Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

9 hours ago, sk24bpo said:

Energia bobinei de 1uH - 2uH acumulata puteti s-o ignorati linistit, considerati-o ca nu exista.

Nu poti, pentru ca tocmai acea energie amorseaza oscilatiile parazite LC amortizate de rezistenta...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Aceasta oscilatie este locala, nu afecteaza amplificatorul. Evident ca nu iti doresti sa lasi o oscilatie sa inainteze catre boxa si prin urmare pui rezistenta in paralel cu bobina dar treaba asta nu o faci din perspectiva amplificatorului. N-o sa vina peste amplificator nimic periculos. Cata vreme nu exista o capacitate in preajma, amplificatorul si bobina vor trai in buna pace pana la adanci batraneti si fara rezistenta pusa in paralel. :)

Link spre comentariu

De ce nu o poti pune inafara cablajului?

Nu ai si RC pe iesire? Protejeaza si ala de mizerii destul de mult.

Avand in vedere ca prin valoarea mica domeniul la care inductanta devine dominanta e in zona Mhz-lor, acolo orice poate deveni capacitate.

PArerea mea e ca e doar agitatie degeaba, despicarea firului in patru. Implementarea practica in general are multe alte probleme mult mai mari. Apoi te gandesti la LR si RC.

Link spre comentariu

SARA-2016 fara bobina la iesire cu sarcina capacitiva de 1uF. Poza este cea cu verde intens. Abia se distinge semnalul treapta. Mai departe am introdus bobina de 2uH fara rezistenta in paralel si avem forma tensiunii inainte de bobina (culoarea verde) si dupa bobina(culoarea roz). Se observa ca bobina izoleaza condensatorul de amplificator destul de bine astfel incat reactia negativa lucreaza ok. Contrar logicii de la prima vedere, o bobina cu cat este mai mare cu atat izoleaza mai bine amplificatorul chiar daca nu are rezistenta in paralel. Cu culoarea rosie avem bobina urcata la 10uH.

C=1uF L=2uH dupa de bobina.jpg

C=1uF L=2uH inainte de bobina.jpg

C=1uF.jpg

C=1uF L=10uH inainte de bobina.jpg

Link spre comentariu

Pai logica la prima vedere spune ca bobina sa fie cat mai mare, mai ales cand ai ganduri negre cu 1u direct pe iesire si semnale dreptunghiulare.

Pt ca oricum e mult peste banda audio. Strica doar la SR in cazul testat de tine cu cat mai mare bobina cu atat mai bine.

Dar in realitate, invarti niste sarma si aia e. Nu vei simti diferente, boxa are sufiient element serie cat orice problema din simularile tale sa nu mai existe.

Editat de Sharky
Link spre comentariu
Acum 6 minute, Sharky a spus:

Pai logica la prima vedere spune ca bobina sa fie cat mai mare, mai ales cand ai ganduri negre cu 1u direct pe iesire si semnale dreptunghiulare.

Pt ca oricum e mult peste banda audio. Strica doar la SR in cazul testat de tine cu cat mai mare bobina cu atat mai bine.

Dar in realitate, invarti niste sarma si aia e. Nu vei simti diferente, boxa are sufiient element serie cat orice problema din simularile tale sa nu mai existe.

Exact, am mers cu bobina ideala si condensator la fel pentru intelegerea fenomenului dar din fericire exista si o componenta rezistiva care mai pune capacul peste oala inainte sa dea prea mult pe dinafara. In rest ca atentionare trebuie avut un pic de grija la cuplajele parazite care mai pot uneori incurca socotelile.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

poti sa faci singur o comanda, a pus vlad fisierele. eu asa am facut, am comandat 5 pcb-uri, ca era acelasi pret ca pt doua, doua deja le-a asamblat cineva mai bricoleur decat mine. 

Link spre comentariu

Buna ziua , as putea folosii 4 condensatori ,Mundorf M-Lytic HC (High Current power) de 47000uf /80v , pentru doua module , cu doua transformatoare de 500Va/Ac40v , si un singur sofstart la 1150w?

Editat de alexy
Link spre comentariu

acesta este softartul , rezistentele sant de 3w , sa le pun la alt wataj mai mare , pentru doua transformatoare si  conzii de 47000uf xs7Zs6T.jpg

Editat de alexy
scuze de ,,,https://shopdelta.eu/soft-start-module-sf-1_l2_p7242.html
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări