Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

vlad228

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Mihai Cimpoeru a spus:

Radiatoarele au 35.5 cm adancime, 12 cm inaltime si 4 cm grosime. 

Aripioarele au baza de 1 cm si aripioare de 3 cm.

Mea culpa, eu estimasem 32cm adancimea.  

In rest am fost destul de aproape.

Imi place f mult.

Scuze de off topic.

Link spre comentariu

Acum 2 ore, alexy a spus:

cine are nevoie de CAD , facut de mine  pentru conectori mufe etc din spatele amplificatorului 

Alexy, imi pare rau, dar la carcasa ta plasarea conectorilor pe spate nu este ideala, intrarile sunt cam apropiate de iesiri.  

O plasare mai corecta se poate observa la carcasa folosita de Mihai Cimpoieru.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, alexy a spus:

la mine este regula , sa nu aud ventilatoare la un amplificator audio ,mai bine fara

un amarat de multimetru , fara osciloscop

si , din videoclip  am vazut este un generator de semnal , in care toti lau criticat,  , cum este bine , pentru audio?

Unde esti Mariobe, lup moralist, raspunde-i acum lui Alexy... 

Link spre comentariu
4 hours ago, Mircea said:

Radiatoarele din video sunt mai mari decat zici. Sunt pe toata adancimea carcasei, probabil in jur de 30cm si inalte de peste 10cm, cu o adancime de minim 4cm din estimari. Poate nu vor sta la 40°C pe 4R si 150W, dar asta nu e modul in care asculti in casa ore in sir ca sa conteze.

Da, ai avut dreptate, am subestimat radiatoarele, nu se vedea foarte clar in imagini dimensiunea lor, ar trebui sa fie deajuns. 

Ar mai ramane intrebarea legata de sursa, de ce una de 2,8kW pentru un amplificator care nu are nevoie de mai mult de 1kW? Si cum a fost evaluata puterea aia de 2,8kW dintr-un ETD49? In ce conditii?
Nu ca ma astept la un raspuns, intrebarile dificile sunt de regula ignorate.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Marian a spus:

Cu scuzele de rigoare daca sunt offtopic, totusi s-au facut niste afirmatii care mi-au starnit interesul...

"Schematicului"???

Pe bune?

Imi pare rau dar suna absolut oribil si pentru un vorbitor de Romana si unul de Engleza in egala masura!

Daca spuneam spre exemplu "din punct de vedere al schemei" ce mama masii avea? 

Doamne fereste, se duce dracu limba Romana in felul asta.

In alta ordine de idei, cu 2x55V disipi in 4 ohm mai bine de 90W, pai cu un radiator doar putin mai mare decat placa nu pot sa pricep cum putem spune ca-i "extrem de generos".

Conform caror teste termice s-a determinat caracterizarea? Ca "ochiometric" nu e deloc tehnic.

Radiatoare bune are in schimb @alexy.

Masurati in ce conditii mai exact?
Adica la ce randament global, pentru ce durata de functionare s-a obtinut puterea aia ( 20, 30, 60 de minute, sau cat? ) si ce temperatura de echilibru la traf si tranzistori, la ce cadere in sarcina, riplu, etc...

Pai nu spun ca 2,8kW nu se pot fizic obtine din ETD49, dar e bine de mentionat la ce parametri ( frecventa, inductie, etc ) si randament. Ca daca ajunge sa se deslipeasca singur de pe placa atunci...

Ca fapt divers la +/-55V ignorand orice pierdere n-ai nevoie de mai mult de 950-1000W pentru 2 canale pe 4 ohm.

Spor.

Buna seara!

Scuze pentru "offtopic", dar nu stiam ca nu mai avem voie sa folosim romano-englezisme, dar dupa o zi de munca, gaurit, filetat, lipit si calibrat, imi mai scapa si genul asta de cuvinte. Din pacate asta este tendinta, vorbim la locul de munca engleza, auzim la TV, citim, si inevitabil imprumutam astfel de expresii fara sa vrem. Initial am crezut ca am postat pe un forum de critici. 

In fine, multumesc ca mi-ati amintit de ce nu am mai intrat de mult timp pe elforum.

Intentia mea a fost una pur informativa si demonstrativa pentru toti cei care sunt curiosi, sau interesati de acest proiect. Nu am nici macar un interes ascuns sau alta intentie de rea credinta.

Sa va raspund si la intrebarea legata de sursa.....raspunsul este unul simplu....asta aveam pe stoc, asta am livrat (nu fac surse mai mici de 2 kw). Puterea masurata de 2.8 kw (putere trasa din retea, respectiv 2.5kw la iesire), folosind legea lui ohm, curent masurat prin shunt, si tensiune masurata pe osciloscop, s-a obtinut pe o sarcina rezistiva, direct conectata intre capetele de alimentare, radiator ventilat, regim soft switching ZCS (aa.....scuzee......Comutatie usoara/pufoasa/maleabila, suna frumos in limba romana), 65khz, timp de testare 5 minute la putere maxima, ca pana la urma nu este aparat de sudura.

Regimul termic pentru care a fost conceputa, si anume acela de a alimenta doua/patru etaje finale audio, atinge un echilibru termic de maxim 70 grade radiator sursa si transformator, dupa cca 10 minute de sustinut ambele etaje finale in 4 R, sinus 100hz, temperatura fiind stationara ulterior ( monitorizat cu o camera FLIR T199362Acc imprumutata de la munca). Sunt de acord cu faptul ca nu era nevoie de mai mult de 1000w, dar posesorul amplificatorului intentioneaza pe viitor sa mai alimenteze inca doua etaje finale identice.

In fine....rog un admin sa stearga acest comentariu daca este considerat ofensator, si/sau stergerea contului meu. Este ultima data cand mai postez pe acest forum.

Multumesc!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Hyper2283 a spus:

Buna seara!

Scuze pentru "offtopic", dar nu stiam ca nu mai avem voie sa folosim romano-englezisme, dar dupa o zi de munca, gaurit, filetat, lipit si calibrat, imi mai scapa si genul asta de cuvinte. Din pacate asta este tendinta, vorbim la locul de munca engleza, auzim la TV, citim, si inevitabil imprumutam astfel de expresii fara sa vrem. Initial am crezut ca am postat pe un forum de critici. 

In fine, multumesc ca mi-ati amintit de ce nu am mai intrat de mult timp pe elforum.

Intentia mea a fost una pur informativa si demonstrativa pentru toti cei care sunt curiosi, sau interesati de acest proiect. Nu am nici macar un interes ascuns sau alta intentie de rea credinta.

Sa va raspund si la intrebarea legata de sursa.....raspunsul este unul simplu....asta aveam pe stoc, asta am livrat (nu fac surse mai mici de 2 kw). Puterea masurata de 2.8 kw (putere trasa din retea, respectiv 2.5kw la iesire), folosind legea lui ohm, curent masurat prin shunt, si tensiune masurata pe osciloscop, s-a obtinut pe o sarcina rezistiva, direct conectata intre capetele de alimentare, radiator ventilat, regim soft switching ZCS (aa.....scuzee......Comutatie usoara/pufoasa/maleabila, suna frumos in limba romana), 65khz, timp de testare 5 minute la putere maxima, ca pana la urma nu este aparat de sudura.

Regimul termic pentru care a fost conceputa, si anume acela de a alimenta doua/patru etaje finale audio, atinge un echilibru termic de maxim 70 grade radiator sursa si transformator, dupa cca 10 minute de sustinut ambele etaje finale in 4 R, sinus 100hz, temperatura fiind stationara ulterior ( monitorizat cu o camera FLIR T199362Acc imprumutata de la munca). Sunt de acord cu faptul ca nu era nevoie de mai mult de 1000w, dar posesorul amplificatorului intentioneaza pe viitor sa mai alimenteze inca doua etaje finale identice.

In fine....rog un admin sa stearga acest comentariu daca este considerat ofensator, si/sau stergerea contului meu. Este ultima data cand mai postez pe acest forum.

Multumesc!

2,8kW din ce miez? 

Link spre comentariu

2,8KW se pot scoate si din ETD39, folosit corespunzator (a se intelege frecventa de lucru in mod special si regim de lucru, AUDIO, unde exista un crest factor, un anumit regim de lucru, pulsatoriu, niciodata 100% load continuu, nu alimentator de inrosit rezistente de wattaj pe termen nelimitat) si evident racit corespunzator.

Cine nu crede, ma forteaza sa arat pe un EE40 (miez din Yamaha P7000S), cum ofera peste 3,5kW continuu, pina intra IGBT-urile, in protectie termica, iar traful sta cuminte bine-mersi.

Dar apoi, unii, o sa imi reprosati (a nu stiu cita oara) ca sint puteri mincinoase/trucate, etc cum am patit la sursa de 5,3kW a unuia dintre amplificatoarele realizate de mine acum 5-6 ani. 

Si eu am evitat sa mai folosesc ElForum (am cerut stergerea contului la sefu' Vasile), din cauza circotelilor si a talentului innascut al romanului de a ucide capra vecinului, cu orice pret.

Am crezut ca daca revin dupa 2-3 ani, voi gasi mai multa omenie, colegi mai maturizati, dar se pare ca la noi, sportul national e "poc cu parul in capul oricaruia", care incearca sa fie mai altfel...

Imi pare rau sa scriu asta, dar este purul adevar.

Cineva spunea undeva, o "vorba" cu mare adevar in esenta (incerc sa citez exprimarea cit de cit): "bai poolica, esti bazat, arata realizarea, masoar-o, arata detalii, demonstreaza ce si cum, rupe pisica in doua ca, garantat dupa tine se va etala altul, mai bengos cu gura si mai mare, dar cu atit, doar"...

Acum, sa nu va suparati pe mine, dar (unii), chiar nu v-ati saturat de vechile metehne, metehne care au golit de pe ElForum, useri de valoare (nu e cazul meu), oameni satui si scirbiti de mizeriile de zi cu zi din citeva sectiuni ale forumului?

Oameni care (poate) doar mai citesc elforum (daca mai fac si asta), fara sa mai posteze nimic?

In fine.

Mihai, felicitari pentru sursa, ma bucur ca sfatul meu te-a dus la succesul ZCS, spor la treaba in continuare!

Nu pune la suflet, intepaturi, apa trece, dar pietrele ramin.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Care mizerii ???

Am pus niste intrebari legate de sursa, care e problema?

Cand expuneti ceva pe forum e normal sa anticipati si intrebari acolo unde detaliile lipsesc. 

Uita-te cum prezint eu proiectele mele si spune-mi apoi ca sunt carcotas!

Vezi bine ca nu mai postez pe audio decat extrem de rar ( am motivele mele ), si aici am facut-o provocat fiind de sursa.

8 hours ago, Hyper2283 said:

soft switching ZCS (aa.....scuzee......Comutatie usoara/pufoasa/maleabila, suna frumos in limba romana)

Sarcasmul nu-si are rostul, "soft switching" si ZCS chiar sunt termeni tehnici, spre deosebire de expresia aia ( pe care in loc sa ti-o asumi ai facut-o subiect de sters cont pe forum ).

timp de testare 5 minute la putere maxima

Pai nu asa se testeaza o sursa, adica atunci cand precizezi o putere specifici daca e cea de varf sau continua.

In cazul tau cei 2500W sunt putere de varf, pe cea continua n-ai precizat-o ori n-ai testat-o. 

si/sau stergerea contului meu. Este ultima data cand mai postez pe acest forum.

Din cate imi amintesc ai mai avut o astfel de reactie pe la vanzari mai demult atunci cand postasei un anunt cu unul dintre amplificatoarele construite de tine ( ceva in clasa D cu sursa in comutatie, nu mai stiu daca tot rezonanta ori normala ), si atunci ti se pusesera niste intrebari si-ai reactionat foarte defensiv si cu ceva de genul solicitarii stergerii anuntului... Acolo discutiile erau offtopic si-am intervenit, aici insa este sectiune tehnica si nu pricep de ce te ofusca atat intrebarile tehnice. Noi cei care calculam sursei stim ca e foarte dificil sa obtii cu randament bun 2800W dintr-un miez ETD49, stim ca trebui miez bun la frecvente inalte ( peste 100khz ) pentru a avea nevoie de spire putine, si neaparat cu litz cat mai bun ca-i flexibil si mai usor de bobinat plus ca are rezistenta CA mai mica ( sau foarte mica ).

In fine, am urmarit cam toate anunturile tale la vanzari ( atunci cand ai postat ceva acolo ) si stiam ca abordezi de regula puteri mari, dar nu ar trebui sa uiti ca esti pe un forum tehnic, unde intrebarile tehnice sunt cat se poate de normale, faptul ca reactionezi atat de defensiv incat sa ceri stergerea contului e problema ta, alegerea ta. 

Spor.

7 hours ago, Mircea Crisan said:

2,8kW din ce miez? 

ETD49.

Se poate, dar greu si scump la randament continuu bun.

Link spre comentariu

Marian, nu m-am referit la tine cu ceea ce am scris mai sus!

Tu ai pus intrebari pertinente si adresate fara spirit de circoteala.

A fost o referire generala (ca idee), la ce se intimpla in continuare pe ElForum, in citeva luni de cind am revenit, am regasit acelasi "spirit" rautacios, ca si atunci cind l-am parasit acum citiva ani buni.

Citeva topicuri au fost deja sterse sau inchise dupa ce au fost mutate la pe la sectiuni de tavaleala, pe buna dreptate, mutate, un exemplu ar fi aici, unde desi initial postarea a fost cu "solicit ajutor", a ajuns sa fie inchisa, dupa ce s-a facut curat...

Evident ca subiectul s-a incheiat in stilul "eu o am mai mare", ba "eu o am mai lunga"...

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 5 ore, vijelie02 a spus:

La 65kHz si ETD49 nu e loc pentru tensiunea si curentul specificate ale sursei.

Asta numesc eu circoteala, cind ORICINE, nu conteaza userul, scrie "ca stie el" dar fara sa faca vreodata, sau macar sa testeze ceva de gen, dar EL STIE, ca nu e loc...

Stimate coleg de forum, uite ca pentru unii este loc, de putere chiar mai mare, la fix 60kHz cit are sursa de la acest Yamaha.

Ce vezi este un traf EE40, chiar mai mic decit ETD49, in poza l-am comparat cu ETD59, ca referinta.

Studiaza manual service-ul de la Yamaha P7000S, si o sa vezi ce poate acel amplificator.

Sau, in speranta de a nu incepe polemicele, urmareste atent filmarea si descrierea la acest Yamaha, caruia i-am suplimentat finalii cu inca unul (P5000S transformat in P7000S) unde alimentarea cu traf de P7000S are +/- 142Vcc in gol (i-am pus traf de la P7000S dupa upgrade si refacere SOA+limiter) si scade la +/- 131Vcc in full load 1 canal pe 2,66 ohmi sau la +/- 114Vcc in full load pe 2x2  ohmi, cind si reteaua scade de la 226Vac in gol la 209Vac in full load...

P7000.jpg

Traf-1.jpg

Traf-2.jpg

Sper sa nu iasa vorbe ca este "minareala la filmare, sau poze trucate, ca m-as astepta si la asta...

Duminica placuta tuturor!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 15 minute, DjLeco2021 a spus:

Sper sa nu iasa vorbe ca este "minareala la filmare, sau poze trucate, ca m-as astepta si la asta.

Nu ma prind, sarcina este doar pe un canal? Am tot pus stop in diverse momente dar nu am reusit sa vad exact.

Link spre comentariu

Aici cu tot respectul, nu sunt de acord cu tine Leco, din contra, cel cu o oarecare doza de carcoteala am fost eu ( si-mi prezint scuze pentru asta dar am fost frapat de unele afirmatii ).

In schimb Vijelie a fost cat se poate de punctual, mai mult decat atat, el este de regula foarte politicos si pe subiect, spre deosebire de mine care uneori nu mai am acea rabdare dupa cata teorie s-a scris. 

Aici Vijelie stia ce spune, 2500W pe 110V inseamna mai bine de 22A.

Cu o densitate asumata chiar si de 5A, tot ai nevoie de un conductor cu sectiune totala de minim 4,5mm^2.

Presupunand ca apelezi la litz ca sa nu-ti bati capul cu efectul pelicular, ai nevoie pentru secundar de un manunchi de minim 150 de fire de 0,2, ori de minim 550 de fire de 0,1 ( si repet, asta la o densitate de curent cam mare care necesita racire fortata, orice sursist cu o baza decenta de teorie va fi de acord cu mine ).

N-am retinut daca sursa e punte ori semipunte, dar chiar si la punte, curentul in primar e considerabil ( mai bine de 8A ), deci si acolo trebui sectiune de minim 1,5mm^2. 

Daca e punte atunci in primar chiar si cu 0,25T tot ai nevoie de minim 40 de spire pentru 65khz, si 0,25T e mult, inseamna pierderi mari in miez.

40 de spire cu 1,5mm^2 inseamna o suprafata utila de bobinat ocupata de primar de 60mm^2 cu nivel de umplere 100%, ceea ce fireste ca nu exista. 

Plus inca vreo 63mm^2 ocupati de secundar ( cam 2x7 spire cu sectiune de 4,5 ).

Daca aplicam un nivel de umplere realist gasim ca intr-adevar spatiul de bobinat in ETD49 NU exista pentru 65khz si 2500W, decat la un mod de abordare mai economist ca al chinezilor ( densitate mult peste 5A, spire putine, curent de mers in gol mare, pierderi mari in miez, etc ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări