Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pagina pentru neinitiati

Vizitator

Postări Recomandate

Am deschis topicul pt ca am intervenit la problema cu lipsa sarcinii (sau sarcina foarte mica) unde am spus din burta ca la SE este o problema deoarece pt mine semana cu o sursa FLYBACK. Cautand diferite scheme cu lampi am vazut ca si la SE si la PP curentul este apropiat eu crezand ca este ca la tranzistoare fara traf, adica la PP curentul de repaus sa fie nesemnificativ fata de curentul max prin sarcina. Simuland cu MOS-uri am vazut ca difera de trafuri retea si SMPS. Nu stiu sa lucrez cu lampi in simulatoare asa ca am crezut ca imi explica cineva ca unui elev de liceu de ce in PP este nevoie de asa curent mare. Pana la urma o sa-l rog pe dl. Sabac sa ma ajute cu simularea cu lampi si poate aflu singur.

As fi curios sa puna cineva si o schema clara de clasa B cu lampi, cu G. nu am gasit ceva multumitor.

Link spre comentariu

Un articol explicativ chiar pentru neinitiati,daca aveti rabdare si cunostinte de limba engleza.Nu stiu de ce se aprind iarasi discutiile,pana la urma fiecare a invatat scoala pana la un anumit nivel  si sunt sigur ca stie toata lumea ce spune ,tehnic vorbind,insa diferentele le face modul de a fi facut inteles.Asadar la nivelul de neinitiati cateva vorbe ar lamuri treaba cine doreste sa "sape" mai adanc,poate gasi documentatie destula pe net sau sa gaseasca carti pentru stiudiu,ca de scoala nu mai poate fi vorba, pentru unii ar fi chiar prea tarziu:

"What is Class A, B, AB, ultralinear, etc?
1. Class A means that the power tube conducts the same amount of current all the time, whether idling or producing full power. Class A is very inefficient with electricity but usually gives very low distortion.

There are single-ended class-A, or SE, amplifiers. They use one or more tubes in parallel, which are all in phase with each other. This is commonly used in smaller guitar amps and in exotic high-end amplifiers. Many audiophiles prefer the SE amplifier, even though it has relatively high levels of even-order distortion. Most 300B high-end amplifiers are SE. Negative feedback, which can be used to decrease the distortion of an amplifier, is felt by some people to sound inferior. Most SE amps have no feedback.

Push-pull class-A amplifiers also exist--they use two, four or more tubes (always in pairs) which are driven in opposite phase to each other. This cancels out the even-order distortion and gives very clean sound. An example of a class-A push-pull amplifier is the Vox AC-30 guitar amp. Push-pull Class A operation usually involves low plate voltages and high plate currents, compared to Class AB operation below. The high currents might tend to wear out the tube cathodes faster than in an AB amplifier.

There are two kinds of class-A operation, which can apply to single-ended or push-pull.
--Class A1 means that the grid voltage is always more negative than the cathode voltage. This gives the greatest possible linearity and is used with triodes such as the SV300B, and with audio beam tetrodes and pentodes. --Class A2 means that the grid is driven MORE POSITIVE than the cathode for part or all of the waveform. This means the grid will draw current from the cathode and heat up. A2 is not often used with beam tetrodes, pentodes or triodes like the SV300B, especially in audio. Usually a class-A2 amplifier will use tubes with special rugged grids, such as the SV811 and SV572 series of triodes. Class A2 also requires a special driver circuit, that can supply power to the grid.
2. Class AB applies only to push-pull amplifiers. It means that when one tube's grid is driven until its plate current cuts off (stops) completely, the other tube takes over and handles the power output. This gives greater efficiency than Class A. It also results in increased distortion, unless the amplifier is carefully designed and uses some negative feedback. There are class-AB1 and class-AB2 amplifiers; the differences are the same as were explained above--the tube's grids are not (AB1) or are (AB2) driven positive.
3. Class B applies only to push-pull amplifiers in audio; it SOMETIMES applies to RF power amplifiers with one tube. It is like Class AB, except that the tubes idle at or near zero current. This gives even greater efficiency than Class A or AB. It also results in increased distortion, unless the amplifier is carefully designed and uses some negative feedback. If careful design is not undertaken, the result may be crossover distortion, which appears at the midpoint of the output waveform and
has very bad-sounding effects in audio. Most solid-state audio amplifiers use class B, because the transistors undergo less heat stress when idling.
4. Ultralinear operation was invented by David Hafler and Herbert Keroes in 1951. It uses only beam tetrodes or pentodes, and special taps on the output transformer. The taps connect to the screen grids of the tubes, causing the screens to be driven with part of the output signal. This lowers distortion considerably. It is usually seen only in hi-fi amplifiers that use power tubes such as the SV6L6GC, SV6550C, EL84 or EL34."

Link spre comentariu
Acum 49 minute, miticamy a spus:

As fi curios sa puna cineva si o schema clara de clasa B cu lampi, cu G. nu am gasit ceva multumitor.

O schema simpla :

Modulator.gif

classes-f4.gif

Citat

The Class B amplifier is substantially biased to cut-off of plate current when no input signal voltage is applied so that plate current flows essentially over one-half the input voltage cycle. The operating angle of plate current flow is essentially 180 degrees. The Class B amplifier is almost always driven with a signal to the extent that grid current flows. Class B push-pull amplifiers are the most efficient tube type audio amplifiers. Full-signal plate-circuit efficiencies of 60% to 70% are readily available. Class B push-pull amplifiers must be carefully designed to minimize the crossover distortion as plate current flow switches from one tube to the other in the push-pull pair during the positive and negative cycles of the input signal. The most notable Class B guitar amplifiers are those made by Music Man. These employed a cathode driven circuit using driver transistors to provide the signal to the output tubes. These amplifiers have an output of 75 watts with two output tubes and 150 watts with four output tubes, where a Class AB amplifier would be rated at 50 watts for two output tubes and 100 watts when using the same type of tubes.

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 51 minute, miticamy a spus:

Am deschis topicul pt ca am intervenit la problema cu lipsa sarcinii (sau sarcina foarte mica) unde am spus din burta ca la SE este o problema deoarece pt mine semana cu o sursa FLYBACK. Cautand diferite scheme cu lampi am vazut ca si la SE si la PP curentul este apropiat eu crezand ca este ca la tranzistoare fara traf, adica la PP curentul de repaus sa fie nesemnificativ fata de curentul max prin sarcina. Simuland cu MOS-uri am vazut ca difera de trafuri retea si SMPS. Nu stiu sa lucrez cu lampi in simulatoare asa ca am crezut ca imi explica cineva ca unui elev de liceu de ce in PP este nevoie de asa curent mare. Pana la urma o sa-l rog pe dl. Sabac sa ma ajute cu simularea cu lampi si poate aflu singur.

Clasă B , schema si datele tubului .

Zilele acestea lucrez la depanarea + uograde Jadis Orchestra Reference , are Ua 500V , Ia0 18..20mA , adică anodică mare curent de repaos mic .

Clasele B lucrează pe Raa mare , peste 6k 

dynacord-eminent-2-amplifier-schematic_0t.jpg

EL34 (2)_1t.jpg

Editat de viobio
Link spre comentariu

Un grafic compus pentru un PP in clasa B ,curent de mers in gol 25.5mA,daca mergem mult sub 20mA si la Ua=450V vom avea probleme cu distorsiunile de racordare,abservati randamentul foarte bun al etajului final in PP clasa B:

KT120 PP GRAFIC.png

Link spre comentariu

Ce unghi de conducție tub 807 estimați din imagine ?(apare scris negru pe alb în imagine Valve Cutoff, conducție întreruptă tub)

classes-f4.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Faust2018 a spus:

Clasele B lucrează pe Raa mare , peste 6k

Pentru un etaj final PP clasa-A dat  cu o alimentare dată (menținem tensiunea de alimentare etaj final Ua) ce trebuie să modific astfel încât să trec etajul final în clasa B ?(evident micșorăm curentul ia_0/tub).

Măresc sau micșorez sarcina anod-anod Raa ? ca să ajung în clasa B cu etajul final, să cresc eficiența la anozi.

(poate răspunde oricine)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu MOS-uri (le-am comandat si in porti si in surse) daca nu am curent mare de mers in gol nu vor nici de ale naibii sa dea putere.

25iunddd.jpg

25iuneee.jpg

EDIT:  si cu 10R sarcina:

25iunggg.jpg

25iunhhh.jpg

EDIT2:  la semnal mic ambele MOS-uri conduc 360 grd iar de la o anumita intrare incep sa aibe si timpi cu curent zero:

25iunjjj.jpg

25iuniii.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 1 minut, marius_amp a spus:

Un nou episod de scandal marca user gedd (banat), actual user GM70. :)

Intotdeauna cand reapare incepe scandalul.   :somn:

De ce a trebuit gedd sau  GM70 sa fie banat, mie intodeauna  interventile lui m-i sau parut corecte chiar daca a deranjat pe unii  nepregatiti sa auda ce nu le convine, asta este , adevarul absolut poate fi uneori in offside...

Link spre comentariu
Acum 7 ore, GM70 a spus:

@adrian_pic alegerea tensiunii e simpla,scrie in carte,se vede unde este tubul "cel mai liniar"....uite unde an scris in pagina 3 despre cum aleg tensiunea Ua0.....citeste mai cu atentie

Nu e vorba de niciun scandal aici...am cerut sa se prezinte teoria de la care plecam cand construim amplificatoare..te rog si pe dumneata marius_amp sa prezinti un calcul de traf,cum se stabileste un PSF,clase de functionare etc...hai,te rog,ai cuvantul....Ca tot vorbim de "conductii"...spune te rog cum "determinam tubul sa "aiva conductie 180 grade,90grade etc"...cum ii determinam "conductia"? Care e parametrul ala misterios de care se feresc toti?spune te rog domnule @marius_amp,cum?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 48 minute, miticamy a spus:

Cu MOS-uri (le-am comandat si in porti si in surse) daca nu am curent mare de mers in gol nu vor nici de ale naibii sa dea putere.

Din polarizarea portii si amplitudinea semnalului de la intrare poti simula toate clasele de functionare. De ex. cu poarta 0V si semnal 5V simulezi clasa C, tranzistorul se deschide pe la 3V (2-4V cf. datasheet). Cu semnal mic poti simula doar clasa A. Cei 5V sa fie varf, nu rms.

Link spre comentariu

Da, în clasa combinată AB pentru un semnal cu amplitudine mică la intrare IRF710 funcționează în A conducție 360°.

După un prag al amplitudini la intrare se intră în AB IRF710 conducție < 360°.

0_unhgi de conductie 25iuniii.jpg SURSA

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, popa marius a spus:

De ce a trebuit gedd sau  GM70 sa fie banat, mie intodeauna  interventile lui m-i sau parut corecte chiar daca a deranjat pe unii  nepregatiti sa auda ce nu le convine, asta este , adevarul absolut poate fi uneori in offside...

Si eu sunt de acord cu ceea ce a scris Marius. Daca ar mai fi 2-3 ca Gedd,  cred ca s-ar demola multe mituri si idei personale  ale unor useri de pe aici. 

Link spre comentariu
Acum 52 minute, GM70 a spus:

Te rog si pe dumneata marius_amp sa prezinti un calcul de traf,cum se stabileste un PSF,clase de functionare etc...hai,te rog,ai cuvantul....Ca tot vorbim de "conductii"...spune te rog cum "determinam tubul sa "aiva conductie 180 grade,90grade etc"...cum ii determinam "conductia"? Care e parametrul ala misterios de care se feresc toti?spune te rog domnule @marius_amp,cum?

Habar n-am. Nu mi-e rusine sa recunosc.

Link spre comentariu

@GM70 se poate un link catre sursa paginilor pe care le-ai postat fotografiate? Cele cu inductante pe tipuri de tuburi. A mai cerut cineva anterior. Sau recunoaste altcineva materialul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări