Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestie schema amplificator SE EL6

ain

Postări Recomandate

De multa vreme doream sa-mi fac un amplificator pe tuburi, crescand cu un radio Oberon in casa si avand nostalgia acelor vremuri. 

Recent am intrat in posesia unei mici comori continand vreo 60 de tuburi NIB (alaturi de vreo 20 mai mult sau mai putin uzate). Intre ele, ca tuburi finale, se gasesc 2 bucati  EL6 Tungstram, alaturi de EL84, EL861.

Daca despre EL84 acest forum (ca si altele) sunt pline de informatii, despre EL6 inclusiv google stie destul de putin.

Asa ca am cateva intrebari:

1) puteri sa-mi sugerati o schema, daca se poate testata? Eu am gasit doar:

se_6w.gif

el6.png

2) Deoarece EL6 are un aspect retro, mi-ar fi de folos recomandarea unor lampi prefinale cu aspect asemanator. Am o multime de ECC-uri si alte novale, dar acestea au o cu totul alta estetca. As aprecia daca recomandarile nu ar foarte greu de gasit si nu ar fi extrem de scumpe.

3) Am gasit doar fisa tehnica a variantei Philips. Poate cineva sa-mi dea documentatia de la versiunea Tungsram?

https://frank.pocnet.net/sheets/046/e/EL6.pdf

4) Sunt un electronist amator, nu am lucrat niciodata cu tuburi. De aceea mi-ar fi util sa simulez un pic potentiala schema. Are cineva un model (ltspice sau compatibil) pentru tubul acesta sau pentru unul similar?

5) detin o serie de transformatoare din echipamente profesionale, cu tole de 0.35mm grosime. Am, spre exemplu, 2 bucati cu sectiunea de 9cmp un format ce nu il cunosc, dar cu fereastra mai mare ca si clasicile E-uri. Pentru 6-8W putere de iesire, cu distorsiuni cat de reduse, cam de ce sectiune am nevoie?

6) In cele din urma, merita facut un amplificator cu acest tub? Cum ar suna fata, sa zicem, unul cu 2 EL84 in paralel?

Cu multumiri anticipate.

Editat de ain
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am facut eu un asemenea amp SE , cu ceva ani in urmă , cu EF6 și EL3 , l-am botezat Red Amplifier , il am și acum in atelier , il mai pun să cânte uneori , foarte rar .

O să îți desenez eu o schemă mai târziu , dacă vrei să arate 100% retro , să folosești un tub redresor tot cu contacte laterale .

https://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Tube_sockets_and_Accessories_other_sockets/

Aici găsești socluri pentru tuburi cu contacte laterale si pipe pentru EF6 .

Spor .

Link spre comentariu
Acum 11 ore, ain a spus:

4) Sunt un electronist amator, nu am lucrat niciodata cu tuburi. De aceea mi-ar fi util sa simulez un pic potentiala schema. Are cineva un model (ltspice sau compatibil) pentru tubul acesta sau pentru unul similar?

Aveti aici modelele Spice pentru EF6 si EL6,daca nu ruleaza in Spice verificati oridnea pinilor in simbolurile pe care le utilizati dv. si le puteti modifica sau schimbati ordinea in ecuatiile  date.

Schema de mai sus este foarte buna.

Sper sa va fi fost de ajutor!

** EL6 ************************************************
 *Created @LMO on 2018 using real tube.model.uTracer v.3.3.
*Vg2=252V
.SUBCKT PENT_EL6 1 2 3 4 ; P G K G2
+ PARAMS: 
CCG=3P  CGP=1.4P CCP=1.9P RGI=2000
+ MU=19.516 EX=1.4 KG1=570.0 KG2=4500.0 KP=70.2 KVB=18.3 ;
 Vp_MAX=500.0 Ip_MAX=0.175 Vg_step=1.0  
7 0  1MEG    ; DUMMY SO NODE 7 HAS 2 CONNECTIONS
E1   7 0  VALUE=  ;
 E1 BREAKS UP LONG EQUATION FOR G1.
+{V(4,3)/KP*LOG(1+EXP((1/MU+V(2,3)/V(4,3))*KP))}
G1  
 1 3  VALUE={(PWR(V(7),EX)+PWRS(V(7),EX))/KG1*ATAN(V(1,3)/KVB)}
G2   4 3  
VALUE={(EXP(EX*(LOG((V(4,3)/MU)+V(2,3)))))/KG2}
RCP  1 3  1G      ; 
FOR CONVERGENCE
C1   2 3  {CCG}    ; CATHODE-GRID 1
C2   1 2  {CPG1}  ;
 GRID 1-PLATE
C3   1 3  {CCP}   ; CATHODE-PLATE
R1   2 5  {RGI}   ; FOR GRID CURRENT
D3  
 5 3  DX      ; FOR GRID CURRENT
.MODEL DX D(IS=1N RS=1 CJO=10PF TT=1N)

.ENDS

EL6

**EF6****************************************************
*Created @LMO on 2018 using real tube.model.uTracer v.3.3.
.SUBCKT EF6  1 2 3 4 ; A G2 G1 C (Pentode)
* Philips data sheet Vg2=100V
X1 1 2 3 4 PENTODE2 MU=4500 EX=0.20 KG1=2810.0 KG2=4500 KP=63.6 KVB=6.3 
VCT=0.5 RGI=2000 CCG=4.5p CPG1=0.6p CCP=5.6p ; 
.ENDS   EF6

Le definiti ca fiind <.inc> si le atasati modelelor din baza dv. de date acolo unde aveti si ecuatiile

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Schemă realizată practic in urmă cu aproximativ opt ani , cred ....

Eu am folosit EL3 că nu aveam EL6 , in rest totul este identic , am desenat schema pentru EL6 ca tub final .

Tubul redresor este AZ4 

Transformatorul de alimentare are următoarele secundare , pentru un amp stereo .

2X285V/250mA , pentru sursa anodică 

2X2V/2,5 , filament AZ4

2X3,15V/ 3A alimentare filamente EF6,EL6 . Poți face doar o înfășurare de 6,3V/3A , in acest caz pui un capăt la masă sau un semireglabil de 100 ohmi intre capetele filamentelor , cursorul la masă , reglezi astfel incit să nu si humm .

Rezistențele de 47 ohmi sunt de 5w , cea de 100 ohmi este de 10W , valoarea ei poate diferi , o tatonezi astfel încât să ai 250V in sarcină , in punctul notat pe schemă .

Trafurile de iesire trebuie să aibă minim 10cmp secțiune , de preferat ar fi 12cmp  , cu intrefier . Dacă ai sectiune mai mică de 10cmp se duc in cap frecvențele joase , sub 100hz .

Șocul de filtraj trebuie să aibă 3...5H/300mA .

Mă retrag , in general cind scriu eu se nasc polemici .

Spor ! 

IMG_20190702_101200i.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Faust2018 a spus:

Eu am folosit EL3 că nu aveam EL6 , in rest totul este identic , am desenat schema pentru EL6 ca tub final .

Multumesc mult pentru interventie. Ra a transformatorului de iesire e identica cu cea sugerata in datasheet. Sincer as "moderniza" partea de alimentare cu redresare pe semiconductori si droser activ cu mosfet. Cel putin pentru faza de testare, dupa care mai vedem (chiar daca asta implica rebobinarea trafului de alimentare).

Multumesc si pentru datele referitoare la traful de iesire. Voi incerca, in prima faza, sa-mi construiesc eu transformatorul, insa neaparat cu tole de 0.35 si cu o sectiune adecvata. Daca nu voi fi multumit de rezultate voi cumpara ceva adecvat.

@LMOlimpiu,

Multumesc mult pentru modele. Mai am insa o rugaminte: puteti sa ma ajutati (din motive care vor rezulta un pic mai jos) si cu modele pentru AF7 si EF13?

In colectie mai aveam ceva tuburi NIB sa le zicem retro. Am o pereche de AF7 si o singura bucata de EF13. AF7 mi se mai oferise inca o pereche,  refuzadu-le pe motiv ca sunt de RF, dar uitandu-ma pe curbele I-vs Ug1 mi se par destul de apropiate de EF6. Rog pe cei cu experienta sa-mi spuna daca e un subtitut onorabil care, chiar daca trebuie schimbat punctul static de functionare, nu ar altera semnificativ functionarea amplificatorului.

Sincer, nu imi prea place cromatica lui AF7. Dar ma gandesc si la varianta in care o parte din tuburi vor fi ascunse in carcasa.

tuburi.jpg

Editat de ain
Link spre comentariu
Acum 41 minute, ain a spus:

@LMOlimpiu,

Multumesc mult pentru modele. Mai am insa o rugaminte: puteti sa ma ajutati (din motive care vor rezulta un pic mai jos) si cu modele pentru AF7 si EF13?

Nu am niciun tub in colectia mea de tipul  AF7 ca sa pot genera un model pe un tub real,daca nu este graba  o sa imprumut unul de la un coleg si pana la sfarsit de saptamana va pot ajuta,cat priveste EF13...nici din acesta nu am,imi pare rau,dar cu AF7 va pot ajuta sigur.

P.S  la ce pret se poate achizitiona o pereche de AF7,daca nu este cu suparare ?

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 8 minute, LMOlimpiu a spus:

P.S  la ce pret se poate achizitiona o pereche de EF7,daca nu este cu suparare ?

Mi-e teama ca nu inteleg intrebarea. Voi incerca sa intru in posesia celorlaltor doua tuburi AF7 si daca v-ar fi de folos ar fi placerea mea sa vi le donez. Inteleg doar ca AF7 si EF7 sunt analoage, insa cu alimentare diferita.

Daca cumva cunoasteti o sursa de EF6 va rog sa mi-o indicati.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, ain a spus:

Mi-e teama ca nu inteleg intrebarea. Voi incerca sa intru in posesia celorlaltor doua tuburi AF7 si daca v-ar fi de folos ar fi placerea mea sa vi le donez. Inteleg doar ca AF7 si EF7 sunt analoage, insa cu alimentare diferita.

Daca cumva cunoasteti o sursa de EF6 va rog sa mi-o indicati.

Sigur ca o sa va informez,dar stiu ca aceste tuburi se gasesc din ce in ce mai greu iar unii care au amplificatoarte cu aceste tuburi,din respect pentru ele chiar nu le mai obosesc,insa imaginea unui astfel de amplificator chiar ca te linisteste.

Da,diferenta dintre tuburile din seria (A) si cele din seria(E) este doar in ceea ce priveste tensiunea de filamente: saeria (A)=4V~ si seria (E)=6.3V~.

Multumesc pentru oferta dv.,insa nu este ok cu donatia,poate ceva la schimb,altfel va asigur ca nu ar fi corect.

Aveti in atasament o schema de la un RR,daca aveti rabdare sa extrageti partea de audio de acolo,fiti sigur ca veti gasi aplicatia perfecta pentru cele doua tuburi,iar cu ajutorul unei simulari puteti imbunatati radical performantele unei scheme,rezultatul final va depinde in proportie de 90% de calitatea transformatorului de iesire si a sursei de alimentare.

philips990x.gif

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 33 minute, LMOlimpiu a spus:

1.  Sigur ca o sa va informez,dar stiu ca aceste tuburi se gasesc din ce in ce mai greu iar unii care au amplificatoarte cu aceste tuburi,din respect pentru ele chiar nu le mai obosesc,insa imaginea unui astfel de amplificator chiar ca te linisteste.

2. Aveti in atasament o schema de la un RR,daca aveti rabdare sa extrageti partea de audio de acolo,fiti sigur ca veti gasi aplicatia perfecta pentru cele doua tuburi,iar cu ajutorul unei simulari puteti imbunatati radical performantele unei scheme,rezultatul final va depinde in proportie de 90% de calitatea transformatorului de iesire si a sursei de alimentare.

1. Intuiam acest aspect; din acest motiv as fi incercat mai intai sa folosesc ce am la indemana. Daca nu eram multumit de rezultate as fi cautat o solutie mai buna. Inteleg de la dvs. ca implicit imi sugerati sa nu incerc substitutia AF7 in loc de EF6. Am notat.

2. La sursa nu voi face vre-un rabat la calitate. Sunt constient de importanta calitatii trafo iesire, astfel incat ma voi apuca doar atunci cand voi fi sigur ca am sanse reale sa-l fac bine. V-as mai ruga o singur lucru: imi puteti sugera valori rezonabile pentru parametii de simulare aunui astfel de trafo out? Pentru 3500Ohm/8Ohm, o sectiune de 15cmp. 

Multumesc mult si pentru schema.

Editat de ain
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, Faust2018 a spus:

Tubul redresor este AZ4 

Transformatorul de alimentare are următoarele secundare , pentru un amp stereo .

2X285V/250mA , pentru sursa anodică 

2X2V/2,5 , filament AZ4

2X3,15V/ 3A alimentare filamente EF6,EL6 . Poți face doar o înfășurare de 6,3V/3A , in acest caz pui un capăt la masă sau un semireglabil de 100 ohmi intre capetele filamentelor , cursorul la masă , reglezi astfel incit să nu si humm .

Rezistențele de 47 ohmi sunt de 5w , cea de 100 ohmi este de 10W , valoarea ei poate diferi , o tatonezi astfel încât să ai 250V in sarcină , in punctul notat pe schemă .

Trafurile de iesire trebuie să aibă minim 10cmp secțiune , de preferat ar fi 12cmp  , cu intrefier . Dacă ai sectiune mai mică de 10cmp se duc in cap frecvențele joase , sub 100hz .

Șocul de filtraj trebuie să aibă 3...5H/300mA .

Mă retrag , in general cind scriu eu se nasc polemici .

Spor ! 

IMG_20190702_101200i.jpg

IMG_20190702_145605.jpg

Link spre comentariu
Acum 51 minute, ain a spus:

1. Intuiam acest aspect; din acest motiv as fi incercat mai intai sa folosesc ce am la indemana. Daca nu eram multumit de rezultate as fi cautat o solutie mai buna. Inteleg de la dvs. ca implicit imi sugerati sa nu incerc substitutia AF7 in loc de EF6. Am notat.

2. La sursa nu voi face vre-un rabat la calitate. Sunt constient de importanta calitatii trafo iesire, astfel incat ma voi apuca doar atunci cand voi fi sigur ca am sanse reale sa-l fac bine. V-as mai ruga o singur lucru: imi puteti sugera valori rezonabile pentru parametii de simulare aunui astfel de trafo out? Pentru 3500Ohm/8Ohm, o sectiune de 15cmp. 

Multumesc mult si pentru schema.

Dupa cum bine stiti, in simularea Spice transformatoarele sunt modelate ca fiind cu miezuri nesaturabile,asadar rezultatul final in ceea ce priveste calitatea unui amplificator o da tot realizarea practica dupa un calculul riguros si cat mai precis al unui transformator adaptat perfect aplicatiei dorite.Daca veti sti foarte precis ce calitati magnetice au tolele utilizate,va asigur ca veti putea realiza un transformator de iesire foarte bun.Eu am cateva modele Spice  de OT oferite de DYNA_OUT sau de la PAT_OUT dar sunt numai pentru PP,insa puteti construi modele proprii tinand cont strict doar de parametrii electrici si alegand K-ul din ecuatie un pic mai prost pentru a nu va amagi cand veti ajunge la realizarea practica.

Link spre comentariu

@ain:

Modelul Spice pentru AF7,daca va mai intereseaza:

.SUBCKT AF7 1 2 3 4 ; A G2 G1 C (Pentode)
*Vg2=102V
X1 1 2 3 4 PENTODE2 MU=21.32 EX=1.68 
KG1=5560.0 KG2=4200
 KP=1382.4 KVB=9.9 VCT=0.0 
RGI=2000 CCG=4.5p CPG1=0.7p CCP=5.6p ; 
.ENDS   AF7

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări