Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am voie sa fac singur instalatia de cupru la calorifere?

Marius84

Postări Recomandate

Eu nu cumparam Henco decit de la reprezentanta ,daca nu aveau luam Valsir pexal cu teava de Al de 0,3mm de la fabrica ,mai conteaza si sculele,adica arc de indoire,calibrator,taietor cu role ,conectoare de calitate si altele.

Link spre comentariu

Arcul de indoire e dublu ... , interior - exterior . N - am facut decat 3 instalatii in pexal ... , obligatii , asa a vrut clientu' . Pe care nu l - am putut refuza ... Valsir de la Romstal , si conectori tot de la ei , cei detasabili , de bronz . Si cu tubul de vaselina siliconica , albastru cu alb ... tot Valsir , sa nu se beleasca oringurile de la conectori , la introducerea in tub . Daca ar fi sa m - apuc din nou , n - as mai pune mana pe Pexal . Si cand te gandesti ca unii il puneau si la gaze ... ( ala galben ) . Cu plasticuri n - am lucrat niciodata . Mi se pareau moglodoase , le vedeai ( T - urile ) si daca nu doreai . Ca si Pexal - ul . In fine ...

Link spre comentariu
Acum 2 ore, manolo a spus:

Eu nu cumparam Henco decit de la reprezentanta

Din cate cunosc, a mai fost doar unul ca tine, dar a murit...esti singurul ramas si cel mai tare.

In febra aia de a se debransa, oamenii (unii, nu toti, dar majoritatea) cautau varianta cea mai ieftina. Si era la indemana. A fost mana cereasca pt cei care aduceau materiale indiferent de sursa. In acele vremuri isi gaseau clientii. Oamenii inca nu aflasera ce inseamna o instalatie de calitate.Vedea la vecinul ca a cumparat din bazar, si tot de acolo cumpara si el.Ce s-a intamplat dupa cativa ani, e alta discutie, si tine de mintea romanului de pe urma.Acum e usor sa se dea viteaz fiecare si sa spuna ca nu asa e bine. Atunci era alta treaba, acum, alta treaba.Si eu mi-am montat singur pexal, nu stiam inca ce si cum, dar l-am cumparat din magazin, mai scump, dar mai bun calitativ, si a rezistat 12 ani pe perete.Poate ar mai fi rezistat, dar n-am vrut sa risc.Incepuse sa ma necajeasca si am stiut ca multe zile nu mai are. A venit vremea unei curatenii generale, si daca tot era deranj in casa, am schimbat totul pe cupru. Aparuse ppr-ul, dar nu am mai avut pofta de plastice.Timpul le va lamuri pe toate.

Link spre comentariu

Exista " sanitare " din Cu inca din Egiptul antic . Adica aductiune de apa . Le - am vazut la curs , la Viega . Mentiuni s - au facut si la Rothenberger ( diapozitive ) . Eu tot ce am facut , inclusiv apa calda - rece , am facut cu Cu . M - am mai ciorovait cu ceva clienti , dar am adus de la fabricanti ( importator ) certificarea ca poate fi folosit in domeniul alimentar , inclusiv aliajul de lipit si decapantul . Ma rog , dupa spalarea instalatiei . Cel de la Rothenberger e specificat expres ca reziduurile se pot spala cu apa curenta .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cuprul este un material bun ,parca si cazanele si serpentinele pentru tuica tot din cupru sint facute ,din pacate si pe piata tevilor de cupru au intrat chinezii si asa neoficial cica sint facute din niste reziduri si de o calitate foarte proasta .

Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Din cate cunosc, a mai fost doar unul ca tine, dar a murit...esti singurul ramas si cel mai tare

Multumesc la fel,1000 de ani fara reparatii.

Vad ca la instalatii se pricepe oricine ca e cofetar,frizer sau altceva.

Link spre comentariu

Oleaca de otel cuprat nu poate sa dauneze ... E vina clientului daca  - l zgarie ! ... Am glumit , dar chestiunea poate fi serioasa . Ma rog , pentru folosirea la apa . Mai multe nu stiu , am abandonat de ani buni instalatiile . Inca de pe atunci cuprul grecesc ( semidur ) de 0,7 mi s - a parut oarecum inferior fata de cel nemtesc . In fine ...

Link spre comentariu

Sa fim seriosi...cine a lucrat cu asa ceva, sigur stie sa recunoasca materialul cu care se joaca. Si la fire a fost o tentativa de a vinde fir de otel cuprat, si doar gospodinele au luat teapa cu asa ceva. Binenteles, in afara de cei care cumparau direct de la fabrica, de pe linie, barele de cupru erau calde inca, erau meseriașii adevarați. Restul erau niste pârâți.

Link spre comentariu

Compozitia unui ( eventual ) aliaj n - o poate recunoaste nimeni organoleptic . Ma rog , parere personala . Daca altcineva poate , cinste lui ! Cuprul de instalatii este la puritate fizica ( 99 % ) . Daca in tevile din ( sa zicem ) China sunt si alte elemente , in proportii semnificative , nu stiu ( ma repet ) cine le poate decela fiindca  " a lucrat cu ele " . Aliaj , adica ceva omogen . Nu aluminiu cuprat etc . Ca idee , intr - un alt domeniu am lucrat cu tevarie de " cupru " . Erau de fapt aliaje , 6 tipuri diferite . Imposibil de recunoscut cu simturile , pe ele erau din loc in loc inscriptii gravate cu indicativul aliajului , si presiunea nominala ( peretii erau usor diferiti ca grosime ) . Revenind la cuprul de instalatii , am scris ca cel grecesc mi s - a parut inferior . De ce ? Peretii erau neuniformi , iar culoarea in trei nuante , dungi inchise pe lungimea tevii arata o laminare ( tragere ) cu probleme . La neamt , uniform si auriu - roscat . Se puteau deosebi de la distanta , la depozite le vedeam din usa halei . N - as putea spune daca laminarea deficitara greceasca era o simpla problema de natura mecanica , sau ceva legat ( si ) de compozitia metalului . As fi putut sa fac ceva analize fizico - chimice ( aveam unde , si " intrare " ) , dar nu m - a interesat . Oricum lucram aproape in integralitate cu Viega de 1 mm . In fine ...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, gauss a spus:

Compozitia unui ( eventual ) aliaj n - o poate recunoaste nimeni organoleptic

Nici n-am sustinut asta...ma refeream la diverse metale acoperite cu strat superficial din cupru, care se comercializau ca fiind in intregime din cupru.Aici ma refer la cablu de antena, cabluri electrice, si chiar tevi pt instalatii.Nu trebuia sa gusti din material, si nici sa-l mirosi, ca sa vezi in sectiunea taieturii alta culoare decat cea a cuprului.Ce era aliat, doar in buletinul de calitate care trebuia sa insoteasca produsul se putea afla.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Sigur asa stau lucrurile . Ideea era a unor aliaje de Cu , pentru tevi de instalatii , de calitate inferioara venite din China . Nu stiu , ca nu mai sunt in domeniu . Dar nici nu m - as mira . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Instalatorii nu stiu cum faceau, dar firmele erau obligate la cumpararea materialelor sa ceara si certificate de calitate, care se anexau la dosarul lucrarii. Nici eu nu am mai tinut legatura cu domeniul, dar ce stiam, n-am uitat si nici nu trebuie sa ma invete altii care cred ca detin adevarul absolut.Si spunand asta, nu ma refer la cineva anume, ci doar la cei care cred ca toti cofetarii si frizerii si-au deschis firme pt service si montaj centrale termice.

Link spre comentariu

N - am lucrat decat pe contract , desi la vremea respectiva nu era obligatoriu . Dadeam certificat de garantie pentru manopera , si ( tacit ) si materiale . Aveam un dosar cu toate agrementarile ( centrale , materiale etc . ) . Daca vroia cineva , primea copii xerox . Am avut inclusiv pentru vaselina siliconica folosita la service ( de uz alimentar , era scumpa ca dracu' ) . Robineti cu bila pentru gaze , racorduri flexibile metalice , pasta verde italiana , sfoara Loctite etc . , de - abia aparusera . M - am certat cu cei de la gaze , nu stiau decat de calti ( canepa ) cu miniu sau vopsea si canele de fonta , cu cep de bronz . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Până la urmă, n-am avut curaj să mă apuc singur si am luat doi tipi din oras. Astazi am fixat centrala in perete(din a treia incercare, au masurat prost după gaura tevii de evacuare), au fost date gaurile de trecere prin pereti, precum si santurile de trecere spre balcoane. Singurul lucru care nu imi place este cum vrea mesterul sa coboare cu tevile, adica drept din centrala. In mintea mea, credeam ca vor veni spre coltul camerei, cat mai apropiate. De asemenea, intrucat in acel colt va fi montat un coltar, as fi vrut ca robinetii sa fie montati jos, nu atat de sus, pentru a fi mascati de mobilier. Din nou a zis ca nu se poate. Cum aveti pusi acesti robineti? Cum mascati instalatia? 

IMG_20190701_204919.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu daca filtrele " Y " sunt montate corect ... ,  ma rog , parere personala . Am scris mai de mult , era bine sa va consultati cu cine face PIF si va asigura garantia centralei . Multe firme au pretentii proprii . La gaze trebuie filtru si regulator . Acum se cer si la aragaze . Probabil vor fi montate ...

P.S. - vad ca s -a optat pentru teava de 15 ( sper sa vad bine ... ) . Ceva despre traseee ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări