Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

vlad228

Postări Recomandate

Acum 30 minute, CristiZ a spus:

O astfel de modificare pentru lucru "in zona safe" nu cred ca ar strica pentru cei care vor sa foloseasca amplificatorul cu boxe de maxim 100W si deci nu au nevoie de emotii daca invart robinetul catre maxim... Daca aveti disponiblitatea, eu as fi interesat de o astfel de modificare. Multumesc

In primul rand trebuiesc respectate TOATE indicatiile din schema. Amplificatorul nu are nevoie de nicio modificare suplimentara daca, ma repet, se respecta toate indicatiile din schema. Banuiesc ca de acum inainte va fi montat si circuitul R//L (2uH//10ohm) de la iesire.

A trecut deja o luna de cand exista o sugestie aici pe forum pentru o compensare mai agresiva, anume varianta V1 pe care am denumit-o "moderate speed".   In topicul asta este la pagina 84 dar o repostez si acum. Totusi, in orice situatie nu renuntati la circuitul R//L din iesire. 

Totusi nu inteleg de ce ai "invarti robinetul la maxim" la un amplificator de aproape 150w cand ai boxe de maximum 100w. Lipsa distoriunilor la ureche te pacaleste sa dai mai tare dar cand apar distorsiunile, acestea nu mai sunt generate de amplificator ci de catre difuzoare si prapadul e foarte aproape. :) 

SARA-2016-V1 moderate speed (1) (2).rar

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Salutare!! 

Si eu am Sara, exact acelasi cablaj doar ca am respectat toata documentatia la punerea in functiune si ca dracu este alimentat din smps la +-56v, credeti-ma ca l-am chinuit in fel si chip folosind si osciloscopul sa vad ce se intampla la iesire cu sarcini capacitive,inductive si rezistive si nu a crapat. L-am mai si alimentat invers din greseala:))) norocul mare ca aveam rezistente inseriate in alimentare si au sarit in aer:)) 

Tind sa cred ca totusi este o greseala la plantarea pieselor si ar trebui respectat si LR de la iesire intocmai cum a fost gandit.

Sursa de semnal este un topping D10S

Boxele Indiana line nota 550x 

Pana acum nu au avut absolut nimic si mai am apucaturi cu mai mult de "30%" volum desi cred ca 30% poate insemna si blana daca ai nivel mare de semnal  la intrare 

Editat de manaila dorin
Link spre comentariu

Vreau sa fac bobina de 2uH ( vad ca in schema este 1uH, acum care ar fii mai buna  2uH sau 1uH) ,imi spuneti si mie mai exact , cate spire ? , diametrul sarmei ?, si diametrul  pe care sa bobinez spirele? , sa construiesc bobina sa o pun la iesirea amplificatorului  in functie cu rezistenta de 10 ohm, pe urma voi face niste teste pe boxe E-boda AV738F , sa vad ce se intampla , daca mai oscileaza la 50% , acum asta e ,am sa fac teste pe boxe cu mai pret mic :26

semnalul o sa il iau  tot ca inainte din preamplificatorul technics SU-C800u

Editat de alexy
Link spre comentariu

Dar testele pe sarcina rezistiva (o banala rezistenta) le-ai facut inainte sa bagi semnal in difuzoare? 

Se poate pune oscilograma cu 10kHz spre clipping? Nu semnal treapta, ci sinus. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, alexy a spus:

Vreau sa fac bobina de 2uH ( vad ca in schema este 1uH, acum care ar fii mai buna  2uH sau 1uH) ,imi spuneti si mie mai exact , cate spire ? , diametrul sarmei ?, si diametrul  pe care sa bobinez spirele? , sa construiesc bobina sa o pun la iesirea amplificatorului  in functie cu rezistenta de 10 ohm, pe urma voi face niste teste pe boxe E-boda AV738F , sa vad ce se intampla , daca mai oscileaza la 50% , acum asta e ,am sa fac teste pe boxe cu mai pret mic :26

12 spire cu 20mm diametru. In paralel cu bobina se pune o rezistenta de 10 ohm cu puterea de 1w.  Verifica sa ai toti tranzistorii buni.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, alexy a spus:

Ai mare curaj sa mai testezi amplificatorul pe alte boxe in conditiile in care ai copt deja doua difuzoare. Ia si testeaza amplificatorul pe o rezistenta de putere  cum spun colegii mai sus si dupa teste si probe te mai gandesti sa pui boxe la iesire.

Link spre comentariu

Pai un osciloscop analogic sh nu e scump.

Ar merita cumparat unul si de 30Mhz e suficient cat sa te prinzi ca ceva nu e in regula.

Mai ales pt asa proiecte.

Bobina pe iesire, domne, nu e audiofil...

Ma tem ca aia a fost printre cauzele alegerii.

Tweeterele alea puteau crapa din multe cauze, dar clipping? Nu cred se aude urat cand incepi sa arzi tweetere.

Eu imi mentin ideea ca de la schema la implementare e cale lunga. Montajele diy sunt diferite unul fata de celaallt chiar dcaa schema e identica.

De aia orice trebuie torturat inainte de a fi folosit, sa vezi ca rezista si nu scapa mizerii.

Link spre comentariu

Da, la produsele comerciale fiecare fir e testat si apoi asa ramane batut in cuie la fiecare aparat produs. La diy conteaza destul de mult si cunostiintele celui care implementeaza schema practic pentru ca fiecare cm de conductor in plus creeaza elemente parazite care pot duce la cuplaje nedorite cu consecinte uneori nebanuite de la inceput.

Eu am testat, cred ca am pus si poze pe undeva pe forum, cu fire de legatura intre amplificator si sursa de alimentare de circa 50cm lungime, netorsadate, lasate alandala si n-au aparut probleme de nicio culoare. Dar totusi tinand cont de banda de lucru mare a amplificatorului, probabil ca pot apare situatii dubioase, mai ales fara circuitul de izolare fata de sarcina L//R. 

Trebuiesc verificati si toti tranzistorii daca merg ok, daca unii sunt busiti, unul din perechea VAS-ului de exemplu, s-ar putea ca la volum mare amplificatorul s-o ia razna. 

Daca nu se descurca deloc, il pot lua eu sa-i fac o revizie si sa vad concret daca amplificatorul are intr-adevar vreo problema.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
Acum 50 minute, sk24bpo a spus:

Eu am testat, cred ca am pus si poze pe undeva pe forum, cu fire de legatura intre amplificator si sursa de alimentare de circa 50cm lungime, netorsadate, lasate alandala si n-au aparut probleme de nicio culoare. Dar totusi tinand cont de banda de lucru mare a amplificatorului, probabil ca pot apare situatii dubioase, mai ales fara circuitul de izolare fata de sarcina L//R. 

N-o sa vezi oscilatii de genul decat cand ai decuplari locale proaste sau un montaj de cacao.

Si aici e cu cantec, nu poti tranti aiurea pe placa tot felul de condensatori de decuplare, unul mai audiofil ca altul, ca pana nu pui osciloscopul nu stii ce iese.

Deuplarea locala face treaba in frecventa, sursa principala se ocupa doar de netezirea celor 50Hz redresati.

Singurele probleme ce pot aparea de la fire e bucla de masa. (Ignoram contacte proaste, fire subdimensionate sau legaturi gresite pt ca alea deja nu mai tin de electronica in sine si n-are rost sa le dezbatem)

Eu chiar ma indoiesc ca e treaba de schema/sursa, e o problema care trebuie depanata punctual cu scule. N-ai cum dupa povesti pe forum, cand nu stii ce s-a lucrat si ce s-a folosit si nici macar cum merge in sine.

Link spre comentariu
5 hours ago, Sharky said:

Eu chiar ma indoiesc ca e treaba de schema/sursa, e o problema care trebuie depanata punctual cu scule. N-ai cum dupa povesti pe forum, cand nu stii ce s-a lucrat si ce s-a folosit si nici macar cum merge in sine.

Poate am ratat eu, dar n-am vazut poze cu "realizarea". Mai era un topic cu fire de 1m de la placa la finali. Ala suna bine. 

Imi pare a caterinca bine orientata. Testeaza pe boxe, ca nu are osciloscop (banuiesc ca nici o rezistenta de sarcina). 

Cine investeste cateva sute bune de euroi intr-un amplif mai rasarit si se plange ca arde boxe? 

Link spre comentariu

Am pus in functiune al doilea modul si l-am stricat pe primul. Offsetul este de -2,2mV

20210419-174745.jpg

20210419-171915.jpg

Biasul variaza in functie de pe ce emitor masor, la valoarea minima de 30mV, valoarea maxima pe alta pereche era de 33mV.

Pe primul care mergea l-am stricat cand am incercat sa comectez instrumentul in locul unei rezistente. Cumva a scapat si a ramas fara alimentare ramura - . Pe iesire an 15V, probabil fimalii sunt dusi:bataie. Gasesc la cineva 3 buc 2SA1943?

Link spre comentariu

Mai difera si valoarea rezistentelor. Aia 30-33mv sunt pe 0R22 sau 0R33?

Cauta si cumpara piese de schimb mai multe, cam greu mai gasesti anumite piese in vremurile astea. Sa ai de schimb. 

Link spre comentariu

Masoara rapid finalii in montaj cu ohmetru sau aparatul dat pe buzzer la E-C si vezi daca iti arata sârmă vreunu din ei. E posibil sa nu ai vreun final ars, poate e altceva din fata lor.

Nu stiu daca si schema asta se incadreaza, dar parca stiam ca la variantele astea simetrice, cand pica o alimentare nu se intampla nimic grav.

Posibil sa ma insel, nu am testat asa ceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări