alexy Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 " nu acuz amplificatorul" dar u daca pui un bec in fata lui ScanSpeak Revelator D2904/710003, inseamna , ca , ce sa mai zic,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, asa puneam , un bec de 250w sa nu se arda difuzorul,,,,,,,,,,,,? orga de lumini Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Nu exista difuzoare - indiferent de pret, care sa nu se arda la oscilatii ultrasonore de nivel mare. Pot fi si tweetere diamant (de cca 10-20x mai scumpe) si tot se ard in astfel de situatii. Link spre comentariu
alexy Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 "Shambala" bine spus Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Va rog si va sugerez sa postati intrebarile despre reparatii difuzoare la capitolul Servicii. Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Cam de cacao. Eu de aceea cand mai lucram la cate unu il testam pe osciloscop si cu sarcini ciudate, gen un condenastor la iesire si semnal dreptunghiular. N-ar strica sa iti faci o protectie daca tot ai boxe scumpe, bineinteles daca protectia cumva nu influenteaza parerea ta despre sunet. Am postat o schema testata cu protectie DC, improtriva oscilatiilor. Evident am facut-o cat se poate de simplista dar functionala. Se poate extinde oricand. Sau in loc de releu sa se puna crowbar, cu o simpla modificare. Link spre comentariu
Mircea Postat Aprilie 11, 2021 Partajează Postat Aprilie 11, 2021 2 hours ago, alexy said: da , la volum mic perfect cand am ridicat la 50% SARA atunci , a iesit fum din difuzoare O poza cu realizarea dvs aveti? Inainte sa bagati mare muzica in boxe, ce ati vazut pe osciloscop? Imi e ca postati la misto sau ca n-aveti nici o idee despre ce faceti, dar insistati in constructii care va depasesc. Nu glumesc, dar nu tratati forumul ca un chat. Daca aveti probleme, postati material de calitate - deschideti un topic, din care colegii cu experienta sa poata trage o concluzie. Afirmatii la stanga si la dreapta sunt doar palavrageala, si asta nu e scopul acestei sectiuni de forum. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 In mod normal bobina de la iesirea amplificatorului ar fi trebuit sa se opuna, dar haudiofilii nu o pun pt ca afecteaza sunetul. In schimb lipsa ei afecteaza difuzoarele. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 (editat) Alexy pune te rog niste poze cu amplificatorul si schema exacta dupa care l-ai facut. Daca exista ceva modificari specifica-le te rog frumos. As vrea sa intelegem mecanismul prin care s-au as tweeterele pentru a putea lua masuri pe viitor. Eu am facut teste pe zeci de boxe la volume de muzica apropiate de clipping si nu s-a intamplat nimic. Am facut teste sintetice cu semnal treapta pana aproape de clipping cu sarcina rezistiva pura de 8 ohm dar si cu sarcina combinata de 8ohm in paralel cu o capacitate de 2uF si din nou, nicio problema dar evident am avut pe iesire bobina de 2uH in paralel cu o rezistenta de 10 ohm. Daca totusi nu-ti place acest circuit in serie, LR, ti se pare ca degradeaza sunetul, atunci trebuie sa mergi pe varianta de SARA-2016 V1 care ofera o stabilitate mai buna fara circuitul LC dar sacrifica un pic din viteza. Personal as recomanda tuturor sa aleaga V1. Citez aici postul cu SARA-2016 V1 Citat Schema S.A.R.A.-2016 (SYMMETRIC AMPLIFIER by RAIMOND AUDIO) a dorit sa acopere cat mai bine pretentiile audiofililor si a pasionatilor de electronica diy. Personal cred ca a atins acest deziderat pana acum si de ce nu si pe mai departe. Unul dintre criteriile cerute cu insistenta la lansarea sa a tinut de viteza acestui amplificator, de banda de lucru care sa fie cat mai extinsa. S.A.R.A.-2016 are o banda de lucru teoretica la -3dB de circa 1,5Mhz care asigura o defazare pana la 20khz extrem de mica, de circa 1 grad. Acest fapt asigura distorsiuni de faza insignifiante, asemanatoare cu cele ale amplificatoarelor cu feedback in curent. Dupa cativa ani de exploatare si observare atenta a amplificatorului in multe situatii am remarcat ca pentru a beneficia pe deplin de aceast banda extinsa este necesara alegerea cu atentie a cablurilor de legatura si a boxelor. Este necesara o adaptare de impedanta care se regaseste in unele boxe dar in multe dintre ele nu exista asa ceva. Treaba asta impreuna cu anumite cabluri exotice pot intoarce beneficiile benzi extinse a amplificatorului chiar impotriva sa. Sumarizand experientele de pana acum intalnite in practica, m-am decis sa vin cu o varianta paralela de S.A.R.A.-2016, intitulata sugestiv cred eu, "moderate speed". Va avea indicativul V1 care v-a fi asezat in coada denumirii. Practic aceasta versiune se va numi S.A.R.A.-2016-V1. Diferentierea fata de S.A.R.A.-2016 este data doar de banda de lucru micsorata, care de data asta ajunge la 500khz. Modificarile sunt minore, nu necesita reglaje sau alte teste in plus. Modificarile constau doar in schimbarea valorilor a 4 condensatoare dupa cum se vede pe schema atasata. Va multumesc pentru drumul pe care l-am parcurs impreuna cu S.A.R.A. si va urez auditii linistite in continuare. SARA-2016-V1 moderate speed (1).rar Editat Aprilie 12, 2021 de sk24bpo Link spre comentariu
Sharky Postat Aprilie 12, 2021 Partajează Postat Aprilie 12, 2021 Cu sau fara bobina aia de 2uH tot se ard tweeterele daca ampliful oscileaza. IAr de ce oscileaza, naiba stie, ca poate fi de la o piesa lipita prost sau de valoare gresita, o bucla de masa, o conexiune proasta. De aia nu pui pe boxe scumpe pana cand nu te asiguri ca e stabil montajul care l-ai facut. Macar protectie la DC are? Acu nu trebuie sa fii doctor in amplificatoare, dar e bine sa te gandesti tot timpul ce se poate intampla rau, si sa previi. Link spre comentariu
alexy Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Nu am facut nici o modificare la schema , amplificatorul este functional Schema SARA rev 1.2.pdf Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Dupa cum spuneam: lipsa bobina pe iesire. E suficinet de audiofila acum auditia cu tweeterele arse? Credeti ca bobinele alea sint puse acolo de 99% dintre producatorii de amplificatoare doar de florile marului? Cind nu va veti mai lua dupa toti fraierii audiofili de pe net si veti face aprecieri asupra unei scheme doar prin prisma senzatiilor auditive si cunostintelor proprii veti reusi sa faceti un mare pas inainte. Chiar de-ar fi pe bune acele aprecieri de pe net (ma indoiesc profund ca se poate gasi asa ceva pe net) tot nu se vor potrivi cu situatia ascultatii muzicii de la tine de acasa. Alti pereti, alt mobilier si altfel aranjat, si, cel mai important, alte urechi. Editat Aprilie 14, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 Pentru colegul sesebe: La 12.04.2021 la 12:45, Sharky a spus: Cu sau fara bobina aia de 2uH tot se ard tweeterele daca ampliful oscileaza. Eu zic la fel. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Acum 50 minute, Ovidanie a spus: Pentru colegul sesebe: Eu zic la fel. Nu sint deacord cu asta. Singura exceptie ar fi atunci cind oscilatiile vin din exteriorul amplificatorului dar in acest caz nu mai poti acuza amplificatorul decit pt faptul ca functioneaza prea bine amplificind o banda foarte mare de frecvente. Bobina aia nu este pusa acolo ca sa protejeze tweeterul, cum vad ca foarte multa lume considera, ci ca sa protejeze amplificatorul sa nu intre in oscilatie in cazul cind folosesti cabluri audiofle si difuzoare ciudate ca sa le zic doar asa. Editat Aprilie 14, 2021 de sesebe Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Amplificatorul nu oscileaza neam daca are bobina pusa la iesire. Daca ar oscila asa incat sa arda tweeterele s-ar arde inclusiv el dar este bine mersi, nici macar o siguranta nu s-a ars. Schema asa cum este acum, prima varianta, este una rapida, cu o banda extrem de larga. Foarte multe amplificatoare comerciale nu trec de 100khz, sunt supracompensate pentru a nu fi aduse in pragul oscilatiilor de catre sarcinile capacitive. Eu am preferat sa nu supracompensez, sa las viteza foarte mare tocmai pentru a beneficia de un sunet cu adevarat mai audiofil, dar... cum nimic bun in viata nu vine fara un rau la pachet, asa s-a intamplat si aici. Sarcinile capacitive pronuntate, scot din stabilitate schema, reduc drastic marginea de faza, marginea de castig, etc. Cine este pasionat de teoria controlului sistemelor stie despre ce este vorba. In fine, pentru a pastra stabilitatea si in cazul sarcinilor capacitive, a fost OBLIGATORIE solutia cu circuit L//R de la iesire. Acest circuit izoleaza amplificatorul de sarcinile capacitive periculoase. La versiunea V1, am compensat mai adanc schema astfel incat se poate reduce bobina de la 2uH la 1uH iar pe boxele cuminti, fara comportament capacitiv, se poate inclusiv elimina aceasta bobina pentru audiofilii inraiti. Banda de lucru inca este mare, cu beneficiul adus asupra sunetului dar amplificatorul este mai stabil si sub sarcini capacitiv un pic mai pronuntate. Editat Aprilie 14, 2021 de sk24bpo Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 14, 2021 Partajează Postat Aprilie 14, 2021 (editat) Alexy, amplificatorul arata excelent, este executat ca la carte, felicitari. Pune-i circuitul R//L de la iesire ca sa nu mai ai probleme si compenseaza-l ca in varianta V1. Bobina ca sa-ti fie mai usor, pune-o direct pe borna de iesire sau poti chiar afara, pe cablul catre boxe. Asa nu mai umbli deloc la amplificator. As mai avea o intrebare: pe dedesubt exista niste pad-uri unde se lipesc niste condensatoare smd de 100nF/100v. Ele nu sunt puse acolo degeaba, chiar iau parte foarte serios la stabilitatea amplificatorului in zona de frecventa inalta. Tu le ai montate efectiv pe placi aceste condensatoare ? Editat Aprilie 14, 2021 de sk24bpo Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum