Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum masuram tensiunea continua pulsatorie la un redresor auto cu tiristor?

Vizitator danadi

Postări Recomandate

Comparatia mea era una pur informativa, si iau exemplul generarii unei referinte ajustabile cu un uC, generezi in procesor un pwm cu umplere ajustabila si apoi folosesti dac-ul pentru convertirea semnalului pwm ( adica digital ) intr-o tensiune continua dictata de umplere ( adica analogic ).

Fix acelasi lucru se poate face cu o retea RC.

Inchei spunand ca argumentul nu imi apartine, doar il preiau si sustin.

Ca e o abordare rudimentara e alta poveste...

Editat de Marian
Link spre comentariu

1.Semnalul PWM in sine NU este digital . Combinatia generator PWM + filtru RC poate fi un DAC pentru ca informatia in format numeric ( adica digital ) este prezenta la intrarea generatorului PWM .  Dar semnalul PWM de la iesirea lui UC3842 (de pilda ) NU este un semnal digital. Nu poate fi identificat un cod numeric care sa-i fi servit de intrare. 

2. Semnalul despre care  e vorba in titlul topicului nici macar PWM nu este - ca tot ma trimiteai sa citesc titlul. 

3. Apartenenta unei afirmatii nu-i schimba valoarea de adevar.

Link spre comentariu

Privesti lucrurile prea rigid, prea "didactic" si prea "programatoristic"...

La fel patesc cei care insista prea mult pe litera legii uitand sau ignorand spiritul ei.

Cel mai eficient mod de a preda electronica unui incepator este sa simplifici lucrurile la maxim, sa faci analogii cu aplicatii cat mai comune chiar daca nu intotdeauna sunt foarte exacte, important e sa pui lucrurile intr-o lumina diferita, sa propui un punct de vedere diferit care sa starneasca o scanteie in directia potrivita, apoi e timp destul sa construiesti si sa elaborezi ori sa corectezi eventuale inexactitati. 

Tu te concentrezi prea didactic pe corectitudinea matematica a informatiei in timp ce eu incerc sa predau electronica elementara celor la inceput de drum ( ca asta am tot facut eu aici pe sectiunea asta prin multitudinea de tutoriale ), daca-i spui omului simplu ca 2*2=4 pentru ca asa zice matematica si legile ei, o sa ramana strict cu formula aia invatata mecanic, dar nu va fi inteles nimic, daca in schimb ii echivalezi operatia respectiva cu 2+2, atunci el va asocia altfel formula si va fi inteles-o mai bine. 

La fel si aici, daca ii spui omului ca un semnal digital e acela elaborat si procesat de un cod numeri ( perfect adevarat ), omul n-o sa inteleaga mai nimic in profunzime ci doar ca programarea si electronica logica este dificila, in schimb daca o sa-i spui ca un semnal logic este o serie de tranzitii abrupte/drepte intre masa de iesire a uC si alimentare, cu frecventa si umplere fixe sau variabile, cu timpi stabiliti intern de codul instalat, atunci omul o sa inteleaga altfel lucrurile, o sa inteleaga faptul ca un semnal PWM nu-i la esenta catusi de putin diferit cu unul digital, ambele sunt acelasi tip de tranzitii dar operate si procesate diferit. 

PS: O sursa liniara este fundamental diferita decat una in comutatie, totusi rezultatul final este acelasi, se obtine o anumita tensiune sau un anumit curent pentru sarcina, doar ca se obtin in moduri diferite, dar ambele sunt definite ca fiind tot surse. 

PS2: Imi pare rau ca a trebuit sa insist intr-o discutie usor in contradictoriu cu tine, esti ultimul pe care as indrazni sa-l contrazic pentru ca esti unul dintre cei mai valorosi si bine pregatiti utilizatori, totusi in cazul de fata imi pastrez opinia ca pierzi esenta celor ce vroiam sa le transmit. Oricum ma retrag aici cu scuzele de rigoare daca am suparat.

Cu bine.

Link spre comentariu

Asta ar fi chiar ceva inedit, un încărcător de acumulatori cu osciloscop încorporat.....dar de ce nu ar pune şi un modul GSM care să-i trimită posesorului un mesaj că s-a terminat încărcarea ?.

Până la urmă cea care contează mai mult la un încărcător auto e tensiunea finală (de vârf) la care va ajunge acumulatorul pentru un anumit reglaj al sursei.Şi pe aceea o poţi afla chiar conectând un condensator pe ieşirea sursei.Câteodată chiar nu trebuie să ne complicăm dacă nu e cazul..

Editat de validae
Link spre comentariu

CITAT:     un semnal logic este o serie de tranzitii abrupte/drepte intre masa de iesire a uC si alimentare

modem.jpg

BPSK.jpg

4-20mA.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

validae, nu cred ca e prea inedit, poate nici macar original. sursele companiei la care lucrez au module gsm, conexiune GPS, syncronizare intre ele si conexiune ethernet cu lantronix.

Editat de Vizitator
validae....fără T.
Link spre comentariu

Validae, rogu-te fara interventii pe domeniul meu, indiferent de profilul lor, alimentatoarele au moderator, pe mine, si nu-s inactiv.

Cocochannel, numele lui Vali de user este "Validae", fara T, fara R, fara nici o alta litera, e treaba ta daca pui sau nu majuscula, dar respecta-l sau te trimit la plimbare.

N-o lua ca pe o amenintare, e o banala promisiune!

Editat de Marian
Link spre comentariu

Pentru 13$ nu mi se pare absolut deloc ca te complici. Oricum osciloscopul ala e  doar o jucarie ceva mai scumpa decat voltmetrul ala cu afisaj. si zic eu, e mai interesant sa vezi pulsul ala de incarcare pe ecran plus ca vezi si valoarea rms a tensiunii pe langa alte functii.

Deci una peste alta, ar putea fi un aparat de masura de panou destul de interesant la doar 13$.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Thunderer a spus:

@danadi, fa un filtru RC trece jos cu 10k in serie cu intrarea voltmetrului si 10uF in paralel cu intrarea voltmetrului. Sigur se va stabiliza valoarea indicata.

Exact doar ca se va masura valoarea medie nu valoarea RMS dar se poate face o calibrare a masuratorii cu un multimetru TrueRMS astfel incit eroarea sa fie mica pt ca forma pulsului este aceeasi tot-timpul si deci calibrarea este destul de precisa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări