Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

Mare grija sa nu uiti condensatorii de pe spatele placilor, sunt SMD asezati peste cei electrolitici. Pot avea valoarea intre 10nF si 1uF dar mergi pe 100nF si tensiunea lor de minimum 63v. Acesti condensatori mici, aparent nesemnificativi, in realitate tin hatzurile schemei in zona Mhz, acolo unde se afla frecventa de intersectie.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, CristiZ a spus:

Am observat cand am vrut sa cumpar condensatorii pocniti ca cei audio au 1000 sau maxim 2000 de ore de functionare. Ia-s putea inlocui cu altii cu mai multe ore?

Daca vrei iti trimit eu condensatorii nichicon la 100v gratis . I-am lipit pt un test cu trafo. Ulterior am folosit smps si i-am inlocuit pe toti cu unii low esr. Am si de 10pf si 47 pf.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Mihai85 ai o poza cu cond nichicon , asa de curiozitate, sa vad marcajul ?

cand zici low esr cam ce valori astepti ? ma intreb pt ca am 0.08 ohmi la nichicon, care e valoarea la care tebuie sa ma astept ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

interesant tabel, chit ca nu are vreo sursa de provenienta, sau referire la vreo marca. ma interesa o discutie la obiect, am citat si o poza mai sus, practica, nu pe lincuri de pe net.

Link spre comentariu

Nu ai decat sa consulti foaia de catalog a condensatoarelor tale.

De regula, astfel de tabele sunt orientative si acompaniaza ESR-metrele caci acolo nu mai vorbesti de un condensator nou, ci de o valoare orientativa.

In cazul de fata este irelevant ESR-ul. Nu conteaza sa fie mic ca la sursele in comutatie.

Poti cauta topicurile unde se discuta constructia ESR-meterelor, sunt cateva pe aici. Ai sa vezi tabele similare.

Link spre comentariu

pai atunci de ce ai pus tabelul ? l-am citit pe toate muchiile, nu scrie nimic de low esr.

De asta era vorba, ce e aia low esr si cat trebuie sa fie. Aici s-a adus in discutie, deci aici intrebam. Cum zice mihai, a folosit surse in comutatie, caz in care nu prea e recomandat sa ai capacitate foarte mari legate la iesirea lor. Ce inseamna foarte mari 1300 uF, sau dublu sau 4000uF ?

Link spre comentariu

Uita ce a zis Mihai. Condensatoarele tale (alea de 1000 si 100u de pe placa amplifului) nu trebuie sa fie low ESR. Nici alea din redresor/filtrare.

La sursele in comutatie e alta legatura cu capacitatea la iesire. Ripplul e invers proportional cu frecventa. N-ai nevoie de capacitati imense.

Am pus tabelul pentru ca ai intrebat cat trebuie sa fie ESR la condensatoare. Ti-am pus un tabel orientativ ca sa vezi cat poate fi la o anumita capacitate si o anumita tensiune. Orientativ.

Editat de Thunderer
Link spre comentariu
11 minutes ago, CristiZ said:

Dar am zis sa folosesc ce-i mai bun

Acest "ce-i mai bun" e foarte interpretabil in contextul asta...

Eu nu vad cu ce e mai bun un cond "audio" fata de unul de la un producator serios.

Nici macar nu face parte din vreun filtru sau cuplare AC unde as fi inteles sa fie ceva mai "particular".

Aici functia e una cat se poate de banala, rezervor suplimentar de energie pe placa, adica cea mai elementara functie a unui electrolitic.

Nici macar cu esr mic nu trebui sa fie, dar hai sa zicem ca nu strica...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări