Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Obtinerea unei tensiuni simetrice folosind 2 transformatoare cu secundare simple,identice

Postări Recomandate

Salutari!

Daca se dispune de 2 trafuri identice se poate improviza o alimentare simetrica  ~ /0/ ~ prin inserierea celor doua secundare iar punctul de inseriere este borna zero a alimentarii.

Cele 2 secundare -daca sunt inseriate corect-ofera la capetele libere tensiune dubla fata de un singur secundar...daca nu sunt inseriate corect ,tensiunea la cele 2 capete este zero....

...am deschis acest topic ca urmare a afirmatiilor facute aici:https://www.elforum.info/topic/137950-group-buy-amplificator-sara/?do=findComment&comment=1797797....

Poze:

IMG_1582 (FILEminimizer).JPG

IMG_1583 (FILEminimizer).JPG

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Uneori trebuiesc demonstrate prin teste chestiuni elementare, sunt destule situatiile de acest profil pe forum.

Sigur ca se face fazare si la inserierea a 2 secundare de la 2 trafuri identice, eu insumi am probat asta mai demult, si cred ca am si pus pe forum dar nu mai stiu pe unde.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, QQme a spus:

Corecta afirmatia cu mentiunea ca fazarea se poate face si din legarea primarelor.

Fiecare din cele doua trafuri are câmp de dispersii propriu si din fazarea primarelor puteti schimba mult distributia câmpului rezultant. În bine dar si în rau. Puteti testa cu o sonda inductiva (o mica bobina fara miez dar cu spire multe conectata la osciloscop sau la un mic amplificator de test (un LM386 si o pereche de casti).

Link spre comentariu

Am vazut aceasta configuratie in final Technics cu STK 1050 .

Avea doua transformatoare identice cu secundarele inseriate si primarele in paralel plus comutator tensiune retea .

Nu retin modelul dar caut si revin .

Link spre comentariu
1 oră în urmă, flomar60 a spus:

Nu!... dar Vici nu este true-RMS!... celelalte doua sunt!.... plus ca are si o rata de esantionare diferita... 

TRUE RMS contează doar la forme de undă nesinusoidale, dar la o sinusoidă (aproape) pură şi un DT 830 (15 Lei) bine calibrat trebuia să arate 41,2V în condiţiile date. Ar fi bine totuşi să-i verificaţi precizia lui VICI pe alternativ, măcar prin comparare cu celelalte două.S-ar putea ca la capăt de scală să aibă erori mult mai mari...

Editat de validae
Link spre comentariu

In trecutul indepartat,anii60-70 mai pe la tara tensiunea retelei era de 180-190V,si atunci se utiliza un trf. industrial 220/24 V 63-100VA montat ca autotrf.fazat corespunzator c u primar inseriat cu sec. ce adauga cam 20V la tensiunea retelei si asigura functionarea TV-ului..acum daca inlocuesc  vreun STK pentru siguranta  scad alimentarea amplificatorului cu 20-30V inseriind cu primarul original un secundar al unui  trf. de 30-50VA 220/24-28V cu fazarea in sens negativ.

Link spre comentariu

SE-A808 este modelul de Technics , vedeti schema .Transformatoarele erau complet ecranate cu carcasa de tabla si turnate in rasina .

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări