Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

indicator de tensiune

Vizitator gigimarga

Postări Recomandate

Vizitator gigimarga

buna ziua,exista o schema simpla pentru un montaj care sa stinga/aprinda un LED daca tensiunea intr-un anumit punct al unui alt montaj este in afara unui anumit interval (respectiv 4.5-5V)?mai mult, exista un montaj asemenator care sa verifice daca tensiunea intr-un punct este aproximativ jumatate din tensiunea de alimentare?multumesc mult!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

2

• Dr.L

2

• cirip

1

Top autori în acest subiect

Vizitator gigimarga

Da. Se cheama comparator cu fereastra. O posibila schema gasesti in foaia de catalog a circuitului LM339 http://cache.national.com/ds/LM/LM139.pdf la pagina 12, in partea de jos, "limit comparator".Cirip

multam mult de raspuns...chit ca nu am inteles mare lucru, dar o sa mai studiez schema.la prima veder nu prea cred ca am cum sa o folosesc deoarece trebuie alimentare la 12V, iar eu am doar 9V in montaj (vreau sa verific daca tensiunea din colectorul celui de-al doilea tranzistor dintr-un fuzz face este aproximativ 5V). numai bine
Link spre comentariu

la prima veder nu prea cred ca am cum sa o folosesc deoarece trebuie alimentare la 12V, iar eu am doar 9V in montaj (vreau sa verific daca tensiunea din colectorul celui de-al doilea tranzistor dintr-un fuzz face este aproximativ 5V).

ala e un exemplu, alimentarea posibila este intre +2 si +36V (pagina 1 dreapta sus), dar la ce vrei tu merge montajul foarte bine la 9V...

vezi si exemplul de la http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Comparators.html :yawinkle:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator gigimarga

multumesc mult de raspuns...eu nu sunt prea meserias in domeniu (imi fac doar niste efecte pentru chitara cam ca papagalul - adica am pcb-ul facut si doar lipesc piesele pe...maxim mai fac niste modificari simple de genul reglat bias-ul unor tranzistori/schimbat diodele de clipping din Si<->Ge<->LED, etc.).din acest motiv schema ma baga lejer in ceatza:1. ce valori ar trebui sa aiba R1,R2 si R3 daca eu alimentez la V+=9V si vreau ca LED-ul sa se aprinda cand tensiune de intrare este in intervalul 4.5-5V?2. RV este un semireglabil...cum ii calculez valoarea?3. RL cum se calculeaza?4. tensiunea de iesire cum se calculeaza?multumesc mult si numai bine!

Link spre comentariu

uite un mod de calcul, pentru R1, R2 si R3in loc de RL pui un LED inseriat cu o rezistenta de 1kintrarea care era desenata la cursorul semireglabilului Rv il duci la locul unde masori tensiunea, dar sa nu uita sa aiba masa comuna cu montajul tau ... ca sa aiba ce compara... tensiunea de iesire, care este ori 0V ori +9V (teoretic)

Link spre comentariu
Vizitator gigimarga

wooow...multumesc mult pentru amabilitate...extraordinara explicatia...si chiar am inteles-o...traiasca amintirile din fizica de clasa a xi-a (acum 15 ani...).presupun ca I=1mA este consumul LED-ului nu?si acum o intrebare si mai grea: am vazut ca exista niste LED-uri bicolore...as putea sa adaptez montajul acesta astfel incat LED-ul sa aiba culoarea rosie cand tensiunea nu este in intervalul respectiv si, respectiv, sa aiba culoarea verde atunci cand tensiunea este in interval?multumesc mult si numai bine!

Link spre comentariu

R1=R2=R3=10kprimul led se aprinde cand op-amp da 0v,iar celalalt sta stinscand op-amp da 9v,al doilea se aprinde iar primul se stingedin pacate am desenat cu bara de + jos,iar cea de - sus(la inceput am facut cu trz npn-dar ledurile bicolore,cu 3 picioare,au minis-ul comun)pt ledul rosu pui rez de 1,2k iar pt cel verde de 1k(ca sa aiba cam aceeasi intensitate)in caz ca folosesti aceasta schema,la iesirea op-amp pui o rez spre +,rl cum e indicata in calule(apare si in schema mea)dar sa stii,ca daca folosesti o baterie de 9v(de telecomanda),se va consuma cam rapid,tinand cont ca un led trage 10-15mA,iar unul dintre ele este mereu aprins

I=1mA

este curentul prin R1,R2 si R3(din schema cu op-amp),pt generarea tensiunilor de referinta
Link spre comentariu
Vizitator gigimarga

R1=R2=R3=10kprimul led se aprinde cand op-amp da 0v,iar celalalt sta stinscand op-amp da 9v,al doilea se aprinde iar primul se stingedin pacate am desenat cu bara de + jos,iar cea de - sus(la inceput am facut cu trz npn-dar ledurile bicolore,cu 3 picioare,au minis-ul comun)pt ledul rosu pui rez de 1,2k iar pt cel verde de 1k(ca sa aiba cam aceeasi intensitate)in caz ca folosesti aceasta schema,la iesirea op-amp pui o rez spre +,rl cum e indicata in calule(apare si in schema mea)dar sa stii,ca daca folosesti o baterie de 9v(de telecomanda),se va consuma cam rapid,tinand cont ca un led trage 10-15mA,iar unul dintre ele este mereu aprins

I=1mA

este curentul prin R1,R2 si R3(din schema cu op-amp),pt generarea tensiunilor de referinta
multumesc mult...este sublima schema (curentul nu este o problema ca oricum alimentez efectul dintr-un alimentator).tinand cont ca efectul este cu tranzistori npn, deci cu "-" la masa, este o problema faptul ca o sa alimentez montajul din aceiasi sursa ca si efectul?tranzistoarele din schema de care sunt...merg niste 2N2904?numai bine,radu
Link spre comentariu

nu apare nici o problema daca pui toate montajele de la aceeasi sursa-si montajul meu este cu - la masa,doar ca e desenat pe dosda,trz tau merge fb(eu de ex,caut din stiva de tranzistori,si pe primii 3 pnp care-i gasesc,p-aia-i pun)

Link spre comentariu
Vizitator gigimarga

nu apare nici o problema daca pui toate montajele de la aceeasi sursa-si montajul meu este cu - la masa,doar ca e desenat pe dosda,trz tau merge fb(eu de ex,caut din stiva de tranzistori,si pe primii 3 pnp care-i gasesc,p-aia-i pun)

multumesc mult pentru tot!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări