Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

Postări Recomandate

BC560 avea beta de 300 iar BC550 de circa 600. A trebuit sa-i scot si sa-i inlocuiesc cu BC556 si BC546 care au toate beta intre 530 si 580. Tensiunea de continuua de la iesire a scazut in jurul a 3-4mV.

In proiectele mele comerciale am folosit de multe ori arii THAT si ma obisnuisem cu tensiuni intre 0,5mV si 2mV dar orice invat are si dezvat :-).

Link spre comentariu

Eu cred ca se exagereaza cu offset de 0,5 - 2mV. 

Mai era discutia cu traful de alimentare care sa fie de puteri cat mai mari ca sa aibe sunetul nu stiu ce finete, ca daca e mai mic are nu stiu imagine 2D si nu mai finetea aia.

La fazele astea as intreba eu cati dintre constructorii acestui amplificator au incinte acustice sa vada aceste fineturi, cati au surse de semnal si tot lantul audio sa vada fineturile astea, si la final cati au urechea antrenata in muzica si care au comparat zeci de amplificatoare plus incinte acustice sa vada aceste diferente ?

Faceti amplificatorul asta (sau altele) cu ce aveti sau cu cea mai buna calitate a componentelor pe care v-o permiteti si va zic eu ca o sa fiti incantati de realizare.

Link spre comentariu

Pai da, fiecare cu drumul sau, asta e si frumusetea diy-ului, ca nu ne forteaza sa mergem toti pe acelasi drum.

Eu am ales o constructie ceva mai speciala. Schema este complet balansata, cu 4 amplificatoare, fiecare canal are traful sau de 300va, doua punti si 88.000uF.

Boxele sunt niste Kef-uri R900 cumparate de noi, pretul lor de lista cred ca era la vreo 18.000 de lei. Bani de altele si mai bune n-am avut dar oricum si astea sunt top, n-am multe de reprosat. Sursa este digitala, un DAC chinezesc cu performante greu de egalat sau depasit. 

Pur si simplu in cazul meu amplificatorul a venit ca o completare fireasca a sistemului audio.

Link spre comentariu

Salutare

Voi ce izolatori folositi pentru tranzistori? Mica, siliconic, Kapton, folie poliamida?

Vad ca padul siliconic are rezistenta termica pe jumatate fata de mica, sa le folosesc pe astea siliconice? In cazul asta mai e necesara vaselina siliconica, ca am auzit ambele variante si ca da si ca nu. Teoretic daca suprafata e moale si se muleaza perfect pe suprafata tranzistorului si a radiatorului, nu mai are nevoie, nu?

Link spre comentariu
Acum 13 minute, djlove a spus:

Salutare

Voi ce izolatori folositi pentru tranzistori? Mica, siliconic, Kapton, folie poliamida?

Vad ca padul siliconic are rezistenta termica pe jumatate fata de mica, sa le folosesc pe astea siliconice? In cazul asta mai e necesara vaselina siliconica, ca am auzit ambele variante si ca da si ca nu. Teoretic daca suprafata e moale si se muleaza perfect pe suprafata tranzistorului si a radiatorului, nu mai are nevoie, nu?

La cele siliconice , nu . Cred ca am vazut cateva sute de aparate industriale , cu puteri de ordinul Kw , aveau izolatorii siliconici fara nici o vaselina . E bine de sters cu un pic de alcool , apoi se monteaza cu strangere ferma si uniforma . Functie de radiator , sunt niste " gheare " din aliaj special , la incalzire strang progresiv capsula tranzistorului fata de suprafata cu izolator . La fel de bine si fara izolator . La surub , strangerea e un pic asimetrica , mai puternica in zona gaurii .

Link spre comentariu

djlove, comparatia intre materiale se face doar pt aceeasi tensiune de izolatie (grosimile difera), nicidecum pt aceleasi grosimi.

Daca nu gasesti tabel comparativ cu astfel de date e usor sa te lasi pacalit de adevarurile partiale postate de firme ce vor sa isi vanda marfa.

Strangerea corecta se face cu bara in fata.  In extremis se poate pune o saiba mare si groasa care sa acopere 80% din corpul tz. Este  urat dar mai bine oricum decat fara. (La saiba mare se foloseste o trecere groasa sau inca o saiba intermediara pt aducerea celei mari la nivel cu corpul tz). Bara are marele avantaj ca nu mai trebuie gaura pt fiecare tz.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

O tabla sau un platband f gros pus sa apese peste capsulele tranzistorilor.

Se fixeaza cu suruburi de radiator.  De ex 3 suruburi la 6 tz.

Se numeste "bara" pt a indeplini conditia  de a nu se indoi la strangere.

Exista de cumparat  profil din Al gros de 5 sau 6mm la Praktiker, Bricolage, etc. De 10mm am din recuperari, chiar si la vanzare.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
1 oră în urmă, vijelie02 a spus:

Mica e sfanta si de departe cea mai buna. Kaptonul e cea mai proasta alegere dar cea mai comoda varianta. El se foloseste pentru a izola termic, nu pentru o conductie termica buna. Colegii care fac reballing izoleaza componentele alaturate cu kapton.

De ce spui asta, la ce aspect te referi? Eu sunt inginer si nu cred in mituri ci in cifre/valori/caracteristici...

Daca padul de silicon e de 2 ori mai conductiv termic decat mica, de ce spui ca acesta e mai buna, pe ce considerent?, ca pe cel de transfer termic sigur nu... sau poate imi scapa mie ceva?

Mica are transferul 0.8K/W si padul de silicon 0.4K/W, iar Kapton-ul 0.15K/W, , presupun ca valorile sunt corelate deja cu grosimea izolatorului, adica la mica e data valoarea pentru grosimea ei de 0.1mm, iar la silicon pentru grosimea izolatorului de 0.3mm, ca altfel nu ar avea relevanta valorile de transfer...

Bine, ca la silicon fiind moale, grosimea lui scade scade putin la strangerea tranzistorului.

@Shambala Nu putem vorbi aici de bara platbanda pentru acest amplificator, poate ai vazut cum arata cablajele noastre si modul in care se prind transzitorii pe radiator, discutia consider ca nu e constructiva in directia asta.

Link spre comentariu

Mica prezinta o anisotropie pronuntata si se foloseste si pe post de izolator termic.

Cea mai buna fixare a tranzistoarelor cu capsula plana se obtine cu clema elastica.

Eu pun tranzistoarele (neizolate) pe o bara intermediara de aluminiu sau cupru si pe aceasta o izolez cu silpad de radiator

Editat de franzm
Link spre comentariu

Da, ai dreptate djlove, mereu uit cum arata aceste cablaje.  Ramane o simpla observatie generala.

D-le franzm,  de ce este mai buna fixarea cu clema elastica decat cea cu bara plata ?  (tot la modul general, nu in cazul cablajelor acestui amplificator)

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Rezistenta termica se da pentru toate materialele la aceeasi grosime. Pentru a vedea intre 3 izolatoare care este clasamentul lor, alegi pur si simplu grosimea unui singur izolator la nimereala si pe aceea o iei drept etalon. De ex, mica stim ca are 0,8k/w la 0,1mm grosime. Consideram 0,1mm etalonul nostru. Acelasi izolator (pt TO-247) din kapton are 0,15k/w si o grosime de 0,077mm. Izolatorul de silicon are 0,4k/w cu grosimea de 0.3mm. Raportandu-ne la 0,1mm grosime, observam ca kaptonul are 0,15*0.77=0,115k/w iar siliconul 0,4*3=1,2k/w. Prin urmare, kaptonul bate la cur celelalte izolatoare, este de 7 ori mai bun ca mica si de circa 10 ori mai bun ca siliconul. Toate datele au fost luate de la izolatoarele existente la TME. Trebuie spus ca existe mici cu rezistenta termica de 0,4k/w. Cu acestea avansul kaptonului de reduce de la 7 ori la circa 3-4 ori. 

Aceste calcule sumare le-am constatat si in viata reala acum vreo 2 ani cand am facut un test cu aceste 3 materiale. In opinia mea kaptonul este de izolatorul pe care trebuie sa mergeti daca vreti nu doar o disipatie mai buna ci si o reactie mai rapida a superdiodei.

Bara plata nu apasa uniform pe toti tranzistorii si nici pe intreaga lor suprafata. Pentru a se intampla asta mai trebuie pus intre bara si tranzistori o bucata de cauciuc de macar 2mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări