Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am voie sa fac singur instalatia de cupru la calorifere?

Marius84

Postări Recomandate

Cred ca vrei sa spui distribuitor ,PPR de 20 este echivalentul a 1/2" sa cupru de 15mm ,in cazul montarii in sapa este recomandat PPR rezista mai bine mecanic ,dar trebuie izolat.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, mojnost a spus:

totul PPR, asa mi-au recomandat si mi se pare mai simplu decat cupru.

Mai simplu nu, dar mult, mult mai ieftin. La instalatiile din PPR nu mi-au placut fitingurile. Au un aspect grobian intr-o configuratie mai aglomerata, dar e chestiune de gust si mai ales de buzunar.La mine n-am stat nici o clipa pe ganduri si am trecut de la pexalul initial din 99, dupa 10 ani, direct la cupru. N-am vrut sa risc din nou cu plasticele, sa le mai schimb odata la 10 ani. Configuratia cu distribuitor pe palier e clasica acum, dar nu se purta acum 15 ani. Nu existau pe piata componentele necesare...cel putin nu la noi.

Link spre comentariu

Am lucrat cu PPR destul de mult. Singurul dezavantaj e ca fitingaraele sint cam butucanoase, in schimb este extrem de rezistent. Am facut un test de rezistenta,trecind peste teava de PPR cu un stivuitor care avea pe lame o incarcatura destul de serioasa. N-a avut nici pe dracu'. La ''sudarea'' fitingurilor trebuie sa fii atent cind le pozitionezi, pentru ca dupa ce le-ai termosudat, salutare! Nu mai ai ce face! Ca sa fiu sigur,le asezam pe pardoseala si le marcam ,(cu marcherul) ca sa fiu sigur ca totul este  in regula. La Cu daca ai sudat un fiting gresit ,poti sa-l repozitionezi,folosind lampa cu gaz, la PPR ,nu. Pretul  PPR-ului este mult mai mic decit al Cu-lui si-n plus durata de viata si rezistenta, este mult mai mare decit a Cu-lui.

Intotdeauna cei cu bani, vor opta pentru Cu, iar cei cu bani mai putini vor opta pentru PPR.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Depinde ce PPR cel turcesc este ieftin ,dar cel verde nemtesc e la pret echivalent cupru sau mai mare ,mai este o treaba daca nu stapinesti termosudarea risti sa obturezi ,micsorezi diametrul cind sudezi un fiting,pe cind la cupru nu.Am lucrat cu toate neamurile de PPR ,dar cel verde care se gaseste la romstal e de departe cel mai bun.

Distribuitoare se gaseau si acum 20 de ani ,nu peste tot dar se gaseau ,la o instalatie conteaza si calitatea robinetilor atit de calorifer cit si de trecere ,spalarea instalatiei si umplerea cu apa tratata cu polifosfat.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, manolo a spus:

PPR rezista mai bine mecanic ,dar trebuie izolat.

Binenteles ca e izolat peste tot. L-am cumparat pe cel mai bun gasit pe vremea aceea, nu se vede nici o teava, doar moatele iesite la chiuvete, la calorifere etc. La subsol intr-un colt e putina increngatura de tevi, am intrarea de apa de la oras pe un tol, put - hidrofor si filtru mare tot pe 1 tol, tot acolo e si boilerul. Nu e cine stie ce, sunt frumos aranjate, dar sunt singurele tevi vizibile din toata casa.

Editat de mojnost
Link spre comentariu
Acum 56 minute, manolo a spus:

Distribuitoare se gaseau si acum 20 de ani ,nu peste tot dar se gaseau

Normal ca nu s-au inventat acum 10 ani, am si spus, la noi nu erau la moda, cei care lucrau atunci, stiu despre ce vorbesc...restul doar se dau grozavi.

Si la cupru se poate micsora diametrul la taiere, de asta e inclus in dispozitivul de taiere un alezor conic, cu care sa debavurezi teava pe taietura.

Si la pexal, henco a fost de departe cel mai bun, dar plasticul ramane plastic, are prostul obicei ca imbatraneste si la un moment dat tot ca vreascul uscat pocneste.  Nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla dupa expirarea duratei de viata a unui tronson ppr ingropat in sapa si/sau pereti. Deranjul e pe masura. La cupru n-ai sa vezi asta.

Cu polifosfatul am ceva rezerve de cand am intalnit cazuri de eczeme pe cap, care au disparut nu in urma tratamentelor dermatologice intense, ci dupa eliminarea acelor prostii denumite comercial, polifosfat. Centrala mea are 13 ani, montata fara filtru polifosfat, si nu are nici pe naiba. Nu am facut spalare chimica niciodata. In intervalul asta am golit de max 3 ori cand am avut treaba cu robineti sau alte anexe, in rest apa de la robinet (duritate 14 grade) si fara probleme la schimbatoarele de caldura. Multe tin si de folclorul urban.

Link spre comentariu

PPR nu este plastic(pvc) , eu am spus de incarcarea instalatiei de incalzire cu apa tratata cu polifosfat ,cit despre apa calda menajera ,daca situatia o impune ,tratament cu sare ,de exemplu la o casa de vacanta din Breaza dupa doi ani schimbatorul de caldura pentru ACM a trebuit schimbat ,acolo continutul de calcar este enorm.

Link spre comentariu

Majoritatea firmelor monteaza pe teava de apa rece care vine la centrala, acel filtru polifosfat. De acolo se face umplerea si tot de acolo se ia apa rece pt prepararea apei calde.Sunt putini spre deloc cei care stiu ca cretinatatea aia de filtru nu e chiar benefica sanatatii, si nu fac diferenta intre cele doua circuite.

Stiu ca PPR nu este PVC dupa cum nici pexalul nu e PVC, dar ambele imbatranesc frumos. Ba parca PVC-ul nostru se tine mai bine, daca judec prin prisma faptului ca in multe blocuri comuniste inca se mai gasesc tevi din PVC sub presiune si in zilele noastre. 

Link spre comentariu

Sa nu uitam ca tevile de pvc comuniste sint doar pe apa rece unde variatia de temperatura este destul de mica ,dar tevile de scurgere din pvc au devenit casante.

Din experienta tevi de PPR montate pe apa rece si calda dupa 20 de ani sint bine versi si elastice. Mai nou am inteles ca in germania pe apa rece calde se admit doar tevi de inox ,si fitingurile sertizate.

Link spre comentariu

Asa este ,greu sau de presiune si era mai gros in carne decit echivalent PPR.

Exista si filtre cu polifosfat pentru uz alimentar-food Dosamax ,dar scumpe si un cartus tine cam 4mc de apa nu 15 cit zic in prospect .Cam scump.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Dan85 a spus:

Apa trecuta prin filtrul ala nu se bea. E doar pentru masina de spalat, boiler, centrala.

Nici n-am adus in discutie aspectul asta...nu stiu de unde ai dedus asta.

PVC de tip greu era doar la tevile de presiune. Scurgerile de la bucatarii se aduna in PVC de tip usor, de 50mm. Ala suporta si variatii de temperatura de mai bine de 40 ani si nu are nici pe naiba. Daca era casant, se rupea la orice bruscare prin bucatariile oamenilor, dar din cate am vazut, nu are nici o treaba, mai tine 40 ani.PPR imbatranit inca n-am apucat sa vad, dar pexal am vazut si sarje de 4...5 ani vechime, care nu puteai sa le indoi nici 10 grade fara sa pocneasca. Tasnea apa ca din arteziana prin pori facuti in tevi care nu au fost atinse mecanic. Dupa toate astea, n-am mai avut curaj sa mai incerc si cu PPR, nici la mine si nici la altii. Cine a preferat PPR, sa-i traiasca...mie nu mi-a trebuit.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 49 minute, manolo a spus:

De ce nu spui ca acel pexal era made in China?!

Pt ca n-am nici o certitudine, asa cum nici tu nu ai. L-am vazut curgand, si atat. 

Link spre comentariu

De pexal de proasta calitate de la turci, adus si vandut in magazinele de cartier si bazare in perioada aia ai auzit? E o vorba, nu baga mana in foc, ca te frigi. Eu la mine, in '99 am montat Henco, dublu la pret fata de ce se gasea atunci pe piata si tot l-am schimbat dupa 12 ani.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări