Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator SARA 2016 detalii despre constructie

vlad228

Postări Recomandate

Condensatorii ceramici SMD nu prea au ce cauta pe partea de forta, pe alimentare fata de masa. Daca nu ma insel acel format este 100-220nF/50Vcc.

Pune condensatori seriosi acolo, ca sa "sunteze" electroliticul pentru ESR si mai bun.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
21 minutes ago, daniels said:

Nu ma supar, tranzistorul e lipit pe cealalta parte a placii.

Viorel are dreptate, lipitura trebuie facuta pe fata unde este traseul de forta ( de curent principal ), in cazul din poza traseul de putere este pe fata fotografiata, dar lipitura este pe fata opusa, ceea ce nu este ok, nefiind nici macar gaura umpluta cu fludor, o buna parte din curent trebuie sa treaca prin trecerea metalizata si eventual prin contactul mecanic dintre pin si interiorul gaurii, nu e ok. 

Stiu ca e mai dificil de lipit pe partea spre capsula, dar este necesar pentru fiabilitate. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, DjLeco2021 a spus:

Condensatorii ceramici SMD nu prea au ce cauta pe partea de forta, pe alimentare fata de masa. Daca nu ma insel acel format este 100-220nF/50Vcc.

Pune condensatori seriosi acolo, ca sa "sunteze" electroliticul pentru ESR si mai bun.

Am condesator ceramic de 100nF in capsula 1206 la 200V, deci exista si in capsula aia (pare 1206).

Acum ce a pus omul acolo nu stiu. La TME vad ca sint si de 250V pt X7R.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Multumesc pt sugestii!

Am inlocuit condensatorul si am incarcat cu fludor si pe spate.

20220521-162137.jpg

Condensatorul e 1206, dar nu cunosc tensiunea pt ca i-am luat de pe forum, daca aveam 12 buc THT ii inlocuiam pe toti, asa ca l-am inlocuit doar pe cel ars ca mi-a mai dat 2 buc in plus.

Link spre comentariu

Daca nu cunosti tensiunea, atunci nu ii folosesti. Daca era un montaj de 5V nu aveai nici un dubiu ca crapa, dar la 55V altul e riscul. Eu i-as inlocui pe toti chiar daca nu au crapat. Si nu as mai face nici un test cu alimentare pana nu stiu ca tensiunea lor e superioara alimentarii. 

Link spre comentariu

Dupa explozia primului condensator SE INLOCUIESC IMEDIAT TOTI.

Asculta-l pe Mircea.

Daca erau la 200-250V nu pocnea.

Nu mai alimenta montajul pana nu ii schimbi. Data viitoare consecintele pot fi MULT mai grave.

Link spre comentariu

Desi sunt de acord cu inlocuirea lor a tuturor ca masura preventiva ( de 100V sunt deajuns daca ramurile sunt la 55 ), totusi eu unul nu sunt convins ca din cauza depasirii cu nici 10V a tensiunii lor ( presupunand ca erau de 50 ).

Am masurat personal curentul de fuga la MLCC-uri SMD din astea aproape de tensiunea lor si putin peste, la mai multe exemplare, rezultatele au fost niste curenti prea mici sa merite mentionati. 

Cauza mult mai probabila este alta, si e una mecanica.

In poza vad ca sunt lipiti aproape direct de pinii electroliticilor, ceea ce e o problema, electroliticii sunt componente mari, pot vibra, pinii lor se pot misca suficient incat sa creeze mici fisuri mecanice interne in condensatorii SMD, si cand asta se intampla se lasa cu fum deoarece se produc scurtcircuite interne intre straturi.

Cu problema asta s-au confruntat RD-Tech la regulatoarele lor digitale din gama DPS, aveau pe iesire un SMD ceramic chiar intre pinii conectorului, intre timp au rezolvat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sunt de 0.22R si vrei sa pui de 0.33R? Nu stiu daca merita efortul sa le schimbi, merge bine cu oricare dintre ele, doar curentul la scurt se limiteaza mai jos cu 0.33R. Situatie cam rara in exploatare. 

Link spre comentariu

Sunt de 0.22. Ma gandeam ca micsorez un pic stresul termic. La cei 26mV pe rezistenta din emitor nu renunt, ca nu ma lasa piticii.

Editat de daniels
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări