Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum masuram tensiunea continua pulsatorie la un redresor auto cu tiristor?

Vizitator danadi

Postări Recomandate

Aici nu avem treaba de/cu, dreptunghiular...

Cred ca se comanda un factor de umplere, sau nu?!?

Sau avem sau nu avem, squarewave? :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 14 minute, DjLeco a spus:

Nu exista true rms in DC, sau exista?!? :)

Ceva mai pe intelesul tau, poate:

Cit este tensiunea pe niste condesatori de filtraj subdimensionati?

Cum o masori? 

In AC sau DC?

Energia depinde de valoarea RMS nu de valoarea medie. Exemplu: la priza (retea) avem 230VacRMS iar, daca nu-i deformata forma de unda, valoarea medie a tensiunii este ........ZERO.............. dar plita electrica tot se incalzeste.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Energia de moment pina la descarcarea C-ului sau C-urilor paralel, depinde de valoarea C si U la bornele C-ului de filtraj.

In gol (multimetru cu peste 10kOhmi rezistenta interna, cel mai prost posibil, acum fiind minim 1MOhm/volt la ceva respectabil) masori de exemplu circa 15Vcc dupa redresarea si filtrarea a 11,xxVac, atit la C=100uF cit si la C=100F, dar energia stocata depinde in acest caz de valoarea C.

DC nu e o linie "dreapta" continua, genarally speaking, excluzind riplul?

Ontopic:

In schema pusa mai jos, daca despre ea se discuta, tiristorul lucreaza in impulsuri, tensiunea redresata nefiind filtrata, altfel tiristorul ar ramine (depinzind de valoarea r14) aproape amorsat.

Intrebare referitoare la schema de mai jos, ce se intimpla daca acumulatorul conectat la bornele + si - este cuplat "invers", daca este full incarcat (14,4vcc) sau daca descarcat <10Vcc?!? :)

Incarcator auto cu tiristor.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, ai dreptate sa intrebi ce intrebi. Un semnal pulsatoriu (cum e cel dreptunghiular) este in speta un semnal AC cu o componenta DC adaugata.

Waveform Type Formula for RMS Formula for Avg
Sine wave Vrms= Vpk/sqrt(2) Vavg= 0
Full rectified wave Vrms= Vpk/sqrt(2) Vavg= 0.637Vpk
Half rectified wave Vrms= Vpk/2 Vavg= 0.318Vpk
Sine wave with DC offset Vrms= *sqrt(Vdc2+Vpk2/2) Vavg= Vdc
Half sine with duration T and frequency f Vrms= Vpk*sqrt(f*T/2) Vavg= 2f*T*Vpk/PI
Positive square wave with duration T and frequency f Vrms= Vpk*sqrt(f*T) Vavg= f*T*Vpk
Saw tooth wave with duration T and frequency f Vrms= Vpk*sqrt(f*T/3) Vavg= f*T*Vpk/2
Trapezoidal wave with frequency f, top segment T, and base segment B.  Vrms= Vpk*sqrt(f*((B-T)+3*T)/3) Vavg= f*Vpk*((T+B)/2)

5tlD7Yl.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

In cazul de fata, semnalul (forma tensiunii de iesire) este mult mai abrupta fata de un dreptunghiular fara "stocare".

Gen dinte de fierastrau cu palier "fotoot"

Am acest "incarcator" (la schema din postul meu) de cind exista schema in un almanah, facut acum peste (cred) 35 ani, OLDSCHOOL.

Incarca acumulatorul in impulsuri,  l-am facut acum 1001 ani si face cam asa:

Daca pui bateria "pe dos" adica ca "un prost" :) , jucaria "nu pleaca", deci este TOTAL antiprost.

Este cea mai buna schema de redresor/incarcator pentru acumulator auto, de cind ma stiu, discut de schema ANALOGICA, accesibila oricui.

Odata ce ai reglat curentul si tensiunea de incarcare (prestabilite initial din P1 pentru curent si din P2 pentru valoarea maxima a tensiunii pe acumulator), curentul de incarcare sta aproape BATZ pina la ajungera la valorea prestabilita a tensiunii dorite, curentul de incarcare fiind CONSTANT, benefic pentru acumulatorii cu plumb, clasici.

Cind tensiunea la borne a ajuns la valoarea prestabilita de 14,41Vcc (clasic) la x,xx A curent de incarcare, (tipic 1/16 din capacitatea acumulatorului) la bornele lui, asa ramine, ever, mentinind un "tren de impulsuri" cit sa ramina tensiunea intre bornele + si - ale schemei, implicit a acumulatorului prestabilita (14,41Vcc pt acumulatorii cu plumb).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

1. valoarea efectiva reprezinta energia transferata/inmagazinata nu valoarea medie.

2. Mai gindeste-te. Am reparat si masurat acum citiva ani un incarcator BOSCH de acumulator de bormasina si era realizat cu un integrat care comanda un redresor sincron cu Thiristori.

1. Nu intereseaza energia ci cantitatea de sarcina.

2. Factorul de forma se schimba odata cu unghiul de conductie al tiristorului. Asa ca în cazul acesta nu se poate etalona în valori efective un aparat care masoara valoarea medie.

http://www.escoglobal.com/resources/pdf/white-papers/True_G2.pdf

http://tiij.org/issues/issues/fall2007/30_Cartwright/Cartwright-Waveforms.pdf

Link spre comentariu
Vizitator danadi
Acum 7 ore, Thunderer a spus:

nu vad cum ar urma tensiunea la bornele acumulatorului acele pulsuri

Nici nu cred ca tensiunea acumulatorului ar urma acele pulsuri. Cred ca am avea o tensiune continua formata dintr-o componenta continua data de baterie, deasupra careia avem pana la Vvarf pulsurile redresate dubla alternanta, daca tiristorul conduce.

@franzm nu stiu in schema postata de sesebe, dar in schema folosita de mine, tiristorul nu este deschis la un unghi anume, dar inteleg ce spui. Cred ca pentru acest gen de comanda, in unghi, ar mai trebui inca un circuit de sincronizare cu pulsul. Cred ca aici tiristorul e deschis in regim tot sau nimic, poate cu o foarte mica intarziere data de faptul ca tensiunea de deschidere a tranzistorilor trebuie sa ajunga la o anumita valoare, sa nu uitam ca si ei lucreaza tot cu tensiune pulsatorie. Deci forma pulsului e aproape identica cu cea a pulsului de la iesire din puntea redresoare. Ca atare cred ca valoarea RMS intereseaza cel mai mult, desi si varfurile de impuls trebuie sa "duca" mai departe niste energie catre baterie.

@DjLeco ai dreptate, e un incarcator foarte bun, daca luam in considerare simplitatea lui. Si eu il folosesc de ani buni.

Acum 6 ore, sesebe a spus:

Forma impulsului era identica si la curent mic si la curent mare, diferenta era ca la curent mic parca intra inpamint, deci disparea din partea de jos

Cum adica disparea in partea de jos? E interesant, ma intreb totusi cum se regleaza curentul la astfel de redresor, as fi banuit ca prin lipsa totala a unor impulsuri, dar tu spui ca la curent mic dispare ceva din impuls, sau tot impulsul?

Link spre comentariu

Cât e tensiunea în secundarul transformatorului?

Edit: Daca se lucreaza cu trenuri de impulsuri (totul sau nimic), toata discutia privind variatia factorului de forma cu unghiul de conductie nu-si are rostul.

LE: N-ar fi mai bine sa masurati tensiunea bateriei în pauzele dintre trenurile de impulsuri? Chiar daca pentru asta ar trebui modificat redresorul.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Mai oameni buni, uitați-vă pe pagina anterioara pt ca am pus acolo capturi de pe osciloscop de la încărcătorul analizat de mine.

Se poate vedea forma curentului și variatia tensiunii pe acumulator în timpul pulsului de curent. Se poate vedea ca tensiune nu ramine bătută în cuie ci creste puțin pe durata pulsului. 

Veți avea astfel răspuns la multe din întrebările puse aici!

Link spre comentariu

@sesebe, schema ta nu are chiar acelaşi mod de funcţionare cu cea a lui @danadi

Deci nu putem compara forme de undă relativ diferite.A lui limitează doar numărul de pulsuri (sinusoidale) conduse de tiristor pe unitatea de timp, forma pulsurilor fiind aceeaşi....

În rest, sunt de acord că tensiunea pe acumulator variază puţin în timpul încărcării, în ciuda capacităţii imense.Asta poate diferi de la acumulator la acumulator, dar şi cu gradul de uzură, acumulatoarele au şi ele un ESR neneglijabil....

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu as zice ca este destul de similara functionarea iar sincronizarea cu rețeaua se realizează foarte simplu prin faptul ca nu are filtrare pe alimentarea circuitului de comanda și control care funcționează în impulsuri. Curentul este reglat prin comanda în faza a thiristorului iar unghiul de conductie variabil este obținut prin faptul ca se scade din curentul de comanda al tranzistorului T1 un curent proporțional cu curentul din ciclul precedent (divizorul de tensiune din baza lui). Deci tranzistorul da comanda la thiristori mai tirziu dacă în ciclul precedent curentul era prea mare. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Acum vad ca pe schema redresorului e o rezistenta de 0,33R din care se citeste curentul de incarcare. Cu jucaria aia de osciloscop se poate monitoriza si curentul de incarcare printr-un comutator schimband sonda de la bornele bateriei la rezistenta de 0,33R.

Link spre comentariu
Vizitator danadi

@franzm nu mai tin minte cat e tensiunea in secundar, o sa masor, dar oricum, acopera caderile de tensiune pe puntea de diode, reistenta de curent si pe tiristor. Si cum adica sa masor tensiunea pe baterie in pauzele dintre trenurile de impulsuri? Poate cu osciloscopul, dar nu am, din pacate.

@sesebe la captura realizata de tine, doar primul impuls e mai mic, si tensiune, si curent, celelalte par egale. Asta nu explica cum se face reglajul de tensiune/curent, prin varierea unghiului de deschidere, sau prin omiterea unor impulsuri in intregime. Accept ideea ca nu e nevoie de un circuit dedicat pentru sincronizarea cu inceputul semiperioadei, dar nu inteleg cum se memoreaza curentul din ciclul trecut, ca sa fie scazut in ciclul prezent... Judecand dupa impulsurile de curent, care pleaca direct din 0, si nu cu intarziere, e posibil ca nici in schema ta sa nu se foloseasca deschiderea in unghi.

@maxente jucaria aia de osciloscop mi-ar fi fost foarte util acum, ideea ta e interesanta.

Editat de danadi
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări