Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ANCOM vrea realocarea benzii de 2m pentru serviciul aeronautic-mobil?

Gabriel_S

Postări Recomandate

Am fost azi la Balea Lac...apeluri pe repetoare vhf+uhf si in simplex in ambele benzi...nema,nimeni nimic;doar raspunsul repetoarelor ,in rest nimic:91

IMG_0297.JPG

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pot sa confirm, in weekend am facut un traseu montan, nu am auzit nimic in VHF si UHF, pustiu, liniste mormant. Am auzit ceva de la CFR in VHF si sper  sa nu spun prostii ceva in UHF legat de telegondola Sinaia, probabil cei de la paza. In weekend-ul urmator o sa iau TS-50, o antena verticala (din undita de pescuit), 2 acumulatori de ups si o sa incerc cateva legaturi in HF.

Link spre comentariu

In HF e bine, cu o improvizatie de antena(in padure sub copaci),in 20m am facut un qso la un raport de 58 cu o statie din Finlanda;deci undele scurte sunt de baza!Dar sa revin oarecum on-topic nu am facut nici macar un  apel in reteaua rolink,care dupa mine nu reprezinta altceva decat o alta interfata care functioneza impreuna cu un PC!

Ei invocau ca motiv de realocare a acestui segment de banda,cresterea numarului de drone si evident,nevoia de comunicare implicita cu astfel de aparate;:dsgfdsatentie vine o drona cu antena HB9CV...cine asigura portanta aparatului?drona sau antena???:wretre:95

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dap .

Sambata si duminica am tot baleiat banda de 2 m .

Liniste totala .

Singurul semnal auzit , sambata seara , a fost o purtatoare nemodulata .

Se vedea ca cineva isi regla PA-ul , fara sa asculte insa banda .

Trageti concluzii ...

Link spre comentariu

Chiar daca traficul radio in banda de 2m tinde spre zero,nu cred ca e bine sa fie realocata altor servicii,oricare ar fi acelea.Dupa mine reprezinta totusi o alternativa de comunicare prin repetoare sau direct, in caz de nevoie in YO!Nu stiu care sunt interesele prin care se promoveaza,foarte agresiv,metode de comunicare ale radioamatorilor prin alte mijloace decat cele normale,dar trebuie tinut cont ca reteaua de internet este mult mai vulnerabila,in situatii critice, decat comunicarea directa intre doua statii radio.Se tot scoate pe tapet ca ce comod este sa stai in fata unui PC si sa faci legaturi,asa zise radio,nu ai nevoie de antena s.a.m.d....

Tot ce trebuie facut in banda de 2m sunt marirea numarului de repetoare/intretinerea lor si trafic radio cat mai mult;altfel dupa pierderea acestui segment de banda,o sa fie de rau!

Link spre comentariu

La Craiova radioanatorii discuta intre ei in banda de 144 MHz. 

Se lucra in UUS in anii '70, cand radiomatorii incepusera sa treaca la aparatura tranzistorizata si nu mai carau pe munte acumulatorii cu plumb pentru emitatoarele cu GU32. Acum misterul comunicatiilor in UUS s-a volatilizat, nimeni nu-si mai costruieste aparatura si miroase a banalizare si plictiseala. In plus, lumea a dat in boala capitalismului, nu se mai satura de strans avere, parca ar trai vesnic.

Link spre comentariu

Cred ca in sud sunte-ti avantajati de configuratia terenului,loc mai drept,e altceva in uus...intr-o vreme aveam tot felul de jucarii in uus(statii+antene)si reuseam sa ies din qth-ul meu fara ajutorul repetoarelor pana spre Fagaras,Alba,Sebes sau Mures,in simplex,dar multi din corespondenti au facut SK iar altii noi nu au mai aparut.Asta e, caldura mare si plictiseala...hi!

Link spre comentariu

Sunt mai multe cauze care au dus la situatia asta:

1. Cand cineva simte ca ai un punct vulnerabil (in cazul de fata slaba activitate in banda de doi metri), iti trage una in cap.

2. Folosirea repetoarelor a dus la banalizarea comunicatiilorin UUS. Era mai excitant pe vremea cand legaturile radio se stabileau direct (unda de suprafata, prin efect de creasta, prin difuzie troposferica, etc) si cand radioamarorii isi construiau singuri statiile de emisie-receptie, mergeau pe munte, etc. Acum este doar trafic, lipseste magia tehnicii.

3. Radioamatorismul a fost stimulat de autoritati (militari) inca de la aparitia lui, pentru utilizarea radioamatorilor in caz de razboi. In prezent acest interes al autoritatilor a scazut aproape de zero. Armata este dotata cu aparatura care poate fi utilizata si de "orbeti", fara pregatire in tehnica radio-electronicii.

Link spre comentariu

Si societatea civila este dotata ( la scara gigantica ) cu acelasi gen de aparatura . Un exemplu este telefonul mobil . De unde si dilema ( prezenta , dar nu intotdeauna asumata ) : " Cine e mai destept , eu ... , sau telefonul meu mobil ? " 

Editat de gauss
Link spre comentariu

1  daca spectrul electromagnetic este redus si nefolosit pina la urma neutilizarea e un argument pentru oricine doreste altceva

2  telefonul meu mobil (aici se poate deschide un alt topic) ; implementarea unui soft despre care eu nu stiu mare lucru ma "radiografiaza" intr-o masura pe care nu o pot aprecia. La acest lucru se adauga notiunea de AI (inteligenta artificiala) care e la fel de necontrolabila.

Dle Gauss a-ti  pus o intrebare PERFECTA. Zic  si eu ca am dat raspunsul corepunzator...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări