adyhansolo Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 Stimati colegi, va cer ajutorul, sfatul in construirea unui incarcator de acumulatori litiu-ion, mai precis un pachet de celule li-ion legate in paralel (20 x 3000mAh) pe care as dori sa-l incarc la un minim de 0.5C, adica 30A, 4.2V. Fiind destul de scumpi acesti acumulatori as dori ca incarcarea sa se faca asa cum recomanda producatorul, in doua stadii, CC/CV. Alimentarea incarcatorului nu va fi o problema, voi face o sursa liniara 5-6V, 30A. Am studiat destul de multe circuite integrate specializate dar nu am gasit inca unul abordabil la asemenea putere. M-a atras unul foarte simplu MCP73843(http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/21823D.pdf), care comanda un mosfet extern. Ma gândeam ca punând un Mosfet suficient de puternic, asigurandu-i o disipatie termica potrivita precum si un sunt potrivit ar putea functiona. Mosfetul ar putea fi acesta: https://m.littelfuse.com/~/media/electronics/datasheets/discrete_mosfets/littelfuse_discrete_mosfets_p-channel_ixt_90p10p_datasheet.pdf.pdf. Citind specificatiile ,nu sunt destul de experimentat sa-mi dau seama daca ar putea functiona la puterea pe care o doresc (si aici ma gândesc la valoarea mica a tensiunii pe grila Vgs precum si la rezistenta Rds(on)). Va rog pe cei care au experienta in domeniu sau au construit asa ceva sa ma indrume fie in exemplul de mai sus sau sa vina cu alta solutie abordabila. Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 1. La curentii acestia nu se lucreaza cu surse liniare. 2. Iti dai seama ca o rezistenta de contact si/sau traseu de numai 1mohm inseamna 30mV ceea ce deja iti strica tot Feng Shui -ul legat de precizia de setare a tensiunilor de control la incarcare? 3. Stii ca un simplu contact similar cu vechii "papuci" auto dar de latime 10mm (aia erau de 4-5-6mm) are statistic o rezistenta de contact de peste 1.5mohm? Link spre comentariu
adyhansolo Postat Iunie 30, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2019 Multumesc Sesebe pentru aceste precizari. Imi dau seama ca la curentul acesta este dificil de realizat ceea ce vreau eu, de aceea va cer sfatul, poate cunoasteti o alta solutie. Link spre comentariu
QQme Postat Iunie 30, 2019 Partajează Postat Iunie 30, 2019 Utilizati o sursa de calculator,reduceti bara de 5 V la 4,2 V si implementati o limitare de curent.PS vedeti topic Marian. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 30, 2019 Partajează Postat Iunie 30, 2019 Cred că ar trebui o sursă mult mai zdravănă pe bara de 5V, ca să ducă 30A, poate ceva de servere.Sigur se găsesc şi astfel de surse, vindeau unii colegi chiar pe forum la un moment dat.. Link spre comentariu
adyhansolo Postat Iunie 30, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2019 Multumesc QQme si Validae. M-am gandit si eu la o sursa de calculator sau de server. Ma preocupa mai mult partea de control a incarcarii, dupa cum spuneam, nu este suficient sa asigur limitarea de curent. Acesta ar fi primul stadiu al incarcarii in care se asigura curent constant. La fel de important este si al doilea stadiu, cel in care incarcatorul ar trebui sa comute pe tensiune constanta fie pana când valoarea curentului scade la 10% din curentul initial, fie un anumit timp stabilit printr-un timer. Acest lucru se face fie cu circuite specializate ,fie cu microcontrolere . Cred ca se poate proiecta o schema si fara microcontroler dar acest lucru este peste nivelul meu de cunostiinte . Tot ce am gasit pana acum nu este pentru curenti asa mari. Repet, poate cineva stie un circuit, o schema care poate face asa ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum