Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator MPA300.V2

Marian

Postări Recomandate

Nota:
Amplificatorul prezentat aici este destinat pentru uz propriu insa fiind bazat pe proiecte comerciale ale caror scheme nu le pot publica, pun topicul aici.

Salut.

Imi doream o putere mai mare pentru sonorizari, si cum Mosfet400 nu stiu cand o sa fie gata ( momentan nu-i timp si nici resurse nu-s pentru el ), am decis sa fac amplificatorul asta, scopul a fost obtinerea a 150W pe 8 Ohm.

-Modulele de amplificare sunt MPA300.V2 ( dorind sa ilustrez un exemplu despre ce se poate face cu ele ), amplificator full simetric cu finali mosfet, capabile de 300W pe 4 Ohm.

Sunt proiectate si asamblate de mine, si sunt unul dintre proiectele mele comerciale, prezentare aici:

https://www.elforum.info/topic/87454-kituri-regulatoare-in-comutatieamplificatoare-audio/?do=findComment&comment=1600421

-Protectia pentru boxe este deasemeni cea de la anuntul meu de la vanzari, in versiunea noua, prezentare aici:
https://www.elforum.info/topic/87454-kituri-regulatoare-in-comutatieamplificatoare-audio/?do=findComment&comment=1772442

-Traful principal este o bijuterie primita de la @Faust2018, 2x45Vca, nu ma intrebati despre putere, nu i-am testat limitele, in situatia de fata cu ambele boxe conectate si volum aproape de maxim, caderea in sarcina este aproximativ 5Vcc ( masurati dupa redresare si filtrare ), adica e ok.

-Celalalt traf alimenteaza protectia pentru boxe ( modulul DC-detect ), este 2x16Vca, redresat dubla-alternanta cu mediana, si filtrat cu 1mF ( ceva Panasonic ).

-Carcasa este comandata de pe ebay, a costat aproximativ 100$ cu transport inclus, livrare din Germania.

Radiatoarele au fost incluse la carcasa si dimensiunile lor sunt 300mm*110mm*50mm, cu talpa de 10mm.

Ceva poze cu diversi pasi pe parcursul realizarii ( click pe ele pentru rezolutie mai mare ):

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

006.jpg

007.jpg

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

013.jpg

014.jpg

015.jpg

016.jpg

017.jpg

018.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

022.jpg

023.jpg

024.jpg

025.jpg

026.jpg

027.jpg

028.jpg

029.jpg

030.jpg

Asamblarea finalizata si produsul finit:

031.jpg

032.jpg

033.jpg

034.jpg

035.jpg

036.jpg

037.jpg

038.jpg

Modulele au 3 perechi de finali complementari mosfet ( 240 si 9240 ) in clasa AB, si sunt comandate de o pereche de prefinali bipolari in clasa A, au protectie la scurt si-s full simetrice.

Le-am setat aproximativ 30mA curent de mers in gol prin fiecare pereche de finali.

Comportamentul se subantelege ca este excelent, regimul termic si calitatea auditiei pe masura.

PS: Multumesc mult @Faust2018 pentru transformator!

Toate cele bune.

Marian.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Multumesc mult @Thunderer.

Nu se pune problema sa-l vand pe asta, l-am facut deoarece am nevoie de el.

Cel mult as putea face un altul la comanda, dar asta ramane la subsemnatul negresit :)

@Maxente asta e carcasa, am primit-o pe 24 Iunie, dar acum vad ca anuntul nu mai este valabil:
https://www.ebay.com/itm/32120-Vollaluminium-Verstarkergehause-AMP-Gehause-Preamp-Box-Netzteilgehause-/273871554185?_trksid=p2047675.m43663.l10137&nordt=true&rt=nc&orig_cvip=true

Link spre comentariu
1 oră în urmă, maxente a spus:

Un link la carcasa aia luata din Germania, se poate ?

Se gaseste nu numai pe eBay. Scrie "WA76 Aluminum Amplifier Chassis" in Google.

Link spre comentariu

Carcasa e chiar frumoasa, parca putin cam mica la interior.

Sursa in comutatie nu avea loc acolo, sau care e motivul pentru care ai mers pe transformator clasic ?

Link spre comentariu

Probabil nu avea o sursa in comutatie facuta si apoi ar fi lenea de a face una. :rade:
Si asa cu traf a iesit foarte bine. Sa curga empetreiurile prin ea.:rade:

Link spre comentariu
1 hour ago, maxente said:

parca putin cam mica la interior

Daca aveai loc de intors masina in interior, arata mai bine?

Electronica este atunci cand optimizezi ce ai, si nu faci risipa de resurse sau spatiu daca nu-i absolut necesar.

Cand folosesti o carcasa cat jumatate de masa si arunci inauntru 2 kituri si o sursa cumparate, se numeste snobism.

Aspectul interior l-am pus la punct inca din momentul selectiei carcasei, am vazut-o pe asta si mi s-a parut ok, la fel si aspectul, am consultat dimensiunile interioare si mi-am pus pe foaie un proiect de dispunere interioara, cand rezultatul m-a multumit, am comandat carcasa.

PS: Ce motiv as fi avut sa ma apuc de un nou proiect de sursa devreme ce aveam traful ala? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări