Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 CITAT: Clasa A nu poate exista decat daca un semnal sinusoidal este condus continuu intr-un un ciclu de 360 de grade La semnal mic un PP cu un curent mare de repaus arata ca ambele tranzistoare conduc 360grd. Cu cresterea semnalului se ajunge la limita de putin peste 180grd fiecare. Aceasta este specific tuturor amplif. PP clasa AB? !! VM1 este VERDE mereu iar VM3 ALBASTRU!! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Clasa AB nu se regleaza cu un curent mare de repaus pentru ca fara semnal pe intrare incalzesti degeaba radiatoarele. Clasa AB este facuta pentru putere nu pentru audiofilie. Normal ca la un amplificator de clasa AB daca ii cresti curentul de repaus ai pentru primii Wati clasa A. Chiar gasesti specificat in prospectul multor amplificatoare mai scumpe : primii x W in clasa A si apoi clasa AB. La tuburi tot asa este, primii mW (sau poate 1W -2W) sunt in clasa A si apoi treci in clasa AB. Curentul de repaus la Clasa AB se regleaza astfel incat sa nu ai distorsiuni de crossover: La silicoane sunt scheme "speciale" pentru clasa A care nu suna la fel cu un amplificator de clasa AB la care i-ai marit curentul de repaus. Link spre comentariu
gg101 Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Acum 47 minute, miticamy a spus: La semnal mic un PP cu un curent mare de repaus arata ca ambele tranzistoare conduc 360grd. Conduc 360 de grade , intr-adevar . Dar nu intr-un mod continuu.Indiferent de curent intreruperea tot exista pt ca tocmai asta este si idea pt a creste randamentul spectaculos in modul de operare (sau configuratia) Push Pull , prin distributia fiecarei 1/2 din ciclu (semi alternanta) pe cate un element activ. Asa se face ca pt o putere disipata de 12.5 Watt pe tub se pot obtine 50 Watt in Push Pull cu 2 elemente active. Odata este dublarea randamentului pe element activ, tratand doar cate 1/2 ciclu.Si se mai dubleaza inca odata pt ca sunt 2 elemente active pt modul de operare in contra timp(Push Pul) . Este o chestiune de principiu . Acum, cat este fiecare de priceput sa reduca efectul de crossover este alta discutie . Dupa cum a spus si Adrian_Pic fenomenul este comun atat pt semiconductori cat si pt tuburi . Editat Iunie 27, 2019 de gg101 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Acum 1 oră, adrian_pic a spus: Curentul de repaus la Clasa AB se regleaza astfel incat sa nu ai distorsiuni de crossover: La silicoane sunt scheme "speciale" pentru clasa A care nu suna la fel cu un amplificator de clasa AB la care i-ai marit curentul de repaus. Si THD-ul de unde il reglezi ? Editat Iunie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Din imperecherea tuburilor. (aici suntem la sectiunea de lampi) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Acum 1 oră, adrian_pic a spus: Din imperecherea tuburilor. (aici suntem la sectiunea de lampi) Exact, la sectiunea lampi suntem. Observ ca nu stii exact cum se regleaza corect un amplificator PP, in cazul de fata, dar iti dai cu presupusul. Daca nu stii cum se face, mai bine iti vezi de treaba ta, nu ii mai induce in eroare si pe altii. Din reglajele de bias si eventual simetrie, se cauta obtinerea puterii maxime de iesire si amortizarea armonicii a doua, atat cat se poate. Cine nu are analizor de spectru poate utiliza un analizor de distorsiuni si un voltmetru capabil sa masoare corect 1khz. Exact cum procedeaza @viobio. In momentul in care tuburile sunt balansate perfect dispar distorsiunile de crossover si K2, armonica a doua, se reduce semnificativ. Degeaba ai tuburi "imperecheate" daca traful de iesire nu este balansat, adica sectiunile primare nu sunt identice ca Rdc si impedante. Tot de asta pe reglajele de bias se pun semireglabili multitura, deoarece punctul in care reglajul final este ok e greu de gasit cu semireglabile normale. Sa nu crezi ca oricine poate regla corect un PP, fara aparate dedicate si ceva experienta. Cine o face dupa ureche si info de pe net, este doar amator. LE. @maresaldeflota, daca nu o termini cu dislike_urile alea, te trimit la...origini. LE_2..valabil si pentru @mishulink Voi cred ca nu aveti ..toate tiglele pe casa..mai da omu' unu doua dislike_uri..dar nu 41 in 5 zile. Editat Iunie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Neavand lampi va mai stresez cu MOS-uri. Este foarte evidenta importanta unui curent maricel de repaus Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Acum 3 ore, der_doktor a spus: Observ ca nu stii exact cum se regleaza corect un amplificator PP, in cazul de fata, dar iti dai cu presupusul. Daca nu stii cum se face, mai bine iti vezi de treaba ta, nu ii mai induce in eroare si pe altii. Din reglajele de bias si eventual simetrie, se cauta obtinerea puterii maxime de iesire si amortizarea armonicii a doua, atat cat se poate. Cine nu are analizor de spectru poate utiliza un analizor de distorsiuni si un voltmetru capabil sa masoare corect 1khz. Exact cum procedeaza @viobio. In momentul in care tuburile sunt balansate perfect dispar distorsiunile de crossover si K2, armonica a doua, se reduce semnificativ. Degeaba ai tuburi "imperecheate" daca traful de iesire nu este balansat, adica sectiunile primare nu sunt identice ca Rdc si impedante. Tot de asta pe reglajele de bias se pun semireglabili multitura, deoarece punctul in care reglajul final este ok e greu de gasit cu semireglabile normale. Sa nu crezi ca oricine poate regla corect un PP, fara aparate dedicate si ceva experienta. Cine o face dupa ureche si info de pe net, este doar amator. Tu crezi ca daca invarti un semireglabil pentru a regla bias-ul chiar intelegi fenomenul? Dupa tine daca iei doua tuburi desperecheate (sa zicem unul nou si unul cu uzura de 65%) poti sa "balansezi" traful de iesire. Sa stii ca exista trafuri care au primarele identice (bobinate in galeti sau cele toroidale). Tu procedezi asa: - reglezi curentul de repaus modificand negativarea in grila tuburilor finale. daca ai timp mai bagi 1W si mai reglezi biasul, daca nu ... pasul urmator - bagi apoi semnal ca sa ajungi cu puterea pe iesire aproape de maxim, si incepi din nou sa reglezi biasul. Obtii pentru acest semnal de intrare distorsiuni cat mai mici si crezi ca ai facut cacatul praf. Daca faci asta la un amplificator cu 300B, da, n-am ce comenta (300B este o lampa liniara) Acum sa-ti explic ceea ce tu nu stii: lampile nu sunt liniare si daca tu le modifici tensiunea de negativare ele nu vor mai amplifica la fel. Cred ca esti de acord cu asta. Daca tu le "reglezi" la Pmax pentru distorsiuni minime atunci la 5W ele nu vor mai fi "reglate". Poti sa testezi asta si ai sa ramai interzis. (daca prinzi un amplificator cu pentode sau tetrode si care sa nu fie conectate in conexiune pseudotrioda te lamuresti cel mai bine). Uita-te pe orice grafic curent / tensiune al unui tub (exclus 300B) si ai sa vezi ca daca tensiunea de grila scade cu acelasi pas curentul nu scade cu acelasi pas adica amplificarea scade. Tu cand "reglezi" bias-ul te duci cu tubul mai slab spre partea stanga a graficului ca sa cresti curentul marind tensiunea de grila(daca era -25 o faci -23). Cum nu merge si capra si varza, daca cresti curentul => scade tensiunea in anod. Deci ajungi iar la dezechilibru. Deci te cam invarti in cerc. Daca relgezi la P mic ai distorsiuni mai mari la Pmax si invers. Insa din doua se alege reglarea la Pmax ca multi e frustrati si trebuie sa arate la concurenta "ce amplificator jmecher am eu". De aceea ti-am zis ca "reglajul distorsiunilor" se face "din imperecherea lampilor". Ca sa amplific un pic sa vezi ce vreau sa zic, iti spun ca daca ai doua lampi, una uzata si una noua in veci si in pururi n-ai sa reglezi ("balansezi") tu amplificatorul. (poti sa invarti o zi intreaga la semireglabilii multitura). Desi in repaus poti sa reglezi fara probleme acelasi curent prin ambele tuburi. Eu ca inginer stiu ca daca intr-o ecuatie intra un parametru, nu-l pot exclude! In ecuatia distorsiunilor minime unul din parametrii este: tuburi imperecheate. P.S. Atentie, nu sunt adeptul imperecherii lampilor din cauza pretului exorbitant cerut pentru aceasta operatiune! P.S2. Dupa ce "reglezi" tu la Pmax amplificatorul, baga apoi un sinus de 20Hz si vezi daca mai este perfect sinus. (ca tot ai "balansat" tu traful pentru distorsiuni minime la 1kHz). Daca prinzi si trafuri de iesire toroidale o sa vezi ca te "bazaie" Editat Iunie 27, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
moldyecc88 Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Unii cer pe imperechere intre 3 si 8 euro ,dar in multe locuri oficiale sunt tuburi gata imperecheate dublu,quad octa....fara plata in plus . Am citit o statistica : pt a gasi 2 la fel este nevoie in medie de 12 buc Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) user Valderama,inca astept calculul trafului de iesire,ca nu am vazut nimic de la dumneata! Am vazut doar limbaj de lemn,alambicat de genul: "Cfg.PP clasa combinată AB (AB1-AB2) B... " (n.r. combinata cu ce sau cu cine? )...sau "curentul anodic de mers în repaus( a mai zis unu' ca iarna nu e ca vara)..... " .Daca dumneata nu ai nicio problema cu exprimarea asta,ma intreb eu ce inteleg cei neinitiati in tuburi... Editat Iunie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Pentru configurația push-pull când există o oarecare dispersie de parametri tuburi finale( S diferită , mA/V ...) după reglajul ia_0 pentru eliminarea prepolarizări magnetice DC miez OT este bine să avem posibilitatea reglări amplitudini de atac gc, un balans în atac grile de comandă tuburi finale.Cu alte cuvinte dacă tuburile finale nu sunt împerecheate static și dinamic (matched pair, platinum matched) amplitudinile de atac gc chiar nu trebuie să fie riguros egale (tubul final cu panta mai mică necesită o amplitudine mai mare de atac gc pentru aceeași variație curent anodic) . Reglajul thd se face preferabil în buclă deschisă până se atinge un thd minim la puterea nominală după care se închide bucla de reacție negativă. (evident sensibilități la intrare diferite buclă închisă vs buclă deschisă) În simularea unui etaj PP de regulă nu se ține cont de dispersia parametrilor (tuburile finale au același model în simulare "platinum matched"). Exemplu, urmăriți mai jos în tabel mutual conductance <mA/V> http://www.tubes.ru/techinfo/HiFiAudio/6p3s.html Un exemplu concret reglajul 100Ω aduce în echilibru curenții ia_0 EL34(balans ia_0) cu reglajul 100kΩ se obține thd minim. (reglajul 250Ω stabilește ia_0). Simplu, static se balansează ia_0 din reglajul 100Ω, dinamic se aduce thd la valoarea minimă din reglajul 100kΩ. LE ca și paranteză , inutil pun "șapte" surse de curent în catod LTP dacă folosesc tuburi finale cu o oarecare dispersie parametri.Un simplu semi-reglabil POATE rezolva problema THD chiar dacă tuburile finale au o oarecare dispersie parametri (clar, nu rămân pe veci platinum matched) Editat Iunie 27, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
moldyecc88 Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 https://www.ebay.de/itm/Bausatz-fur-Auto-Bias-2Ch-f-6c33-KT88-Rohrenverstarker-etc/163614744619?hash=item261832e02b:g:es0AAOSwRQlXdRxb La nemti e la moda modulul auto bias ,odata raglat se autoregleaza in functie de uzura tuburilor ,asigura maximum de viata pt ele .sunt pt 2 si 4 finale Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 Iar ați inceput cu tuburi împerecheate și deocheata . Să imi explice cineva de ce la amplificatorul Jadis s-a dus dracu G2 la un EL34 de pe un canal , pe celălalt canal un EL34 avea un consum imens pe anod , consum care a ars siguranța din catod , cele 4 tuburi fuseseră quad , un quad SED Svetlana , să nu spuneți că si astea sunt proaste . După savantele teorii cu tuburi perechi ar fi trebuit să se bubuie toate în același fel si in același timp . Acum fără supărare , pe unii vă omoară teoriile citite zilnic dar practica vă îngroapă definitiv , adică nu ati avut macar curiozitatea să vedeți cum fug caracteristicile tuburilor in timp , știu că unii mă considerați arogant sau scandalagiu , numai că mi-au trecut prin mâna sute de tuburi finale , am spus asta de n ori NU SE UZEAZĂ UNIFORM IN TIMP ! CHIAR DACĂ INITIAL AU FOST PERECHI , împerecheate după Ia si S . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) 1 oră în urmă, moldyecc88 a spus: https://www.ebay.de/itm/Bausatz-fur-Auto-Bias-2Ch-f-6c33-KT88-Rohrenverstarker-etc/163614744619?hash=item261832e02b:g:es0AAOSwRQlXdRxb La nemti e la moda modulul auto bias ,odata raglat se autoregleaza in functie de uzura tuburilor ,asigura maximum de viata pt ele .sunt pt 2 si 4 finale Dacă se uzează catodul , si nu mai emite electroni , ce mai reglează montajul ăla ? Scade tensiunea de negativare pe tubul cu catodul muci , o scade degeaba ..... dacă catodul este varză nici Dumnezeu nu mai trimite electroni către anod . Dacă plăcuța aia este cu PIC sau ATMEGA .....este calea spre dezastru după un timp , adică lasă tuburile finale fără negativare , cînd il apucă dracii pe PIC sau ATMEGA .Am mai spus in trecut că am modificat citeva amplificatoare ucise de acele servobiasuri . Editat Iunie 27, 2019 de viobio Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 27, 2019 Partajează Postat Iunie 27, 2019 (editat) Acum 20 minute, Faust2018 a spus: am spus asta de n ori NU SE UZEAZĂ UNIFORM IN TIMP ! CHIAR DACĂ INITIAL AU FOST PERECHI , împerecheate după Ia si S . Pai n-am vazut pe nimeni sa contrazica afirmatia asta. Nu ai cum sa contrazici un adevar! 1 oră în urmă, valderama a spus: Un exemplu concret reglajul 100Ω aduce în echilibru curenții ia_0 EL34(balans ia_0) cu reglajul 100kΩ se obține thd minim. (reglajul 250Ω stabilește ia_0). FAINA SCHEMA! Intra in ecuatie si capra si varza si lupul! Asta da inginerie! Editat Iunie 27, 2019 de adrian_pic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum