Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) @miticamy Pentru cfg PP(push-pull) clasa A ( Raa mare, eficiența energetică anozii scazută) curentul anodic prin tub este identic cu cfg. SE în situația aceeași tensiune de alimentare Ua etaj final (dinamic cfg PP clasa A conducție 360°/tub similar cfg SE). Cfg.PP clasa combinată AB (AB1-AB2) B curentul anodic de mers în repaus este mai mic în raport cu clasa A , crește eficiența energetică scade Raa dar dinamic spre puterea maximă utilă în sarcină tuburile finale luate în parte nu rămân în conducție pentru întreaga perioadă semnal sinus (dinamic nu conduc 360° conduc peste 180°, dinamic nu conduc pentru întreaga perioadă semnal sinus aplicat gc conduc ceva mai mult decât 1/2T funcție de AB1-AB2-B). Evident cfg PP clasa AB1-AB2-B dinamic vârfurile maxime de curent anodic sunt mai mari în comparație cu clasaA. Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 @valderama: multumesc pt raspuns, seamana pe undeva cu ce mi-a dat TINA. CITAT: Evident cfg PP clasa AB1-AB2-B dinamic vârfurile de curent anodic sunt mai mari în comparație cu clasaA. O fi evident pt ingineri (doar unii) si pt practicanti. Dar pt electronistul/ electricianul mediu de ce ar fi? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) Doamne ce exprimare clara si de necontestat...clasa combinata(combinata cu ce?) "curentul anodic de mers in repaus..." " Cfg.PP clasa combinată AB (AB1-AB2) B" ...AB...B.. ce e aia clasa combinata? ....domnule NU CUNOSTI CLASELE DE FUNCTIONARE! Dumneata dupa ce carti ai invatat? Am atasat in topicul cu 6P3S clasele de functionare explicate clar ca buna ziua.... Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Nu domnule,clasele de functionare sunt stabilite in carti! Se spune clar in functie de ce anume sunt stabilite...domnule Dan85 ia spune dumneata...stii cum se stabileste clasa de functionare a unui tub? Hai te rog... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) semiconductori sau tub același principiu(aceleași legități se aplică pentru clasele de funcționare teta θ ) mai jos exemplu clasa B unghi de conducție 180° LE anumiți "specialiști" nu au întâlnit expresia unghi de conducție teta θ , ce vină pot avea ?! Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 te rog user Valderama sa specifici si manualul de unde ai "citat" aceasta poza...pentru ca daca ma uit mai bine...ai luat poza de la...SEMICONDUCTORI! sunt curios sa vad un tub in clasa T....daca tot plagiem...sa o facem cu stil!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) User Valderama,cum se stabileste clasa de functionare? cine imi spune unde se afla un tub ca si functionare? Care este parametrul care determina acea clasa...acel regim de functionare? Te incapatanezi sa citezi manualul dupa care am invatat toti(cel putin eu) dar faci referire la orice alta sursa mai mult sau mai putin "oficiala".... Mai intai citezi o poza care e luata de la semiconductori....apoi pui o alta poza luata de...cine stie unde...Deci care e realitatea? Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) User Valderama...suntem la TUBURI...nu tranzistori...lasa domnule tranzistorii in pace...!!Domnule,confunzi componentele electronice..Oameni buni,tranzistorul si tubul sunt doua lucruri total diferite!!! Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Definirea claselor de functionare nu are treaba cu elementul activ utilizat. Singura diferentiere se poate face dar prin prisma faptului ca unele elemente active cu greu pot fi convinse sa lucreze un anumite clase de functionare, dar nu-i imposibil. @GM70 sa inteleg ca dumneata sustii ca nu se pot realiza amplificatoare care sa lucreze in comutatie folosind tuburi? Eu sint sigur ca se poate dar nu renteaza pt ca nu se pot obtine randamentele energetice caracteristice acelor clase de functionare. Cu toate astea s-au realizat si amplificatoare in comutatie cu tuburi. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) Domnule Sesebe,eu vorbeam despre cum se stabileste clasa de functionare a unui tub(NU TRANZISTOR)..ce parametru modific si cum pentru a stabili tubul in clasa A,AB,B A2....intrebarea e simpla si nu are nicio analogie cu semiconductorii,nu discutam DACA un tub poate functiona in nu stiu ce clasa,discutam CUM(in functie de ce anume)facem ca un tub sa functioneze intr-o clasa sau alta....puteti raspunde la intrebare? Stiti? Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Acum 3 ore, GM70 a spus: bine domnule Adrian...e cum zici dumneata...eu am formule incomplete...vino dumneata cu calculul complet...Astept cu mare interes ca de obicei,userul Valderama arunca parșivisme...Lmin si Rparalel nu se folosesc la reprezentarea grafica CI LA CONSTRUCTIA TRAFULUI...ma asteptam sa stie acest lucru si sa reprezinte Ra=5k8 corect... a omis intentionat Iamin,Uamin,Iamax,Uamax La tine doar inceputul lipseste. Tu pleci cu o tensiune stabilita dar nu poti spune de ce ai ales aceasta tensiune (nu exista formule pentru alegerea tensiunii). Ti-am si zis ca la GM70 pentru ca nu este folosita in domeniul audio nu vei gasi in PDF-uri tensiunea anodica cum se gaseste la EL34 sau 300B. Totusi orice lampa in foaia de catalog are graficele de unde se pleaca pentru a putea stabili tensiunea anodica. Uite de exemplu pentru GM70: sau sau pentru 845 Deci prima data se pleaca de la grafic, se traseaza dreapta de sarcina si apoi stabilesti PSF-ul (tensiune anodica si curent de repaus) incercand sa ai doua triunghiuri cat mai egale <=> distorsiuni minime). Apoi folosind formulele tale calculezi pana ajungi la tole. Prea putini isi permit sa cumpere tole de calitate deci marea majoritate folosesc ceea ce gasesc. http://www.audiodesignguide.com/Fiat/845Amp2011.html http://www.audiodesignguide.com/Claudio845/GM70amp.html http://www.audiodesignguide.com/Claudio845/813amp.html http://www.audiodesignguide.com/Fiat/GM70d.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 (editat) Aratati-mi va rog "analogia" dintre tub si tranzistor...poftim,postez banalul BC 107...aratati-mi cum se stabileste clasa de functionare la tranzistor si cum se face la tub...sa vedem ce au in comun...ce polarizare are tranzistorul? cu ce seamana curbele tranzistorului? Mai ales cum stabilesc PSF la tranzistor? Il negativez cu ceva pe undeva? Care e grila de comanda a tranzistorului? Ce fel de tensiune aplic? etc....unii noningineri trebuie sa mai invete @adrian_pic doar ce am spus ca aleg tensiunea in zona de liniaritate "optima" a tubului apoi aleg PSF(ma uit la curba de disipatie) determin Iamin,Iamax,Uamin,Uamax si dupa aia trasez DREAPTA DE SARCINA(dreapta de sarcina in principiu este SUB CURBA DE DISIPATIE,nu pun caruta inaintea calului)...daca din calcule rezulta ca nu e ok,modific dreapta de sarcina...asa scrie in carte!Manualul de radiotehnica! Cum sa trasez dreapta de sarcina inaintea PSF,cum o calculez? Cum determin dreapta de sarcina daca nu am valorile maxime si minime ale curentului si tensiunii? Editat Iunie 25, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Sa ne lamureasca user Valderama! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Acum 6 minute, GM70 a spus: @adrian_pic doar ce am spus ca aleg tensiunea in zona de liniaritate "optima" a tubului apoi aleg PSF(ma uit la curba de disipatie) si dupa aia trasez dreapta de sarcina(dreapta de sarcina in principiu este SUB CURBA DE DISIPATIE,nu pun caruta inaintea calului)...daca din calcule rezulta ca nu e ok,modific dreapta de sarcina...asa scrie in carte!Manualul de radiotehnica! Sincer n-am vazut unde ai scris cum alegi tensiunea. Eu nu inteleg de ce te apuci de contre si scrii mult (plictisitor de urmarit) in loc sa tastezi mai putin si sa lasi doar informatie tehnica. Pozele tale in care ai facut calcule vor disparea peste o perioada de timp (primele chiar greu se descifreaza avand o rezolutie mai mica), eu am luat link de la imaginea de pe pagina web a lui Andrea Ciuffoli, astfel cat timp exista pagina lui exista si aici imaginile. miticamy a deschis acest subiect pentru a intelege cum sta treaba cu trafurile in audio cu tuburi. miticamy la tuburi mai apare de exemplu clasa A2, clasa AB2 pe langa clasele A, AB, B etc de la silicoane. Acest 2 apare pentru a indica faptul ca tensiunea pe grila de comanda a tubului final este pozitiva si deja "suge" curent. Deci driver-ul trebuie sa fie capabil sa furnizeze acest curent. Uite aici o poza Cele 3 curbe in culoare rosie din stanga pe care scrie 10, 20, 30 <=> clasa A2 (tensiunea pe grila este > 0 , in cazul de fata ajunge la 25V). Se practica "intrarea in clasa A2" pentru a obtine o putere de iesire mai mare insa trebuie un driver capabil sa treaca brusc de la un curent foarte mic la cativa mA (cand tensiunea devine pozitiva). 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 25, 2019 Partajează Postat Iunie 25, 2019 Tranzistorii sint mult mai liniari și deci este mai puțin important exact PSF-ul ales pt ca va funcționa cu distorsiuni de sute de ori mai mici decit un tub într-o plaja mult mai larga de PSF. In loc sa cauți sa generezi și sa întreții polemici pe acest topic mai bine ți-ai pune în valoare cunoștințele (sigur mai bune decit ale mele în domeniul tuburilor) și ați ajunge la un numitor comun în ce privește trafurile de ieșire. Dacă nu ma înșel acesta era subiectul topicului, nu cine-i mari tare în clanta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum