Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

Ups !  Mi-a disparut o fraza din postul precedent, probabil din greseala mea, cand l-am editat. Iata partea care lipsea:

P = f x S^2, unde  P este puterea trafului, S este sectiunea miezului si  "f" este un factor care depinde de calitate al tolelor, de gradul de izolare al lor, de forma, fereastra, etc.

"f" poate fi usor supraunitar pt tole f f bune (1,1-1,2, dar sunt cazuri rarisime) si adesea subunitar (0,7-0,8) pt tole de calitate medie. Pt tole proaste poate ajunge si la 0,5.

In cazul tolelor sudate f este sigur subunitar.

Precizare  - acea "formula" de mai sus se poate aplica doar la transformatoare cu forma apropriata (aproximativ) de un cubulet.

In mod evident, un miez cu o sectiune oarecare dar f inalt  va putea transfera o putere mult mai mare decat un miez cu aceeasi sectiune dar apropiat de formatul "cubulet". 

Editat de Shambala
Link spre comentariu
1 oră în urmă, cocochannel a spus:

intebarea mea era mai mult retorica, pentru ca se vorbea de miez si se masura fereastra.

lasati si voi lincul asta ca e destul de bun

Nasol! Ai deschis cutia Pandorei.

Sunt moderatori care salasluiesc pe aici care nu cred in sectiunea miezului.

Ba mai sunt unii care iti vor explica cu lux de amanunte cum tolele trebuie solidificare in camp electric pentru orientarea graunciorilor cristalini.

De curiozitate! Cam cat mai costa in zilele noastre o alimentare clasica de "calitate"?

Spor sa fie ca...

Daca ai fi trecut locatia as fi indraznit sa-ti propun un test cu o sursa in comutatie.

Editat de Mircea Crisan
Link spre comentariu

parca am mai vorbit pe pm si vroiam sa cumpar ceva, dar m-ai pasat, erai in franta.

am gasit in mesagerie, a fost chiar anul trecut, ti-am zis locatia, mi-ai zis ca o sa cauti.

Editat de Vizitator
gasit
Link spre comentariu
10 hours ago, Shambala said:

P = c x S^2

Valoarea formulei este cel mult orientativa si poate simbolica, legatura cu realitatea este foarte superficiala.

Cu sau fara C nu se ia in calcul bobinajul in sine, si ala conteaza.

Miezul nu limiteaza puterea pentru ca nu prin el circula curentul, miezul este doar un intermediar care concentreaza liniile de camp.

Puterea este suportata in totalitate de infasurari, si aici apare legatura cu acea formula, pentru ca o anumita geometrie de miez ofera un anumit spatiu limitat de bobinat.

La trafurile toroidale in schimb S^2 este complet irelevant, acolo spatiul de bobinat poate fi mult mai generos decat la EI ( geometria care a generat si propagat formula asta ).

8 hours ago, cocochannel said:

lasati si voi lincul asta ca e destul de bun

Cel mult o gluma esuata pentru ca scoate din calcul total secundarele, conform acelui personaj nu conteaza cat tragi din fiecare secundar in parte, ci doar ce sectiune are miezul.
As rade dar nu-i de ras, pentru ca discutia are loc in contextul unuia dintre cele mai populare si mai optimizate amplificatoare de pe forum.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Mihai85 a spus:

..Din teste ar trebui o putere mai mare de 500w pentru 2 canale daca dorim sa folosim amplificatorul pe sarcini de 4 ohmi  pentru ca se opreste sursa, actionand protectia la supracurent. La sursa clasica nu se intampla nimic daca e mai mica decat necesarul. Mai tin piept condensatorii de filtraj ,mai scade tensinea pe secundarul transformatorului un pic. Pe 8 ohmi cum o folosesc eu merge perfect.

Pt ca orice amplificator are de a face si cu minime de impedanta din partea boxelor, asa ca, daca etajul final poate duce varfuri mari de curent si sursa trebuie sa fie capabila sa ii dea.

In general este bine sa se calculeze ca sursa sa poata sustine chiar pt perioade scurte dar in mod repetitiv, macar sarcini de 2 ori mai mici decat cea nominala  (daca il gandesti pt 4 ohmi sa poata sustine si 2 ohmi).

Link spre comentariu

In general limitarea e mai dura in etajul final decat in surse. Sursa de are conzi grasi duce destul de mult.

Dar limitarea in final, mai ales daca faci VI ori pui ceva delay ca sa permiti varfuri mari, ori iti permiti sa o pui sus de tot.

Cam acolo e hiba, ca nu ai cine stie ce varfuri de curenti, dar ai defazaj in anumite zone si aia nu prea e pe placul protectiilor VI.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări