Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

@ Sesebe - sunt boxe cu spl mai redus, 88dB pe hartie, probabil mult mai mic la 40-60Hz.   Pt a reproduce un nivel live pot avea nevoie de varfuri mari de putere.

Banuiesc ca nu asculta asa tare permanent ci a fost doar un test pt a verifica limitele noului amplificator.

Thunderer, daca ai cum, incearca sa urci alimentarea spre  2 x 60Vcc/gol. S-ar putea sa sesizezi diferente in sunet.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
28 minutes ago, Shambala said:

Banuiesc ca nu asculta asa tare permanent ci a fost doar un test pt a verifica limitele noului amplificator.

Exact asta a fost ideea. Caci la puteri reduse nu are rost sa testam performantele. 

28 minutes ago, Shambala said:

Thunderer, daca ai cum, incearca sa urci alimentarea spre  2 x 60Vcc/gol. S-ar putea sa sesizezi diferente in sunet.

Nu pot din pacate acum. Am un traf de 45Vca in gol. Poate imi gasesc timp sa incerc. 

Nu am nevoie de sute de W. Sunt surd, dar nu chiar atat de surd. 

Link spre comentariu

Dau de stire cum incerc. 

Sa fie clar, ampliful suna foarte bine in zona de ascultat normal. Fara reprosuri. Am testat in conditii mai grele ca sa vad cum se comporta ansamblul. Voiam sa vad daca se ineaca. Nu se ineaca. 

Am omis sa spun ca am ascultat si ceva Michael Jackson. Are el un anume "punch" in muzica. N-am fost dezamagit.

Link spre comentariu

Sensibilitatea la intrare este de circa 1,13 Vef pentru a se atinge la iesire puterea de 150w/8ohm. Sursele actuale cam toate, inclusiv placile de sunet, pot scoate semnal in jurul a 2 Vef. In mod normal, ar trebui sa se poata obtina maximul puterii cu orice sursa de semnal decenta. De ce trebuiesc 1,13 Vef la intrare si nu 0,113 Vef ? Scopul a fost ca intrarea amplificatorului sa utilizeze sursa de semnal spre maximul ei pentru a beneficia de un raport semnal/zgomot cat mai bun si distorsiuni cat mai mici din partea sursei de semnal.  Tot din cauza zgomotului cat mai mic s-a mers pe rezistente de valori mici in reactia negativa, 500ohm si 15kohm. 

Asa cum am spus inca de la inceput, acest amplificator urmareste sa redea un sunet fidel, cu coloratii minime. In paragraful de mai sus am explicat de ce s-au facut unele alegeri, anume in spiritul transparentei sunetului. Vorbind despre un amplificator cu performante destul de inalte, pentru a-i extrage potentialul maxim ar fi bine sa se utilizeze si surse de semnal de calitate, care au semnal de iesire de 2Vef sau mai mare, cu impedanta de iesire sub 500ohm, preferabil sub 100ohm si cu distorsiuni mici.

Amplificatorul nu are nicio greata cu boxele SVS Prime Pinnacle, nici macar spre putere maxima. Singura pretentie este sa aibe de unde sa traga suficient curent. Daca se doreste a se obtine un sunet relaxat pe boxe grele aproape de clipping, eu recomand un transformator cu puterea dincolo de 500 VA (eu folosesc doua de cate 300 VA fiecare), ba chiar spre 1kVA. Daca se acompaniaza si cu o capacitate de peste 20.000uF per rail care sa aibe si ea un curent in jurul a 15A (obtinuti din 2x10.000uF de calitate de exemplu), va garantez ca scena plina de cantareti va parea ca se desfasoara in fata voastra. Doar vecinii sa nu fie deranjati :) 

Slew-rate-ul acestui amplificator este mare, nu trebuie sa existe in niciun moment vreo problema resimtita in muzica din partea lui. 

Eu am facut 4 module din SARA-2016. Ba mai mult, le-am pus in punte, sub-voltate la 35v, in configuratie amplificator de instrumentatie (ceea ce voua NU va recomand sub nicio forma). Acest amplificator se construieste, atat la noi cat si prin alte tari, nu este chiar o pasare rara. 

Ce trebuie stiut bine de la inceput este faptul ca nu se bazeaza pe colorarea sunetului, intr-un mod placut sau nu. Pur si simplu incearca sa fie neutru pe cat posibil. Unora le place treaba asta, altora nu. Deci eu zic ca este esential sa stii in ce barca te afli inca dinainte de a planta prima piesa asa incat la final sa te bucuri de sunet si nu sa fi dezamagit. Ma rog, se mai poate drege treaba cu o sursa colorata, niste boxe si ele mai neliniare, etc.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu

Apropos de surse de semnal, pe langa o multime de DAC-uri, am folosit chiar cu mare succes o placa de sunet Asus Xonar DX si alta data M-Audio Audiophile 192. Niciodata n-am putut sa trec de jumatatea lor la volum iar ca si calitate audio pana sa fac comparatie directa cu DAC-uri foarte bune as fi jurat ca se aud perfect si placile de sunet. Sincer, eu cred ca o placa de sunet mai cu staif va suna super fain. Mai nou chinezii au venit cu niste DAC-uri excelente la niste preturi derizorii. Ca exemplu firma chinezeasca Topping, adusa la noi de un anumit dealer, are niste DAC-uri....... la fel mai este si S.M.S.L. , Soncoz, Sabaj, Khadas si altii care nu te jupoaie de bani. Este pacat in ziua de azi sa nu pui mana pe o sursa de semnal foarte buna in conditiile in care preturile au cazut puternic.

Link spre comentariu

impulsurile normal ca sunt mari cand ai sarcina mai naravasa.

Media e mai mica, in functie de perioada pe care o calculezi.

Care e scopul config de instrumentatie? Ca de impedanta scazuta sau simetrica nu poate fi vb, ca de era numai aia se rezolva elegant altcumva.

Sau simetrizari de SR/semnal dr?

Link spre comentariu

Depinde de impedanta boxei. Daca sa zicem ca amplificatorul este alimentat la 60v si in forja are la iesire 50v la varf si pica pe o frecventa in zona basului unde impedanta scade in 3ohm la o boxa mai dificila, pentru o perioada scurta de timp cam pe acolo e amperajul. Bine, situatia asta este rara dar nu imposibila mai ales daca vrei sa mergi la blana.

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Sharky a spus:

Care e scopul config de instrumentatie? Ca de impedanta scazuta sau simetrica nu poate fi vb, ca de era numai aia se rezolva elegant altcumva.

Sau simetrizari de SR/semnal dr?

Zgomotul si distorsiunile in care primul scade teoretic cu circa 50dB dar masurabil nu stiu pentru ca este sub pragul de -120dB cat are aparatul meu de masura iar distorsiunile cam cu 20dB, adica de vreo 10x mai mici in toata banda audio. In plus se dubleaza SR-ul care ajunge undeva pe la 160V/usec, iar poluarea masei nu mai conteaza, legatura mea dintre placa de sunet si amplificator este facuta cu niste cabluri UTP inadite pe vreo lungime de 6m...7m iar influenta este extrem de mica incat este imposibil de masurat nu mai zic si de auzit. Deci nici un pic de brum indiferent de ce legaturi de cacat fac. Partea nasoala este ca placile actuale de la SARA-2016 nu se preteaza a functiona din prima asa, oscileaza imediat. Eu practic am reproiectat total compensarea plus multe alte chestii. As zice ca nu mai are prea mult de-a face cu SARA-2016, intri un pic in zona radio ca reguli de design.

Link spre comentariu
La 15.12.2019 la 18:52, Thunderer a spus:

7. Muzica de plaja sau club. Trance, etc. Zic de plaja, caci e muzica de club dar cu poze de la plaja.

Mie muzica trance, la volum mai mare, mi se pare obositoare. Imi place s-o ascult la volum ''mai mic''

Nu stiu daca esti fan muzica electronica, dar daca mai ai chef si timp, incearca deep si progressive house, suna bine si la volum ''mai mare''.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări