananca din start multe resurse....

deci cum pot face electronic vb...

 

Link spre comentariu

Hm... 12 hdd-uri?! Sunt multe....foarte chiar.

Si eu sunt pe IT mai exact pe infrastructura IT...practic exact ce tu ceri si iti voi explica cateva chestii.

 

12 hdd-uri alimentate toate in acelasi timp trag ceva putere din sursa, si presupun ca si de asta te-ai gandit la un sw. Dezavantajul este ca trebuie facut Shut down cand vrei sa faci schimbul de hdd...dar pp ca si de assta stii.

Am cateva solutii si le voi enumera aici.

 

1. Faci sw-uri cu intrerupatoare .

Avantaje:

- costuri minime spre costurii medii

 

Dezavantaje:

- foarte inestetic 

- trebuie facute modificari la carcasa

- afecteaza ventilatia deoarece for fi multe fire

- diverse probleme SATA din cauza ca sunt foarte multe fire care se vor suprapune

- multe lipituri care daca tot inchizi si deschizi carcasa, se pot rupe

- tot e necesara o interventie manuala

 

2. Se poate dezvolta un proiect cu microcontroller care sa faca acest lucru cu relee.

Avantaje:

- e ceva mai fancy

 

Dezavantaje:

- consturi ceva mai marisoare

- foarte inestetic 

- afecteaza ventilatia deoarece for fi multe fire

- diverse probleme SATA din cauza ca sunt foarte multe fire care se vor suprapune

- multe lipituri 

- tot e necesara o interventie manuala

 

3. Adaptor PCI-SATA si prelungiri pentru alimentare.

Avantaje:

- net superioare fara de pct. 1 si 2

- poti face un cable management mai ok

- nu vor exista lipituri

- Selectia se poate face direct din Bios, care hdd sa booteze, deci o poti face din fata monitorului si tastaturii

 

Dezavantaje:

- costuri placilor de expansiune

- atentie sporita la sursa PC-ului

- 12 hdd-uri vor avea ceva zgomot

 

4. Iti modifici carcasa, sau iti cumperi alta care faciliteaza schimbarea frecventa a hdd-ului si/sau cu access facil la mufele hdd-urilor.

Avantaje:

- investitie minima

 

Dezavantaje:

- Necesita interventie manuala

- probabil achizitionare de ceva cabluri sata si prelungitaore de power mmai lungi

 

5. Iti cumperi 2-3-4 rack-uri interne care le montezi frontal, si cu access la schimbul rapid de hdd, iar restul incerci sa iti facu un raft langa calculator pentru hdd-urile ramase in aer si sau te limitezi sa bootezi de pe mai putine hdd-uri si restul le montezi in carcasa. (cred ca e cea mai buna solutie)

 

Link spre comentariu

Am aceias problema. Se pare ca nu toti au inteleso. Multe hdd. pe care le folosesc mai rar sau mai des. Am trcut de adaptoare, cady intern, extern,

hot swap etc.Toate inplica manipularea hdd. Eu m am hotarit la asa ceva:https://www.olx.ro/oferta/adaptor-pci-e-x4-6-porturi-sata3-poate-boota-ssd-hdd-500mb-s-IDc4PPl.html#0dc093eb56

Pentru alimentare, ar fi excelent o electronica dar ma depaseste. Voi merge pe varianta propusa si mai sus cu acele intrerupatoare.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, sxn1 a spus:

Am aceias problema. Se pare ca nu toti au inteleso. Multe hdd. pe care le folosesc mai rar sau mai des. Am trcut de adaptoare, cady intern, extern,

hot swap etc.Toate inplica manipularea hdd. Eu m am hotarit la asa ceva:https://www.olx.ro/oferta/adaptor-pci-e-x4-6-porturi-sata3-poate-boota-ssd-hdd-500mb-s-IDc4PPl.html#0dc093eb56

Pentru alimentare, ar fi excelent o electronica dar ma depaseste. Voi merge pe varianta propusa si mai sus cu acele intrerupatoare.

salut te rog sa imi zici daca o achizitionezi cum merge

@

Ionut Remus

deci ce ai zis tu e ok...as merge catre varianta cu microcontrtoler....dar oare pot folosi relee pentru cablurile de data SATA?

Sau eventual niste mosfet-uri? Optocuploare?

Pt alimentarea hdd-urilor...la fel tot niste optocuploare ceva conzi pt filtraj?

Clar schimbarea o fac inainte de a porni pc-ul...iar dupa ce porneste sa nu se mai poata schimba....tocmai pt a preveni diverse probleme neplacute....

Editat de rodanny
Link spre comentariu

Cu MCU cel mai ok este  cu releu in miniatura. Sata...sigur ne le va place asta. Dar stii ca e munca multa si plus ca trebuie sa gasesti pe cineva care sa faca softul si proiectul pentru asta?

Inarmeazate si cu multa rabdare...ca pentru 12 hdd-uri numai pe partea de alimentare hdd-uri ai sa ai un manunchi de cabluri undeva cat mana de gros, poate chiar mai gros iar pentru date undeva la 2 sai 3 degete va avea manunchiul de cabluri. Cat despre probleme?! sa te astepti ca la orice click sa piarda conexiunea intre MB si HDD. aici se lucreaza cu frecvente fragile deoarece vitezele sunt destul de marisoare. Marimea montajulului final? mai gandestete ce inseamna sa pui 13 mufe de alimentare la 2 cm distanta una de alta si alte 13 mufe sata toot la 2 cm distanta una de alta. plus o multime de relee, eu zic ca toata treaba asta o sa fie undeva la dimensiunea unei surse  din care iesa cablurile.

Optocuploare ssi mosfeturi? la frecventele sata si transmisie date? No way.

Eu zic sa alegi varianta 5 ca celelate variante vor costa ceva...suficient incat ai sa zici ca mai bine iti cumperi un server cu 8 rackuri de hdd integrate.

 

Nu vreau sa te descurajez ca nu se poate....ba se poate din punct de vedere teoretic dar din punct de vedere practic e destul de dificil sa faci asa ceva mai ales daca nu practici electronica la un nivel ceva mai avansat. Gandestete putin asa....ca cea mai mica perturbatie in linia de date sata...vei avea date corupte si alea daca nu sunt scrie ok pe hdd atunci exista posibilitatea sa nu iti initializeze hdd-ul corect la urmatoarea bootare...si ai sa te trezesti cu date pierdute.....

Link spre comentariu

@rodanny raspunsul e foarte simplu si chiar tu ai dat solutia. Pe partea de comutare port date de mare viteza (SerialATA) nu poti face nimic in regim DIY, nu o sa-ti iasa mai ieftin si nicidecum mai buna ca un produs realizat industrial.

Eu am in desktop 3 HDD-uri + 1 SSD (MB are 6 SATA + 1 M.2) dar tot am hotarat ca nu am nevoie de toate si mi-am pus butoane on/off pe alimentarea HDD-urilor. 

Daca mai ai nevoie de porturi cumpara o placa PCIe la 8 SATA precum acesta https://www.amazon.co.uk/PCIE-SATA-III-CONTROLLER-CARD/dp/B00OY5R1VI (sau similare) si iti faci tu partea de conectare / deconectare alimentare cu butoane de calitate sau relee.

De ce spun butoane de calitate? Eu am cumparat niste butoane ordinare https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/21psALviAtL.jpg si in timp au inceput sa-mi faca probleme, uneori doua HDD-uri fac pe nebunele desi fara butoane merge ok. Ssectiunea cablurilor de conectare este mult supradimensionata fata de ce au sursele ATX si totul este cositorit.

Link spre comentariu

Ce spune @Stefan este corect. Daca ai toate hdd. conectate la porturile sata, cu alimentarile trecute prin intrerupatoare,

relee sau cu elecronica, poti face hot swap oricind. Cred ca asta este cea mai ieftina si fiabila abordare.

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări