Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

Ala unde ziceam ca am inlocuit 1k6 cu 2k7 si a inceput sa functioneze superdioda. 

Ca doar nu asumam ca instalam oricum (invers) un tranzistor si din simpla modificare a polarizarii pinii lui se aranjeza cum trebuie. 

Stiu ca pare un raspuns ironic, dar despre ce vorbim noi aici?! 

Link spre comentariu

Ambele se comportau identic.

Piese toate noi de la Mouser. 

Am schimbat un BD (aia din plastic) de la o placa ca sa-l masor. Prin metoda taierii pinilor ca sa nu stresez cablajul. Evident ca era OK, cu exceptia pinilor deveniti scurti acum. 

Sa nu fie fo problema cu curentul din VAS. O fi prea mic, zic si eu... 

NB: Ca sa fie clar, poate ii se intampla si altuia, d-aia am scris aici. Acum ampliful este functional si nu oscileaza. Cum de altfel functiona si cu superdioda nefunctionala. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Thunderer a spus:

Ala unde ziceam ca am inlocuit 1k6 cu 2k7 si a inceput sa functioneze superdioda. 

Ca doar nu asumam ca instalam oricum (invers) un tranzistor si din simpla modificare a polarizarii pinii lui se aranjeza cum trebuie. 

Stiu ca pare un raspuns ironic, dar despre ce vorbim noi aici?! 

Este impropriu spus "superdioda nu functioneaza". Daca montajul este corect ea functioneaza mereu, doar etajul comandat de ea "functioneaza" sau nu. Functie de valorile rezistentelor tranzistorul ales este cel ce da tensiunea Uce care va determina polarizarea finalilor. Nimeni nu poate spune ca la un divizor dat si un curent impus prin circuit, un tranzistor scos din sertar va avea un Uce de o valoare anume. Este motivul pt care exista mai mereu un semireglabil de reglaj. Dar nici acel semireglabil nu poate acoperi multitudinea tranzistoarelor ce pot fi folosite.

SD1.jpg

SD2-3.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Thunderer a spus:

Ambele se comportau identic.

Piese toate noi de la Mouser. 

Am schimbat un BD (aia din plastic) de la o placa ca sa-l masor. Prin metoda taierii pinilor ca sa nu stresez cablajul. Evident ca era OK, cu exceptia pinilor deveniti scurti acum. 

Sa nu fie fo problema cu curentul din VAS. O fi prea mic, zic si eu... 

NB: Ca sa fie clar, poate ii se intampla si altuia, d-aia am scris aici. Acum ampliful este functional si nu oscileaza. Cum de altfel functiona si cu superdioda nefunctionala. 

Ce prefinali ai ? Ce finali ai ? Curentul prin VAS asa cum este proiectat este suficient de mare ca sa determine foarte bine functionarea superdiodei. Poate se scurge pe undeva o mare parte din curentul VAS-ului. Nu ai incotro decat sa reverifici piesele pe care le-ai pus si cum le-ai pus. Se incalzeste vreo piesa suspect de mult ? Pe partea de semnal mic, adica pe etajul de intrare si pe VAS ai tensiunile de alimentare corecte ?

Link spre comentariu
12 hours ago, Thunderer said:

E pacat ca mesajele scrise nici macar nu sunt citite...

@maxente, tu si altii cititi ce scriu? 

Am scris ca e functional dupa schimbarea rezistentei. Am scris ca difera doar cele 2 rezistente ca valori, si alea minor. Restul e ca-n schema. E clar acuma?! 

Acum ma intrebati unde se scurge curent, dupa ce mi-ati zis ca o polarizare reconfigureaza pinii unui tranzistor. Culminand cu influenta finalilor asupra functionarii superdiodei. D-aia am zis ca a luat foc, sa dau satisfactie intrebarilor puse dupa cititul selectiv. Asa intrebari, asa raspunsuri. 

Nu se incalzeste nimic. Schema pare a fi marginal problematica pe partea de VAS. 

LE: VAS-ul este cu probleme pe placa mea (ambele), din motivul deja avansat - incapabilitatea sa furnizeze curent superdiodei. Si nici nu ar avea cum sa fie altfel, caci R12-R13 erau de 8k2. Am inlocuit 8k2 cu 820R si 2k7 cu 1k6. Superdioda regleaza curentul de mers in gol corespunzator.

Curentul in VAS este de 4mA si ceva zecimale, evident destul ca sa alimenteze superdioda.

Eu am invatat ceva azi, sper ca si altii odata cu mine, ca e nevoie!

Pentru posteritate, BD-uri izolate de la Farnell.

UTtPSLV.jpg

Editat de Thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări