Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

N - are nici un surub . E ceea ce denumeam mai sus " gheara " , e individuala pentru fiecare capsula . S - au vandut si pe forum , la Bazar . Forta de apasare nu e constanta , materialul se arcuieste mai mult la caldura . Aliajul parca e Thermalloy ... , sau ceva de genul . Ideea e ca nu merge folosita decat la un tip de radiator , un capat e presat intre aripioare , iar celalalt apasa pe capsula . Sunt si pentru diode ( TO - 220 ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Inteles partea cu dilatarea suruburilor, ok, multumesc.

Dar o bara plata de ce sa nu apese uniform si mai ales pe toata suprafata tz ? Bara se pune peste capsulele de plastic nu peste partea metalica.

Solutia cu cauciucul intre ea si tz anuleaza efectul [secundar] de preluare a caldurii si de pe capsule. Recunosc ca am intalnist de vreo 2 ori bare de otel puse peste tz cu o folie de kapton sau silicon intre ea si capsule. Chiar ma intrebam de ce.

Link spre comentariu

Tranzistoarele nu sunt spatial aliniate perfect. Apoi bara care preseaza, mai ales daca este din aluminiu se curbeaza, poate nu mult dar suficient incat sa apese pe exterioarele primului si ultimului tranzistor iar pe cel din mijloc mult mai putin. Cu tampoane elastice intre bara si tranzistoare fortza de apasare este mult mai apropiata de vertical, perpendicular pe fiecare tranzistor si in plus se diminueaza considerabil riscul ca fortza de apasare sa fie concetrata punctiform, este disipata pe o arie mai larga a tranzistorului. Este adevarat ca pierzi un pic din evacuarea caldurii dar pe de alta parte pastila de siliciu va fi mai intim cuplata termic cu radiatorul unde este si superdioda.

Link spre comentariu

Daca bara (asa o numesc eu) este din otel si are 3-4mm grosime e greu de presupus ca se va curba, la fel daca este din Al de 10mm  grosime. Pe de alta parte inteleg eficienta in uniformizarea apasarii a unui strat subtire de silicon sau kapton intre ea si capsulele tz, dar nu stiu daca trebuie chiar de 2mm (sau +). Poate de 0,3-0,4mm...   In fine discutia este teoretica pt ca nu se aplica la aceste cablaje,  dar multumesc pt explicatii.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 1 oră, sk24bpo a spus:

Maine poate incep probele cu tot ansamblul. Luate fiecare separat functioneaza impecabil.

SARA-2016.jpg

Foarte frumos aranjate.

Personal as fi mers cu modulele exact pe dos astfel incit finalii sa fie majoritar pe mijocul lungimii radoatorului.

La un radiator cu racire prin convectie ar fi fost mai avantajos.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Multumesc! Vumetrul il am dintr-un deck fisher. Imi place ca este inclinat din suportul lui astfel incat sa se vada atunci cand amplificatorul este mai jos decat nivelul ochilor. A trebuit sa prelucrez o bucata de policarbonat de 4 mm pt a-l integra in panoul frontal. La fel si la potentiometrul de volum. Am pus un disc din policarbonat pt a se forma un inel luminos. Verde pt functionare normala si rosu pt avarie. Mai e de lucru...

0-FB5-F60-A-3504-45-E5-98-E0-DAC7-F25877

7-A6819-A7-B2-B7-4648-9-A44-9-D769028-D8

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Shambala a spus:

Dar o bara plata de ce sa nu apese uniform si mai ales pe toata suprafata tz ? Bara se pune peste capsulele de plastic nu peste partea metalica.

Solutia cu cauciucul intre ea si tz anuleaza efectul [secundar] de preluare a caldurii si de pe capsule.

Nu e bine asa. Plasticul si cauciucul se inmoaie de la caldura.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, sk24bpo a spus:

Rezistenta termica se da pentru toate materialele la aceeasi grosime. Pentru a vedea intre 3 izolatoare care este clasamentul lor, alegi pur si simplu grosimea unui singur izolator la nimereala si pe aceea o iei drept etalon. De ex, mica stim ca are 0,8k/w la 0,1mm grosime. Consideram 0,1mm etalonul nostru. Acelasi izolator (pt TO-247) din kapton are 0,15k/w si o grosime de 0,077mm. Izolatorul de silicon are 0,4k/w cu grosimea de 0.3mm. Raportandu-ne la 0,1mm grosime, observam ca kaptonul are 0,15*0.77=0,115k/w iar siliconul 0,4*3=1,2k/w. Prin urmare, kaptonul bate la cur celelalte izolatoare, este de 7 ori mai bun ca mica si de circa 10 ori mai bun ca siliconul. Toate datele au fost luate de la izolatoarele existente la TME. Trebuie spus ca existe mici cu rezistenta termica de 0,4k/w. Cu acestea avansul kaptonului de reduce de la 7 ori la circa 3-4 ori. 

Aceste calcule sumare le-am constatat si in viata reala acum vreo 2 ani cand am facut un test cu aceste 3 materiale. In opinia mea kaptonul este de izolatorul pe care trebuie sa mergeti daca vreti nu doar o disipatie mai buna ci si o reactie mai rapida a superdiodei.

Scuze pentru (oarecum) off topic dar nu-mi ies calculele pe care le-ai făcut mai sus . 

De exemplu , dacă un izolator de kapton cu grosimea de 0.077mm are 0.15K/W atunci la grosimea de 0.1mm are 0.195K/W nu 0.115K/W. 

La fel siliconul . Dacă are 0.4K/W la 0.3mm va avea 0.133K/W la 0.1mm.

Iar mica la 0.1mm are 0.8K/W . Vorbim desigur de același tip de capsule ( TO247 la concret ) . Deci ordinea - din acest punct de vedere - este : silicon, kapton ( apropiate ) apoi mică. 

În practică contează și faptul că mica este un mult mai bun izolator electric ( nu prea  contează la 100-200V cât sunt într-un amplif ) și că poate fi clivată mult mai subțire 0.05 sau chiar 0.03mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări