Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ANCOM vrea realocarea benzii de 2m pentru serviciul aeronautic-mobil?

Gabriel_S

Postări Recomandate

Conform întâmpinării de aici https://www.radioamator.ro/info/SRR Adresa ANCOM banda 2m.pdf aflăm că ANCOM a luat în discuție realocarea benzii de 2m. Probabil că radioamatorii nu vor mai avea acces exclusiv sau deloc. Ori vor aloca numai o bucată din banda pentru aeronautic mobil , probabil AM. Oricum, in banda de 2m sunt active foarte multe repetoare și nu cred că există radioamator care sa nu aibă echipament aici. Cred că era suficient faptul că unele firme de CATV au intrat cu bocancii in banda de 2m...

Editat de yo9hrb
Link spre comentariu

De unde trageți concluzia că ANCOM "a luat în discuție realocarea benzii de 2m".

Exista un comunicat oficial al celor de la ANCOM?

In pdf-ul atașat vad doar o petiție a președintelui SRR către președintele ANCOM. Din acesta, (pdf) înțeleg doar deosebita îngrijorare a SRR referitor la cele discutate aici:   http://rsgb.org/main/files/2019/06/PTA19090R1-France_Proposal-on-non-safety-aeronautical-mobile-applications.pdf 

Adică:

"that new allocations for the aeronautical mobile service in the range 144-174 MHz 
would extend existing the allocation in 138-144 MHz and would ensure the possibility to develop systems operating on a wider tuning range providing that the protection of the incumbent services is ensured;

a) that the band 144-146 MHz is allocated to the Amateur and Amateur-Satellite on a 
primary basis in all Regions and may be considered for possible new allocations to the aeronautical mobile service on a primary basis;"

E bine să așteptăm un răspuns de la ANCOM și să sperăm că domnul președinte Sorin Grindeanu, și cei avizați, să gândească ca tehnocrați și nu doar ca politicieni.

Editat de Stefan.
Link spre comentariu

N - are nici o relevanta ce se discuta in Romania . Nici despre radioamatorism , nici despre ( oricare ) alte subiecte . Noi nu contam ... s - a vazut recent . Nu ca ar fi o noutate . Cartile se impart pe alte meleaguri , si nu sunt favorabile . Ma rog , ramane sa vedem ...

P.S. - discutii despre  subiect sunt si in alte locuri . Federatiile din tari puternice , unde se da ora exacta nu numai in radioamatorism , n - au avut ( nimic ) mare lucru de zis . Asadar ...

https://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=2870&sid=810437cb111ba81e9554b2e82fb9e3d2

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai daca e hotărâre internațională și ancom o va aplica, speram că la noi vor găsi o soluție care sa nu aducă modificări organizării actuale 

Link spre comentariu

Solutia ar fi sa ocupam banda,sa o folosim ! Sa fim auziti si nimeni nu va avea ce sa spuna. Daca saptamani intregi nu auzi nici o statie tragi concluzia ca e o banda neocupata,OCUPABILA !!!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Stefan. a spus:

De unde trageți concluzia că ANCOM "a luat în discuție realocarea benzii de 2m".

Exista un comunicat oficial al celor de la ANCOM?

In pdf-ul atașat vad doar o petiție a președintelui SRR către președintele ANCOM. Din acesta, (pdf) înțeleg doar deosebita îngrijorare a SRR referitor la cele discutate aici:   http://rsgb.org/main/files/2019/06/PTA19090R1-France_Proposal-on-non-safety-aeronautical-mobile-applications.pdf

Da, aseară când am văzut adresa de pe radioamator era cam târziu :), rog un moderator să pună semnul întrebării in titlu.

Oricum, cred că băieții testează vigilenta radioamatorilor, azi ne iau banda de 2m, mâine de 70 cm și poimâine ne scot in afara legii ca sa ne mutam toți pe 5G - tehnologia cu cancer la pachet

Editat de YO9IGS
Link spre comentariu
1 oră în urmă, grosu99 a spus:

Solutia ar fi sa ocupam banda,sa o folosim ! Sa fim auziti si nimeni nu va avea ce sa spuna. Daca saptamani intregi nu auzi nici o statie tragi concluzia ca e o banda neocupata,OCUPABILA !!!

De ani de zile radioamatorii se plâng de faptul că firmele de Catv au intrat în banda de 2m și totuși ancom n-a luat nici o masura. Dacă vor sa o realoce o vor realoca și dacă se emite non stop

Editat de YO9IGS
Link spre comentariu

Chiar daca România nu are un "cuvânt de spus" e bine să se știe că totuși ne pasă și suntem informați, altfel "somnul rațiunii naște monștri".

Link spre comentariu

Si totusi e banda noastra si trebuie lucrat acolo. Lipsa prezentei noastre in banda de 2m va fi un motiv in plus de realocare sau de "ingustare " a benzii.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Stefan. a spus:

Chiar daca România nu are un "cuvânt de spus" e bine să se știe că totuși ne pasă și suntem informați, altfel "somnul rațiunii naște monștri".

Ne pasa si suntem informati . Ramane doar sa ne (si) intrebe cineva . Asa , de palmares . Am impresia ca nu prea se intelege situatia . Nu e negociere , nici macar consultare . A fi radioamator nu confera nici un drept ( de proprietate ) asupra spectrului radioelectric , resursa naturala , gestionarea si reglementarea lui e apanajul altor organisme  , fac parte din autoritati . Portiunile alocate serviciului de amator sunt distribuite pentru folosinta , cf. reglementarilor . Atat si nimic mai mult . Nu stiu cati dintre radioamatori cunosc situatia . Unii sunt doar scurtisti , refuza aprioric ultrascurtele . Exista si situatia inversa . Sa insemne asta somnul ratiunii ? Oare vor deveni niste monstri ? ... Intrebari retorice , ca si expresia invocata . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Apoi io ca ardelean, le zic la toti, ca lacomia la aia 2 MHz ai radioamatorilor, cand banda FIF III si IV de televiziune sunt libere, e o mare prostie la capul lor! Is tare corios sa vaz cum o sa se descurce piloatele la aterizare cand in banda de 2m o sa apara o echipa de Airsoft folosind Baofenguri si Quansheng-uri. Sa vad io atuncea ANCOMU cum o sa-i localizeze el in timp util pe aia de fug prin padure ca bezmeticii, IN CONDITIILE IN CARE A FOST INCAPABIL SA LOCALIZEZE DITAI BALIZA DE AVION PRABUSIT in apuseni. A propos... poate se apuca si radioamatorii de airsoft... Am auzit ca e misto sa joci airsoft mai ales prin paduri de munte... sa te auda "statiile" de la turnu de control de la Arad pana la radarul de apropiere de pe Otopeni. Propun prima runda de airsoft in Bucegi, Cupa Sfinxul... Ne bagam? Oare in cat timp ajunge ANCOM-ul? O tura de Airsoft tine vreo juma de ora - 1 ora. Oare poate?

Link spre comentariu
Acum 9 ore, dyogenes a spus:

Apoi io ca ardelean, le zic la toti, ca lacomia la aia 2 MHz ai radioamatorilor, cand banda FIF III si IV de televiziune sunt libere, e o mare prostie la capul lor! Is tare corios sa vaz cum o sa se descurce piloatele la aterizare cand in banda de 2m o sa apara o echipa de Airsoft folosind Baofenguri si Quansheng-uri. Sa vad io atuncea ANCOMU cum o sa-i localizeze el in timp util pe aia de fug prin padure ca bezmeticii, IN CONDITIILE IN CARE A FOST INCAPABIL SA LOCALIZEZE DITAI BALIZA DE AVION PRABUSIT in apuseni. A propos... poate se apuca si radioamatorii de airsoft... Am auzit ca e misto sa joci airsoft mai ales prin paduri de munte... sa te auda "statiile" de la turnu de control de la Arad pana la radarul de apropiere de pe Otopeni. Propun prima runda de airsoft in Bucegi, Cupa Sfinxul... Ne bagam? Oare in cat timp ajunge ANCOM-ul? O tura de Airsoft tine vreo juma de ora - 1 ora. Oare poate?

Nu trebuie sa alerge dupa tine.Te asteapta in parcare !

Cit despre radioamatorii care se vor apuca de airsoft nu m-ar mira nimic.Deja lansam si urmarim baloane ca apucatii prin toata lumea !

Link spre comentariu
Acum 10 ore, dyogenes a spus:

Apoi io ca ardelean, le zic la toti, ca lacomia la aia 2 MHz ai radioamatorilor, cand banda FIF III si IV de televiziune sunt libere, e o mare prostie la capul lor!

Frecventele alea (white space) sunt in discutie a fi alocate pentru IEEE 802.11af si 802.22.

Deocamdata a trecut prea putin timp de cand a fost golita banda respectiva in unele zone si inca nu cad la pace cand si cu ce sa o umple . Ma cam indoiesc ca ANCOM-ul are vreun cuvant de spus aici .

In afara de "da sefu'...am inteles"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări