Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

Acum 4 ore, CristiZ a spus:

Eu ce nu inteles este agresivitatea si aroganta ta, @Thunderer. Pentru ce e nevoie de astea in loc sa ne spui calm concluziile tale daca tot te-ai apucat sa tragi de urechi pe aici...?

Cam asta e stilului pe forum.

Are el o aroganta in el si cam arunca vorbele ironic, probabil are o parere foarte proasta despre toti oamenii pe forumul asta

Editat de maxente
Link spre comentariu

tu si altii cititi ce scriu? 

Se pare ca unii citesc cu atentie, tu nu raspunzi la postarile altora

Acum ma intrebati unde se scurge curent, dupa ce mi-ati zis ca o polarizare reconfigureaza pinii unui tranzistor.

Nu "te-au intrebat", poate cel mult te-a intrebat" unul singur dar mai mult ca sigur ai interpretat asa.

D-aia am zis ca a luat foc, sa dau satisfactie intrebarilor puse dupa cititul selectiv.

Ne faci tuturor procese de intentie. Pareai un tip mai serios cel putin dupa postarile in care puneai la punct pe unii ce sareau calul. Dar vad ca nu prea diferi de unii profesionisti ai postarilor care isi arata ei pieptul gol plini de muschi. Cam cat timp se pierde pt o simulare TINA minora? Sa zicem 20-30 min. Nestiind ca ai facut o greseala de pusti de 14 ani, am facut simularea sa vezi influenta caderii de tensiune functie de tipul de tranzistor la un curent injectat dat. Inca credeam ca BD-ul ar fi problema, orice electronist cu liceu ar fi masurat Ube la BD140 si ar fi vazut ca nu are cine sa il deschida. In plus prin 15R trce curentul VAS, deci si caderea de tensiune de pe ea iti dadea o indicatie ca sa ajungi la curentul VAS, adica la 820R. Si dintro problema de clasa XI ai facut un scandal de conspiratie impotriva ta. 

Uite o simulare noua, la 1mA (mai mult decat aveai cu 8k2) ai cam 1V pe BD, insuficient sa deschida 4 jonctiuni.

SD-1mA.jpg

Link spre comentariu

Intrebarile alea "aiurea" au si ele logica lor. Din moment ce ai zis ca esti un simplu lipitor de piese m-am gandit ca poate nu are nicio treaba superdioda, ca nu te pricepi si poate ai folosit finali la 80Mhz sau 4Mhz si de fapt sa fie oscilatii. La fel si cu driverul. Daca este mai rapid ca pre-driver-ul ai incurcat-o. 

Tot pt ca ai zis ca esti afon m-am gandit ca poate folosesti BD140 clasic, cu metal pe spate si ai uitat sa-l izolezi. 

Oricum, ti-am spus clar la final ca schema si cablajul nu sunt gresite si ca trebuie sa-ti reverifici piesele.

Puii mei, oamenii te iau in serios cata vreme nu precizezi ca vrei sa glumesti.  In fine, cand vine iarna se cam modifica comportamentul multor oameni, iarna nu-i ca vara, e o perioada grea pt organism. In perioada asta apar nervii :-)

Link spre comentariu
7 hours ago, CristiZ said:

Eu ce nu inteles este agresivitatea si aroganta ta, @Thunderer. Pentru ce e nevoie de astea in loc sa ne spui calm concluziile tale daca tot te-ai apucat sa tragi de urechi pe aici...?

3 hours ago, maxente said:

Cam asta e stilului pe forum.

Are el o aroganta in el si cam arunca vorbele ironic, probabil are o parere foarte proasta despre toti oamenii pe forumul asta

2 hours ago, sk24bpo said:

Intrebarile alea "aiurea" au si ele logica lor.

Au si nu prea. 

In paralel, ieri, am pus problema unui coleg care proiecteaza amplifuri. Fara sa stie de ce schema vorbeam, mi-a zis clar ca se ineaca VAS-ul. 

In ciuda opiniei publice, ca vad ca apar opinii mai ales de la lipitori exclusivi de piese, e total aiurea sa asumi ca nu functioneaza corect superdioda pentru ca s-a montat gresit BD-ul. Asta cand am spus clar ca rezolvarea a fost doar marirea rezistentei de polarizare numai. 

Am spus, de asemenea clar, ca am avut osciloscop la indemana, deci as fi vazut si posibile oscilatii. 

Uneori, cand pui o intrebare si primesti raspunsuri generice care nu se bazeaza pe ceea ce ai prezentat... e un pic frustrant. La ce mai foloseste sa spui ce si cum ai facut?! 

Mai ales cand astepti ceva realist si care se poate intampla, ca nu intrebam la taraba in Obor. E adevarat ca uneori te poti astepta de la prea mult. E vina mea ca am postat fara sa masor mai mult, insa nu aveam acces la placi. Dupa ce am avut acces, am gasit ce si cum. 

@miticamy, tot respectul pentru simularea dvs, cu o sursa de curent capabila sa dea curentul necesar sigur functioneaza. Suntem amandoi de acord. 

PS: Sunt 3+3 jonctiuni acolo. Eu nu va consider pusti, dar asta e viata. 

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Ti-am spus cu subiect si predicat ca schema si cablajele sunt perfect functionale si ca ai montat tu ceva gresit. Ti-am spus tot cu subiect si predicat acum 20 de ore sa masori ce curenti ai prin rezistentele de 820 ohm. Daca extrageai esentialul iti rezolvai problema. Restul e cancan si barfa. 

Link spre comentariu

Tocmai ca am rezolvat, fara ajutorul cuiva de pe topic. Eu am sugerat de la bun inceput o problema in VAS. Greseala mea a fost sa scriu pe topic cand nu aveam acces sa masor ceea ce chestionam. Tu ai chestionat curentul prin VAS dupa 2 sugestii/intrebari ale mele exact la subiectul curent in VAS. In schimb, m-ai plimbat prin alte defecte. 

Ai dreptate, discutia trebuie sa se opreasca aici. Nu mai e nimic de zis. 

Link spre comentariu

@ Thunderer - este incorect si nepoliticos ceea ce faci. Dupa ce ai cerut ajutorul pe forum acum faci reprosuri ca nu ai fost ghidat direct la problema. Problema pe care singur ti-ai creat-o, pt ca nu ai masurat piesele inainte de a le monta.

La primul semn de scandal primesti ban direct.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Din zeci de placi fabricate oare cate vor fi vreodata plantate? Liniste totala la capitolul constructie...

Eu am avut azi un test audio mai de durata, asa cum mi-a placut mie. Cu aroganta de rigoare (sic!).

Date de intrare:

Alimentare 104Vcc (adica +/-52Vcc pe rail) in gol. Alte dati am avut si 107Vcc (2x53,5Vcc). Am 3 voltmetre, deci am folosit 2 ca sa monitorizez evolutia trafului pe fiecare canal. In teste cu sinusoida 1kHz, am dus traful pana la 94-95Vcc (2x47Vcc). Traful este un 4x39Vca.

Filtrari: 2m7F+3x3m3F pe fiecare rail.

Semnal de intrare de la un mediabox, probabil minimum 16b DAC-ul. Nu as fi surprins sa fie un 24b, dar nu asta conteaza. Muzica de pe YT. Am ales aceasta sursa de semnal caci imi furnizeaza o amplitudine mai mare decat a celorlalte surse in dotare.

L-am dus pana la limita de clipping (urechiometric), dar doar un pic sub.

Am ascultat:

1. Twilight of the thunder god, versiune Sabaton. Bucata obisnuita de benchmark - muzica foarte aglomerata.

2. Bismark - asta e noul meu benchmark - muzica aglomerata + salve de tunuri de nave de razboi suprapuse. Decibeli in libertate! Este numai buna de testat functionarea reactiei negative: este eficienta sau nu?

3. Apoi, total suprinzator, e un clip pe YT : Mark Knopfler - Sultans of swing (an evening with Mark...). In a doua jumatate a clipului, sunt elemente interesante (ca sunete si claritate) de urmarit.

4. Diverse solo-uri ale lui Mike Terrana, etc. Merge orice inregistrare recenta, clara, de o calitate 2019.

5. Jazz - asa zisa muzica de relaxare - genul de le auzi in lobby-urile de hotel.

6. Muzica de test audiofila - in general muzica unde nu se suprapun decat 2-3 instrumente (unul fiind vocea) si suna fenomenal (aha?!). Probabil muzica sa nu streseze ampliful sau sa scoata in evidenta o reactie negativa precara...

7. Muzica de plaja sau club. Trance, etc. Zic de plaja, caci e muzica de club dar cu poze de la plaja.

Am incercat sa fac si o comparatie urechiometrica (de perceptie numai) intre actualul amplif si cel din acest topic. Unul pe un canal, altul pe celalalt - deci ambele cu aceeasi sursa de semnal. Din pacate sunt racit si urechea dreapta e infundata... N-a prea iesit nimic. Insa, subiectiv, vechiul amplif are o anumita coloratura a sunetului. Cel din acest topic e oarecum mai neutru. Poate fi si obisnuinta, poate fi si faptul ca imi doresc o anumita coloratura.

Asa ca testele au fost facute numai pe ampliful din acest topic.

Concluzii:

1. Are un sunet OK, clar, (pare) neutru.

2. Nu devine strident decat cand aduci semnalul foarte aproape de clipping. Este totusi un comportament pe care nu l-am observat pe actualul meu amplif.

3. Tensiunea trafului scade la 99-100V la asa zisul maximum (sub prag clipping auditiv). Deci traful este oarecum rigid 4-5Vcc (cam 2Vcc pe rail) cadere in sarcina la muzica foarte aglomerata.

4. Din pacate pentru mine, poate ma insel si accept orice clarificare, fiind un amplif care necesita semnal mare la intrare, risca sa nu dea sansa ascultatorului (mai surd) sa profite de SR lui ridicat. E o opinie personala, bazata pe faptul ca se poate obtine un SR mai mare cu un semnal mai mic la intrare. In fine, asa zice teoria. Eu fiind mai surd, sunt obligat sa atac cu un semnal care imi dezavantajeaza auditia. Valoarea SR fiind un element decisiv in decizia mea de a construi inca un amplificator.

PS: Da, l-am ascultat intensiv pe osciloscop, toate tipurile de semnal. Da, banda de trecere este foarte sus, l-am dus eu pana in 50kHz, dar mi-a fost mila de filtrele de la iesire sa insist. E irelevant sa se puna oscilograme, desigur ca ampliful livreaza ce a promis in ceea ce priveste banda de trecere.

Mai sunt multe de pus in cutie inainte sa devina "comercial", insa timpul le va rezolva.

Link spre comentariu

În ce boxe hi-fi ai dat dom'le cu peste 250W și a făcut urit amplificatorul înaintea boxelor. 

De obicei boxele devin stridente nu amplificatoarele cind se apropie de cliping. 

Ce mediabox  amarit ai folosit tu dacă nu a fost capabil sa dea cu măcar 2Vrms în amplificator. 

Pt teste de sunet nu se folosește muzica MP3 sau de pe YouTube ci muzica în formate necomprimate, flac, CD audio out, SACD sau altele necomprimate. 

Un DAC decent are suficient nivel la ieșire pt atacul acestui amplificator. 

Ps: dacă îți trebuie 150-200W ca să asculți muzica atunci sigur ai probleme și cu urechile dar și cu boxele. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări