Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM393; comparator

Vizitator

Postări Recomandate

La 04.07.2019 la 11:36, Aw Genetix a spus:

cred ca e o versiune mai veche. 7.7 SP2

Am testat pe 8.7 SP1 si pe 7.10 SP0.
Daca vrei iti trimit o simulare de pe 7.10 poate se deschide si apoi poti sa salvezi modelul in librarie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

da, ar fi o idee sa salvez modelul. poti doar sa-mi pui un simplu LM393 in proiect eventual, fara sa fie o schema.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De ce trebui sa simulezi ceva atat de elementar?

Si daca teoria detinuta nu te ajuta prea mult si ai totusi nevoie sa simulezi, atunci de ce nu o faci cu multisim spre exemplu?

Ala e mult mai elaborat si mai precis.

Unde mai pui ca un breadboard costa mai putin decat un pachet de tigari si ala face cele mai ale naibii si precise simulari posibile...

Link spre comentariu

undeva mai sus spuneam ca nu am decat smd. pe breadboard nu pot pune smd. si nu era neaparat nevoie de simulare dar mna..

nu stiam de multisim. e vreo extensie  sau program standalone ?

multumesc cristi pentru componenta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Merge, l-am folosit de multe ori pentru fotorezistente.
Interesanta este si varianta in care inversezi intrarilor comparatorului (referinta pe intrarea (+) si senzorul pe (-)). Se obtine o reactie pozitiva (favorabila bascularii ferme) si un histerezis in felul urmator:
In practica sursa nu este perfect stabilizata, iar firele de alimentare nu au rezistenta zero si de aceea apar mici variatii ale tensiunii de alimentare cand este conectata / deconectata sarcina.  Daca tensiunea pe intrarea senzorului (-) creste, atunci tensiunea la iesire scade si curentul prin sarcina creste. Sursa este "solicitata" mai mult si tensiunea sa scade putin. Referinta (obtinuta prin divizor din tensiunea de alimentare) scade si ea. Fiind aplicata la intrarea (+), duce la scaderea mai accentuata a iesirii, deci accelereaza bascularea. Cu valorile din schema (10k, 5V) experimental mi-a dat aprox. 0,3V histerezis.

Logica va fi inversata, dar se poate reface prin mutarea senzorului "sus" sau prin soft.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Nu am fotodiode sau fotorezist. in simulator si mi-a venit ideea sa generez semnalul variabil prin caderea de tensiune suplimentara pe un zener identic alimentat si printrun generator de tens alternativa axata pe tensiunea zenerului. Se vede ca nu conteaza care intrare este referinta, important este sa ai reactie pe intrarea + a operationalului.

EDIT: zenerele sunt de 3V

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
3 hours ago, Aw Genetix said:

pe breadboard nu pot pune smd.

Cine spune asta?

Am pus pe breadboard si pe veroboard si SOT23 ( -3, -5, -6 ) fara nici un fel de probleme ( nu mai zic de SO8 sau altele si mai mari, alea sunt o joaca ) atunci cand am avut nevoie sa testez si optimizez ceva prototip.

Este simplu sa lipesti ceva pini improvizati din ceva sarma subtire,

Unde mai pui ca exista adaptoare SMD pe ebay unde poti lipi multe dintre capsulele SMD existente.

LT spice si multisim sunt 2 dintre cele mai populare simulatoare de sine statatoare, cum sa spui ca nu stii ce e? :rade:

PS: @Ticu nu are importanta pe care intrare se pune referinta, si pe care senzorul, amandoua se conecteaza la aceeasi alimentare, daca scade alimentarea vor scadea si potentialele intrarilor simultan. Reactia pozitiva o aduci de la iesire la intrarea cu plus ( neinversoarea ), nu cum zici tu.

Editat de Marian
Link spre comentariu

va multumesc la toti pentru idei si ajutor.

am terminat pcb, si pentru o detectie buna la abur am folosit R18 = 1M

cablajul o sa fie "invelit" in epoxy transparent, mai putin "grilajul" de detectie.

pcb_6445654.thumb.jpg.7fcd873583195a9da24d146d885be85f.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La detectoarele de umezeala sau nivel de lichide conducatoare de curent, de obicei se foloseste curent alternativ si tensiuni mici. Daca se foloseste curent continuu, durata de viata a detectorului e foarte scurta.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru masuratoarea mea si interpretarea de mai sus. Am reluat azi totul "pe curat" si am gasit o reactie pozitiva clasica (vreo 80K) pe care n-o vedeam pe placa. Si inca n-a inceput sezonul de tulburel... Multumesc celor care m-au corectat.

Un modul gata facut (cu iesire analogica) vad pe aici: https://ardushop.ro/ro/home/992-modul-senzor-de-abur.html

Senzorul pare aurit ca sa reziste mai bine. Eventual ca rezerva. 

Editat de Ticu
Link spre comentariu

vazusem senzorul ala. doar ca aveam nevoie sa fie integrat pe acelasi pcb, si mai ales sa aiba o suprafata mai mare de detectie. 

apropo de curent alternativ vs tensiune continua. nu ma indoiesc ca este asa, dar ma intreb, daca 2.54uA si 2.488VDC este cu adevarat semnificativ in procesul de oxidare/deteriorare al senzorului, mai mult decat o va face alti factori care vin la pachet cu umiditatea pe o suprafata argintata...

Ce imi fac eu griji, mai mult, este sa reziste smecheria cu rasina epoxy , am pe Top side AO, si ceva trasee pentru LED-uri, LDR imbracat in epoxy... adica sa nu se infiltreze umiditatea pe undeva, mai mult decat...dar vom vedea in timp.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări