Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

Acum 25 minute, sesebe a spus:

15000W

Hai domnule, sint peste 50 de pagini scrise despre amplificatorul acesta si la fiecare citeva pagini tot apare intrebarea asta. Chiar nu sintem instare sa citim citeva pagini din topic inainte sa punem intrebari de astea????

Asta nu-i amplificator de facut bairame ci amplificator de ascultat muzica in conditii foarte bune ale sunetului. .

Daca te intereseaza pt bairame atunci ai gresit topicul iar daca te intereseaza pt asculat muzica atunci primul lucru care-l intrebi nu este puterea maxima de iesire.

Consider ca gresesti.

1. Nu este specificat nicaieri un document sau o lista cu datele tehnice ale amplificatorului.

2. Este destul de greu de urmarit tot ce s-a scris in 50 de pagini, se vorbeste mult si pe langa subiect.Chiar si dacaaprcurgi tot, cum aproape am parcurs eu, tot nu iti este foarte clara puterea.

3. Poate omul are boxe insetate cum au eu de exemplu si nu ajung deloc 100W. Daca asculta la peste 100W inseama ca face bairame si nu are ce cauta aici??

"Conditii foarte bune ale sunetului"  nu inseamna neaparat puteri mici.

4, Poate omul deja are un traf sau alte componente si vrea sa stie dacai se potrivesc.

Editat de robertginea
Link spre comentariu

In ultimile 4-5 pagini se discuta aproape numai despre alimentare.

Orice om ce intelege cit de cit un amplificator audio isi poate face o ideie despre ce putere poate scoate NUMAI si NUMAI uitindu-se la tensiunea de alimentare.

Deci nu am gresit prea mult!

Link spre comentariu

Nu ai gresit deloc.

SARA este unul dintre amplificatoarele de un nivel mai ridicat de pe forum, asocierea tensiunii de alimentare cu puterea disponibila si lega lui ohm ar trebui sa fie 2 dintre generalitatile deja bine cunoscute pentru oricine acceseaza topicul.

Link spre comentariu

Cred ca nu strica un update in prima pagina a acestui subiect cu toate datele si masuratorile acestui amplificator, inclusiv schema electrica si cea a cablajului, daca e disponibila.

In felul asta cine da de subiectu asta  are cam tot ce ii trebuie din prima pagina. Asa ar cam trebui in toate subiectele unde sunt zeci si sute de pagini. Cine se lamureste din prima se apuca de treaba, cine nu se lamureste incepe sa citeasca in continuare.

Link spre comentariu
Vizitator
Acum 8 ore, Marian a spus:

Inductanta de pe iesire vine la pachet cu rezistenta in paralel, fie ca inductanta e bobinata peste rezistenta, fie ca sunt conectate separat ( adica una langa alta spre exemplu ). Cele 2 sunt inseparabile, se subantelege deci ca daca pui inductanta pe iesirea amplifului, o sa ai si o rezistenta in paralel cu bobina, la fel cum se subantelege si ca daca nu pui inductanta atunci si rezistenta serie dispare. Oricine a analizat macar o schema cat de cat ok stie asta de la sine, si refuz sa cred ca @cocochannel nu stie asta dar ii place sa bage contre pe ici-colo... 

De dragul impedantei de iesire ( si deci al DF ), este recomandabil ca bobina sa fie plasata pe placa amplificatorului, si reactia negativa sa se preia cat mai aproape de pinul ei dinspre iesirea amplificatorului. Scopul este protejarea amplificatorului de sarcini capacitive, impreuna cu reteaua zobel se asigura ca indiferent de conditii amplificatorul vede doar sarcini rezistive. Sigur, nu-i obligatoriu sa o pui pe placa insa efectul benefic se atenueaza pe masura ce o departezi de iesirea amplificatorului deoarece cablul catre boxa are propriile lui elemente parazite ( inductanta, rezistenta si capacitate ) care impreuna pun intre amplificator si bobina o impedanta complexa si deloc fixa... Totusi probabil ca e mai bine si asa decat deloc.

chiar ca faci un comentariu ...., asta inseamna bullying, exact ce faci tu si ar trebui macar de dragul forumului sa incetezi, ca dupa ce plec eu o sa faci la altul si tot asa.

Am cerut lamuri la postari precedente, nu e nici o contra.

Am analizat o schema si am desfacut niste amplificatoare pe acasa si au numai bobina, uneori bobinata la doua straturi, doar bobina fara nici o rezistenta, pot sa pun si poze, dar nu cred ca are rost. Atat sesebe cat si "baga contre" zic ca nu se poate fara, inteleg ca poate  fi o chestie specifica schemei SARA si o sa ma conformez.

Altcineva spune ca rezistenta are rol mai mult de miez, ma gandesc ca ar putea merge o bobina cu miez si ar fi fost interesanta o parere fara contre, pentru ca imi dau seama ca bobina nu se comporta la fel la orice frecventa si rezistenta ar putea sa ajute la eliminarea anumitor tiuieli pe inalta frecventa, acum depinde cat de inalt putem auzi.

Marian te rog sa nu te mai obosesti sa ma haituiesti si sa ma ataci la fiecare postare. Nu poti, asta e, sunt persoane care isi cauta cate o victima facila ca sa iasa in fata, ca nu pot altfel. O sa trec pe ignore si o sa incerc sa nu mai postez nimic, doar sa citesc, oricum postul asta cat se poate de normal va dispare in max 3 minute.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

La amplificatoarele la care exista doar bobina s-a făcut cost reduction. 

Binenteles ca poate merge doar cu bobina dar asta ar însemna să aibă conectat la ieșire o inductanta cu factor de calitate ridicat ceea ce poate duce, în anumite condiții, la oscilații.

La amplificatoarele industriale care au numai bobina, pt a păstra condițiile de stabilitate, s-a făcut supracompensare și implicit reducere a performantelor audio. 

@cocochannel degeaba te agiți pt ca Marian are dreptate. Am citit destule postări de-ale tale ca să-mi dau seama ca știi destule iar discuțiile de mai sus sint doar de făcut" basicalie". 

Ps: doar cu rezistenta ar însemna să disipi pe ea foarte multa putere și sa pierzi semnificativ din dumping factor împreună cu reducerea puterii disponibile la ieșire, dar sint sigur ca știai asta. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator

o rezistenta de 10 ohmi si 2-3W in serie cu boxe de 4 ohmi 100W cred ca reduce puterea la zero dupa 2 sec de functionare. Nu este prevazuta pe cablaj doar rezistenta. il am, despre el vorbim acu, e desenata o rezistenta si o infasurare peste marcata 1u, valoare rez nu e marcata.

Link spre comentariu

Doar R nu se pune niciodata pt ca nu are sens - ar veni in serie cu sarcina/boxa, exact ce vrei sa eviti.

Rolul ei NU este sa functioneze ca miez pt bobina, acesta este un eventual efect secundar. Rolul este strict de a reduce factorul de calitate al bobinei - reduce masiv riscul de oscilatii. Altfel se aplica ce a scris Sesebe.

Ca idee generala nu exista solutie perfecta. Orice solutie a unei probleme produce si efecte secundare, care necesita si ele solutii pt a le atenua/minimiza, etc. Este treaba proiectantului sa aleaga compromisul optim. 

Link spre comentariu

Salutare! Vad ca acea rezistenta tot ridica controverse... In momentul in care am proiectat acel cablaj, am respectat schema postata de Raimond. In acea schema exista rezistenta de 10ohmi in paralel cu bobina buclucasa. Deoarece majoritatea schemelor de amplificatoare pe care le-am vazut au aceasta retea le iesire, iar la toate este aceeasi configuratie, m-am gandit ca se subintelege faptul ca acel loc de pe cablaj este prevazut pentru aceste componente (bobina in paralel cu rezistenta). La momentul respectiv m-am gandit cum imi va fi mai simplu atat petru asamblare cat si pentru a economisi spatiu pe cablaj si am decis ca voi folosi doar doua paduri pentru aceasta retea, montarea urmand sa fie facuta astfel:

-se realizeaza bobina, astfel incat sa aiba dimensiunile adecvate pentru a incapea pe cablaj, spirele acesteia sunt stabilizate mecanic si in interiorul ei este introdusa rezistenta, se lipesc terminalele si apoi acest ansamblu este montat in spatiul respectiv. 

-o alta abordare ar putea fi: bobina se lipeste pe layerul top, iar pe spatele cablajului se monteaza rezistenta lipind-o pe padurile deja existente - trebuie atentie ca sa nu intre fortat intre cablaj si radiator. 

Deoarece, dupa ce am realizat fizic aceste cablaje am citit ceva spus de Cordell (bobina pe cablaj ar duce la cresterea usoara a distorsiunilor), apoi am vazut ca spatiul lasat pentru bobina este stramt, am decis sa pun o sarma simpla in acel loc de pe cablaj si sa mut reteaua bobina paralel cu rezistenta direct pe bornele pentru boxe. In plus, avand in vedere ca aceste borne, in cazul meu, sunt apropiate de conectorii de pe intrare, pentru a interactiona cat mai putin, am decis sa folosesc o bobina toroidala fara miez.

Acum, referitor la acest aspect consider ca fiecare face cum crede ca este mai bine pentru el. Ori pune pe cablaj, ori pune pe conectorii de pe iesire, in cazul acestui amplificator, cred ca efectul electric/acustic este minim. 

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Nu ridica nici o controversa pentru nici un electronist care se respecta, @cocochannel nu are ocupatie si si-a gasit de lucru aici...

1 hour ago, cocochannel said:

chiar ca faci un comentariu ....,

Daca as fi fost nesimtit asa cum ma acuzi ca sunt, te-as fi trimis la plimbare instantaneu, ca asa face un nesimtit, nu are bunul simt sa respecta domeniul altcuiva ( si oricum o meritai pentru felul cum mi te adresasei ). 

Dar nu sunt nesimtit, si respect faptul ca aici nu-i sectiunea mea, si-o sa-ti raspund doar ca esti haios daca tocmai tu te-ai gasit sa incriminezi buliing si nesimtire...

Cat despre rezistenta aia... pai nu esti de ieri pe forum, din contra daca nu ma insel esti mai vechi decat mine aici, si nu esti nici un neica nimeni pe forumul asta, ci iarasi din contra.

Si-atunci o minte rationala nu poate decat sa refuze sa accepte ca tu n-ai cunoaste ceva atat de elementar cum este rolul acelei rezistente in paralel cu inductanta ( e prea banal ca sa accept ca nu stii asa ceva ), si-atunci singura explicatie care se justifica este ca faci bascalie ( lucru confirmat si de felul cum interpretezi si scoti din context postarile altora ).

Dar na, fie, deci citeste aci:

-Orice inductanta parcursa de un curent se incarca cu o anumita energie.

-Energia respectiva depinde de valoarea inductantei, de curent, de timpul cat este acel curent prezent, etc...

-Acea energie se concretizeaza intr-o tensiune inversa de autoinductie, lucru nedorit la un amplificator.

-Motiv pentru care avem rezistenta in paralel cu inductanta. 

-Poti considera rezistenta ca o sarcina aplicata inductantei, o sarcina pentru autoinductia ei.

-Cu alte cuvinte poti spune ca rezistenta amorseaza oscilatiile parazite formate intre inductanta si capacitati parazite din circuit.

-Acele oscilatii lasate de capul lor afecteaza si performantele amplificatorului, si pot induce si instabilitate in bucla de reactie.

PS: @Shambala nu a afirmat ca singurul rol al rezistentei ar fi acela de miez pentru bobina, asta tu ai scos-o de la tine in mod evident tendentios.

In fapt daca urmaresti discutia atent, se subantelege ca @Shambala amintea de asta ca de un bonus, ceva suplimentar binevenit in anumite situatii.

Vezi acum de ce te acuz ca bagi strambe? 

PS2: Nu-ti doresti sa ajung sa te "haituiesc" la fiecare postare, crede-ma pe cuvant, inca nu s-a ajuns acolo, si oricum n-as avea timp de asta, am altele mai bune de facut :)

Link spre comentariu

Bobina din iesire are rol de a izola la frecvente inalte reactia negativa de sarcinile capacitive ale boxelor care pot ajunge si la 2uF in cazul electrostaticelor. Fara bobina de la o anumita valoare a capacitatii in sus se produce o defazare in reactia negativa suficient de mate incat s-o transforme in reactie pozitiva cu urmarile de riguare.  Rezistenta pusa in paralel cu bobina are rolul de a reduce, de a tine sub control oscilatia locala formata intre bobina si capacitatea boxei.

Daca folositi condensatorul din compensare de 22pF sau si mai bine, de 33pF, pentru boxele uzuale puteti sa excludeti aceasta retea L||C daca va deranjeaza si considerati ca afecteaza sunetul.

Daca folositi aceasta retea L||C, atunci recomandarea mea este sa o plasati cat mai departe de circuitele si cablurile de semnal slab. Recomand ca pentru cablurile de semnal sa nu folositi varianta coaxiala si sa mergeti pe varianta cu conductoarele torsadate cat mai strans posibil, cu cat mai multe rasuciri. Acest tip de cablu am observat ca este cu mult mai imun la campurile magnetice de frecventa joasa (sub 100khz) de varianta coaxiala care sta mai bine la frecvente radio. Acelasi gen de cablu torsadat folositi-l peste tot, inclusiv la traf sau trasee de alimentare.o sa-mi multimiti mai tarziu.

Energia bobinei de 1uH - 2uH acumulata puteti s-o ignorati linistit, considerati-o ca nu exista.

Link spre comentariu

Date, caracteristici si masuratori am tot pus dar nu eu le pot bate in cuie pe prima pagina. Au fost ani grei in care fiecare se manca cu fiecare. Abia de curand s-a inteles ca noi ca entitati separate suntem niste nimicuri fara nicio sansa si ca nu putem reusi decat impreuna, sa ne impingem, sa ne laudam unul pe altul. Asta este, suntem o natie mica si prost vazuta in lume, nimeni nu vine sa ne ajute, pur si simplu doar impreuna putem sa ne facem auziti. Fara nicio gluma, ar cam fi nevoie de o asociatie puternica a electronistilor români, sa formam o casta a noastra, cum sunt doctorii de exemplu. Cand ii dai unui coleg in cap ce sa vezi, pe termen lung iti dai si tie in cap. Fara sa vrei slabesti increderea lumii in electronica diy iar asta afecteaza pe toti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări