Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am voie sa fac singur instalatia de cupru la calorifere?


Marius84

Postări Recomandate

Vă salut! Mi-am cumpărat un apartament in Rm. Valcea, tot blocul este debransat de la municipiu si trebuie sa fac instalatia pentru centrală.

Înțeleg că punerea în funcțiune a centralei se face cu firmă autorizată, dar este obligatoriu ca si tevile sa le pună tot o firma autorizata? As încerca o economie de vreo 2500 de lei la manoperă, caloriferele fiind deja fixate pe pereți. Dacă este voie, poate îmi dați și ceva sfaturi pentru realizarea unor lipituri de calitate, tăieri fără bavuri, etc. Si dimensionarea țevilor, ca diametru, de la centrală la ultimul calorifer. 

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Țeavă de cupru cu grosimea de 0,7 sau 1 mm, as pleca de la centrala cu diametrul de 18 mm. Sunt 6 calorifere, 3 de 140 cm, două de 80 si unul prosop, în baie.

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Suna bine . Cea cu pereti de 1 e mai scumpa , dar si mai calitativa . Adica mai rezistenta mecanic la solicitari exterioare , pentru 1,2 bari ai centralei nu e semnificativa diferenta . La apartament normal , merge (si) numai cu 15 . Pentru economie .  Puteti face singur instalatia ( ma rog , merge si cu ajutoare ) , se cheama in regie proprie . Vedeti ce pretentii au cei care vor face PIF - ul ( filtre etc . ) . Pentru racordarea la gaze trebuie proiect , aprobare , separatie etc . Acolo trebuie cu firma autorizata . 

 

P.S. - taierea tevilor de cupru se face cu o scula cu role . Daca e de calitate ( Rothenberger , Rems ) e ca cu laseru' , nu lasa bavuri . Puteti folosi debavurator ( interior si exterior ) pentru tevi , daca doriti arta . Taietorul Rothenberger are debavurator interior inclus in maner , este pliat . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Este adevărat că îmbinările, respectiv coturile și teurile sunt doar de 0.7 mm grosime? Lipesc de ceva vreme cu fludor, imi dau seama cand e o lipitura ok, sau nu, dar parca in acest domeniu se folosesc aliaje fara plumb, nu? 

Atasez schița apartamentului și aștept cu interes sfaturile. Am în două locuri să trec tevile si prin șape, cam un metru, in dreptul iesirilor catre balcon. Cât despre diametrele tevilor, am vorbit la doua firme, una pleca pe 18 mm si se reducea la ultimul sau penultimul pe 15, iar cealalta spunea ca trebuie plecat la primele doua calorifere pe 20 si ceva, nu stiu acum exact. CAloriferul portprosop are ceva daca il pun mai sus putin? se mai incalzeste? Voiam sa il pun în partea opusa cazii, sa mai castig niste spatiu...

P.S. Cu gazele am rezolvat-o, nu erau bagate, coloana veche fiind dezafectata. Chiar saptamana trecuta mi-au pus contorul. Total 1650 lei proiect + executie instalatie. Am cel mai stramb contor din scară, nu am fost in zona.

 

schița.jpg

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Doua zeci si ceva ... inseamna 22 . Este exagerat . Ma rog , parere personala . Depinde de traseul tevilor . Puteti folosi doua directii ... , cate doua laturi ale planului . Caz in care merge sigur ( si corect ) cu 15 . Aveti si numar mai mic de treceri ( doar 2 usi ) . Daca faceti instalatia cu tevile pe sus , nu mai conteaza acest amanunt ( trecerile ) . 

 

P.S. - inteleg ca doriti sa le ingropati ( cel putin partial ) ? Lipiturile la tevi nu seamana cu cele la componentele electronice , zona vizibila ( la o lipitura corecta ) e doar un menisc intre teava si fiting , sau piesa de bronz . Important e ce se intampla in interior , teava si piesele nu trebuie supraincalzite , se oxideaza sau nu patrunde aliajul . Trebuie incalzit hotarat zona de imbinare , si cand pasta cu aliaj devine argintie , se puncteaza cu aliaj de pe rola ... , lungime cat diametrul tevii de lipit . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu n - as ingropa cupru . Din mai multe motive ... Oricum , doar bucati intregi . La semidura ( 0,7 ) e cam greu . Cea moale ( colac , nu bara ) pentru incalzire prin pardoseala e alta discutie . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pai nu l-as ingropa, dar alternativa tevilor pe langa tavan nu ma prea incanta. Sunt două zone la iesirea în balcoane, altfel mă împiedic de ele. La firma au zis ca dau cu spuma pe langa tevile ingropate, dar nu prea vad ce rezistenta mecanica mai are. Daca fac în șapă cu ppr, cum fac imbinarile cu teava de cupru? Fiindcă nu cred ca mai merge sudură.

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Nu am experienta prea mare cu tevi de cupru, dar am pus singur un calorifer si am vazut cam cum sta treaba cand a montat mesterul centrala.

 

Incearca pe cat posibil sa faci cat mai putine suduri la pozitie. Fa-ti subansamble cat mai multe in afara locului de montaj si redu-ti pozitiile greu de lucrat.

 

Evita sudurile la pozitie pe verticala. Fa-le pe masa pana iti revine de sudat pe orizontala cand trebuie sudat la pozitie.

 

 

Poti proteja peretii cu o tabla.

 

Nu intereseaza pe nimeni daca tie iti curge instalatia in casa, in schimb, la gaze e cu ANRE, asa ca o poti executa singur (partea de calorifere). Cred ca trebuie si un proiect pentru centrala. Daca ai, scrie acolo ce tevi folosesti si de unde pana unde.

 

Am o trecere catre balcon care are tevile lasate pe langa tocul usii, sub parchet. Nu au fost probleme.

 

Fa tevile pe jos, e mai usor de mascat cu rigips, daca nu te deranjeaza sa si o bordura pe langa un zid, ca o treapta lata de 5-10 cm si inalta tot cam asa.

 

Sunt o gramada de tutoriale pe youtube. Dupa o ora, devii expert, ca mine. :)

 

E bine sa ai o carpa uda pe langa tine si o galeata cu apa cand sudezi. Nu de alta, dar o sa ai reteaua poate oprita atunci.

 

Nu te grabi, fa incet, cu grija si nu are ce sa se intample. Curge apa, vezi pe unde si sudezi iar. Pui servetele pe fiecare sudura si te convingi ca e ok sau nu.

 

La dimensionarea tevilor nu ma pronunt. Intuitiv, pot spune ca e ca la fire. Una subtire si multe coturi, teuri, robineti, are rezistenta mai mare si forteaza pompa mai mult. 

 

Portprosopul il am deasupra cazii, merge super.

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tevile se pot duce si pe sus . Se vopsesc cu vopsea rezistenta la temperatura , la culoarea fondului . Nu - s asa vizibile , ca nu se sta toata ziua cu ochii pe pereti . Ma rog , chestie de gusturi . Trecerile ingropate prin fata usilor eu le - am facut din cupru , cu fitinguri lipite , si totul izolat cu izolatie spongioasa neagra DuPont , nu am avut probleme niciodata . La ( circa ) o mie de treceri . Dar nu e regula ... 

 

P.S. - nu conteaza pozitia la care se lipeste . Poate fi si verticala . Eu am lipit numai la pozitie , exceptand stuturi cu piesa de bronz filetata . Astea le - am facut separate .  Instalatia trebuie sa arate frumos ( tevile perpendiculare unde se schimba directia ) , cu bucati prefabricate nu iese . Pompa de la centrala e de recirculare , nu de presiune . N - o incomodeaza traseul , oricum ar fi . Se pot face masuratori ( curentul absorbit si turatia ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ideea e s-o faci perfect din prima, dacă observi că pierde apă după punerea în funcţie a centralei e nasol, trebuie golită apa şi uscate ţevile cu pierderi.Deci trebuie să lipeşti perfect, dar nu e chiar aşa greu, după primele lipituri vei vedea că e uşor.Trebuie să cureţi foarte bine ambele ţevi ce urmează să fie lipite cam 1,5-2cm cu şmirghel şi o perie de sârmă pentru interior.Aplici pe suprafeţe pasta decapantă cu adaos de aliaj de lipit şi încălzeşti uniform zona îmbinării până când aliajul topit devine argintiu şi uniform distribuit în zona lipită.Nu trebuie să exagerezi cu adaos de aliaj, fiindcă va curge sau va forma stropi urâţi.Să ai pregătite nişte bucăţi de tablă cu care vei proteja pereţii de flacăra lămpii, în zonele înghesuite.După ce se ai lipit, îndepărtezi flacăra şi dacă s-au format stropi în exces, cu o cârpă de bumbac umezită, ştergi rapid ţeava, dar fără s-o mişti din loc.După câteva lipituri îţi vei da seama când o lipitură e bună, după aspect.Coturile şi trecerile complicate le preasamblezi  preferabil pe masă şi le montezi apoi la faţa locului, trebuie să măsori atent ca să iese şi estetic şi funcţional.Obligatoriu  trebuie o sculă de tăiat cu rolă, nu e scumpă deloc şi te ajută foarte mult, fiindcă nu lasă bavuri.

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu am montat singur caloriferele și la apartament și la casa de la țară.

Am beneficiat de ajutorul unui specialist, care a făcut niște măsurători în apartament și în casă.

Am mers pe recomandările lui. Calorifere din tablă, cu dublu circuit, țeavă CU de 18 mm și 1mm grosime.

Sînt fitinguri pentru CU de 1 mm grosime, dar se găsesc mai greu, avînd prețul mai mare (aproape dublu).

Dimensiunea caloriferelor este funcție de încăpere.

Nu faceți compromisuri. Folosiți scule și materiale de calitate.

Spor și succes !

 

Link spre comentariu

Eu am curatit numai cu buretele ( pasla ) pentru cupru . Peretii ... , protejati cu bucati de azbest , dar aveam si perne de fibra de sticla umplute cu fulgi de azbest . Se mai lipeste si prin zone cu gresie - faianta , cu tabla risti sa spargi vreo placa . Se comercializeaza la furnizorii de cupru , dar nu le cumpara nimeni , fiindca sunt " inutile " ... , si au si un pret . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
  La 26.06.2019 la 17:07, Dan85 a spus:

Directore, scrii bazaconii. Nu stau să le bifez pe fiecare în parte.  

Extinde  

Ma rog, i-am spus ca n-am prea mare experienta cu tevile, dar am reusit singur si ii spuneam ce am deprins eu. N-am scoala in domeniu si nici lucrari pe la altii.

Link spre comentariu
  La 26.06.2019 la 13:36, Marius84 a spus:

As încerca o economie de vreo 2500 de lei la manoperă,

Extinde  

La cate calorifere ai tu acolo, ma indoiesc sa fie asa scumpa manopera...dar nu contrazic, fiecare le stie pe ale lui.

Mai bine faci o lista cu cele trebuincioase la asemenea lucrare, si pe urma vezi cu ce economie ramai. Daca n-ai de nici unele, e posibil sa te miri cand o sa tragi linie sa vezi cat costa o lampa cu butelie, un dispozitiv de taiat cu role, perii pt interior, aliaj pt lipit, pasta pt lipit, burete/pasla pt curatat aliaj topit, smirghel si poate n-am uitat prea multe.Ma refer la jucarii de calitate, ca sa nu ai pe cine/ce da vina in caz ca nu iese. De restul de chei specifice de instalatii n-am mai amintit, am banuit ca mai ai cate ceva daca ai curaj sa te inhami la asemenea lucrare. Lipitul in sine nu e mare inginerie, dupa cateva incercari, sigur iti intri in mana, daca stii cum trebuie sa arate o lipitura bine incalzita (nu sub incalzita dar nici supra incalzita). Trebuie sa ai rabdare si in mod sigur o sa-ti trebuiasca a treia mana...nu cred ca din prima o sa reusesti sa tii, sa masori si sa trasezi o teava.  La cupru trebuie sa fii riguros in masuratori si atent la taieri, adica 1mm conteaza, altfel iese buleala...dar macar o sa fie ieftin.Lipiturile de regula se fac toate la pozitie, mai putin cele verticale, unde aliajul trebuie sa urce.Ies si alea, am incercat, dar parca tot mai bine ies cand le faci orizontal, sau vertical dar aliajul sa coboare inspre lipitura. Si fitingurile din bronz tot deoparte e bine sa le faci...au masa mare si trebuie bine incalzite. Plus ca si aliaj trebuie putin mai mult, si risca sa curga daca nu e in pozitia optima. Una peste alta, e prea multa teorie...te apuci de treaba si o scoti la capat, ca n-ai de ales.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări