Marius84 Postat Iunie 26, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2019 Am avut oferta de 1200 de lei pe manopera, firma, absolut rezonabil, dar prin septembrie. Altii au cerut 3000, altii 4000. Fiecare cere cat poate. Eu pentru o echipa de doi oameni cu experienta nu vad munca mai multa de o zi. Dar poate gresesc. Poate gaurile in pereti sa dureze mai mult. Cert e ca mâna de lucru s-a scumpit tare mult. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 26, 2019 Partajează Postat Iunie 26, 2019 (editat) Cam asa ma gandeam si eu...1200-1500 lei. 2500 era cam trasa de par.Trebuie sa ai in vedere ca tu nu termini singur lucrarea asta in mai putin de trei zile (si asta in cazul cel mai fericit).Ca baietii termina intr-o zi, nu trebuie sa te motiveze sa-i tai de la cascaval, ca nu-i platesti ca la prasit, cu ziua. Daca termina intr-o zi, inseamna ca stiu cu ce se mananca si se misca, au scule bune si nu stau la pauza de tigara si spriț. PS- uitasem...iti trebuie si o roto buna, ca sa nu stresezi vecinii prea mult. Daca ai pereti din beton, numai gaura de cos iti ia cateva ore bune, ca s-o dai de unul singur. Editat Iunie 26, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
mac01 Postat Iunie 26, 2019 Partajează Postat Iunie 26, 2019 Inainte de a ingropa vreo teava baga presiune pe ea cu un compresor. Eu asa am facut la fiecare tronson in parte...un teu cu diferite adaptari si robineti...in capul teului un manometru...am pus dopuri la fiecare teava si am bagat 4 bari in ele de la un compresor dotat cu regulator. Le-am lasat asa o zi intreaga si urmaream mereu manometru sa nu scada nicio liniuta. Dupa ce m-am convins ca totul este ok, am ingropat trecerile. 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 La cupru trebuie sa ai doua maini stangi ca sa gafezi o lipitura. Daca respecti cateva reguli de baza, nu ai de ce sa te temi ca instalatia nu e etansa.N-am facut proba niciodata cu aer. N-am avut niciodata o lipitura gafata, si au fost peste cateva mii pana acum(cine sa le numere), in schimb am avut lipitura uitata. Dat cu pasta mai multe imbinari, si una am uitat s-o incalzesc.Se poate intampla, mai ales cand pregatesti mai multe pt lipit si nu sunt toate grupate...eu cel putin am patit-o. De atunci m-am invatat minte si verific vizual toate imbinarile inainte de a baga apa. Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Cu instalatia umpluta cu aer din compresor vor fi intotdeauna variatii de presiune. Mici , dar exista . Fie si pe termen scurt ... , aerul din compresor iese cald , si in instalatie se raceste . Acelasi lucru se intampla si datorita variatiilor de temperatura zi - noapte , daca se face verificare pe 24 ore ( sau alta durata arbitrar aleasa , dar mai lunga de cateva ore ) . Poate fi de ordinul barilor , la instalatii mari ( termen relativ ) . Se poate verifica practic , nu vorbesc din inchipuiri . N - am folosit aceasta proba decat la cererea expresa a clientului , taxata la manopera . Exact din motivul discutiilor apropo de variatia presiunii ( daca " scapa "... , uite ca s - a modificat etc . ) . Fizica si chimie am invatat in scoli , nu se modifica functie de clienti . In fine ... P.S. - n - am ratat lipituri , le bifam pe plan , si inainte de umplere parcurgeam tot traseul , verificand vizual diferite aspecte ( robineti deschisi , aerisitoare inchise , bride false ramase pe tevi etc . ) . La lipituri , peste tot trebuia sa luceasca , sau macar sa fie argintiu , nu gri - ul tern al decapantului . Unde e incert ( pozitii dificile , multe lipituri ) se mai da si cu degetul ... nu trebuie sa ramana decapant . In fine ... Editat Iunie 27, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 1 oră în urmă, gauss a spus: inainte de umplere parcurgeam tot traseul Dupa ce am patit rusinea, asa faceam si eu, dar cu mai mare atentie, pt ca o verificare preliminara o faceam si inainte de patanie. Ce e culmea, la acea imbinare am reusit sa fac presiune, si numai dupa cateva minute a inceput sa planga, adica mi-a creat iluzia ca totul e ok, nu a scapat presiunea deodata. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Eu am facut presiune de aer (1,5 sau 2 bar, nu mai stiu exact). Nu neaparat pentru lipituri, cat pentru imbinarile filetate. Verificarea am facut-o cu spuma, manometrul fiind doar informativ. Editat Iunie 27, 2019 de yo9hrb Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 (editat) Eu ''mina'' mi-am format-o(acum mai bine de 10 ani) construind o serpentina pentru apa calda menajera. Am cumparat pasta decapanta, perie de sirma(speciala) pentru curatirea pe interior a mufelor, laveta abraziva, lampa pe gaz si aliajul pentru lipit cu Ag,(cum spunea vinzatorul) si un marker, de la un magazin de profil. La testul de presiune, lucrarea s-a dovedit a fi mai mult decit buna. Nu-i asa de mare filozofie! Trebuie doar rabdare si atentie! Editat Iunie 28, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 Eu mina mi`am facut`o lipind...ghiduri de unda! Pe plita electrica dar tot cu decapant Rothenberger. 3 Link spre comentariu
mac01 Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 (editat) Un electronist stie cum sta treaba cu sudurile...n-are nevoie de mana sau de experienta. O lipitura de proasta calitate o recunoaste un electronist bun care stie cu ce se mananca fludorul si restul elementelor folosite la lipire. Nu-ti trebuie mana pentru lipit tevi de cupru...piesele electronice se lipesc tot pe cupru. Cand am montat prima centrala am chemat un meserias sa-mi faca instalatia de cupru....credeam ca-i vreo mare inginerie. Cand am vazut cati bani i-am dat pe o treaba care puteam s-o fac si eu, chiar cu mai multa atentie la detalii...am zis la revedere...mi-am cumparat sculele necesare si urmatoarele doua centrale plus restul instalatiei le-am facut singur...cu ajutorul sotiei. E o placere sa lucrezi cu tevile astea....! Editat Iunie 28, 2019 de mac01 2 Link spre comentariu
Marius84 Postat Iunie 28, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2019 Ce tip de butelie se foloseste? Este vreun gaz special, cu flacara de temperatura mai mare? Link spre comentariu
mac01 Postat Iunie 28, 2019 Partajează Postat Iunie 28, 2019 (editat) Nu este niciun gaz special, merge si cel de la statiile gpl... se poate folosi butelie normala si cu furtun cu arzator. Eu asa am facut...ma saturasem sa cumpar butelii mici dedicate acele lampi........te tine o butelie mare sa faci zece case. Asta-i arzatorul folosit de mine...e bun si la lipituri tari. https://www.hornbach.ro/shop/Torta-de-lipit-cu-gaz-CFH-Turbo-GT2000-incl-furtun-1-5m/922350/produs.html Editat Iunie 28, 2019 de mac01 Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 Nu din vina lui...asa era proiectul. La pariu ca tu nu esti in stare de asa ceva...macar din greseala si tot faci una care sa nu curga. Link spre comentariu
gauss Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 Dar nu trageati in piept ! ( la propriu ... fumul cu nicotina , nu altceva ) . Link spre comentariu
mojnost Postat Iunie 29, 2019 Partajează Postat Iunie 29, 2019 Cu suficient studiu si antrenament poti face multe lucruri din afara ariei de calificare. Trebuie luat insa in calcul timpul suplimentar si probabilitatea mai mare de a face erori. Poti si sa dai de un meserias slab care sa greseasca, am construit o casa in regie proprie si am dat papucii la multi asa zisi meseriasi. In ce masura se merita sa-ti faci singur trebuie evaluat de fiecare dupa posibilitati si pricepere, o suma de 1000 lei este privita diferit in functie de venituri si cheltuieli, cunosc oameni pentru care 1000 lei reprezinta o investitie dar cunosc destui pentru care e nimica toata. Am platit 5000 lei cu 3-4 ani in urma pentru instalatiile sanitara si electrica a casei, 2 meseriasi buni, cunoscuti de mult timp, puteam sa fac si singur cel putin pe cea electrica dar mi-ar fi luat prea mult timp (trifazic, tablou cu 20 posturi, cca 30 prize pe 3 niveluri ale casei etc.). Descriu cum au realizat partea de calorifere, poate foloseste cuiva, totul PPR, asa mi-au recomandat si mi se pare mai simplu decat cupru. Centrala e la subsol, au plecat cu 2 tevi mai groase prin planseul de deasupra pana la etaj si au instalat cate un repartitor la parter si la etaj, de la repartitor au plecat cu 2 tevi de 20 pentru fiecare calorifer, 6 calorifere la parter si 6 la etaj. Toate instalatiile pe jos, au fost astupate ulterior la turnare sapelor. Au bagat presiune pe instalatie cu un compresor, a scazut dupa 2 zile, un robinet nu era bine inchis (caloriferele nu erau instalate), au bagat iar presiune care s-a mentinut 2 saptamani. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum