Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

14 hours ago, alexy said:

TENSIUNE CONTINUA IN GOL CU DOUA TRANSFORMATOARE 625VA/40Vac ,DIN RETEA 238V AC

si cu sursele de alimentare

116 VCC La amandoua surse egale pe ramura

+-58 Vcc La amandoua surse
+-58 Vcc La amandoua surse

este cam mare tensiunea pentru amplificatoare?

BC-urile o sa lucreze destul de calde.

Daca redresarea o faci cu 2 punti in loc de una singura (dar secundarele trebuie sa fie separate, nu cu mediana) mai pierzi 1V (pe acolo).

La semnal mic sau chiar mers in gol tot mai pierzi probabil jumate spre 1V.

Incet-incet te apropii de 55V.

Zilele trecute l-am abuzat un pic sa vad cum se comporta, la 53V pe ramura, mai scadeau 2-3V in sarcina (la volum mare) si se cam incalzea cablajul. Radiator eloxat si usor ondulat de 300x90x45 mm pe fiecare canal.

Link spre comentariu

Ce conteaza 1V in plus sau in minus? reteaua variaza cu mai mult de atat!

Totodata e posibil sa auzi mizeriile, alea care le vezi pe dreptunghiular. Am postat ceva asemanator, unde m-am luat dupa APP note pt lm3886 care avea un cond de cativa pF direct itnre In + si -.

Pe dreptunghiular apareau mici ondulatii, iar daca faceam un sweep aparea ceva gain in zona 80kHz, sau asa ceva.

Ghici ce, era cat se poate de audibila diferenta, inaltele capatau un sasait un plus. Nu era deranjant sau ceva, dar se auzea. Testul era ca impingeam cu o bucata de plastic condensatorul care era lipit doar intr-o parte.

Evident ca nu am eu urechile ascutite sa aud zona de 80Khz, dar o armonica de la 80 care se combina cu alta la 86 (sa zicem) numai bine produc batai in zona audibila!

Posibil si aici. Totul depinde de cata capacitate are sarcina si cablul. Cel mai bine testezi pe dreptunghiular.

Daca ampliful e mega compensat si limitat pe intrare, bobina asta ar fi degeaba.

E treaba de design, sunt multe solutii bune, importanta e imaginea de ansamblu, sa iasa ce ti-ai propus.

Spor!

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Sharky a spus:

Ce conteaza 1V in plus sau in minus? reteaua variaza cu mai mult de atat!

Totodata e posibil sa auzi mizeriile, alea care le vezi pe dreptunghiular. Am postat ceva asemanator, unde m-am luat dupa APP note pt lm3886 care avea un cond de cativa pF direct itnre In + si -.

Pe dreptunghiular apareau mici ondulatii, iar daca faceam un sweep aparea ceva gain in zona 80kHz, sau asa ceva.

Ghici ce, era cat se poate de audibila diferenta, inaltele capatau un sasait un plus. Nu era deranjant sau ceva, dar se auzea. Testul era ca impingeam cu o bucata de plastic condensatorul care era lipit doar intr-o parte.

Evident ca nu am eu urechile ascutite sa aud zona de 80Khz, dar o armonica de la 80 care se combina cu alta la 86 (sa zicem) numai bine produc batai in zona audibila!

Posibil si aici. Totul depinde de cata capacitate are sarcina si cablul. Cel mai bine testezi pe dreptunghiular.

Daca ampliful e mega compensat si limitat pe intrare, bobina asta ar fi degeaba.

E treaba de design, sunt multe solutii bune, importanta e imaginea de ansamblu, sa iasa ce ti-ai propus.

Spor!

Vineri am pus o sursa smps pe un amplif cu tda7294 pentru a o testa inainte sa o montez in SARA si ce sa vezi, pe boxe Revel M12 parea ok totul, inaltele usor agresive dar nimic dubios. Pun si Kef R900, boxe si mai bune si de data asta inaltele dispar, mult atenuate si se auzea un ușor fașâit in timp ce cantau tweeterele. Cu transformator sunetul era cu totul altul. Pun osciloscopul la iesire si vad ditamai zgomotul de 1Vv-v cu fundamentala la 266 khz (la cat lucra sursa) si armonicile la 9Mhz.

Zgomotul asta intra direct in tweeter si evident ca nu era audibil dar tweeterul avand banda limitata integra zgomotul, facand-ul sa pară ca fiind tensiune continuua la bornele lui. Prin urmare calota tweeterului era impinsa de aceasta tensiune asazis continuua nemailasând cursă pentru semnalul muzical iar cand acesta totusi impingea calota, aceasta ajungea imediat la capatul cursei. Probabil ca il si incalzea, naiba stie. Oricum, mare atentie, semnalele ultrasonice nu sunt deloc atat de inofensive pe cat incearca unii habarnisti pe forumuri de afara (vezi ASR forum) sa sugereze. Semnalele ultrasonice schimba timbrul muzicii prin tot felul de mecanisme perfide plus ca pot afecta aparatura si boxele.

Link spre comentariu

Poate ceva problema de conexiune/bucla de masa, dar in zona fr inalte cumva.

Ce stiu eu ce cuplare parazita sau decuplari care nu isi fac treaba, etc.

Bobinuta aia de cativa uH ar fi venit la fix.

Tw ala sigur nu integra si nici nu era impins asimetric in "DC" din simplu motiv ca ma indoiesc ca era legat direct la amplif.

Avea sigur un cond in filtru pe undeva.

Dar evident, ce se intampla e de evitat. Plus ca nu stii cand o poate lua razna.

Eu de aceea pe langa protectie DC as pune f usor si o protectie la HF, care sa decupleze iesirea cand simte mizerii ce nu au ce cauta.

In boxa n-au ce cauta fr inafara benzii audio, iar pt cine vrea totul as pune inca un prag, peste 40kHz sa fie ultra sensibila treaba, gen 0.5V.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Asta din cauza sculelor si mofturilor haudiofile, benzii foarte mari de la amplificator si slewrate-ului prea mare.

Slew-rate-ul trebuie sa fie mare in interiorul buclei de reactie, inafara ei trebuie sa fie doar de 2-3 ori mai mare decit necesarul dupa banda si putere.

Ce-i mai sus e risipa si rost de probleme pt ca oricum nu ajuta deloc la sunet.

Cu Shambala am mai vorbit pe teme de astea si stie despre ce vorbesc.

Si da, comportamentul descris de Raimond este cit se poate de real.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări