Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

vlad228

Postări Recomandate

Acum 16 ore, djlove a spus:

Și după un strat de grund și 4 straturi de vopsea auto negru mat arata cam asa

IMG-20201103-193120.jpg

IMG-20201103-193029.jpg

Felicitări! Arată foarte, foarte mișto!!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Shambala a spus:

In primul rand din motive estetice.

Multumesc @Shambaladar motivele estetice im scapa. De ce o placa de aluminiu de 3mm nu ar putea crea acelasi efect estetic ca una de 10mm?

Cu privire la puntea termica - poate gresesc -  eu as fi procedat tocmai invers, adica as fi izolat termic panoul frontal de radiatoare. Nu cred ca este placut sa atingi o suprafata de 50-60 de grade (poate gresesc din nou, dar radiatoarele cred ca pot usor sa atinga temperaturi ridicate la volum audio mare).

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 3 minute, zvonacfirst a spus:

De ce o placa de aluminiu de 3mm nu ar putea crea acelasi efect estetic ca una de 10mm

Pentru că în spatele ei ai ditamai cutia. Dar e vorba de gusturi până la urmă.

Link spre comentariu

@ zvonacfirst  - mie de exemplu imi plac placile frontale mai groase, dar iti dai seama ca nu poti comenta "gustul omului" (Sau il poti comenta dar fara folos, nu il vei schimba  :)  )

Radiatoarele laterale exterioare nu prea au voie sa ajunga la 60 grd, este o temperatura mult prea mare - inseamna spre 110-120grd in cel mai fierbinte punct al jonctiunii finalilor. 

Cu "inima indoita" se accepta astfel de temperaturi doar la unele amplificatoare in cl A,  constient fiind ca in cativa ani trebuie sa schimbi finalii [!]

Intr-un astfel de caz radiatorul suplimentar creat de o placa frontala de 1cm+ poate inseamna cateva grade in minus la tranzistori si, In aceste cazuri  nu prea se pune  nimic pe placa frontala.  Iar cea spate - cu conectorii, trebuie intradevar sa fie mult mai subtire si cat de cat izolata termic fata de radiatoare.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Sigur ca in test cu semnal constant nu ai 60 de grd. diferenta intre radiator si jonctiune.

Dar ai cu siguranta 30, poate 35 de grade in plus in cel mai fierbinte punct al jonctiunii.  (Depinde de tranzistori, producator, generatii).

In utilizare cu muzica, exista insa riscul  (sau poate cerittudinea) ca in anumite momente temperatura in joctiune poate urca cu inca cel putin 20 grd.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Sa presupunem ca folosim un singur tranzistor final cu 0,5grade/w si un radiator cu aceeasi rezistenta termica. La 60 de grade pe radiator de fapt avem 35 de grade pentru ca plecam de la 25 de grade ambient. Deci in jonctiune avem 60 de gr plus inca 35 egal 95gr. 

La SARA de exemplu, pe acelasi radiator fiind 3 finali in paralel avem in jonctiunea fiecarui tranzistor final circa 60gr + 35gr/3 =72grC. 

Muzica incalzeste mai putin finalii fata de semnalul sinusoidal de test.

Chiar si cu un singur final, la un radiator de 0,5gr/W, cand radiatorul atinge 60gr, in jonctiune avem circa 95gr. Inca nu este nicio problema nici pe termen lung in conditiile in care temperatura maxima admisa de obicei este de 150gr. Evident, asta daca ne pastram in interiorul SOA.

Problema cu radiatorul extern este ca nu are voie conform normativelor sa depaseasca temperatura de 70gr daca acesta poate fi atins de client. Este acelasi normativ de la caloriferele de acasa.

Link spre comentariu

Uneori muzica incalzeste finalii mai putin decat semnalul sinusoidal continuu. Problema este ca nu ai un control asupra semnalului muzical.  Daca radiatoarele ajung la 60grd, ocazional /pt scurt timp, se pot depasi cele 95grd. pe jonctiune, motiv pt care e bine sa se lase o marja de siguranta de minim 25-35 grd.  Mai ales vara, cand sunt 30 grd in camera, si poate 40-45grd in spatiul amplificatorului (in caz ca sta pe un raft intr-un rack inchis la spate si/sau  pe lateral).

Este adevarat ca in cazul Sara 2016, cele 3 perechi de finali ajuta foarte mult si la SOA si la impartirea puterii disipate.

Pe de alta parte este extrem de putin probabil ca cineva sa duca o SARA cu radiatoare laterale de 10x30cm  la 60grd pe ele.  Este foarte, foarte mult.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

De curand am avut la reparat un amplificator Electrocompaniet, vechiut, de vreo 15-20 de ani. Putere maricică, curentul de polarizare a finalilor destul de ridicat, vroia sa lucreze un pic si in clasa A. Radiatoarele, mici, la interior. Ce sa va zic, la ochi piesele pareau in perfecta stare dar au crapat toti tranzistorii la teste. Pe dinauntru erau copti. Nu e de joaca atunci cand vorbim despre dimensionarea termică.

Link spre comentariu

Ei, uite, exact despre asta vorbesc. - tranzistori "copti" pe dinauntru.  Putini stiu ca in pastila de siliciu incep modificari ireversibile de pe la Tj = 120-135 grd (depinde si de tz, la cei vechi "audiofili", chiar si de la 115grd).  A spus-o  Hiraga inca din anii '70,  si apoi si altii.

Tu stii multe,  eu scriam pt cei care sunt mai incepatori.

Link spre comentariu

Citisem undeva ca daca insisti cu caldura exagerata si mai ales la ciclurile cald-rece apar microfisuri in pastila de siliciu dinspre exterior spre interior care efectiv fac ca volumul util al siliciului sa scada. Cum il fortezi un pic, cedeaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări