daniels Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Nu ma supar, tranzistorul e lipit pe cealalta parte a placii. Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 (editat) Condensatorii ceramici SMD nu prea au ce cauta pe partea de forta, pe alimentare fata de masa. Daca nu ma insel acel format este 100-220nF/50Vcc. Pune condensatori seriosi acolo, ca sa "sunteze" electroliticul pentru ESR si mai bun. Editat Mai 21, 2022 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Marian Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 21 minutes ago, daniels said: Nu ma supar, tranzistorul e lipit pe cealalta parte a placii. Viorel are dreptate, lipitura trebuie facuta pe fata unde este traseul de forta ( de curent principal ), in cazul din poza traseul de putere este pe fata fotografiata, dar lipitura este pe fata opusa, ceea ce nu este ok, nefiind nici macar gaura umpluta cu fludor, o buna parte din curent trebuie sa treaca prin trecerea metalizata si eventual prin contactul mecanic dintre pin si interiorul gaurii, nu e ok. Stiu ca e mai dificil de lipit pe partea spre capsula, dar este necesar pentru fiabilitate. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 (editat) Acum 1 oră, DjLeco2021 a spus: Condensatorii ceramici SMD nu prea au ce cauta pe partea de forta, pe alimentare fata de masa. Daca nu ma insel acel format este 100-220nF/50Vcc. Pune condensatori seriosi acolo, ca sa "sunteze" electroliticul pentru ESR si mai bun. Am condesator ceramic de 100nF in capsula 1206 la 200V, deci exista si in capsula aia (pare 1206). Acum ce a pus omul acolo nu stiu. La TME vad ca sint si de 250V pt X7R. Editat Mai 21, 2022 de sesebe Link spre comentariu
daniels Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Multumesc pt sugestii! Am inlocuit condensatorul si am incarcat cu fludor si pe spate. Condensatorul e 1206, dar nu cunosc tensiunea pt ca i-am luat de pe forum, daca aveam 12 buc THT ii inlocuiam pe toti, asa ca l-am inlocuit doar pe cel ars ca mi-a mai dat 2 buc in plus. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Daca nu cunosti tensiunea, atunci nu ii folosesti. Daca era un montaj de 5V nu aveai nici un dubiu ca crapa, dar la 55V altul e riscul. Eu i-as inlocui pe toti chiar daca nu au crapat. Si nu as mai face nici un test cu alimentare pana nu stiu ca tensiunea lor e superioara alimentarii. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Dupa explozia primului condensator SE INLOCUIESC IMEDIAT TOTI. Asculta-l pe Mircea. Daca erau la 200-250V nu pocnea. Nu mai alimenta montajul pana nu ii schimbi. Data viitoare consecintele pot fi MULT mai grave. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Desi sunt de acord cu inlocuirea lor a tuturor ca masura preventiva ( de 100V sunt deajuns daca ramurile sunt la 55 ), totusi eu unul nu sunt convins ca din cauza depasirii cu nici 10V a tensiunii lor ( presupunand ca erau de 50 ). Am masurat personal curentul de fuga la MLCC-uri SMD din astea aproape de tensiunea lor si putin peste, la mai multe exemplare, rezultatele au fost niste curenti prea mici sa merite mentionati. Cauza mult mai probabila este alta, si e una mecanica. In poza vad ca sunt lipiti aproape direct de pinii electroliticilor, ceea ce e o problema, electroliticii sunt componente mari, pot vibra, pinii lor se pot misca suficient incat sa creeze mici fisuri mecanice interne in condensatorii SMD, si cand asta se intampla se lasa cu fum deoarece se produc scurtcircuite interne intre straturi. Cu problema asta s-au confruntat RD-Tech la regulatoarele lor digitale din gama DPS, aveau pe iesire un SMD ceramic chiar intre pinii conectorului, intre timp au rezolvat. Link spre comentariu
daniels Postat Mai 21, 2022 Partajează Postat Mai 21, 2022 Nu mai fac nimic. Am sa iau niste THT-uri. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 12, 2022 Partajează Postat Iunie 12, 2022 Am facut inlocuirile. Daca tot m-am apucat de inlocuit se justifica inlocuirea rezistentelor din emitor cu altele de 0.33 ohmi? Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 12, 2022 Partajează Postat Iunie 12, 2022 Sunt de 0.22R si vrei sa pui de 0.33R? Nu stiu daca merita efortul sa le schimbi, merge bine cu oricare dintre ele, doar curentul la scurt se limiteaza mai jos cu 0.33R. Situatie cam rara in exploatare. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 12, 2022 Partajează Postat Iunie 12, 2022 (editat) Sunt de 0.22. Ma gandeam ca micsorez un pic stresul termic. La cei 26mV pe rezistenta din emitor nu renunt, ca nu ma lasa piticii. Editat Iunie 12, 2022 de daniels Link spre comentariu
Mircea Postat Iunie 12, 2022 Partajează Postat Iunie 12, 2022 Asa cum am zis, stresul e in regim de avarie doar, oare mai conteaza? Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2022 Partajează Postat Iunie 13, 2022 Da, poti sa pui 0,33ohm linistit. Ar fi de ajutor daca ai pune schema exacta dupa care ai lucrat. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 13, 2022 Partajează Postat Iunie 13, 2022 (editat) Modificarile fata de schema originala sunt: Trz finali 5200/1943 Trz prefinali MJE15032/15033 Editat Iunie 13, 2022 de daniels Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum