Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM393; comparator

Vizitator

Postări Recomandate

Eu nu pot sa te ajut cu ceva (realizat de mine...) in AC insa pot sa-ti spun cam ce am facut eu sa simulez acel AC.

Daca cele doua sonde de masura sunt iesirile digitale ale unui uC (prin niste rezistente de limitare)  si acestea sunt setate una la 1 una la 0, o sa ai un curent prin solutie a carui valoare poti s-o determini cu un al 3-lea pin al aceluiasi uC setat ca intrare analogica. Daca inversezi la fiecare masuratoare valoarea logica pe cei doi pini de iesire (electrozi), o sa eviti depunerile cam la fel cum s-ar intampla in AC.

Sigur ca nu vorbesc de masuratori super-precise in care o eventuala diferenta de tensiune pt. aceleasi nivele logice la pinii unui uC ar putea conta....

Editat de informer
Link spre comentariu

1. Pentru apa normala, se poate folosi o tensiune CA de 1,5 - 3V/50Hz de la un transformator si electrozi de inox. Urmeaza un redresor cu un AO. Senzorii pot fi niste tije de inox de 1 - 2 mm grosime. La un senzor de nivel de apa, in curent continuu tija de inox de 2mm de la polul + s-a corodat complet in mai putin de 6 luni, iar in CA are peste 5 ani de cand merge. A trebuit doar sa fie curatata de cateva ori de piatra care se depune pe ea.

2. Apa distilata nu este acelasi lucru cu apa deionizata, apa demineralizata sau dedurizata. Apa distilata se face si se pastreaza numai vase de sticla si se condenseaza in serpentine de sticla. Apa distilata are rezistenta infinita in timp ce apa deionizata, apa demineralizata sau dedurizata au rezistente sub 100Mohmi/cm*cm. Vaporii de apa din aer sunt apa distilata atata timp cat nu se amesteca cu alte impuritati. Pentru apa distilata se poate folosi un senzor capacitiv. Modulul se compune dintr-un oscilator, un redresor CA cu prag 0 si un etaj de iesire. Practic e un capacimetru micut pentru capacitati mici. Din pacate, cand am avut modulul, nu am avut capacimetru sa masor C2 de la oscilator. Trebuie neaparat si un senzor de temperatura cu care sa se corecteze umiditatea in functie de temperatura. 

1598434510_modulRHU-217.thumb.png.c5eab06c77d2f330927426c643dc28dd.png

Link spre comentariu

Poti incerca si schema asta de la Simplecircuitdiagram.com. Am verificat-o si este OK.
Pe schema originala am adaugat un potentiometru pentru simetrizarea oscilatiilor pentru exemplarul 4093 folosit (vizualizate cu osciloscopul pe pin 3).
Primul NAND oscileaza pe aprox. 1,5kHz. Daca semnalul alternativ trece prin "proba", este redresat, filtrat si aplicat intrarii celui de-al doilea NAND. Iesirea lui trece brusc JOS. Consumul la 5V este aprox. 0,15mA.

Detector_condens.PNG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări