Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM393; comparator

Vizitator

Postări Recomandate

vreau sa folosesc jumatate din LM393 pentru un LDR si jumatate pentru un steam senzor diy.

va rog sa va uitati pe schema si sa-mi spuneti daca pare ok.

Vcc = DC5V

multumesc.

thumb_lm393.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca-mi amintesc corect iesirile la 393 sunt open collector si atunci nu merg legate LED-urile catre masa... vezi pe datasheet.

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 11 minute, informer a spus:

Daca-mi amintesc corect iesirile la 393 sunt open collector si atunci nu merg legate LED-urile catre masa... vezi pe datasheet.

Asa este, plus ca nu ar strica un histerezis dacă cere aplicatia, cel puțin pe partea cu LDR

Link spre comentariu

nu m-am gandit la un histerizis pentru ca o sa intru cu semnal-ul in microcontroler. ideea era sa-l scutesc de citiri analog, pentru ca oricum are ceva de lucru mai mult. dar s-ar putea sa fie mai bine "cu".

dar fiind vorba de LM393 si pe iesiri am ground, unde sa-i dau feedback-ul ? pe pinii 2 , 6 ? 

Link spre comentariu

393 e cu colector in gol. Curios e de unde iau ledurile tensiune ca sa se aprinda. Mai bine le legai la Vcc. Tot de la iesire la Vcc mai trebuie si o rezistenta de 10K. Si mai puneai cate o rezistenta de cateva sute de K intre iesire si IN+ pentru histerezis.

Senzorul ala e chiar senzor de aburi sau e unul obisnut de umezeala pe suport ceramic?

Link spre comentariu

o sa fie un senzor diy, adica un pcb (argintat) cu vreo forma cat sa pot citii niscai suprafata aburita, nu vreau decat sa faca detectie la aburul din baie, care...din pacate e destul. un senzor de umiditate nu ma ajuta pentru ca pana se usca el... (am incercat si o versiune cu heater incorporat, tot se usca prea greu)

evident, cel pe suport ceramic e mai bun dar pretentiile de detectie sunt doar la pragurile de extrema.

chestia cu iesirile spre ground, s-au lamurit. 

sigur trebuie intrat in IN+ si nu in IN- ?

L.E: am facut update la schema. va rog sa dati un refresh la imagine.

R19 nu ar trebuii legat la IN- ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Rezistențele care sunt in serie cu ledurile sunt prea mici. Minim 500 ohmi sau chiar 1K. Dacă pui leduri ultrabright o să lumineze destul de tare cu 1K dacă montajul se alimentează la 5V. 

Dacă pui R19 la IN- faci AO din comparator iar ieșirea nu o să mai comute brusc. O să îți ia un pic de timp până stabilești valoarea lui R19 că să obții histerezisul de care ai nevoie.

Link spre comentariu

initial rezistentele erau de 370R dar la editare s-au cam dus valorile. Oricum led-urile sunt doar cu titlu de consumator, in realitate vor fi intrari in porturile digitale la un microcontroler. dar, remarca e corecta. sper sa obtin si histerizisul, pentru ca nu am nici un amp op tht in casa, (decat 741) sa-l pun pe breadboard la 5V, iar cu smd-urile (rezistori) nu stau foarte bine...

va multumesc pentru ajutor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dacă alimentezi comparatorul cu 5V, ai grijă să calculezi divizoarele astfel încît să nu depăşeşti 3,3V pe intrări (pinii 2, 3, 5, 6).

Link spre comentariu

o ultima privire daca se poate.

am facut o simulare in proteus, din pacate proteus nu cunoaste LM393, asa ca am facut o simulare cu AD822AP, si pare in regula....

thumb_lm393.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sper că toată bara de jos e legată la masă. Aşa cum e desenată acum schema, pare că doar alimentarea LM-ului e conectată, fără senzor, RV1, LDR şi R12.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări