Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiverul uBitx v5.1 pareri.


petreelectronic

Postări Recomandate

Cat dai atata face:

-statiile slabe din RO nu se aud in conditiile qrm-ului din 80m din perioada actuala....in schimb in 40m unde-i mai liniste se aud la miezul noptii tari precum Japonia, Noua Zeelanda,

-la semnale peste 10db distorsioneaza finalul audio cu LM386,

-la semnale foarte tari se acopera cam 7-8khz din banda....uneori zici ca-i o sincrodina,

-probabil si la emisie o avea vre-o hiba

 

treaba indiana....

Link spre comentariu

Nu faci bici din rahat, sa si pocneasca. Cand am citit initial ca vreti sa construiti un radioreceptor serios m-am gandit la o dubla conversie, filtre LC + XT in FI, etc, schema clasica, cu ARF la intrare, cu reglaje multe (si de precizie). Ati preferat sa luati un kit de pe net si sa lipiti cateva fire.

Puneti-i un preselector cu circuite LC si condensator variabil cu trei sectiuni, eventual cu un element activ (tetroda MOSFET).

Link spre comentariu

Pai la ce va asteptati cu toate etajele alea neecranate si facute pe picior ? Arata bine ,indianul si-a scos banii ! In rest sa auzim de bine !

Link spre comentariu
Acum 37 minute, VAX a spus:

Nu faci bici din rahat, sa si pocneasca. Cand am citit initial ca vreti sa construiti un radioreceptor serios m-am gandit la o dubla conversie, filtre LC + XT in FI, etc, schema clasica, cu ARF la intrare, cu reglaje multe (si de precizie).

 

O sa fac un receptor, am promis, acea discutie va continua acolo....doar nu sunteti mai nerabdator ca mine sa vina piesele.

 

Nu m-am gandit ca indianul face niste placi in China fara sa faca vreun reglaj, macar alinierea quartz-urilor alea ar fi fost ceva. Vreau sa intervin asupra lor dar este atat de cald in atelier ca nu am chef de nimic.

A nu se intelege ca regret ca l-am cumparat. Mi-a astamparat nerabdarea, este mai bun decat nimic. O sa vad eu ce pot scoate din el.

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu

ati incercat sa-l comparati cu altul construit de fabrica? in aceleasi conditii, mutind doar antena de la unul la altul? este posibil sa ajungeti la concluzia ca in 80 de metri  nu este o diferenta uriasa intre ele! comparat desigur cu echipamente cu preturi pina in 4-500 de coco, nu cu rachete de multe mii!

Link spre comentariu

Cuarturile sunt aliniate ,nu sunt sortate ! Desi ei zic ca sunt sortate la 100 de Hz ma cam indoiesc.N-am schema,am inteles ca filtrul de intrare este trece jos comun la E/R . Cat despre ideea ca un TS830 ar fi mai slab ca o "chestie" din asta....ma abtin !

Link spre comentariu

nu am zis ca ar fi mai slab! stim cu totii cum e propagarea in 80 de metri (in 40 am inteles ca a auzit ceva DX) si am intrebat daca folosind alt echipament receptia a fost mult diferita!

 da, filtrele de intrare sint trece jos, aparatul fiind cu dubla conversie, cu prima FI pe la 45 de Mhz, sau pe aproape. se poarta si la altii!

Link spre comentariu

Am realizat alinierea perfecta a rezonantei quartz-urilor din filtru. Am dat jos cele patru quartz-uri din zona centrala, precum si cele cinci condensatoare smd care din cauza tolerantei aveau valori diferite chiar si cu 10pf. Am realizat montajul pe o placa de test, iar in locul condensatoarelor fixe am pus grupuri de condensatoare de 47pf cu trimer de 60pf.

 

filtru.png

 

Relizand acordul din trimere pe maximum de castig a trebuit ca la urma sa relizez alt acord al BFO-ului si observ o ingustare a benzii de trecere pe care o aproximez la 4khz fata de 7-8 care erau inainte. Au rezultat capacitati intre 67 si 90pf masurate cu testerul HP4070C un instrument deosebit de util in atelier.

Felul in care s-au schimbat lucrurile demonstreaza ca indianul nu a facut nici un reglaj, probabil placile sunt facute in China, iar chinezul a azvarlit piese pe montaj la foc automat.

 

modificare-filtru-ssb.jpg

Editat de petreelectronic
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am insistat in ce priveste selectivitatea si am reusit.

Filtrul din ubitx se aseamana ca topologie cu un filtru Cohn

Drept urmare am cautat si am gasit ceva mai bun: https://ea4nz.ure.es/rtrx/rtrx.html#2800

Am trecut la realizarea lui, schema data acolo este gresita n sensul ca, condensatorul din fata ultimului quartz este dupa el, l-am realizat conform pozei de test data acolo.

L-am facut pe un cablaj de test si pun poze fata, verso.

 

cohn-ubitx.jpg

 

cohn-verso.jpg

 

 

Rezultatele sunt exact cele date acolo:

 

2.8 kHz SSB Cohn filter measured specifications (68 pF coupling capacitors)

design -3dB BW: 2800 Hz
poles: 8
design output impedance: 228 ohms
design input impedance: 228 ohms
passband center attenuation: -1.85 dB
Bandwidth: 2.1kHz @ -3dB
Bandwidth: 2.43kHz @ -6dB
Bandwidth: 4.12kHz @ -60dB
Shape factor: 4.12/2.43= 1.69  (-6dB/-60dB)

 

Intre timp am pus si antena la punct in sensul mi-a venit adaptorul 9:1 si chiar daca nu am reusit sa o ridic mai sus, conditiile de receptie s-au imbunatatit mult.

Link spre comentariu

nu stiu cit a contat, dar eu la filtrul LC pentru prima frecventa intermediara am folosit tot filtre cu cristal, unele de 48 de Mhz, altele pe  75 de Mhz cu 15-20 Khz largime de banda! si desigur cristalele sortate din aproape 200 de bucati!

Link spre comentariu

proectul e in lucru.l am inceput in martie. am lucrat si la cutie.deocamdata numai rx.am testat numai cu fi   9mhz.in 14mhzin conditi de prop slaba an receptionat ik4gro cu mai multi americani.posibil datorita ant(BUNA  3 ELEMENTE).am comparat receptia cu un transceiver ind vechi sau batrin.(dar bun)btx lua nota 6 pe linga ala .sper anu asta sa l termin.(am inceput multe da terminat putine hi! )

Acum 18 ore, RST a spus:

 

 

btx8.jpg

btx11.jpg

btx15.jpg

btx12.jpg

btx4.jpg

Link spre comentariu

fi de 9mhz lam facut cu 2 ad 603 luate din china  ieftin comparat cu unu original.cel original merge pina la 80mhz asta china dupa 40 mhz scirtie da pt 9 mhz. pt ca nu am fost capabil sa fac un filttru ca cel ind am folosit 2 mai slabe .unu la  intrare si altu la iesire.atasej graficul fil ind  si cel facut de mine.

btx13.jpg

btx14.jpg

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa-i fac si un AGC performant. Dupa indelungi cautari am gasit o solutie care actioneaza asupra circuitelor IF, drept urmare am furat portiunea de AGC de pe modulul conceput de Jack Purdum (W8TEE) pentru acest transceiver. https://groups.io/g/BITX20/topic/jackal_board_debut/19669787?p=Created,,,20,1,0,0

Lucreaza excelent, insa a fost greu cu interferentele din ubitx (cel mai probabil din cauza DDS-ului), la prima proba montajul oscila ca naiba incepand de la primul tranzistor. Rezolvarea a fost montarea unui SRF 470uH in serie cu intrarea audio.

Mai am doua cablaje....daca intereseaza pe cinava sa ma contacteze in privat.

 

Jack-Al-Schematic-7-11-18.jpg   save-image-agc-large.png   cablaj-agc.jpg   ubitx-agc.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări